Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Ulubiony temat na każdym forum – czyli co se kupić na nowy sezon ? :)

szpadliszi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zaraz dostane przez łeb – pytanie laika , ale pogoda nie zachęca do jazdy, wiec można se podywagować .

Na zime zostałem bez 2oo i gromadzę kasę , żeby wiosna wsiąść na .. no właśnie, na co. Na chwile obecna odpuszczam myśl o biegach ( chociaż MT03 bardzo mnie kusi , a aktualnie pożyczam GSXF’a 600 ) .

Tak wiec skuter. Ale w sumie - po co mi skuter ? Do pracy ( 10 km ) , do wieczornych wizyt w garażu , do podjazdu do kumpli i pewnie w weekendy do wycieczek z moto-kumplami .

Tak wiec skut powinien spełniać następujące warunki :

- mieć jednak spory silnik ( 200 czy 250 to ciut mało, ale bez tragedii )

- posiadać nowoczesny wygląd ( jednak Atlantic odpada, mimo całej sympatii do zawieszenia i komfortu )

- nie powinien przekroczyć budżetu max 7000

- powinien posiadać przyspieszenie pozwalające na okazyjna jazdę z/za moto – wiadomo, ze nie będę się z nimi ganiał, ale nie chce jeździć na zasadzie „ dobra, to za 15 minut spotykamy się na miejscu” , tak jak miało to miejsce w X8 200 :)

- powinien być w miarę bezawaryjny

I za czym się rozglądać ? Moje typy na chwile obecną : Silver Wing 600 ( chyba ze 400 z racji mniejszej wagi lepiej się zbiera ) , Gillera Nexus ( ale nie wiem, czy w tej kasie znajdę cos godnego uwagi ) , Satelis 500 ( tutaj tez chyba zabraknie $ ) i klasycznie, T-max 500 (ale to bez przekonania )

Z góry dzięki za wszelkie sugestie i nowe pomysły

Opublikowano

mój typ to T-max, ale przy twoim budżecie to raczej większość wolnego czasu w garażu będziesz spędzał, wydaje mi się, że rozsądna kasa za dobry stan to minimum 14-16 tysi. Silver też jest ok ale tak jak poprzednik, tańsze egzemplarze będą ze starszym silnikiem, chyba do 2007r., który pali trochę powyżej przeciętnej. Więc pozostaje włoszczyzna z masterem 500, sam mam więc będę polecał.

Opublikowano

włoska 500 zbierała sie całkiem przyzwoicie , ciekawe jak hondowska 600 przy tym wypada ( nie miałem okazji latac na silverze )

a jak wyglada średnie spalanie silvera ? umówmy sie, przy jezdzie 50% normalnej, a 50% 0-1 , bo nie po to szukam wiekszej pojemności , zeby sie kulać 50 km/h

Opublikowano

Ja bym brał coś włoskiego przy takiej kasie, ponieważ sprzęty japońskie są trochę droższe z analogicznych lat.

Uważam, że przedewszystkim celuj w stan, ma być jak najlepszy. Bedziesz musiał trochę pojeździć i poprzymierzać się do sprzętów. Ja sam jak zdecydowałem się na coś włoskiego to bałem się że będzie mi się to non stop psuło, a jestem mile zaskoczony.

Bałem sie spalania, wibracji ( bo to singiel 500cm3) , obawiałem się brania oleju- a ja tego nie toleruję- mówię tu o jakiś wiekszych ilościach. Bałem się tego, że plastiki będą matowiały a śrubki podobnie jak we włoskich autach będą się trudno odkręcały. Obawiałem się też najdziwniejszych, nieprzewidywalnych ustarek z racji, że miałem kiedys włoskie auto;)

Ale jednocześnie bardzo chciałem mieć coś co by miało trochę mocy i nie potrzebowało cysterny paliwa przy tym- miało wyraźnie mniej palić mi od samochodu (samochód spala mi 5-7,5l/100km)

Po przejechaniu od sierpnia prawie 5 tys km stwierdzam , jestem zadowolony i pozytywnie zaskoczony z tego sprzętu bo:

Oleju po zmianie na syntetyk- (nie wiem co wcześniej było - fabryka zaleca syntetyk5w40 ) po 2000 km nie ubyło nic- sprawdzanie przy ustawianiu skutera z poziomnicą;P

Śrubki się dobrze odkręcają bo część jest nierdzewna, silnik jest super wyważony jak na takiego singla, spalanie około 4 l/100 silnik na wtrysku, fantastyczne osłonięcie przed wiatrem (szyba givi) jak nawet kilka stopni jest na plusie jeżdzę z otwartą szybką w kasku;, łapki nie marzną)

Więc włocha w bdb stanie bym się nie bał.

Ja jak szukałem swojego sprzęta to praktycznie nie brałem pod uwagę atlantica;) ale celowałem coś z masterem. Wydawał mi się przebrzydły i zawsze zastanawiałem się jak takim czymś można jeździć :) widziałem go tylko na zdjęciach, ale po obejrzeniu kilku piaggio, które pomimo, że są bardzo ładne to po prawie 2 latach mi się opatrzyły- bo skuterem interesowałem się 2 lata- przy czym tak żeby już jeździć po ogłoszeniach to 4 mce, po przejechaniu się kilkoma xcitingami i ciągłym trafianiu na sprzęty, które jakoś mi nie odpowiadały ( a to były strasznie wyblakłe i zmęczone, a to niezbyt wygodne, a to coś innego mi nie podchodziło, a to za dużo kasy trzaba było włożyć, a to ściągały) będąc przypadkiem koło jakiegoś komisu wpadłem obejrzeć atlantica, który nie ukrywam spdobał mi się i był czymś innym.

Biłem się z myślami i chciałem sobie porównać jeszcze z jednym jakiego wypatrzyłem w ogłoszeniu zdjęcia kiepskiej jakości, ale niezby daleko trasa dobra więc myślę sobie polecę aby miec porównanie... Pojechałem po dokładnym obejrzeniu i przejechaniu się stwierdziłem, że najlepiej mi się tym jeździ:) że to coś dla mnie ale jest wiśniowe, a ja tego koloru nie znoszę :shutup: w dodatku skuter miał kilka małych mankamentów i zegar nie działał co go w sumie skreśliło( mówie na bank cofany licznik- to mi jeszcze nie przeszkdzało ale obawiałem się uszkodzonia przez to samego licznika), ale prowadził się prosto, pewnie, pozycja dla mnie wygodna, i naprawde wyglądał na niezmęczony, felgi z ładnym ori lakierem , tarcze idealne ( przypuszczam, że pewnie wymieniane) Oponki w miarę swierze w bdb stanie i takie jak zaleca fabryka model i rozmiar

Wróciłem do domu i po 3 nocach , zadzwoniłem do gościa i mówie, że bym chciał obejrzeć jeszcze raz;) więc Znowu biorę kumpla tym razem drugiego ( pierwszy mówił żebym brał ) i jedziemy. Na miejscu zegar jakby zaczął działać- koleś mówił, że sprzet stał i że mało nim latał po sprowadzeniu bo on jeździ mocnymi motorami powyżej litra ja czułem, że to jakiś chyba drobiazg. Oczywiście skuter przypuszczam , że był lekko skorygowany bo przy 30 tyś to raczej tarcz się nie wymienia, (choć dziwne bo palił się service , który jest banalny do skasowania bez przyrzadów, więc sam już nie wiem, ale nie ważne) ale bez wątpienia wyglądał o niebo lepiej niż niektóre oglądane przezemnie co miały 12 tyś km. Nie był wyblaknięty, zmęczony , zardzewiały itp

Kupiłem.... Sprzęt był nieco przykurzony bo stał na budowie gdy oglądałem 1 raz, drugi raz był umyty dobrze i nawet ten kolor stał się akceptowalny

Po przyjeździe i powtórynym umyciu i nawoskowaniu dopiero zobaczyłem piękno tego koloru, liczyłem się z tym że będe go całego malował... teraz już wiem, że tylko pomaluje 2 tylne boczki bo jeden jest lekko przytarty a na drugim poprzedni właściciel - jeszcze za granicą przykleiłi i przywiercił (!) jakiś znaczek. Pomaluję na oryginalny kolor Baroque Red lakier na żywo (jak jest czysty) po prostu wygląda ślicznie i nie jest to żadna wiśnia, których nieznoszę. Z zegarem okazało się, że czujnik jest zbyt daleko od śrub tarczy - wystarczyło przeregulować i jest ok;)

Więc Kolego jak widzisz na moim przykładzie róznie to bywa i trzeba po prostu popróbować poprzymierzać się aż w końcu się coś fajnego trafi;)

I jedź zobacz jednak jakiegoś atlantica tylko tego z pierwszej serii bo druga jest taka jakby zubożona (brak chromowanych listew brak obrotomierza itd)

A no i atlantic ma amortyzator skretu , myślę, że raz mi się to przydało :laughing:

Koła 14 i 15 cali też wpływają na lepsze prowadzenie

Ogólnie coś z masterem to myślę, że fajny wybór, może nie są to wyścigówki ,ale palą całkiem przyzwoicie i dynamika całkiem spoko

Oj ale się rozpisałem;P

Powodzenia;) Lewa w górę

Opublikowano

Za 7k pln cos wiekszego niz 250cm i w miare swiezego to tylko Xciting. W tych pieniazkach znajdziesz juz cos w polskiej dystrybucji z bardziej pewna historia niz sprowadzane szroty. Ja szukalem SW400 ale po paru porazkach i wydaniu kupy kasy na paliwo na dojazdy do roznych komisow, zdecydowalem sie na XC bo akurat ten model jest najlatwiej upolowac od tak zwanego pierwszego wlasciciela ktory wyjechal nim z salonu.

Opublikowano

Przypominam, że istnieje sportowa wersja Atlantica i nazywa się Aprilia Atlantic Sprint. I jest możliwość utrzymać budżet.

Opublikowano

Nie wiem czy za 7 kpln kupi atlantica sprint 500 zdatnego do bezproblemowej jazdy -ich mało jest i się cenią... przecież jeszcze kilka procent tej sumy warto by na serwis- przynajmniej oleje, płyny, świece filtry na początek plus zawsze jakiś drobiazg się może pojawić. Ale jak by nie patrzył ciekawa i bardzo fajna propozycja, tylko szkoda trochę, że nadal bez obrotka (ja mam obsesję na tym punkcie) i pozbawiona jednej tarczy z przodu i koła mniejsze i nieco mniejsza moc w niektórych latach prod - z tego co czytam w danych technicznych

Ale na pewno gdzieś blisko jak by była to warto taką sobie na żywo obejrzeć i się przymierzyć :D Wizualnie fajnie świeżo ona wygląda.

Apropo xcitinga to też uważam bardzo ciekawa propozycja- ja oglądałem i jeździłem 2 sztukami 250, które zapadły mi w pamięc, bo trzecią 250 ktoś mi wykupił sprzed nosa, a 500 żadnej nie było w pobliżu, ale całkiem przyjemnie się tym leciało. ogladałem jeszcze chyba z 1 czy 2 ale już nawet nie miałem ochoty tym jechac w takim stanie były. Choć 250 to tylko sprowadzone- w pl nie były oferowane, ale jakby udało się trafić taką jak pisał kolega wyżej 500 z polskiej dystrybucji nie wypaloną słońcem i nie zmęczoną, to propozycja wydaje się bardzo ciekawa;) choć chyba niekóre części są bardzo drogie- mam na myśli pas napędowy- ale to trzeba się upewnić.

Ogólnie najlepiej codziennie przeglądać ogłoszenia i jak coś blisko to jechać obejrzeć przymierzyć, zobaczyć na żywo , obejrzeć kilka sztuk tego modelu, czytać fora o problemach danych modeli i patrzeć na ceny typowych części.

Myślę że za ~7kpln spokojnie coś ciekawego się trafi , tylko trzeba swiadomie samemu zdecydować czego się oczekuje i co Ci najbardziej podchodzi, bo dla każdego będzie tak naprawdę lepsze coś innego

Opublikowano

Panowie, przypominam , że Atlantica miałem - wiec ten sprzet znam . I zdecydowanie sie go nie boje , jesli chodzi o jakość, silnik , itd.

Xciting... że tez o tym nie pomyslałem .. dopisuje do listy :msn-oh:

Opublikowano

Jak ma być mocny i tanio to AA500. Rocznik 2002-2004 za 5-7 kupisz w dobrym stanie. Ja kupiłem swojego "na chwile" żeby sobie pojeździć 500setką i został na 3 lata :msn-oh:

Pozostałe Hondy i takie tem w tej cenie to coś koło 250cm i nie wyglądające nowocześnie, szczególnie design starych Hond trąci myszką...

Opublikowano

(...)

Silver Wing 600 ( chyba ze 400 z racji mniejszej wagi lepiej się zbiera )

(...)

Tu ktoś Cię w błąd wprowadził. Każda z nich (600 i 400) waży zalana 250 kg...

Opublikowano

Xciting 250 jest troszkę mułowaty (ciężkie bydlę), na dodatek faktycznie wyłącznie z importu, a kolega czegoś z kopem szuka. Dlatego raczej XC 500. Nie wszystkie Hondy w tej kwocie mają staroświecki design - ot choćby Forza 250. Ale tu problem ten sam co z XC. Trochę gruba (subiektywnie wydaje mi się sprawniejsza od XC 250) i wyłącznie z importu... Na większych pojemnościach się nie znam to się nie wypowiem.

Opublikowano

Forza jest b. ładna

pojemnosc jednak niezbyt duża, ale wyglda tak, że moge przymknąc oko :clapping:

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Panowie, czas pożegnać skutery - tak szukałem, ogladałem, dosiadałem, że aż zdradziłem skutery na rzecz czegoś biegowego. Ale jednak troche w klimacie przyjemnego łykania kilometrów, a nie składania sie ,z dzikim rykiem , w chińskie osiem za sterami

VZ 800 sie to nazywa i można sie w tym zakochac :kwasny:

210520131.jpg

ale z forum sie nie wypisuje !! :)

• Klubowicze
Opublikowano

Też byłem zakochany w takich konstrukcjach ale ze 25 lat temu.Teraz jak mam pomyśleć o braku ochrony przed deszczem i wiatrem oraz o konieczności pucowania aby nie straszył wyglądem to jednak wolę skuter

Ps

No ale ja stary i zrzędliwy jestem :kwasny:

Opublikowano

(...)

Tak wiec skuter. Ale w sumie - po co mi skuter ? Do pracy ( 10 km ) , do wieczornych wizyt w garażu , do podjazdu do kumpli i pewnie w weekendy do wycieczek z moto-kumplami .

(...)

I za czym się rozglądać ? Moje typy na chwile obecną : Silver Wing 600 ( chyba ze 400 z racji mniejszej wagi lepiej się zbiera ) , Gillera Nexus ( ale nie wiem, czy w tej kasie znajdę cos godnego uwagi ) , Satelis 500 ( tutaj tez chyba zabraknie $ ) i klasycznie, T-max 500 (ale to bez przekonania )

Z góry dzięki za wszelkie sugestie i nowe pomysły

Wniosek z tego tematu powinien zabrzmieć: "Po co tracić czas na porady" :D . Biorąc po uwagę punkty wyjściowe i skutek.

Opublikowano

Dość sympatyczny sprzęt, kilka razy miałem okazję pojeździć jak kupowałem kilka lat temu choppera i rozważałem różne opcje. Moje odczucia: wygodny (w sensie pozycji) i w miarę zwinny jak na ten typ: choppero-cruisera, chociaż oczywiście przy powolnej jeździe wali się w zakrętach jak wszystkie tego typu maszynki. Na chłodno - moc tylko 50 KM, waży tyle co Atlantic 500, ale jest pewnie z 15-20 cm dłuższy, vmax podobna (150-160 km/h), ale brak owiewek więc już raczej walka o przetrwanie przy tej prędkości, pali za to do 6 litrów (ech ten brak owiewek) co przy zbiorniku paliwa ledwo 13l jest raczej słabą perspektywą na weekendowe wyjazdy. Ma bardzo małe skoki zawieszenia z tyłu i po naszych drogach miejskich jeździło się, rzekłbym, niezbyt komfortowo, a mówiąc wprost - dupa boli. Jeśli latasz z plecaczkiem to szczęśliwy nie będzie bo tam kanapa pasażera to raczej mizerna z tego co pamiętam. No i wtedy zawieszenie już w ogóle przestanie być wydolne... Bagaż jakikolwiek - albo ubierasz go w sakwy albo zakładasz na plecy garba, więc użyteczność na dojazdy do pracy średnia (miałem to samo z Vulcanem). W moich rozważaniach z przeszłości odpadł jeszcze z jednego powodu - napęd łańcuchem. Czyli konieczność smarowania co kilkaset kilometrów (zgodnie z teorią co 500 km i dodatkowo po każdej jeździe w deszczu), plus kontrola i regulacja naciągu, plus czyszczenie wszystkiego dookoła, plus wymiany łańcucha i zębatek w miarę zużycia. Ja poszedłem wtedy w wał Kardana. Aha - VZ 800 nie ma centralnej podstawki więc nawet wspomniane wcześniej smarowanie łańcucha jest utrudnione nie mówiąc o większym grzebaniu w sprzęcie...

Na plus można zaliczyć niezłe przyspieszenia (silnik V2 więc i moment fajny), dźwięk silnika (znowu ta V-ka...), no i - jeśli go będziesz odpowiednio pucował - bonus +10 do lansu :D

Ale jednak to radykalne przestawienie się w inny świat...

Opublikowano

Gratulacje, nawijaj kilometry na koła bezpiecznie.

Koledzy przestańcie z tym marudzeniem.

Będzie dobrze, a jak nie będzie pasowało, to sobie kolega zmieni na inne jeździdło.

Opublikowano

Wniosek z tego tematu powinien zabrzmieć: "Po co tracić czas na porady" :D . Biorąc po uwagę punkty wyjściowe i skutek.

odegłość do pracy sie zmieniła, moto nie jest już na dojazdy, raczej na przejażdzki ( bez plecaka ), wiec do nawijania powolnych kilometrów jest fajowy

moze z tego tematu skorzysta inny, zastnawiający sie jaki skuter brać

żadnych sakw , bagażników - "czyszcze go" w kierunku cruisera , ma już prosta kiere, wysuniete sety, zdjałem fotel pasazera

co byście nie marudzili na moja Marudę - pozdrawiac i tak bede na drodze :)

ps. ja tam sie jaram nową zabawka. Jak sie znudzi - zrobie to, o czym pisze Geni

Opublikowano

No i niech Cię cieszy, temu ma służyć.

Chociaż z drugiej strony wybrałeś sprzęt tak oddalony od skuterów, że w większości forumowiczow zachwytu raczej nie wzbudzi.

Opublikowano

Trudno - dla siebie kupił, a nie dla forumowiczów.

Opublikowano

Szpadliszi, będziesz miał mnóstwo frajdy jeśli idziesz w stronę cruisera. Maruda się do tego nadaje wdzięcznie. Mniejsze ale grube koło z przodu daje zupełnie inny image niż większości typowych chopperów. pojedyncze siodło i wysunięte podnóżki już widać na zdjęciach - jest OK. Pasję słychać w postach więc zakłądam, że to nie koniec :D

Widzę, że natura lubi równowagę bo ja poszedłem dokładnie odwrotnie - od choppera do Atlantica 500 :) ale ja mam 28 km do pracy przez miasto i laptopa ze sobą wożę...

Lewa w górę i zostań z nami.

Opublikowano

Pasję słychać w postach więc zakłądam, że to nie koniec :clapping:

Lewa w górę i zostań z nami.

to zdecydowanie początek ! korci mnie szeroka tylna guma i skaracanie błotnika , ale to tak duze przeróbki zawiechy , że zostawiam temat na zimowe wieczory

troche moknę , troche wieje ( w porównaniu do skootów ) , ale mozna przełknąć to na rzecz tego PACH - PACH - PACH wydobywajacego sie z tłumików :confused:

widzimy się i lewa w góre !

ps. gdybym miał taki fryz - musiałbym jeżdzić w miednicy, a nie w kasku :blush: