Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

wyreguluj swój skuter bo rzeczywiście coś sporo pali i przejeździj ten sezon do końca w sumie zostały jeszcze jakieś 3-4 miesiące , sprzedaj go odłóż jak masz możliwości przez zimę trochę kasy , sprzedaj swój i kup coś 125-250 np. Piaggio Bevelry z 2 kuframi lub scarabeo . Z używanymi to jest za tą sumę różnie raz trafisz a raz tak jak kolega w/w będziesz musiał dołożyć min 1000zł i tak nie będzie tak jak byś chciał. Tak dla informacji miej porównanie jak bardzo zużyte trafiają do nas skutery . Dość często odwiedzam włochy , na pewnej stacji stała do sprzedania Aprilia Scarabeo 500 z 3 kuframi rok 2004, 28tyś km w ładnym stanie za 4200e u nas na allegro taki sprzęt wystawiony jest za 7-9 tyś w idealnym stanie :rolleyes1: . Ja sprowadziłem sobie kiedyś skuter z włoch ale bezpośrednio od pierwszego właściciela, zapłaciłem całkowity koszt z przerejestrowaniem 4900 zł wtedy taka majesty 125 kosztowała na allegro 3800zł , wolę droższy z pewnego źródła niż tańszy z niewiadomego pochodzenia . Przyjmij zasadę kup jak najlepszy z danego powiedzmy segmentu 125-250 a nie jak najtaniej , wiem że łatwo powiedzieć ale czasem lepiej poczekać bo i tak poczekasz później z naprawami . Po sezonie będę sprzedawał swoją majesty pomimo lat jest w dobrym stanie ostatnio wymieniłem, orginalny pasek , rolki , opony , membranę , regulacja , wymiana płynów itp. nie bedę chciał więcej niż 3000 zł dodam że na w/w części nie licząc robocizny wydałem 1100zł

Opublikowano

Co do skuterów to sezon dla mnie trwa niemal cały rok. Odstawiam skuter tylko albo jeśli pada śnieg albo temperatura jest poniżej 0 stopni (choć czasami i przy -10 czy -15 wyjeżdżałem jak nie było śniegu :rolleyes1: ).

Czy to prawda, że skuter najlepiej kupować w zimę, kiedy nie jest sezon na nie?

Najgorsze jest to, że nie mam sprecyzowanej maszyny, którą chciałbym posiadać i jej poszukiwać, tak więc męczę się z całym spektrum pojazdów.

Po wyczyszczeniu filtra powietrza usłyszałem, że po nagłym wkręceniu skutera na obroty i odpuszczeniu gazu strzeliło kilka razy w wydech.

Pytanie - czy mam oddać skuter na czyszczenie i regulację gaźnika za 110-170zł czy też wystarczy sama regulacja za 50 czy 60zł.

Pytanie kolejne - czy zmieniać obecny filtr powietrza na nowy? Świeżo wyczyściłem go kompresorem i jest w kolorze niemal jak nowy (a był cały czarny), jedyne co potrzeba to go lekko naoleić bo przy użyciu kompresora trochę wysechł.

• Sympatycy
Opublikowano

Witam co do sqta za około 3k PLN to ciężko Ci będzie coś kupić ja też miałem ten dylemat jakiś czas temu... i padło na Kymco Grand Dink 250 za 2800 pln-ów->przebieg niewiadomy (coś około 40tyś sądząc po tarczach). Do ceny zakupu trzeba dodać jakieś 1,5k PLN i.....jestem zadowolonym użytkownikiem maxi :fireman2:. Wymieniłem :pasek,opony,tarcze,klocki,oleje+płyny ustrojowe,filtr powietrza, reszta ok. Spalanie ok 3l przy normalnej jeździe na "ostro"3,5-4l. Z Twoich "życzeń" ma płaską podłogę, pojemność(250cm3), duży schowek pod siedzeniem, kufer też "na biede"się da zamontować. Pozdro

PS. Kosmetycznie jest zaniedbany ale mi nie chodzi o wygląd( w sumie ma 11 lat) i to ma zasadnicza zaletę... nie zap... mi go spod domu:)

Opublikowano

To znowu ja :)

Muszę się pochwalić (a może pożalić)?

Nie mogę rozgryźć tego skutera, choć mam go pół roku.

Wczoraj czyściłem filtr powietrza kompresorem jak pisałem wyżej.

Dziś wybrałem się na długą przejażdżkę tankując przed tym do pełna po korek.

Jechałem: ok. 40km z prędkością 70-80km/h w trasie

następnie: ok. 10km z prędkością do 80km/h w mieście (wiadomo, w tym korki, światła itp)

następnie ok. 3km z prędkością 10-20km/h, jazda po łące i szutrowych drogach

następnie ok. 25km w trasie z prędkością 40-60km/h

W sumie przejechane 78km.

Zajechałem na stację, tankuję do pełna a tam: 1.87L za 10.79zł (paliwo po 5.77zł/litr)

Przeliczając: wyszło 2.3L/100km, czyli mniej niż palił mój chiński skuter z pojemnością 50ccm (a później 72ccm).

Mam się cieszyć, że tak mało? Czy mieszanka nie jest za uboga i nie uszkodzę sobie przez to zaworów?

• Administrator
Opublikowano

Musiałeś mieć mocno usyfiony filtr.

Nic sobie nie uszkodzisz... a spalanie licz przepalając cały zbiornik.

Opublikowano

[...]W sumie przejechane 78km.

Zajechałem na stację, tankuję do pełna a tam: 1.87L za 10.79zł (paliwo po 5.77zł/litr)

[...]

Litrażowanie przy małych dystansach jest bardzo nieprecyzyjne. Lepiej odczekać do rezerwy i wtedy policzyć.

Pozdro.

Opublikowano

Przy czyszczeniu filtra (gąbkowy posiadasz w Cygnusie?) warto czyścić benzyną ekstrakcyjną, a gdy wyschnie spryskać specjalnym olejem do filtrów, np Castrol. Wtedy masz pewność, że powietrze zasysa odpowiedniej "jakości".

Cygnus to poczciwy skuter - miałem nim przyjemność jeździć, dlatego wg mnie zamiana na inny podobnego segmentu mija się z celem (finansowym).

Sprawdź ten filtr u siebie ponownie :)

Opublikowano

Mój filtr nie jest gąbkowy tylko plastikowy ze składaną bibułą (bodajże) w środku koloru czerwonego. U mnie zamiast czerwonego był już czarny. W serwisówce wyczytałem, że filtr czyści się kompresorem a wymienia tylko w przypadku uszkodzenia (które u mnie nie występują). Po czyszczeniu kompresorem znów stał się niemal tak czerwony jak nowy. Nie ma w serwisówce informacji, że mam tę bibułę nasączać olejem, jest tylko jeszcze jakiś drugi filtr "V-Belt filter" i ten trzeba oliwić (do niego jeszcze nie dotarłem).

Co do spalania - mój skuter ma bak chyba 6L, dlatego przyzwyczajony byłem, że po przejechaniu 100km w baku znajdowało się już tylko 1.1-1.6L benzyny. Dlatego też postanowiłem dotankować i sprawdzić po przejechaniu tych 78km, spodziewałem się, że do baku wejdzie jakieś 3.5L, a tu niespodzianka :)

Tak też kombinuję czy warto rozstawać się z Cygnusem jak pisze SimonWarka - chyba takiego drugiego nie znajdę jak ten, mały, zwinny, wąski, dający się łatwo prowadzić (tylko dla mnie ciut mały, bo w ciasnych skrętach z nogami na podłodze walę kierownicą w kolana, ale idzie się przyzwyczaić).

Stąd te wszystkie moje pomysły: co robić, żeby wiele nie wydać a mieć przyjemność z jazdy.

... no i niestety, ale jesli skuter zostanie to czeka mnie zakup przedniej szyby "midi", a to raczej nie jest tania sprawa w oryginale...