Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Ślisko na ulicach Warszawy

lechuano

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak w nawiązaniu do pechowej wywrotki SlawoyAMD...

Po pierwsze, serdeczne życzenia szybkiego i pełnego powrotu do zdrowia!

Uwaga robi się ślisko nie tylko na znakach poziomych. Zauważyłem nawet uślizg tylnego koła przy dynamicznym ruszaniu (helixem) i to wcale nie na białych znakach.

Dziś hamowałem w bardzo kiepskim stylu, cudem unikając upadku i hamującego przede mną audi. Na szczęście najadłem się tylko wstydu. W samym centrum Warszawy pod palmą w godzinach szczytu parę osób wracając z pracy miało niezłą rozrywkę patrząc jak staram się zatrzymać skuter. ABS pewnie by mi bardzo pomógł bo doświadczenie mam słabe, ale w moim helixie "chyba" nie ma ABSu :photo: (btw. hamulce w helixie... no comment). Może to wina opon, Bieżnik mają głęboki ale nie wiem kiedy były ostatnio zmieniane.

Tak czy inaczej pomyślałem, że zwrócę waszą uwagę na to, że dziś oprócz deszczu spadła też temperatura (ok. 7 stopni) co może mieć wpływ na twardość mieszanki, a co za tym idzie również na przyczepność.

• Sympatycy
Opublikowano

Jak by nie było zbliżamy sie wielkimi krokami do zimy i trzeba znacznie zwolnić. Jeździłem dziś 400 ale miałem okazję spotkać " ścigacza" jadącego miedzy autami ( oczywiście po mokrej nawierzchni) który dość ostro odkręcał manetę. Kilka razy tylne koło poleciało mu w bok i nie było to na pasku farby więc nie jest bezpiecznie. Trzeba być czujnym. :photo:

• Klubowicze
Opublikowano

Tak tak Panowie czas się niestety przestawić z tzw. czasu letniego na jesienny ;) i pamiętać już o wilgotnej nawierzchni każdego poranka, teraz to nawet niewinny manewr wykonany bez problemu latem, może skończyć się bliskim spotkaniem z glębą, technikę jazdy trzeba zmienić. Nie ma rady, trza się pogodzić.

Opublikowano

Niestety kalendarza nie da się oszukać,już październik mamy na liczniku...żal .

Opublikowano

Lechuano, nie kupiles czasem bezowego, swiezo malowanego helixa od Mariusza?

Na oponie masz numer dot. 4 cyfrowy numer. Jest to data produkcji opon. Powinny miec mniej niz 5 lat. Jak sa starsze to smigaj szybko do Huberta na minska

Opublikowano

Oj ślisko było dziś bardzo. Kilka razy tylne kółko uciekło mi przy starcie, pomimo, że mam Heidenaua, o którym wyczytałem, że jest dobry na mokrą nawierzchnię (a może czas zmienić ?).

Opublikowano

mam podobne doświadczenia na mokrym: przy zero jedynkowym ruszaniu tylne koło potrafi zaboksować (głównie jak pada deszcz, a nie jest tylko mokro), a opony mam w dobrym stanie dunlopy sx01. Przód przy hamowaniu też mi sie zblokował przy zmianie pasa i ostrym hamowaniu (michelin pilot sport). Tak jak wyżej: zmieniamy tryb jazdy!

• Klubowicze
Opublikowano

Eureka!Jadę sobie dzisiaj swoim skuterkiem,a tu nagle przy hamowaniu ABS mi się włącza(a mam nowe opony),pewnie jest ślisko?

Opublikowano

Niestety niskie temperatury i oponka już się tak nie klei do asfaltu

Moje 16 koni też już kilka razy zerwało przyczepność

• Klubowicze
Opublikowano

Zgadzam sie i przyklepuje temat... :ninja: slisssssko,temp. nissssssko, no i to o czym wspomnial Flyman,a wielu lekcewazy...,LISCIE!!! a bywaja gorsze jak farba czy najbardziej mokry asfalt!!! A co do opon na mokre nawierzchnie, to Ja polecam Michelin City Grip,swietnie mi sie sprawuja. Na Michelin Gold Standard taczylem przy stracie ze swiatel,hamowaniu czy ostrym luku.

Opublikowano

Ja polecam 2 kółka na przedzie, i żadne liście nie straszne. :blow: No chyba, że cała sterta będzie leżeć na szerokości 40cm :ninja: ale to widać z daleka.

Ale faktycznie trzeba wolniej i ostrożniej jeździć.

Opublikowano

A to akurat super pomysł. Ja poszedłem krok dalej i jak jest ślisko to polecam dwa z przodu i dwa z tyłu. Śliskość mi nie straszna

.

• Klubowicze
Opublikowano

Prorok? :ninja: Flyman,jesteś najlepszy

Opublikowano

Oj, ABS dobry jest. Od kiedy mam go na pokładzie, przestałem się zastanawiać nad siłą hamowania (przy hamowaniu na prostej). Ot, naciskam klamkę, albo dwie. A włącza się rzeczywiście często. Maxxis chyba nie są wzorem przyczepności.

Rzeczywiście tryb czujności w mózgownicy trzeba przestawić z 5 na 8.

• Sympatycy
Opublikowano

ABS - nie przedłuży nam sezonu w ujeżdżaniu ulubionych jednośladów.

Moim skromnym zdaniem, wielkimi krokami zbliża się koniec sezonu !placz1 :D

Jak to Flyman słusznie zauważył czeka nas przesiadka na 400 lub pojazd z kierowcą czyt. Autobus, tramwaj itd...

Opublikowano

dzisiaj jak jechalem do pracy pokazywalo +1, wiec zdecydowanie 4oo, dla wytrwalych przyczepnosci i uwazajcie

• Klubowicze
Opublikowano

Dobra panowie, łatwo nie jest ale nie ma co sie mazać, jeszcze troche pokulamy !TAZ

• Sympatycy
Opublikowano

A ja sobie dzisiaj jeszcze przed Mierzeją wyjadę do roboty na 200 :) Oczywiście z większą uwagą i znacznie wolniej ale zawsze 200 :)

Opublikowano

Ja tam się nie poddaję. Po prostu dokładam pięć minut na dojazd do pracy.

Jesienna pogoda jest taka, że skończyło się zamykanie oponki na zakrętach, a zaczęło się zastanawianie co mogę zastać na i za zakrętem (i w innych miejscach).

Parę jesieni i zim przetrwałem, więc jest duża szansa, że i tą przetrwam na 2oo :)

Pozdrawiam

PJS

• 3 tygodnie później...
  • Sympatycy
Opublikowano

teraz to się zrobiło ślisko :)

• Klubowicze
Opublikowano

Heh, nawet ja wymienkłem ;) i przyjechałem dziś z Ostrołęki do Wawy samochodem. Na szczęście jutro jadę do Otwocka na szkolenie na 3 dni, więc do czwartku nie będę miał potrzeby poruszać się po Warszawie. A potem znowu ma być normalna jesień.

PS. Jeszcze w sobotę planowałem, że w niedzielę wybiorę się na grzyby... Chyba z łopatą do odśnieżania... :)

Opublikowano

Ja ostatnio jeździłem zeszłej niedzieli i jak jeszcze wsiądę na skuter w tym sezonie to tylko zapewne w jakiś weekend jak temperatura będzie powyżej 10 stopni. Niestety trzeba się przyzwyczaić do dłuższego przemieszczania się 4oo...