Skocz do zawartości
Forum Burgmania

O skuterach na wesoło by Jeremy Clarkson

RONIN

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

przynajmniej opisał jak zdobywa się uprawnienia na motocykl lekki w krajach cywilizowanych

Opublikowano

Hehehe nie da się ukryć, że nie znosi jednośladów :)

Opublikowano

kurs jednodniowy na pojemnosc do 125cc,daje w uk duuzo mozliwosci:))) niemoznosc zabrania pasazera,zakaz jazdy po autostradach i koniecznosc umieszczenia duzej czerwonej literki L na motocyklu czyli oszpecenie pojazdu jednym slowem. nie jestem pewien ale po 2 latach prawdopodobnie taki kurs "wygasa" i trzeba zrobic pelne prawko.

hmmm czesto widze takich kursantow odbywa sie to na 3 motocyklach (2egzaminatorow + jeden skazaniec lub odwrotnie) za to rzeczywiscie trwa to ladnych kilka godzin - kumpel robil taki kurs - opowiadal ze sama jazda egzaminacyjna trwa okolo 3h ...

jak sie ma do tego egzamin na pelne prawojazdy w polsce? ile poswieciliscie czasu na egzamin?

moja teoria A+B mysle ze max 1h w osrodku egzaminacyjnym

placyk manewrowy okolo 5 nas bylo wszyscy zmiesciismy sie w 1h

a z jazdy po miescie wrocilem po 40 min (inni podobnie)

wydaje mi sie ze mniej stresu kosztowal kurs w pl (Radom 2007r)

a Wy? kto skusil by sie na 2 letnie prawko z jednodniowym szkoleniem + egzaminem jakie jest dostepne w uk?

pozdrawiam

Opublikowano

kurs jednodniowy na pojemnosc do 125cc,daje w uk duuzo mozliwosci:))) niemoznosc zabrania pasazera,zakaz jazdy po autostradach i koniecznosc umieszczenia duzej czerwonej literki L na motocyklu czyli oszpecenie pojazdu jednym slowem. nie jestem pewien ale po 2 latach prawdopodobnie taki kurs "wygasa" i trzeba zrobic pelne prawko.

hmmm czesto widze takich kursantow odbywa sie to na 3 motocyklach (2egzaminatorow + jeden skazaniec lub odwrotnie) za to rzeczywiscie trwa to ladnych kilka godzin - kumpel robil taki kurs - opowiadal ze sama jazda egzaminacyjna trwa okolo 3h ...

a Wy? kto skusil by sie na 2 letnie prawko z jednodniowym szkoleniem + egzaminem jakie jest dostepne w uk?

pozdrawiam

Wiele mówi się w Polsce o szkoleniu i egzaminowaniu przyszłych kierowców, zazwyczaj źle i jest dużo słów krytyki, ale faktycznie z tego co piszesz, to chyba jednak w PL więcej potrafią nauczyć...

Opublikowano

może faktycznie w Anglii przesadzili bo we Francjii nie robią kursu tylko po dwóch latach mając B i zarejestrowany samochód możesz prowadzić moto do 125ccm

nie byłem to dokładnie nie wiem tylko tak mówił mi kumpel co mieszka tam kilkanaście lat

no ale jak u nas wprowadzą plac manewrowy z radarem to problem kursów sam się rozwiąże

syn skończył kurs AB i egzamin ma 26XI "B" a 27XI "A" tylko nie wiadomo czy egzamin się odbędzie "gdyż ze względu na zmianę przepisów na kat "A" po nowym roku czekają na wytyczne "

a myślałem że w tym roku WORDy obowiązują przepisy z tego roku ...

• Klubowicze
Opublikowano

syn skończył kurs AB i egzamin ma 26XI "B" a 27XI "A" tylko nie wiadomo czy egzamin się odbędzie "gdyż ze względu na zmianę przepisów na kat "A" po nowym roku czekają na wytyczne "

a myślałem że w tym roku WORDy obowiązują przepisy z tego roku ...

Nie prawda - moja córa właśnie ma egzamin 16 -go na A i 19-go na B i pytałem się (a co będzie gdy ktoś nie zda za kilkoma razami i będzie musiał zdawać po nowym roku lub pogoda nie pozwoli na egzamin praktyczny ?) Odp.Ci którzy już zaczęli idą starym systemem - zakładając że mają 6 -mcy na zdobycie uprawnienia i poprawki ,bo po tym okresie trzeba zaczynać od nowa , a więc po nowemu !

A jeżeli chodzi o szkolenia na A rodem z UK to jestem zaaaa!! . Zauważcie ilu mamy użytkowników jednośladów mających ukończone 18 lat (jeżdżą zgodnie z prawem na dow. osob. ) lub ukończone 65 lat i w zwyż , bez badań , bez psychotestów . To są osoby zagrażające bezpieczeństwu na drodze !!! (nie wspominając o małolatach do 18 lat ! ) przewożące kosze grabie łopaty kartofle w workach . W dużych miastach może to jest tak nie zauważalne , ale w miastach do 80 tyś. mieszkańców jest to na porządku dziennym , bo dla emeryta czy rencisty to jest najtańszy i najszybszy środek lokomocji !!

A więc jestem za zmianą przepisu uprawniającego do kierowania 50 - kami !! I podpiszę się obiema rękoma !!

Opublikowano

Dobre! Podobało się. :evil:

Opublikowano

Nie prawda - moja córa właśnie ma egzamin 16 -go na A i 19-go na B i pytałem się (a co będzie gdy ktoś nie zda za kilkoma razami i będzie musiał zdawać po nowym roku lub pogoda nie pozwoli na egzamin praktyczny ?) Odp.Ci którzy już zaczęli idą starym systemem - zakładając że mają 6 -mcy na zdobycie uprawnienia i poprawki ,bo po tym okresie trzeba zaczynać od nowa , a więc po nowemu !

to co piszesz jest logiczne i też to mówiłem ale pani w okienku przyjeła zapłatę tylko za egzamin teoretyczny a czy będzie praktyczny to dowiemy się już na miejscu

i powiedziała jeszcze jedną całkowicie bzdurną rzecz że jeśli teraz zda teorię a z praktyką się nie załapie to po nowym roku praktyki już nie będzie mógł zdać a zdany egzamin teoretyczny będzie ważny aż skończy 24 lata ...

szkoda że on pełnoletność uzyska 23 XI bo by już wcześniej zrobił prawko i nie było by takich problemów

Opublikowano

Rozbawił mnie :question: