Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Kupno Burgmana 650

mpiekarz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich serdecznie. Jestem nowym uzytkownikiem forum. To początek mojej motocyklowej przygody.

Od kilku miesięcy "zachorowałem" na Burgmana. Bedąc kiedyś we Włoszech widziałem ich tam mnóstwo. Teraz "choroba" osiągneła ekstremum i zdecydowałem się na zakup. Myślę, że w znaczny sposób do tej decyzji przyczyniły sie ostatnie koszty naprawy mojego samochodu, o zgrozo.

Ale do tematu : - Chcę kupić BURGMANA 650.

Przeglądam ogłoszenia na Allegro i inne portale zagraniczne. Porównując - co tam spostrzegłem?

Oferowane u nas motocykle mają zupełnie niższe przebiegi niż ich odpowiednicy za granicą (cofane liczniki), a te u nas przecież zostały przywiezienie właśnie z zachodu europy.

pytanie 1) Czy przebieg dla Burgmana rzędu 50tys to dużo?

pytanie 2) Decydować się na kupo motocykla od handlarza czy pojechać do Włoch czy Francji i kupić na własną rękę? Dodam, że chcę kupić Burgmana, rocznik od 2005 -> .

pytanie 3) Na co zwrócic szczególną uwagę podczas kupna motocykla?

pytanie 4) Może zna ktoś w Krakowie godny polecenia serwis, który sprawdzi motocykl?

Dziękuję z góry za każdą odpowiedź. Marcin.

• Odpowiedzi 56
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• mpiekarz

7

• Lucjan73

5

• Bobas

3

• RONIN

3

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Witam

Jak masz możliwość to jedz i sam poszukaj za granicą burgmana 650

Z moich obserwacji we Włoszech(konkretnie Rzym) średnie przebiegi burgmana 650 np.od rocznika 2005 w górę to od 60 tys.km do ponad 100 tys.km(ale u nas w Polsce średnio do około 30 tys.km(dziwne)-oczywiście nie wszystkie mają kręcone liczniki.

Mały przykład:

http://www.subito.it/moto-e-scooter/burgman-650-roma-48980450.htm

Burgman ze standardowym włoskim przebiegiem ponad 70 tys.km(cena około 4800 zł za skuter plus przepisanie dokumentów 250 zl plus rejestracja w Polsce około 800 zł plus sprowadzenie lub przyjechanie nim około 900 zł.Razem około 7000 zł.

jadę niedługo odebrać swojego busa z Rzymu(sam bym go kupił dla siebie i wrzucił na pakę bo już moja Honda Foresight 250 jest za słaba)

Taki mały przykładzik podałem,pozdrawiam.

Opublikowano

Jest facet w Balicach gdzies kolo lotniska, ktort sprowadza 650-siatki. Oglasza je na Allegro. Mam znajomego w Lodzi od ktorego ja kupilem 400-setke, a on z kolei kupil w Balicach. Jest bardzo zadowolony. Gosc podstawia do wskazanego przez kupujacego serwisu. W tym przypadku zawiozl go do Lodzi i wszystko co mowil sprawdzilo sie na przegladzie. Burgmany ktore on przywozi sa z kilku ostatnich lat. Sproboj poszukac na allegro w malopolskim.

Opublikowano

Zawsze możesz pojechać do kolegi Mirka "złotej rączki" z okolic Sokółki, który naprawia wszystkim na formu skrzynie CVT. Z tego co wiem to Mirek również sprzedaje Burgmany

Opublikowano

Panowie, wielie dzięki za pomoc. Każda informacja od Was jest dla mnie cenna. Chyba poszukam we Włoszech, zasiądę do auta i przywiozę pojazd. Dziękuję i oczywiście jeśli macie jeszcze jakieś informacje to proszę piszcie, jestem ciekaw.

Opublikowano

Polecam kraj sprowadzenia Niemcy. O wiele pewniej i bezpieczniej.

Opublikowano

Widze, ze mieszkasz w Krakowie tak jak ja. Zastanawiam sie czemu zdecydowales sie na 650-tke? Czy zamierzasz jezdzic po miescie, czy raczej wypady za miasto. Pytam bo ja w zeszlym roku jezdzilem 650-siatka natomiast w tym roku jezdze 400-setka. W Krakowie daje rade w korkach o wiele lepiej mniejszy. Ma on lusterka na kierownicy, ktore przechodza nad osobowkami, a mieszcza sie pod dostawczakami. Natomiast 650 wiadomo lepszy zryw, szybszy, ale wiecej pali, a lusterka sa na wysokosci samochodowych.

Opublikowano

Polecam kraj sprowadzenia Niemcy. O wiele pewniej i bezpieczniej.

To fakt, u naszych zachodnich sąsiadów jest większa szansa trafienia na mniej "zużytą" sztukę. Ale myślę, że warto może poczekać, aż ktoś z tego forum będzie sprzedawał zadbaną 650-tkę :)

Opublikowano

Zbychu - dzieki za ceną podpowiedź. Wszystko jest do przemyślenia. Masz 100% racji. Dziękuję.

Opublikowano

Zawsze możesz pojechać do kolegi Mirka "złotej rączki" z okolic Sokółki, który naprawia wszystkim na formu skrzynie CVT. Z tego co wiem to Mirek również sprzedaje Burgmany

Mirek mieszka w Hajnówce,około 120 km. od Sokółki,więc lepiej będzie brzmiało, okolice Białegostoku ,około 65 km od. :)
Opublikowano

Z Krakowa troche daleko do Białegostoku, hehehe

Opublikowano

Z Krakowa troche daleko do Białegostoku, hehehe

ale za to w góry na narty masz blisko :)
Opublikowano

Zakup Burgmana 650 to temat rzeka.

Musisz przede wszystkim zrobić to z fachowcem. Sam możesz kupić padło bez względu czy zrobisz to we Włoszech, czy też w Niemczech. Nawet stosunkowo nowe sztuki mogą mieć problemy z CVT. Ja chciałem niedawno kupić już trzecią 650- tkę w swojej karierze i odpuściłem ze względu na koszty. Zakup skuta z przebiegiem, np. 40 tys km w moim przekonaniu wiąże się z remontem CVT u Mirka, wymianą łożysk w kołach, najczęściej w sprzedawanych egzemplarzach są oponki do wymiany itp. Jak poczynisz te inwestycje to będziesz cieszył się Burkiem wiele sezonów. W przeciwnym razie każdy dalszy wyjazd będzie obarczony stresem, że możesz wrócić na lawecie. Mam w życiu już wiele stresów i kupiłem w związku z tym Silverka. A z nim jak wiadomo nie dzieje się nic - jak w polskim filmie :)

Opublikowano

Bobas - Dziękuję serdecznie za ceną informację. Jeżeli ktoś sprzedaje motocykl (auto też) to zazwyczaj coś się z nim dzieje. Taka jest moja teoria. Jest tak w 90%. Rzadko bywa że ktoś pozbywa się pojazdu nowego, pewnego, sprawnego, z małym przebiegiem i to jeszcze w niskiej cenie - tak po prostu bo się mu znudził - jesteśmy za biednym społeczeństwem żeby robić sobie takie miłe niespodzianki.

Dlatego właśnie szukam Burgmana w Niemczech lub Włoszech, gdzie jest bardziej prawdopodobne że komuś się już znudził (po prostu ich na to stać).

Ciężko mi zabrać mechanika ze sobą do Włoch czy za Odrę.

Dodatkowo z Twojego posta zrozumiałem, że Hondy Silver są mniej awaryjne, czy tak jest ? Wywnioskowałem, że Burgman z przebiegiem 50 tys to prawie pewny remont skrzyni.

Czy można uznać, że Honda Silver jest bardziej trwalsza od Burgmana? Że nie ma z nią aż tylu kłopotów technicznych o których tu Panowie piszecie, często wymieniacie że skrzynie są awaryjne? Nie mam doświadczenia i dlatego pytam.

Opublikowano

Honda słynie ze swojej bezawaryjności, poza tym to "zacna" marka ;-)

Opublikowano

Moim zdaniem jest to własnie przykład na to, że motor ten ma 74tys km i kosztuje 1200euro we Włoszech, przyjeżdzając do Polski straci z licznika 55tys kilometrów a cena będzie 13tys zl.

Bedzie to typowa okazja, mało jeżdzony, po kobiecie, nowa opona tylna, wymienione oleje, zero wkładów finasowych - do jazdy - tak brzmią ogłoszenia.

Przykre to jest.

Opublikowano

... Hondy Silver są mniej awaryjne, czy tak jest ?

Zobacz Kolego jaki jest w dziale "Technicznym" stosunek postów dotyczących usterek Silverów i Burgmanów 650.

Ponieważ użytkowników Burgmanów 650 jest około 2x więcej od użytkowników wszelkiej maści Silverów (FJS400, FJS600, SW-T400, SW-T600 - bo konstrukcyjnie to właściwie to samo) to statystycznie można przyjąć, że dwa posty o Burgmanie 650 na jeden o Silverze oznacza remis usterkowości.

Opublikowano

To też prawda, celne spostrzeżenie ...

Opublikowano

Zbychu ma rację, spróbuj w Krakowie, w okolicach jak pamietam Tynieckiej, Rodzinnej /Balice niedaleko może to o tę samą osobę chodzi?/

jest gość który sprzedaje tylko duże 650 Suzuki. Jakieś póltora roku temu z Pilotem i Kicią pomagalismy wybrać jednego z trzech oferowanych Burgmanów- forumowiczowi ze Śląska który zwrócił się do nas o pomoc. Przyznam że było z czego wybierać i ceny nie były z sufitu. Nie pamiętam dokładnego

adresu ale czy ja czy Kicia pamiętamy jak dojechać. Pytanie nic nie kosztuje.

A i Pilot też jako jeden z bardzie doświadczonych uzytkowników dużego Burgmana na pewno nie odmówi pomocy przy oględzinach

Opublikowano

Silver Wing to bardzo sprawdzona maszyna, która słynie ze swej bezawaryjności . W zasadzie zmieniasz części eksploatacyjne i olej co 12 000 km.

Opublikowano

Skoda że wypowiadają sie w większości osoby które mało albo wcale nie miały do czynienia z AN 650 sam ujeżdżam burka od czterech sezonów kupiłem od kolegi w stanie niezadowalającym jeśli chodzi o wygląd za to po przejechaniu kilku kilometrów wiedziałem ze jest idealny ponieważ wcześniej objechałem kilka maszyn i niestety ten najbrzydszy i najstarszy w dodatku poobijany najlepiej sie prowadził odnośnie licznika też miałem mega problem ponieważ miał tylko nabite 14 000 km ale kolega miał go trzy sezony z czego dwa stał w garażu wiec zagadał czy nie jestem chętny gdy zobaczył ze pomykam na aprilce 250. Po pertraktacjach finansowych doszło do kupna i od tego czasu jestem szczęśliwym nabywcą! Miałem kilka problemów ale bardziej wynikały one z przyczyn zewnętrznych jak uszkodzenie się akumulatora najechanie czujnikiem położenia stopki. Ale przy pomocy znajomych i forum rozwiązane wszystkie kłopoty bezboleśnie.

Dlatego patrząc na inne maszynki które ujeżdżałem a które miały być mniejsze i bardziej poręczne nie zamienił bym jak i do miasta tak i do największych korków, manewrowania na parkingu, ponieważ jest poręczniejszy nie czuje kolein bardziej zwrotny i przede wszystkim szybszy. Wadą jest jedynie cofanie, a bzdurą jest to że mniejszy może więcej w mieście nie w tym przypadku w Executive składa sie lusterka i szerzej jest tylko kierownica. Test na parkingu pod domem jeżeli chodzi o zwrotność jaki sam przeprowadziłem skuterami 50; 150; 250; 400; 500 i 650 wyszedł na wielki pozytyw dla Burgmana.

Ale to są moje odczucia i uważam że każdy powinien dostosować sobie sprzęt do własnych upodobań, najlepiej samemu próbując na wszystkim co tylko się da.

Opublikowano

Coś w tym jest, bo wczoraj na spocie pod C66 usłyszałem identyczną opinię i to na pewno nie od Ciebie ;-)