Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Definicja bezwypadkowy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.Prosze was o opinie lub definicje slowa "bezwypadkowy" o odniesieniu do jednosladow.Mysle ze w tak licznym gronie slowo to ma wiele znaczen i interpretacji.

Opublikowano

Definicja wypadku drogowego

Wypadek komunikacyjny to zdarzenie mające miejsce w ruchu lądowym, wodnym lub powietrznym, spowodowane poprzez naruszenie zasad bezpieczeństwa obowiązujących w tym ruchu, którego skutkiem są spowodowane nieumyślnie:

• obrażenia ciała powodujące naruszenie czynności narządu ciała lub rozstrój zdrowia trwające dłużej niż 7 dni- tzw. średni wypadek komunikacyjny,
  • śmierć albo ciężki uszczerbek na zdrowiu- tzw. ciężki wypadek komunikacyjny

Tyle sucha definicja - tak więc, w jej świetle, bezwypadkowy to taki, który nie brał udziału w zdarzeniu drogowym opisanym powyżej. Chociaż w mowie potocznej rozumiemy to zupełnie inaczej - bezwypadkowy = bezkolizyjny

• Sympatycy
Opublikowano

Wrzuciłem w "okulary" - definicje słowa bezwypadkowy i wyskoczyły różne fora motoryzacyjne, pobieżne przelecenie wzrokiem kilku z nich mogę podsumować krótkim stwierdzeniem "bezwypadkowy" to faktycznie TYLKO z w/w definicji wypadku drogowego a tak poza tym nic nie znaczy....

Opublikowano

u naszych handlarzy bezwypadkowy oznacza, że skuter nie najechał na minę przeciwczołgową, nie wpadł pod Tira, przeszedł tylko klejenie plastików i malowanie ;-)

Opublikowano

To faktycznie raczej sucha definicja prawna, różna od kolizji, powstała w celu kwalifikacji czynu i ścigania winnych. Ale, faktycznie, gdyby się uprzeć, to by to mogło przejść. Facet rozbija jednoślad w pył, nie ma co zbierać. Przeżywa, bo ma fart i był dobrze ubrany. Składa szrota i wszystko gra. BEZWYPADKOWY!

Z drugiej strony. Jest szlif, delikatny. Ale klient nie ma farta, wpada sam pod nadjeżdżający samochód z przeciwka i ginie. Zrozpaczona rodzina oddaje moto do handlarza. Ten wymienia lusterko i prawą owiewkę, bo reszta jest nietknięta. I co pisze? Powypadkowy, niestety :-))).

Opublikowano

Nasz kolega przewrócił się na białej farbie i skuter prawie bez uszczerbku, a on może skończyć z niedowładem ruchowym.

Trzeba chyba odróżnić szlify czy obcierki od "dzwonów".

Opublikowano

u naszych handlarzy bezwypadkowy oznacza, że skuter nie najechał na minę przeciwczołgową, nie wpadł pod Tira, przeszedł tylko klejenie plastików i malowanie ;-)

...ewentualnie został złożony z dwóch, więc jako pojazd w zasadzie wyprodukowany od nowa z całą pewnością jest bezwpadkowy :)

Opublikowano

Dla mnie, definicja bezwypadkowy pojazd, nic nie znaczy.

Dla mnie bezwypadkowy , może być poniedziałek, weekend itd., ale nie pojazd.

Opublikowano

Ja dwukołowce dzielę na bezwypadkowe i bezupadkowe, wszystko co dzieje się na postoju to upadek moto, a reszta (choćby nawet niegroźny upadek z prędkością 10 km/h) to wypadek :) ... I tego trzymają się też ogłoszeniodawcy w de. Całe szczęście :) .

Opublikowano

Absolutnie zgadzam się, i nie tylko ja, z tezą dr.big .

Opublikowano

Myślę, że w środowisku handlarzy klasyfikuje się to następująco ;) :

• wypadek - po zdarzeniu zarówno motocyklista jak i maszyna nie byli w stanie wrócić do domu na własnych nogach/kołach (w motocyklu brakuje kilku części, bo nie wszystko udało się odnaleźć...),
  • kolizja - po zdarzeniu jedynie motocyklista jest w stanie wrócić do domu na własnych nogach (motocykl ciężko wciągnąć nawet na lawetę),
  • szlif - motocykl przejechał na boku wystarczającą odległość by wbić się pod jakieś auto lub zatrzymać na krawężniku/latarni, jednak po jego podniesieniu udało się go odpalić i doturlać do domu/warsztatu (sprawdzanie geometrii ograniczyło się do sprawdzenia czy moto nie "ściąga" przy prędkości 30 km/h...)
  • przycierka - podczas kolizji znaczna część elementów została połamana ale (to ważne) motocyklista utrzymał maszynę na kołach (brawo!)
  • gleba parkingowa - szlif lub przycierka, które miały miejsce na parkingu - w odróżnieniu od przewrócenia motocykla, które zostawia tylko "normalne ślady eksploatacji" (he he, zdarza się nawet przy pakowaniu sprzętów do busa...).

Opublikowano

Z tego co wiem, to handlarze (przynajmniej samochodów) uważają, że samochód jest bezwypadkowy jeśli przy "dzwonie" nie otworzyły się poduszki powietrzne. Ale oczywiście nie wszyscy trzymają się tej klasyfikacji ;)

Opublikowano

Co do handlarzy, to raczej oni dzielą się na uczciwych i nie. Dla drugich, wszystko jest igła i bezwypadkowe.

Opublikowano

Ja słyszałem opinię od blacharza, że "bezwypadkowe" auto to takie, w którym podczas zdarzenia nie została naruszona geometria nadwozia. Czyli można wyciągnąć bezwypadkową puszkę spomiędzy dwóch tirów obdartą z blachy ;)

Pozdro.

Opublikowano

Bezwypadkowość, przebieg i cena są zawsze "do negocjacji" :clapping:

Opublikowano

Fajny temat, podoba mi się ;)

Opublikowano

Hmm... Nie sugerujesz chyba, że moje cudeńko jest też "bezwypadkowe" ;)

Opublikowano

Hmm... Nie sugerujesz chyba, że moje cudeńko jest też "bezwypadkowe" ;)

Podobają mi się wpisy chłopaków i ich inwencja :)

A Twoje cudeńko jest bezwypadkowe i bezszlifowe bez jakichkolwiek cudzysłowiów :blush:

Motocykl to motocykl, moim zdaniem nie ma sensu ukrywać jego "przeszłości" jeżeli taka była, bo to bardzo szybko wychodzi na jaw.

Kiedyś kupiłem prawie nowy motocykl po, zaledwie, "glebie parkingowej" - od pracownika markowego serwisu motocykli... he..he.. ;)

Sprzedając zaznaczyłem wyraźnie, że po szlifie wraz z informacją co zostało uszkodzone i wymienione. Swoją drogą nie przeszkodziło to w jego sprzedaży.

Trzeba być niespełna rozumu aby robić z siebie idiotę i narażać życie innych dla paru złotych.

Opublikowano

Spoko, spoko, żartowałem oczywiście ... sprzęt sprawuje sie wyśmienicie.

Opublikowano

U handlarza "bezwypadkowy" to taki który udało się tak poskładać, że nic nie widac :clapping: