Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Strzał w plecy, fotoradar

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jadąc na wakacje puszką kombinowałem nad zdjęciem tablicy i zasłonięciem naklejki.na szczęście tego nie zrobiłem, bo już pod Mławą

Ustrzelili mnie suszarą 300 i 6 punktów.

マキシスクーターホンダシルバーウイング600

A jaki miałęś w tym cel? Żeby po krajówce jechać 180 a przez zabudowany, żeby nie było zejść do 120 ? No comment... A nie myślałeś kiedyś idąc do banku aby założyć kominiarkę i bank ten obrabować...? Sorry, ale za brak tablicy / zasłoniętą nalepkę powinny być ciężkie kary. Nie wierzę szczerze mówiąc w odpadające w trakcie jazdy tablice rejestracyjne, a nawet jeśli to tym bardziej nie wierzę, że nikt takiego czegoś nie usłyszy.

Piotrek

• Odpowiedzi 72
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• zdun13m

7

• dr.big

5

• Maly Książe

5

• krzys-68

4

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Nie wierzę szczerze mówiąc w odpadające w trakcie jazdy tablice rejestracyjne, a nawet jeśli to tym bardziej nie wierzę, że nikt takiego czegoś nie usłyszy.

No to zaczynaj wierzyć. Na polnej drodze, nawet nie za bardzo dziurawej, posiałem przednią w aucie kolegi. Odpadła dolna część ramki (chyba od drgań, albo jakiś krzaczek zahaczył). Zauważyliśmy dopiero pod domem. Szczęściem po 2 dniach jeszcze sobie w piachu leżała. Od tej pory żadne ramki, zamki, itp. Tylko śruby albo nity.

• Klubowicze
Opublikowano

Nie wierzę szczerze mówiąc w odpadające w trakcie jazdy tablice rejestracyjne, a nawet jeśli to tym bardziej nie wierzę, że nikt takiego czegoś nie usłyszy.

Piotrek

O człowieku małej wiary :confused:

Widać mało jeszcze wiesz.

Mi osobiście oderwała się cała ramka z tablicą i to nie na polnej drodze tylko na asfalcie ( fakt że droga była boczna a asfalt nie najlepszy )

I gdyby nie koledzy to następne 200 km przejechałbym bez tablicy i nigdy jej nie znalazł.

Poza tym jak ty chcesz "usłyszeć " odpadającą tablicę ?

Nawet jak spadnie na asfalt to przy prędkości nawet 50km/h nic nie usłyszysz.

Opublikowano

Ja np. w samochodach, na przestrzeni lat, po przejechaniu myjni jeździłem czasami ze 1- 2 dni do czasu zauważenia braku tablicy. Najczęściej była to właśnie przednia, bo tylna jest schowana w zagłębieniu. I co najśmieszniejsze, po przyjeździe na myjnię w ramach sprawdzenia czy mają moje tablice, zawsze mieli pokaźny "zbiorek" tych, które wyczepiły się przy myciu innym...

Opublikowano

odnośnie tablic swego czasu, nie wiem czy teraz, na tej drodze pod górkę w wawce, gdzie stoi fotoradar, tylko w przeciwnym kierunku była fajnie zatopiona blacha od moto w asfalcie;)

pokręciłem, ale ja nie mam pamięci do ulic;)

Jeżdżąc trochę, zdarza się widzieć gdzieś jak leży jakaś blacha

czym teraz przychodzą mandaty z fotoradarów tych żółtych, inpostem, czy zwykłą pocztą?

Opublikowano

stąd mogło być błędne przeświadczenie o skuteczności fotoblokerów czy innych naklejek.

mylisz się

kiedyś robiłem kupa fotek dla klubu BMW

miałem aparat ciągle włączony i przypadkowo zrobiłem taką fotkę

2ij411c.jpg

miało być najwieksze niebezpieczeństwo jakie czeka na kierowców czyli Mobilne Centrum Monitoringu widoczne w tle

a gwiazdą stała się nieoznakowana skoda oktawia drogówki

spróbuj odczytać jej numery rejestracyjne

Flyman wie co dobre ...

od razu zaznaczam że stałem w korku

Opublikowano

odnośnie tablic swego czasu, nie wiem czy teraz, na tej drodze pod górkę w wawce, gdzie stoi fotoradar, tylko w przeciwnym kierunku była fajnie zatopiona blacha od moto w asfalcie;)

pokręciłem, ale ja nie mam pamięci do ulic;)

Jeżdżąc trochę, zdarza się widzieć gdzieś jak leży jakaś blacha

czym teraz przychodzą mandaty z fotoradarów tych żółtych, inpostem, czy zwykłą pocztą?

Pocztą. A przynajmniej ja dostałem w ubiegłym togodniu wezwanie do wskazania kierowcy z żółtego radaru ustawionego na trakcie brzeskim na wjeździe do warszawy od strony mińska mazowieckiego.

P.

Opublikowano

Flyman wie co dobre ...

Chciałby jednocześnie dodać, że to oczywiście nie chroni przed radarami ręcznymi i posiadanie takich czarodziejskich tablic nie powoduje, że jeżdżę bez opamiętania z poddźwiękowymi. Staram się jeździć zgodnie z przepisami. Ale czasami się zdarza pojechać na 3 pasmowej drodze 70'ką. A tam jest tylko 50 i oczywiście fotoradar.

Prezydent podpisał nową ustawę, w życie wejdzie 30 kwietnia i trzeba całkowicie przemeblować filozofię poruszania się po drogach.

Opublikowano

Nie wierzę w spraye i naklejki. To fake. Rypią kasę od naiwniaków.

Flyman albo z kamienną twarzą robi nas w balona, albo ... sam nie wie, że jego patent nic nie daje = jeździ z błędnym przeświadczeniem, że jest chroniony przed fotoradarem.

==

Co do doświadczeń:

W marcu 2014 naciąłem się na rzeczywiście postawiony w złośliwym miejscu fotoradar w Niemczech. Miałem tak na oko 100 km/h na "osiemdziesiątce". W drodze powrotnej - już w Szwajcarii (gdzie jeździłem nieprawdopodobnie przepisowo) pojechałem prosto z pasa dla skręcających w lewo (znaki nie były czytelne i wpakowałem się w zły pas) i "pstryk". Przez ponad rok nic nie przyszło. Mam nadzieję, że jedni i drudzy podrapali się w głowę i porównali wagę przekroczenia z wysiłkiem, by wyciągnąć kasę od Polaka i z wysokością mandatu i machnęli ręką.

• Użytkownicy
Opublikowano

mylisz się

2ij411c.jpg

miało być najwieksze niebezpieczeństwo jakie czeka na kierowców czyli Mobilne Centrum Monitoringu widoczne w tle

Flyman wie co dobre ...

A na przodzie tej skody to przypadkiem nie jest śnieg??? Jaka była temperatura jak robiłeś to foto???

Ja też nie wierzę w te cudowne duperele....

Opublikowano

Kupiłem ten specyfik z 10 lat temu. Nie mam zdania jednoznacznego czy działa czy nie działa. Pryskam na każdą nową tablicę, bo go po prostu mam w garażu i skończyć się nie może. W tym czasie dostrzegłem parę mrugnięć fotoradaru podczas moich przejazdów. Mandatu nie dostałem żadnego. Wiem, że zaraz po zakupie i użyciu, robiłem próby z aparatem fonograficznym, rożne kąty, wysokości, wszystko po zmroku i próby wypadły różnie. Czasem odblask był na samej krawędzi, a czasem przysłaniał całą tablicę. Nie zajmuję się dystrybucją takich specyfików, nie namawiam do zakupu, nie przestrzegam przed. Nie znam się.

Dziś bym tego nie kupił, ale 10 lat temu... kupiłem.

Opublikowano

zdjęcie zrobione było w ciepły słoneczny dzień

po powiększeniu widać ile zderzaka przy okazji zapsikali

fakt że przypadkowo auto stało pod dobrym kątem do słońca ale potwierdza to działanie sprayu przynajmniej w sprzyjających warunkach

ja tam takich cudownych preparatów nie stosuję

zresztą są prościejsze sposoby na uniknięcie fotki

Opublikowano

Jasne, brak liści na drzewach i ludzie w autobusie w zimowych kurtkach, trawa szarozielona zamiast zieleni, to pewnie zafałszowanie też fotoblokerem;)

Ewidentnie śnieg, widać jeszcze resztki na trawie, widać zamarzniętą wodę przy krawężniku.

Spróbujcie zrobić zdjęcie ciemnego samochodu w nocy aparatem z fleszem ( nie diodowym) w sporej części przypadków tablica będzie niewidoczna, bo jest odblaskowa i "oślepi" aparat.

Fotoradary mają specjalne filtry i blachę widać.

Opublikowano

mylisz się

Flyman wie co dobre ...

Didi, mi tu coś nie gra. Zasadą działania takich specyfików jest odbłyśnięcie światła na jego źródło. Zdjęcie widać robione bez flasha, więc zarejestrowało to co oko widziało. Nawet jeśli był flash to foto robione zapewne komórką, której flash daje światło może na 1.5m. Poza tym kierunek padania słońca też nie wskazuje na to aby to ono spowodowało taki odbłysk (musiałoby świecić z za Twoich pleców).

Na tym zdjęciu blachy były potraktowane jakąś pianką. W jakim celu trudno mi się domyślać.

A co się tyczy samych fotoradarów, to w nich zdjęcia robią lustrzanki w formacie raw. A z niego można sporo wyciągnąć po obróbce. To co się na pierwszy rzut oka wydaje wypalone na focie (odbłysk flasha) wcale nie musi takie być na zdjęciu.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Zszedłem niechcący do garażu, a że miałem telefon, to strzeliłem sobie w plecy.

20150413_012855.jpg

20150413_012916.jpg

20150413_012922.jpg

Zapomniałem trysnąć ksywkę. Dojdą po nicku, kto prowadził?

• Sympatycy
Opublikowano

Dojdą. Nick/Forum/IP/dostawca IT/User/mandacik :D

Opublikowano

tabliczka nie jest odblaskowa- blachy malowane są inną farbą-odblaskową.

(podpuszczam Flymana aby pomalował tabliczkę z nickiem i zrobił zdjęcie)

Flyman poproszę o zdjęcie bez flesza i z fleszem;)

09983be396978e20.jpg

tu zdjęcie zrobione zwykłym aparatem, tablice zwykłe niczym nie malowane, po prostu farba odblaskowa z której wykonane są blachy odbija światło i "ogłupia" aparat. Nie ma tu żadnego fotoblokera, takich zdjęć mam sporo, różnych aut, to pierwsze z brzegu

• Administrator
Opublikowano

Flymana też trysnę, w takim razie. ;-)

Ja to bym >wytryskał< cały tył skutera, łącznie z końcówkami wydechu ;)

Aa i nie zapomniałbym potraktować szyby kasku tym wspaniałym specyfikiem... wiadomo to po czym będą identyfikować...hehaha-smiley.gif

110103_gimme_break_prv.gif

• Klubowicze
Opublikowano

Flyman jak dasz se " psiknąć " blachę to stawiam flachę :clapping::blush:

Ale mi się rymło

Opublikowano

Mnie? Flachę?

Ja w tym robię. To tak, jakbyś strażakowi stawiał sikawkę, a policjantowi pałkę.

• Klubowicze
Opublikowano

Niech ci będzie może być inny rewanż