Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Sym Citycom 300 szukam użytkowników

Walter44

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kupiłem nowy z 2009 roku za 8000. 2 lata gwarancji.Przejechałem 150 km. Jest ok. Dalsze jazdy planuję na wiosnę. Zastanawiam się nad obowiązkowymi przeglądami. Czy warto za nie płacić aby utrzymać gwarancję. Szukam kontaktu z użytkownikami w celu wymiany doświadczeń. Mam również hondę dylan 150, którą przejechałem 27 tkm ze stany 6 tkm bezawaryjnie wymieniając tylko płyny i filtr powietrza. Ciekawe, czy SYM też taki będzie.

Opublikowano

Hej.

Z awarii przez 2 lata uzytkowania mialem:

- awaria ladowania po zimie w nieogrzewanym garazu

- pekla rurka z przodu silnika ktora prowadzi powietrze ...gdzies. Pekla bo jest gumowa a od temperatury stwardniala i pokruszyla sie.

- wyzional ducha lewy czujnik stopu i prawy (przy klamkach hamulca). Ale mam wrazenie ze w poprzedniej Majesty YP125 szybciej te czujniczki padaly.

- kapie z odmy olej (kilka kropel po zaparkowaniu)

Opublikowano

Kupiłem nowy z 2009 roku za 8000. 2 lata gwarancji.Przejechałem 150 km. Jest ok. Dalsze jazdy planuję na wiosnę. Zastanawiam się nad obowiązkowymi przeglądami. Czy warto za nie płacić aby utrzymać gwarancję. Szukam kontaktu z użytkownikami w celu wymiany doświadczeń. Mam również hondę dylan 150, którą przejechałem 27 tkm ze stany 6 tkm bezawaryjnie wymieniając tylko płyny i filtr powietrza. Ciekawe, czy SYM też taki będzie.

Czyżby oferta salonu na Łopuszańskiej?

Wg mnie wszystko zależy od kosztów przeglądu. Zapewne SYM ostro Cię nie zeżre, więc czemu nie skorzystać z dwuletniej gwarancji.

Opublikowano

Witam wprawdzie ujeżdżam innego SYMKA , ale postanowiłem napisac

Od dwóch sezonów mam SYM GTS 250 .przejechałem niewiele bo 8 tyś.

na razie tylko jedna awaria padło oświetlenie schowka ( po wymianie żarówki nadal ciemność )

przed sezonem w serwisie ( nieautoryzowanym ) wymiana oleju , filtra.....

bez żadnych sensacji ....też miałem obawy przed zakupem....marka raczej mało znana...

ale jestem zadowolony ....w mieście sprawuje się świetnie.....a tam się poruszam na codzień....

myslę że City może mieć jeszcze przewagę jeżeli chodzi o wielkość kół ....większy komfort...

gdybyś chciał cos jeszcze wiedzieć wal śmiało

Pozdrawiam .

Opublikowano

Dzięki za odpowiedzi. Moja oferta była z Kościana. Wziąłem ostatni z 8 tys. Wasze usterki nie były na szczęście poważne, niemniej jednak moja honda przez 6 lat nie miała żadnej awarii. Nawet żarówki. Gdyby nie tylna imitacja hamulca i trochę sponiewierane plastiki w wyniku przewrotki pierwszego właściciela i moich dwóch kolizji ( za które wziąłem parę groszy) nie zmieniał bym. Lucjan, znam ten pojazd, oglądałem i kręciłem ósemki po garażu. Było ok. Kupiłbym, gdyby właściciel był bardziej elastyczny w negocjacjach. Policzyłem. Dodałem 2% opłaty skarbowej, brak gwarancji, jeżdżony 2 lata u dilera nie wiadomo przez ilu ludzi. Wolałem dołożyć, dotrzeć, mieć gwarancję. Zarejestruję mojego w marcu 2013. Pojeżdżę więcej i się podzielę wiedzą.

Pozdro

Opublikowano

W sumie to masz racje jak doliczyć 2 % to nówke masz o niecałe 1000 zł drożej.

Opublikowano

Panowie posiadacze SYM-ów co sądzicie o tej ofercie http://otomoto.pl/sy...m-M3397091.html

Nie zaliczam się, co prawda, do posiadaczy, ale byłem, oglądałem i ujeżdżałem.

Skuter wygląda na zadbany, w czasie jazdy (jakiś kwadrans po okolicy) nie zauważyłem niczego podejrzanego.

Jak dla mnie trochę mało miejsca na nogi, duże koła nawet na kostce i torach dały radę, ale wieje trochę w porównaniu do majki 250.

Gość miał pełną dokumentację i mówił coś, ze za parę dni (oglądałem ze 2 tygodnie temu) oddaje w komis.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Mam syma citycoma 300. Rocznik 2008. Jeżdżę od 2011, był wtedy pierwszy raz odpalony :-) . Zrobiłem już 11000 km i zupełnie nic przez te 2 sezony się nie działo. Po poprzedniej zimie w nieogrzewanym garażu włożyłem podładowany akumulator i odpalił po ok.5 s kręcenia rozrusznikiem. Zwykle odpala po 1 s. Jest po prostu dobry :-) :-)

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Niedługo zarejestruję i odpalę mojego Syma po zimie. Myślę o zakupie stelaża i dużego kufra w systemie monokey. Mam zamiar od czasu do czasy wyskoczyć gdzieś dalej. Druga sprawa to przegląd gwarancyjny po 300 km. Nie wiem czy warto jechać do ASO czy zrobić u najbliższego mechanika. Czy ktoś miał już podobne dylematy?

Opublikowano

Jeżeli przegląd gwarancyjny to raczej tylko ASO....

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Teraz pytam użytkowników SYM-ów o przeglądy gwarancyjne.. W ASO padła cena 350 zł. Trochę sporo. Czynności które wchodzą w przegląd jestem w stanie wykonać sam na podwórku. Czy warto jechać kawał drogi, stracić pół dnia i zapłacić dwa razy 350 aby utrzymać gwarancję? Jak to wyglądało u Was? Ile kosztowało i czy warto było tyle wydać dla pieczątki? Na razie przejechałem 150 km i jest idealnie.

Opublikowano

350 pln za przeglad troche wygórowana cena.W Krakowie za przeglad wiekszego modelu (400 cm) przeglad w zaleznosci od serwisu od 200-280 pln.Warto miec pewnosc ze w czasie 2-letniej eksploatacji ewentualne problemy ze sprzetem pokryje gwarant.

Opublikowano

Witaj !

Muszę przyznać, że jesteśmy w podobnej sytuacji. Ja jesienią też zkupiłem SYM-a Joymaxa 250 z 2008 roku, nowego z pełną gwarancją. Zastanawiałem się też nad Citycomem, ale dla mnie jest nieco za wysoki. Zarejestrowałem go jednak zaraz po zakupie i przejechałem ponad 200 km. Jak tylko zrobi się cieplej dojadę do 300 km i udam się na przegląd. W W-wie cena około 300 zł. Fakt, że tak naprawdę można go wykonać samemu, jednak kłopot może być z regulacją zaworów, która ponoć na tym przeglądzie ma być wykonana. Raczej nie ryzykowałbym utaty gwarancji zwłaszcza, że marka ta nie jest, aż tak powszechna w Polsce. Podobnie jak Ty planuję zakup stelaża i kufra. Nie mogę się jednak zdecydować na markę: GIVI, czy Kappa oraz czy wybierac duży kufer? Nie chcę, aby przepadkiem nie przeszkadzał w korkach w mieście. Duży wybór i niezłe ceny kufrów w http://www.motobagaz.pl

Powodzenia w docieraniu i dalszym użytkowaniu SYM-a życzę, Marek

.

Niedługo zarejestruję i odpalę mojego Syma po zimie. Myślę o zakupie stelaża i dużego kufra w systemie monokey. Mam zamiar od czasu do czasy wyskoczyć gdzieś dalej. Druga sprawa to przegląd gwarancyjny po 300 km. Nie wiem czy warto jechać do ASO czy zrobić u najbliższego mechanika. Czy ktoś miał już podobne dylematy?

Opublikowano

Hej maro,

Jesli chodzi o kufry Givi czy Kappa, to chyba nie ma specjalnej różnicy. W moim dylanie mam 4 lata Givi 30l w systemie monolock i jest ok. Do Syma kupę chyba jednak 40-50 litrów monokey.

Opublikowano

Witaj Walter !

Z tego co czytałem to system monokey jest lepszy, ale i droższy. Z jakim obciażeniem jeżdziłeś z tym kufrem GIVI? Generalnie piszą o max 3kg, a to nie jest dużo.

Opublikowano

Nie przekraczałem 5 kg i raczej na krótkich odcinkach.

Opublikowano

Dzięki Walter !

W najblizszym tygodniu poszukam jakiegoś zestawu GIVI lub Kappa. Chcę być przygotowany do sezonu.

Opublikowano

Panowie, gdzie zamawiacie stelaż pod kufer do citycoma ?

• Sympatycy
Opublikowano

Witam Panów posiadaczy Citycom-a jako że zastanawiam się nad kupnem tego skutera mam parę pytań:

1- jak wygląda spalanie ( wiem to zależy "od ręki" ale tak "orientacyjnie")

2- czy szyba nie jest za niska i czy fest nie wieje? mam 184cm dosiadam Kymco Grand Dinka i..... wszystko biorę na "twarz"

3- czy dostateczna jest ochrona nóg przed wiatrem?

Pozdrawiam

Opublikowano

W dniu dzisiejszym z uwagi na piękny słoneczny dzień uruchomiłem swojego SYM-a po zimowym postoju. Po założeniu akumulatora odpalił za 3 razem, przy krótkim kręceniu rozrusznikiem. Zrobiłem 60km wycieczkę Warszawa-Nowy Dwór Maz i w drodze powrotnej zawitałem do serwisu Seebike. Dokładnie ustaliłem, że pierwszy przegląd SYM-a Joymaxa, jak również Citycoma kosztuje tam 250 zł + materiały ( olej do silnika 1,2 l + 0,2l oleju do skrzyni biegów). Jak tylko pogoda się ustabilizuje to następna moja wyprawa będzie do serwisu, gdyż do 300 km brakuje mi 20 km. Z rozmowy w serwisie zarówno Joymax-y, jak i Citycomy nie należą do awaryjnych maszyn. Spalnie u mnie na dotarciu nieco ponad 4 l/100km, ale mój model jest jeszcze na gaźniku. Te z wtryskiem podobno palą ok. 0,5-1,0 l mniej. Genaralnie trzeba się liczyć ze spalaniem od 3,5 do 4,5 l/100km. Po dotarciu będzie może ciut mniej palił przy takich samych prędkościach, ale się będzie szybciej jeździć i na jedno wyjdzie. Pozostaje życzyć bezawaryjnej i pełnej radości jazdy....

Opublikowano

robert, ja odpowiem na te pytania za miesiąc, przejechałem dopiero 150 km ze sklepu do domu.

mateusz, jest w mojej okolicy znajomy Włoch oblatany w temacie jako fum dwóch kółek. Znalazł stelaż Givi w dwóch wersjach.

Monolock 304 zł, monokey 420 zł ( w tej wersji wystarczy już sam kufer bez podstawy, a taka sama podstawa kosztuje pow. 100 zł).

Jest jeszcze http://4bikes.pl/sr231m-givi-sr231m-sym-citycom-300-p-9489.html , ale obecnie jeszcze nie mają.

Opublikowano

odnośnie spalania:

http://dl.dropbox.com/u/22439368/2013-03-08%2021.16.23.png

http://dl.dropbox.com/u/22439368/2013-03-08%2021.16.59.png

http://dl.dropbox.com/u/22439368/2013-03-08%2021.17.52.png

przy czym to ostatnie spalanie 4,3 to bardzo krótkie odcinki 3-4 km w niskich temperaturach - jazdę odpuściłem jak zaczęła mi przymarzać linka gazu

Opublikowano

Jestem pod wrażeniem Twoich wyników. Moim zdaniem super spalanie. Tyle potrafia spalić 50, jak się je bardzo ciśnie...Warto by się spotkać, ale za oknem wróciła zima i trzeba nieco poczekać....Czy Syma masz od nowosci i gdzie go serwisujesz w W-wie ?

Opublikowano

Kupiłem i serwisuję w Autokompleksie na Starzyńskiego 10.