Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Sym Citycom 300 szukam użytkowników

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

I jak oceniasz ten serwis? Ile średnio kosztują przeglądy ( bez materiałów)? Niebawem będę się wybierał na pierwszy przegląd po 300 km i mam taką samą odleglość do Seebike na Modlińską i do Autokompleksu.

Opublikowano

witam i pozdrawiam,chciałbym wymienić płyn chłodniczy w swoim citycomie ale nie wiem jak się do tego zabrać.Nie posiadam żadnej literatury na ten temat-jeśli by ktoś coś na ten temat wiedział,to bardzo chętnie skorzystam.A może wiecie jakiś link na ten temat to z góry dzięki. ;)

Opublikowano

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na temat swego skutera to pobież instrukcję serwisową ze strony:http://scootercommunity.com.au/files/folders/bolwell_sym_pgo/entry78422.aspx. Jest co prawda po angielsku, ale bogato ilistrowana. Na pewno rozjaśni Tobie wiele o budowie Citycoma. Pozdrawiam, Maro

Opublikowano

OK.serdeczne dzięki !piwko

Opublikowano

Nie ma za co. W końcu po coś to forum jest. Aby sobie nawzajem pomagać, cieszyć się swoimi maszynami i pasją do skuterów...

Swoją drogą po tych obniżkach cen SYM-ów i wyprzedaży liczba posiadaczy tych maszyn w Polsce wzrosła....

Opublikowano

@emzecik

Tak offtopowo, co to za aplikacja, z której pokazujesz spalanie? Wygląda ładnie, chętnie bym zainstalował.

Opublikowano

aplikacja się nazywa aCar, link do google play: http://tiny.pl/h2zqw

co do Autokompleksu - nie mam porównania do innych, ale mam wrażenie że się starają.

za przegląd płacę około 350 PLN

Opublikowano

Podjadę w wolenj chwili do Autokompleksu i zapytam o serwis Joymaxa...ale ta ważne, że piszesz, że się starają..

• 5 tygodni później...
Opublikowano

Nawiązując do spalania, to po pierwszych wyliczeniach w aplikacji road trip (apka dostępna na iOS i androida) spalanie wyszło 3,47 L/100 km. Skuter aktualnie jest w serwisie - tym pierwszym (po 300km). Serwis, który mogę z całą pewnością mogę polecić nazywa się az-motors w pyskowicach. Za pierwszy przegląd skasowali 180 zł.

Opublikowano

Tak się złożyło, że i mój Sym Joymax odwiedził serwis. Odebrałem go w dniu dzisiejszym z przeglądu po 300 km. W ramach przeglądu wymieniono: olej w silniku (ELFMoto 10 W40), olej w przekładni (Castrol Syntac 75W140), sprawdzono wszystkie połączenia, przeprowadzono regulację zaworów, obnizono wolne obroty z 2000 na 1700 i na moją prośbę wymieniono świecę zapłonową na NGK CR 8EIX. Przy okazji okazało się, że świeca, która była zamontowana w moim egzemplarzu nie była oryginalna i nie była zgodna ze specyfikacją. Widocznie ktoś sobie orginalną świecę pożyczył. Koszt serwisu to 250 zł, bez materiałów w Seebike w W-wie. Za to następny przegląd po 1000 km ma być sporo tańszy. Po zatankowaniu zbiornika pod sam korek postaram się teraz dokładnie sprawdzić spalanie.

• 1 rok później...
Opublikowano

Odnawiam wątek. Minął ponad rok. Jakie są Wasze doświadczenia po przejechaniu kilku tysięcy kilometrów? Może niektórzy sprzedali swoje SYM-y. Może są nowi użytkownicy..Ja mam najechane 5700 km. Żadnych usterek. Zrezygnowałem z przeglądów gwarancyjnych i nie żałuję. Spalanie 3l, nadmieniam, że jeżdzę raczej łagodnie i plynnie. Rzadko przekraczam 100 km/h.Nawet nie sprawdzałem v max. Prowadzi mi się pewnie, czasami chciałbym usiąść mniej krzesełkowo, ale uważam go za skuter miejski, chociaż mam zamiar w tym roku przejechać trochę po Polsce robiąc 350 km jednym skokiem. Czy ktoś ma takie doświadczenia? Reasumując biorąc pod uwagę cenę tj. 8000 zl. za sprzęt z zerowym przebiegiem jestem bardzo zadowolony. A Wy?

Opublikowano

Ja prześmigałem dopiero ok 1000km.

Wymieniłem szybę na większą o 19cm - oryginalna kierowała mi strumień powietrze prosto w kask, co było nieprzyjemne i bardzo głośne.

Ale nie jestem do końca zadowolony. Po pierwsze muszę patrzeć przez szybę, co ma swoje wady. A po drugie większa szyba jest mniej stabilna - bardzie drży i podskakuje na dziurach a do tego ma minimalnie inny profil, więc przednia uszczelka nie przylega idealnie. Ale efekt ciszy osiągnąłem.

Chciałbym spróbować jazdy z maleńką owiewką, taką kilkanaście centymetrów - ale nie ma takiej niestety. Myślę, że w mieście to by był dobry patent.

Z napraw musiałem wymienić termostat i czujnik temperatury, bo w upały były problemy z chłodzeniem. I jeszcze jeden włącznik światła stop.

Poza tym, wszytko idealnie.

Zastanawiałem się jeszcze nad wydechem - ale ponad 1000zł za wydech mnie przeraża,raczej odpuszczę. Chyba, że ktoś ma jakiś pomysł na tańszy, ładnie brzmiący wydech do citycoma?

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Koledzy z klubu SYM, gdzie i po ile kupowaliście filtry powietrza?

Opublikowano

Filtr powietrza wymieniono mi w ASO z okazji przeglądu po 9000 km, zapłaciłem około 90 PLN. Cena "lekko" przesadzona, nie mam pojęcia czy są zamienniki.

Opublikowano

Znalazłem filtr bpowietrza za 39z.

Opublikowano

Nie polecam tłumików tej firmy. Cena (nie zawsze) czyni cuda.

Opublikowano

Ury, napisz proszę coś więcej. Dlaczego nie polecasz?

Zainteresowałem się, bo alternatywą są tłumiki za cenę większą niż 1200zł, a to za droga zabawa.

• 2 lata później...
Opublikowano

Witam trochę mnie na forum nie było z różnych powodów w miedzyczasie stałem sie posiadaczem Sym City Com 300i . Fajnie się tym jezdzi jednakże od samego początku pojawił się problem z kupnem tarcz hamulcowych. Są u mnie nie dostępne nawet u dealera Sym a jak juz znalazlem firme, która tym handluje to jedna w cenie 4 do auta. Czy ktos moze pomóc?  

Opublikowano

Dzieki na ebay uk nie ma wogole tylko klocki hamulcowe. Problem z tym jeszcze ze ja mam z 2009 silnik 263 ccm . A te na linku od Ciebie każda wyglada inaczej i podpisane 2010-11-12 rok itd . Wdzieczny bede za jakies trochę wiecej informacji

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Kupiłem w ciemno jedna opisaną jako przednia tarcza do SYM 2010 okazało się że to tylna i do 2009 roku, nie założyłem jeszcze nie miałem czasu pomierzyłem i wygląda na to że będzie pasować zamawiam drugą też opisana jako przednia ale ma inny nr i rozmiar wewnetrzny i rozstaw śrub mocujących to będzie ta przednia. Potrzebne obydwie cena wyższa niż do Yamahy Majesty 400. W każdym bądź razie WIELKIE DZIĘKUJĘ PAWELEC!!! Ja przestawiłem ebay na worldwide i tak nie wyszukuje tarcz do SYM CITY COM skorzystałem więc z linku. Jeszcze raz wielkie dzięki