Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Rezerwa - zasieg?

Rekomendowane odpowiedzi

• Administrator
Opublikowano

A jak wygląda sprawa z odpaleniem skutera z suchym bakiem?

Nigdy żadnemu pojazdowi (szczególnie tym jeżdżonym kilka lat na naszym paliwie) nie służy "osuszanie" zbiornika do ostatniej kropli paliwa. W ostatniej fazie cały zalegający na dnie syf zostanie zassany, co może generować problemy z późniejszą eksploatacją.

Reasumując: widzę migającą rezerwę- jadę się zatankować. Prosto, bezpiecznie, rozsądnie !OK

Opublikowano

Czytając posty Artixa jakos nie wyciagnąłem takiego wniosku ;)

• Administrator
Opublikowano
Reasumując: widzę migającą rezerwę- jadę się zatankować. Prosto, bezpiecznie, rozsądnie thumbup1.gif

Ale nudno bez dreszczyku emocji typu dojade nie dojade, jest ryzyko jest zabawa. Widze rezerwe odliczam do 50 km bo wiem ze po przejechaniu tego dystansu mam jeszcze 1,5 litra w baku, tylko czasem wtedy akurat w kraju gdzie stacji benzynowych jest wiecej niz strazniczek lasu przy drogach akurat nie ma stacji przez najblizsze 40 km i wlasnie wtedy rodza sie przygody.

Co do wyjezdzania do ostatniej kropli baku, jesli zastosujemy podstawowa zasade, wyjechales paliwo, zgasl ci silnik, przyjmij to na klate jak facet i ni czorta nie staraj sie odpalic silnika, bo w ukladzie paliwowym i w najglebszym dnie baku masz jeszcze ze 100 ml benzyny a to jest twoja gwarancja ze jak "za chwile" znowu zalejesz benzyne to bez najmniejszego problemu odpalisz na dotyk pojazd. Jesli jednak odpalisz silnik, bo masz taka fantazje, ktory zreszta za chwile i tak zgasnie mozesz uszkodzic pompe paliwa bo ona nie lubi pracowac na sucho, mozesz zassac syfy z baku i generalnie twoja zajebiaszcza przygoda moze zamienic sie w horror, a przeciez ma byc komedia a nie horror.

Bak w SW ma 16 litrow, podczas jednej z wycieczek uparlem sie ze dojade do celu i wtedy zatankuje moje obliczenia "przewaznie" sa prawidlowe i wtedy wchodzi do baku odpowiednia ilosc paliwa

20090611.jpg

Opublikowano

No jak ty Artix tankujesz tylko paliwo lotnicze (cena na to wskazuje) to nic dziwnego że na oparach jeszcze możesz jeździć !OKK

Jak zacznie migać ostatni ząbek, i włączy się na liczniku odliczanie rezerwy to znaczy że trzeba namierzać najbliższą stację.

• Administrator
Opublikowano

Cena z jest UWAGA czerwca 2009 roku w00t.gif

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

A wracając do tematu to zasięg na baku zależy zapewne od tego ile wlejemy paliwka. Ja zauważyłam że jak stawiam na centralnej przy tankowaniu to wchodzi trochę więcej (być może bak jest płaski i szeroki ale tego nie wiem) w każdym razie nigdy nie udało mi się zatankować więcej niż 12l, nawet jak było już dno i dotoczyłam się do stacji dzięki wiatrom w plecy :), a producent podaje przecież pojemność baku 14l?? gdzie są te 2 litry? chyba nie w przewodach paliwowych?? :)

Opublikowano

to dziwne bo mi cześto wchodzi po 13,8 litra. nalej pod korek i odczekaj 3 sekundy znów pod korek i odczekaj 3 sekundy i tak sie uda.A ile przejezdzasz km na rezerwie? Bo aby wyczyścić bak to trzeba spokojnie przejechać ok 40-50 km.

Opublikowano

Leję pod sam korek, przechylam skuter do przodu i tyłu i robię rożne dziwne ćwiczenia gimnastyczne przy dystrybutorze :D ale więcej nie wchodzi, buu. Na rezerwie przejeżdżam 30- max 40km, wtedy już wjechałam na stację rozpędem na pustym baku , a na baku robię max 270km (oczywiście nie w mieście)

Opublikowano

a po co stawiasz sprzet na centralce?

Ja stoje na kolach i trzymama prostopadle nogami.

A jak ide zaplacic to stawiam na bocznej.

Moze to jest twoj problem?

Opublikowano

greegi kombinujesz nie wiem po co. Ja tankuję normalnie czyli na centralce i wchodzi mi spokojnie 13,8 wiec to nie w tym wina. Psoota na priv podam Ci namiar do mnei to sie umówimy pogadamy :)

Opublikowano

greegi kombinujesz nie wiem po co. Ja tankuję normalnie czyli na centralce i wchodzi mi spokojnie 13,8 wiec to nie w tym wina. ....

Wcale nie kombinuje :clap:

Po prostu jestem leniwy i nie chce mi sie siadac ze skutera. Zatrzymuje sie (stoje na nogach), odkrecam kurek i leje (wlewam :baby: ) benzynke.

Jak doleje do blaszki, to finito. Stawiam sprzeta na bocznej, przekladam noge i maszeruje do kasy. Jeszcze mialbym dzwigac moto na centralke... (YPka 400 wyjatkowo latwo sie stawia) :)

PS,

jak zrobie 40km na migajacej kontrolce to tez wlewam ponad 13L

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Mój wczorajszy sprawdzian. Po zaopatrzeniu się w kanister z paliwem postanowiłam sprawdzić na ile km starcza rezerwa i jestem przyznam miłe zaskoczona: rezerwa 68km/ na pełnym baku 328km ! To chyba całkiem fajny wynik :)

Opublikowano

dobry wynik i zapewne z trasy? moj rekord to tez ok 330 km, wiem ze mozna jadac do 90 km/h w trasie dojsc do 350 km na jednym baku.

Opublikowano

U mnie 247km i mialem jeszcze ponad 0,5l w baku :(

UPS dopiero zauwazylem ze watek dotyczy YP400

Opublikowano

pojemnosci rezerwy i zasiegu na niej w sumie nie sprawdzilem, ale za to policzylem srenie spalanie :lol:

3x wyszlo 3,95 l/100km. Liczone przy dystrybutorze.

• Sympatycy
Opublikowano

A ma ktoś doświadczenie z Kymco Xciting 500 ? Jest tam lampka rezerwy :lol: bo nawet nie wiem :lol: ? I ewentualnie na ile starcza !wchair rezerwa ?

PS

Moje pytanie nie aktualne ponieważ zmieniłem już 200 whist