burek-z-lasu Opublikowano 13 Listopada 2012 Opublikowano 13 Listopada 2012 Witam Kiedyś tu już byłem i podpytywałem o skuterki. Celowałem w burgmana 400 ale życie napisało własną historię. Zapragnąłem czegoś z biegami, miało być 800 cm3, później dopuszczałem 1100 cm3, koniec końców dosiadłem yamahy xv 1700 . Tylko, że jazda takim klocem (350 kg) w mieście do najłatwiejszych nie należy. W korkach po prostu stoję w rządku, bo ta szafa jest zwyczajnie za szeroka, żeby wpakować się między samochody. No i stwierdziłem, że może wrócę do pomysłu zakupu skutera. Cena niby nie ma znaczenia, ale wolałbym nie przekraczać 12 tyś. (no, może odrobinę), więc nówka odpada. Pozostałe wymagania - wygodny, lekki i na tyle szybki, żeby moją szanowną osobę (85 kg) + czasem pasażerka woził bez większego wysiłku. Także moje typy: - 400 cm3 - burgman, yamaha, honda (ze wskazaniem na tego pierwszego) - 250 cm3 - malaguti madison i... Jeszcze jakieś pomysły?
braszken Opublikowano 13 Listopada 2012 Opublikowano 13 Listopada 2012 Zdecydowanie burgman 400 ja prawie 120kg plecak okolo 68 i pieknie sobie radzi
junicef Opublikowano 13 Listopada 2012 Opublikowano 13 Listopada 2012 Polecam swój sprzęt - Piaggio X7 250; póki co (12 tys. km na budziku) sprawuje się bez zarzutu, pali poniżej 4l przy dynamicznej jeździe, posiada sporo miejsca pod kanapą, zwarta sylwetka - na miasto w sam raz
Klubowicze Jack Opublikowano 13 Listopada 2012 Klubowicze Opublikowano 13 Listopada 2012 Tak, tak... Kolega myślał o skuterze, a wysadził się na XV 1700... Znaczy Kolega lubi się pokazać. Więc jakieś tam 250 ccm nie spełni oczekiwań, mimo, iż jest lekkie i zwinne w mieście. Kolega potrzebuje co najmniej 400ccm, które też będzie zwinne w mieście, ale i wyglądało będzie w miarę okazale. - 400 cm3 - burgman, yamaha, honda (ze wskazaniem na tego pierwszego) - kup Pan, będziesz Pan zadowolony. Cokolwiek z tych.Ja bym wskazywał na tego ostatniego, ale to już kwestia gustu. Do wiosny dozbieraj trochę do tych 12 kafli. Jeśli nie uzbierasz na nowy, kup lekko używany z udokumentowaną historią. Będziesz miał skuter jak marzenie. XV1700 będzie do lansowania się i wyrywania lasek, a skuter do codziennego, wygodnego i bezawaryjnego przemieszczania czterech liter z punktu A do punktu B. Taka skutera rola jest, taki jego los ...
T0MEK Opublikowano 13 Listopada 2012 Opublikowano 13 Listopada 2012 Piaggio MP3 400 - na miasto super, przeciskać w korku wygodnie, na śliskim, mokrym i pofałdowanym bezpiecznie (3 koła). Można się pokazać - ludzie to widzą, i się uśmiechają (wiele razy zauważyłem jak się komuś robi badań na twarzy), i odwracają głowy i ustępują miejsca na drodze z czystej ciekawości. Na dodatek parkowanie to czysta przyjemność - po prostu wyjmujesz kluczyk i odchodzisz. Nie trzeba sie przejmować podstawką, a i manewrowanie łatwiejsze (łatwiej się do ściany przytulić i zajmuje mniej miejsca na chodniku czy przy budynku od pochylonego maxiskutera na podstawce). Laski też można wyrywać.
papcioch Opublikowano 13 Listopada 2012 Opublikowano 13 Listopada 2012 Muszę się zgodzić z T0MKIEM, bo Marcin moją Kaśkę odrazu wyrwał na tą MP3-kę . Tak że chłopie masz sprzęt z klasą i doświadczeniem . Ale też pochwalę X7 - po mieście super, a w trasie 90kg+60kg+ bagaż ile wlezie i daje radę. Tylko jak wzrostu masz 178+ to będzie w nogi ciasno.
burek-z-lasu Opublikowano 13 Listopada 2012 Autor Opublikowano 13 Listopada 2012 Tak, tak, na widok xv 1700 laski sikają i ściągają majtki przez głowę. Otóż nie do lansu mam motocykl, kupiłem bo mi się podobał. Co do skutera, to odpadają wynalazki w rodzaju MP3, ja tradycjonalistą jestem, więc skuter ma mieć dwa koła. Także nie o lans tu chodzi a o rzeczowe argumenty. Jeden z nich to waga, 250-tka to 150 - 165 kg, a 400-tka to ok. 200 kg, której to wartości wolałbym nie przekraczać. A, dziękuję za oferty na PW, rozważę również je.
Trolu Opublikowano 14 Listopada 2012 Opublikowano 14 Listopada 2012 Jeżeli chodzi o mnie to miałem podobne wymagania. Coś niewielkiego, w miare lekkiego, no i przy tym nie drogiego ,żeby nie zostawić fortuny. MIałem 2 lata temu AN400, teraz mam Kymco Downtown 300i. Burgman większy i łagodniejszy i moim zdaniem bardziej klasyczny. Kymco jest mniejszy, bardziej sportowo nastawiony do życia, zdecydowanie tańszy i... moim zdaniem bardziej nadający się własnie do miasta. A cenowo powala burgmana na kolana i objeżdza go dwa razy. Kupiłem go jakoś w kwietniu czy maju i mam juz ... no własnie 500km... troche za dużo tych zabawek i niestety mało czasu. Zapewne na wiosne ktoś się ucieszy z prawie nowego skuterka.
burek-z-lasu Opublikowano 14 Listopada 2012 Autor Opublikowano 14 Listopada 2012 Jakąś 300-tkę Kymco oglądałem przed zakupem xv 1700 - nówkę w salonie. Nie wiem czy był to downtown, czy jakiś inny model, ale włożenie dwóch kasków integralnych pod siedzenie to się chyba komuś przyśniło (jednego jeta ciężko tam było upchnąć). Porównywałem ten bagażnik z burgmanem 400 i nawet sprzedawca przyznał z kwaśną miną, że burgman wypada lepiej. Zniechęciła mnie też niemożność ułożenia nóg w pozycji do przodu, ale OK, na trasy mam mój krążownik. Czy ktoś może wrzucić zdjęcia bagażnika downtown, do którego włożone są 2 kaski integralne?
Trolu Opublikowano 14 Listopada 2012 Opublikowano 14 Listopada 2012 Da się upchnąc.... ale tylko wg katalogu. Ja osobiście nawet jak wkładam jeden swój to sie troche gimnastykuje, bo wystarczy że obróce go nie w tą strone i juz sie siedzenie nie zamyka. Ale... o drugim to ja bym zapomniał. Chyba ze własnie gdzies w koreii na małe łepy mają małe kaski. Moim zdaniem, jeden duży i jeden mały... innej opcji nie widze.
pietro01 Opublikowano 14 Listopada 2012 Opublikowano 14 Listopada 2012 Da się upchnąc.... ale tylko wg katalogu. Ja osobiście nawet jak wkładam jeden swój to sie troche gimnastykuje, bo wystarczy że obróce go nie w tą strone i juz sie siedzenie nie zamyka. Ale... o drugim to ja bym zapomniał.... W Downtownie nie mam problemów z umieszczeniem w schowku 2 integrali w rozmiarze M ( Arioh Leox). Trzeba je tylko odpowiednio umiejscowić. A co do meritum to uważam, że DT jest idealny do miasta i świetnie się sprawdzi jako "drugi pojazd" w rodzinie. Co do prostowania nóg to w mieście w tej pozycji raczej często nie pojeździsz.
szpadliszi Opublikowano 14 Listopada 2012 Opublikowano 14 Listopada 2012 Polecam piaggio X8 - idealne połaczenie funkcjinalnosci ( schowki ) , wygladu , wygody i silnika Naprawdę spoko skut na miasto
power_777 Opublikowano 14 Listopada 2012 Opublikowano 14 Listopada 2012 A ja bym wziął pod uwagę SYMa Citycoma 300i. Nówkę sztukę bez przebiegu z wcześniejszych roczników można kupić za 8 tysięcy. Do miasta jak znalazł, koła 16''
kriso Opublikowano 14 Listopada 2012 Opublikowano 14 Listopada 2012 Ja, jeżeli drugi raz miałbym wybierać uwzględniając głównie jazdę po mieście, to wybrałbym 250-tkę. Kiedyś na światłach podstawiła się do mnie Majesty 250 (Ja mam 400). Ani on mi nie uciekł, ani ja jemu, a te kilkadziesiąt kilo mniej robi różnicę w mieście. No i spalanie 400-tki w mieście to jakiś żart. 5l/100, czyli tyle, co mój wcześniejszy Suzuki Bandit 600S, czy Yamaha Virago 535.
burek-z-lasu Opublikowano 14 Listopada 2012 Autor Opublikowano 14 Listopada 2012 Teraz skłaniam się ku Kymco downtown 300, bo kupując pierwszy motocykl przekonałem się, że żeby był zwrotny i poręczny musi być lekki. Odchodząc trochę od tematu skuterowego, paradoksalnie poręczniejsza może okazać się R1 (ok. 180 kg) od GSX-F 750 (220 kg).
wojtek1989 Opublikowano 14 Listopada 2012 Opublikowano 14 Listopada 2012 mi się do DT zmieściły 2 integrale. za jakieś 3 h wstawie foty bo teraz muszę lecieć
pawlos133 Opublikowano 14 Listopada 2012 Opublikowano 14 Listopada 2012 Do x8 wchodzi zgrzewka wody, pełny kask i jeszcze zostaje miejsce na jakąś drobnicę. Generalnie idzie zrobić nieduże zakupy w tesclandzie. ale Ciężko będzie znaleźć sztukę za 12k Jak chcesz tyle wydać to szukaj Xevo.
wojtek1989 Opublikowano 14 Listopada 2012 Opublikowano 14 Listopada 2012 oba kaski rozmiarze M.. jak się dobrze ułoży to jak widać wchodzą. oczywiście kanapę zamknąłem ale nie ma sensu wstawiać takiego zdjęcia
burek-z-lasu Opublikowano 14 Listopada 2012 Autor Opublikowano 14 Listopada 2012 Baaaaardzo dziękuję za zdjęcia. Cena... jest elastyczna, ale jak Kymco ma to co potrzeba to nie ma co przepłacać.
jacek_gda Opublikowano 14 Listopada 2012 Opublikowano 14 Listopada 2012 A może Vespa GTS300? Do miasta rewelacja
burek-z-lasu Opublikowano 14 Listopada 2012 Autor Opublikowano 14 Listopada 2012 A może Vespa GTS300? Do miasta rewelacja Nie, to zupełnie nie mój styl. Skuter musi mieć dynamiczny kształt, coś jak burgman 400, majesty, kymco, itd. Dlatego nie interesuję się hondą sh 300.
RONIN Opublikowano 14 Listopada 2012 Opublikowano 14 Listopada 2012 ponieważ lubisz pojemność to zwrócę Twoją uwagę na Aprilie Scarabeo 500( rzeczywiście ma tylko 460 cm3 ;-) ), ewentualnie 400. Klasyczny wygląd, duże 16 calowe koła, a przesiadając się z motocykla może Ci tego w skuterze brakować, waga 189kg to chyba najlepszy wynik w tej pojemności. W ubiegłym sezonie jeździłem yamahą majesty 125 i na ten szukałem czegoś większego, też brałem pod uwagę yamahę x-maxa, x-city, kymkacza i nawet majesty 400, skończyło się na Aprilii i z perspektywy czasu po przejechaniu w tym sezonie 12 tysięcy km. nie żałuję. A za 12 tysi znajdziesz coś w bardzo dobrym stanie, w porównaniu do japończyka w tej cenie.
Gość Opublikowano 15 Listopada 2012 Opublikowano 15 Listopada 2012 Jak dynamiczny kształt, to tylko Aprilia Atlantic Sprint. Oczywiście jeżdżę takim i oczywiście jest najlepszy. Spełnia wszystkie Twoje oczekiwania! Kto następny ze swoim ulubieńcem :-)
burek-z-lasu Opublikowano 15 Listopada 2012 Autor Opublikowano 15 Listopada 2012 Ten atlantic jest w ofertach, tak sprzed 6-ciu lat, więc w dobrych cenach (oczywiście bezwypadkowe, stan idealny, po przeglądzie... ;-) ). Na plus - możliwość jazdy z nogami do przodu, na minus większe spalanie i większy ciężar od klasy 250, 300. Pytanie co będzie jak zechce mi się 300-tką wyjechać za miasto (nigdy nic nie wiadomo, xv 1700 może stać w serwisie ;-) ) z dziewczyną i przyjdzie do wyprzedzania TIRa jadącego 80 km/h. 500-tka da radę, nie wątpię, a słabsza 300-tka?
Rekomendowane odpowiedzi