adams Opublikowano 29 Lipca 2012 Opublikowano 29 Lipca 2012 Czy drogi ekspresowe oznaczone stosownym znakiem w Austrii są płatne (czy trzeba na nie winietę) ? Pytam chociaż byłem w zeszłym roku i jechałem bez winiety i 'nic mi sie nie stało'. Na granicy austriacko szwajcarskiej powiedziano mi, że tylko autostrady są płatne.
avanturnik Opublikowano 29 Lipca 2012 Opublikowano 29 Lipca 2012 Dobrej informacji Ci udzielono. Autostrady są płatne i tylko na te drogi trzeba posiadać winiety.
Bosy Opublikowano 30 Lipca 2012 Opublikowano 30 Lipca 2012 Nie do końca... Na niektórych drogach szybkiego ruchu też wymagane jest posiadanie winiety. Pełny wykaz tutaj... http://www.pzmtravel.com.pl/informacja-o-oplatach-drogowych.html Albo tutaj - z mapką poglądową http://www.skionline.pl/stacje/?co=samochod&co2=teksty&id_newsa=133 No i oczywiście niektóre odcinki są płatne ekstra poza winietą (np.Brenner).
swider Opublikowano 30 Lipca 2012 Opublikowano 30 Lipca 2012 Musisz się również liczyć z opłatami przez niektóre parki narodowe.
Administrator MariuszBurgi Opublikowano 30 Lipca 2012 Administrator Opublikowano 30 Lipca 2012 Pytam chociaż byłem w zeszłym roku i jechałem bez winiety i 'nic mi sie nie stało'. Na granicy austriacko szwajcarskiej powiedziano mi, że tylko autostrady są płatne. Jeśli będziesz miał szczęście to i na autostradach nic ci się nie stanie bez winiety... ale jeśli będziesz miał pecha (o to nie trudno) to będzie bolało Jeżdżąc typowymi "landstrassami" winieta oczywiście nie jest potrzebna.
Klubowicze Ewik Opublikowano 30 Lipca 2012 Klubowicze Opublikowano 30 Lipca 2012 Z wyprawy do Chorwacji powstał mi taki cennik opłat: Koszt winiet na samochód to: Słowacja i Austria ( wykupione w Polsce na granicy na 14 dni)-164,00 zł Słowenia – 15 Euro x 2 - tu uwaga w Słowenii mają winiety na 7, 10 dni potem miesiąc. Na granicy sprawdzają tylko ważność winiet, dlatego najlepiej kupować wjeżdżając i wyjeżdżając na 7 dni, chyba, że pobyt jest krótszy niż 14 dni. W Chorwacji koszt za przejazd w jedną stronę to 172 kuny ( około 400 km). Tu nie wykupuje się winiet tylko płaci na bramce przy zjeździe z autostrady (w weekendy kilkukilometrowe kolejki do punktu poboru opłat). Koszty winiet na motocykl/skuter:: Słowacja – bez opłat Austria – 4,5 Euro o ile pamiętam 7 lub 10 dni Słowenia – 7 Euro podobnie jak w Austri 7 lub 10 dni Chorwacja około 100 kun ( za 400 km ) Jeśli wybierasz się tylko do Austrii to koszt autostrady na skuter nie jest wygórowany i masz spokój
adams Opublikowano 31 Lipca 2012 Autor Opublikowano 31 Lipca 2012 Absolutnie nie interesują mnie autostrady i ekspresówki bo jeżdżę z natury powoli (ok. 50 km/h) i często zatrzymuję się by robić zdjęcia. Czechy też mają zdaje się autostrady darmowe dla motocykli. O drogach extra płatnych wiem, chodziło mi o ekspresówki, ale drogi płatne (i tunele) zdaje się są oznakowane tak jak autostrady.
Rekomendowane odpowiedzi