Klubowicze ZYBEX Opublikowano 5 Stycznia 2013 Klubowicze Opublikowano 5 Stycznia 2013 Ja na ten moment z Drekim planujemy zaliczyć na przełomie kwietnia i maja Barcelone i powrócić wybrzeżem Francji do Włoch dalej jezioro Garda lub przez austryjckie Alpy szlakiem wnikli. Plan zakłada zwiedzanie Lyon, most Millau,Andorie, Barcelone, słynne miasteczka plażowej Francji z gra w kasynie w Monako. Noclegów nie planujemy gdzie nas sprzęt zawiezie tam spimy.
RONIN Opublikowano 5 Stycznia 2013 Autor Opublikowano 5 Stycznia 2013 Zybex skontaktuję się z Tobą po waszym powrocie bo część waszej wyprawy pokrywa się z naszą. Ile dni planujecie na tą trasę?
RONIN Opublikowano 6 Stycznia 2013 Autor Opublikowano 6 Stycznia 2013 trochę się pobawiłem w google maps i oto wstępny plan pierwszej części https://maps.google....8,10,11&t=m&z=5 z Bari promem do Czarnogóry
helmutek76 Opublikowano 6 Stycznia 2013 Opublikowano 6 Stycznia 2013 PIkeny szlak - szczegolnie ten wiodacy przez Alpy :-)
RONIN Opublikowano 6 Stycznia 2013 Autor Opublikowano 6 Stycznia 2013 będąc w tamtej okolicy grzechem byłoby nie odwiedzić Grossglocknerstrasse i przełęczy Św. Bernarda. Trasę podzieliłem na dwa etapy, żeby chętni tylko na połowę miesiąca mogli też wziąć udział. a to druga część trasy https://maps.google.pl/maps?saddr=Budva,+Czarnog%C3%B3ra&daddr=Sarajevo,+Bo%C5%9Bnia+i+Hercegowina+to:Banja+Luka,+Bo%C5%9Bnia+i+Hercegowina+to:45.8169567,18.2156785+to:Budapeszt,+W%C4%99gry+to:Krak%C3%B3w+to:Ba%C5%82tycka,+%C5%81%C3%B3d%C5%BA&hl=pl&ie=UTF8&ll=47.010226,18.588867&spn=16.308399,38.056641&sll=46.99667,18.136475&sspn=16.308399,38.056641&geocode=FbhDhQIdhIMfASlxM-TzldRNEzFIMJy8Bn9GOw%3BFYMxnQIdFPYYASnRm3HtsctYRzE-s4feps0uVg%3BFcsVqwIdZTIGASndAzj7DQFeRzHkbehqxwsfzg%3BFXwcuwId_vIVASlHI62j5EddRzE9ylXUATLqtw%3BFbjC1AId64ciASnJz9TRNMNBRzFgER4MKcQABA%3BFQrt-wIdFFYwASnRGE41wEQWRzG_ikd2tbZrtA%3BFU0eFQMd5p0pASnld4WCdzMaRzH-2MFTwQq--A&oq=krak%C3%B3w&mra=ls&via=3&t=m&z=5
smarciu Opublikowano 6 Stycznia 2013 Opublikowano 6 Stycznia 2013 W sierpniu sie wybieram podobna trasa jak twoja pierwsza czesc do wysokosci Insbruka, wiec bede ciekawy twoich relacji i sugestii Im wiecej konkretow tym sie robi ciekawiej Powodzenia!
RONIN Opublikowano 28 Stycznia 2013 Autor Opublikowano 28 Stycznia 2013 ponieważ być może uda mi się załatwić fajną kwaterę blisko Rzymu z widokiem na morze, więc chyba z planu wypadnie szwajcaria i jez. Bodeńskie, oraz część Francji, położymy większy nacisk na zwiedzanie Rzymu a potem Czarnogóra.
S-H-E-P-A-R-D (Lublin) Opublikowano 6 Marca 2013 Opublikowano 6 Marca 2013 Moze opisal bys wyposazenie. Uzbrojenia maszyny itd Podnisze temat wyzej.
RONIN Opublikowano 6 Marca 2013 Autor Opublikowano 6 Marca 2013 na ten moment skompletowałem już prawie wszystko, tak mi się przynajmniej wydaje ;-), jak czegoś nie przewidziałem to mnie poprawcie. 1 namiot Husky taki na prawie 3 osoby 2 śpiwory, maty samopompujące 3 kupiłem nawet mini kuchenkę gazową skuter jest wyposażony w tylny kufer 46l. mam też sakwy 2x30l. i torbę przekrokową 22l. myślę, że w kwietniu zacznę przeprowadzać jakieś testy z pełnym załadunkiem, bo szczerze mówiąc nie mam pojęcia jak to wyjdzie w praktyce. wiadomo pozostaje jeszcze przygotowanie maszyny, może też macie jakieś uwagi opona przód wymieniona jakieś 7tys. temu opona tył wymieniona przedwczoraj klocki tył ledwo dotarte przód do wymiany w najbliższym czasie przegląd wypadnie pewnie w maju i wtedy chcę wymienić pasek napędowy i ten używany mieć na wszelki wypadek Na ten moment brak towarzystwa, helmutek76 być może weźmie udział ale tylko w części podróży, ale to jeszcze nic pewnego.
Administrator xmarcinx Opublikowano 6 Marca 2013 Administrator Opublikowano 6 Marca 2013 Dorzucę z praktyki: - dobrą i dużo muzyki do mp3 - spray i szmatka do mycia szyby - numery telefonów do niezawodnych kolegów w kraju - najnowsze kempingi do AM http://www.archiescampings.eu/ - instrukcje i inne skany do PDF w telefonie. - pompkę rowerową z odpowiednia końcówką - pas ścigający 2.5 m - itp
RONIN Opublikowano 6 Marca 2013 Autor Opublikowano 6 Marca 2013 a tak z innej beczki dowiedziałem się dzisiaj w sklepie przymierzając kurtkę, że podobno jadąc do Francji muszę mieć przy sobie alkomat? oraz, że powinienem obkleić kask odblaskami w odpowiednich miejscach. Może ktoś wie też jak jest z kamizelkami, czy są obowiązkowe, czy np. wystarczy żarówiasta kurtka?
czaro69 Opublikowano 6 Marca 2013 Opublikowano 6 Marca 2013 Z tym alkomatem to chyba prawdahttp://motormania.co...owy-od-1-lipca/
dr.big Opublikowano 6 Marca 2013 Opublikowano 6 Marca 2013 Trzeba BYŁO, teraz nie trzeba , zostało to niedawno zniesione na nieokreślony czas... A z tego co wiem, kaski we Francji jedynie homologacja ECE 22-04 lub -05. Kamizelki nie trzeba mieć we F założonej, ale na taką trasę po Europie warto ją mieć mocno pod ręką, w bagażu. PS. Bo już na przykład w takiej Belgii nawet na dwóch kółkach trzeba taką kamizelkę mieć ... I to najlepiej taką spełniającą normę EN 471 .
Jarek_PL Opublikowano 6 Marca 2013 Opublikowano 6 Marca 2013 Jeśli chodzi o odblaski na kasku. Ostatnio oglądałem kaski w sklepach, i zauważyłem że większość miała w zestawie odblaskowe naklejki, a na instrukcji były pokazane miejsca na kasku w którym mają być przyklejone. Pod spodem, była adnotacja "obowiązuje we Francji"
RONIN Opublikowano 6 Marca 2013 Autor Opublikowano 6 Marca 2013 czyli najlepiej wziąć ze sobą taśmę odblaskową .
RONIN Opublikowano 7 Marca 2013 Autor Opublikowano 7 Marca 2013 Po ostatnich konsultacjach zaczynam rozważać wariant odwrotny, czyli najpierw Montenegro, a potem Włochy, Francja itd...
RONIN Opublikowano 31 Marca 2013 Autor Opublikowano 31 Marca 2013 Decyzja zapadła i Alpy zaliczymy w drodze powrotnej, mam nadzieję że pogoda pozwoli.
Miro71 Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Moge tylko potwierdzic wpis Biga co do Alkomatu we Francji . od 1-go grudnia jest zniesiony obowiazek posiadania Alkomatu w pojazdach poruszajacych sie na drogach ...... co nie upowaznia jazdy pod wplywem alkoholu :-)
RONIN Opublikowano 16 Maja 2013 Autor Opublikowano 16 Maja 2013 zostały tylko dwa tygodnie, już się nie mogę doczekać, zwłaszcza, że trzy ostatnie tygodnie skuter stał rozebrany, poszła tylko linka od gazu, ale przy okazji zrobiłem przegląd i wymieniłem klocki, został jeszcze pasek do wymiany na wszelki wypadek przed wyjazdem i w drogę. Zdaję sobię sprawę, że cieżko znaleźć tak długi urlop, ale może znajdą się chętni chociaż na początek trasy do czarnogóry?
Sympatycy Miętus Opublikowano 16 Maja 2013 Sympatycy Opublikowano 16 Maja 2013 trochę się pobawiłem w google maps i oto wstępny plan pierwszej części https://maps.google....8,10,11&t=m&z=5 z Bari promem do Czarnogóry czy w poście powyżej jest to nadal Twój wstępny plan pierwszej części podróży ?
RONIN Opublikowano 16 Maja 2013 Autor Opublikowano 16 Maja 2013 kilka postów później jest napisane, że odwróciłem trasę i najpierw polecimy do Czarnogóry a płd. Francja i Alpy będą w drodze powrotnej. Lato przyszło zbyt późno i obawiam się, że gdybym rozpoczął od Alp to część miejsc byłaby nieprzejezdna.
Klubowicze pazdzioch Opublikowano 16 Maja 2013 Klubowicze Opublikowano 16 Maja 2013 Maciek te miejsca które mogłyby być nie przejezdne napewno Cię nie zainteresują. Cała reszta którą chciałbyś zobaczyć jest już napewno przejezdna.
RONIN Opublikowano 16 Maja 2013 Autor Opublikowano 16 Maja 2013 wszystko jest do dogadania, można zacząć od Alp jak będą chętni.
Klubowicze ZYBEX Opublikowano 16 Maja 2013 Klubowicze Opublikowano 16 Maja 2013 Życzę przyjemności i pogody która jest nieprzewidywalna a prognozy tylko w głowie mieszają . Na zachętę i jak masz pytania to zapraszam
Rekomendowane odpowiedzi