Arkadiusz Opublikowano 4 Czerwca 2012 Opublikowano 4 Czerwca 2012 ps sorki za wymądrzanie się - ale nie rozumiem argumentów jazdy bez uprawnień... Jest wytłumaczenie na to medyczne, tak, tak, "Debilizm", nie trzeba się od razu obrażać, nie, nie, nazywa się to "Niepełnosprawność intelektualna w stopniu lekkim", jest to uleczalne i wraca po jakimś czasie do normy, Niepełnosprawność intelektualna w stopniu lekkim (upośledzenie umysłowe lekkie, dawniej debilizm – niestosowana z uwagi na negatywne znaczenie w języku potocznym) – poziom intelektualny osób dorosłych charakterystyczny dla 12. roku życia. Ta forma deficytu intelektualnego stanowi najwięcej rozpoznań. Osoby takie są samodzielne i zaradne społecznie, nie powinny jednak wykonywać zawodów wymagających podejmowania decyzji, ponieważ nie osiągnęły etapu myślenia abstrakcyjnego w rozwoju poznawczym. Życie rodzinne przebiega bez trudności. W socjalizacji mogą nabywać zaburzeń osobowościowych, ze względu na atmosferę otoczenia i stosunek innych. Obecnie istnieje tendencja do wprowadzania zajęć korekcyjnych, przy intensywniejszym treningu poznawczym w dłuższym czasie osoby z upośledzeniem w stopniu lekkim osiągają podobne wyniki co osoby z przeciętnym IQ. Do 12 roku życia brak różnic rozwojowych. Cyt. Wikipedia A tak myślę, że zaburzenia osobowościowe mogą nabywać w sytuacji np. na widok radiowozu, obawy kontroli, czy po prostu wie, że znajomi wiedzą, że on nie ma kwitu. Czyli to po prostu choroba !!!
Maser Opublikowano 12 Czerwca 2012 Opublikowano 12 Czerwca 2012 Panie i Panowie, w końcu po 21 latach od zdania B dziś o świcie zdałem A. Kosztowało mnie to kupę zdrowia, przypomnienia lat szczeniackich na Ogarze 205 i Komarze3 (i innych wytworach PRL w tym WSK) kursie z piątym egzaminacyjnym podejściem udało się! Tak wiec mam legal i mogę myśleć trochę jakby ścislej w temacie 2oo. Pozdrawiam OT Przypominam Tobie i następnym o temacie kisiel
Bierut Opublikowano 12 Czerwca 2012 Opublikowano 12 Czerwca 2012 Bardzo przykry przykład pasujący do tego tematu: http://www.tvnwarszawa.pl/informacje,news,smiertelnie-potracil-4-latke-nie-mial-prawa-jazdy,48217.html Niezależnie od okoliczności rodzaju pojazdu, zastanówmy się co po tem.
wanduli Opublikowano 12 Czerwca 2012 Autor Opublikowano 12 Czerwca 2012 Panie i Panowie, w końcu po 21 latach od zdania B dziś o świcie zdałem A. Kosztowało mnie to kupę zdrowia, przypomnienia lat szczeniackich na Ogarze 205 i Komarze3 (i innych wytworach PRL w tym WSK) kursie z piątym egzaminacyjnym podejściem udało się! Tak wiec mam legal i mogę myśleć trochę jakby ścislej w temacie 2oo. Pozdrawiam elegancko, moje gratulacje. do zobaczenia na drodze jw. OT2 kisiel
Geni Opublikowano 12 Czerwca 2012 Opublikowano 12 Czerwca 2012 Sprawa kontroli policyjnych, mandatów itp. to zupełnie nieznaczący szczegół. W razie wypadku może być lipa i niepotrzebne pretensje. Skoro dowiedzieliście się w wieku lat 35-ciu, że istnieje na świecie coś takiego, jak motocykle to nie użalajcie się nad sobą, jak pipki, tylko róbcie uprawnienia i nie będzie problemu.
didi Opublikowano 12 Czerwca 2012 Opublikowano 12 Czerwca 2012 ostatnio kumple jechali na rowerach na pielgrzymkę do Piekar Śląskich na skrzyżowaniu po prwej bez pierszeństwa stała osobówka kilku przejechało i nagle kierujący autem uznał że zdąży przed pozostałymi kumpel ma złamany obojczyk i ogólne potłuczenia - rower całkowicie połamany sprawca 15-to latek który jechał z matką właścicielką auta
Aqarius Opublikowano 13 Czerwca 2012 Opublikowano 13 Czerwca 2012 Witam! Co grozi z jazdę bez prawka to chyba zostało już powiedziane sam osobiście tego nie popieram chociaż muszę się przyznać ,że 30 lat wstecz,jak byłem młody to nie zdawałem sobie sprawy z tego jakie mogą być skutki i konsekwencje takich wyczynów ,ale nie byłem sam w tym głupim procederze było nas kilku jeździliśmy wieczorami i nocami ja na MZ 250 a kuple przeważnie na WSK 125 parę razy nas pogoniła milicja mnie nie złapali wtedy patrole przeważnie dysponowały WSK 175 więc z MZ 250 były bez szans ,ale szybko zmądrzałem jak złapali kolegę i na dzień dobry obili mu konstrukcje pałami a to był dopiero początek ,więc zacząłem oszczędzać kasę i w wieku 18 lat zrobiłem prawko do dzisiaj odpukać bez wypadku co nie znaczy ,że nie było sytuacji podbramkowych,jeździłem motocyklami a od 10 lat przesiadłem się zdecydowanie na skutery , zaszczepiłem też syna do tej pasji jeździł Yamahą Aerox ,ale teraz skończył 18 lat i wygoniłem go na prawko .A tak nawiasem mówiąc człowiek uczy się jeździć całe życie i żeby przeżyć na drodze w dzisiejszych czasach musi mieć oczy dookoła Głowy!!Pozdrawiam wszystkich !
wicher69 Opublikowano 13 Czerwca 2012 Opublikowano 13 Czerwca 2012 Panie i Panowie, w końcu po 21 latach od zdania B dziś o świcie zdałem A. Kosztowało mnie to kupę zdrowia, przypomnienia lat szczeniackich na Ogarze 205 i Komarze3 (i innych wytworach PRL w tym WSK) kursie z piątym egzaminacyjnym podejściem udało się! Tak wiec mam legal i mogę myśleć trochę jakby ścislej w temacie 2oo. Pozdrawiam Więc powodzenia i wielu przebytych km na 2oo. Ja wkrótce kończę kurs i potem biegiem na egzamin, mnie minęło jakieś 15 lat od zdobycia kat. B. PS. Rozglądam się właśnie za jakąś 500-tką.
Sympatycy Kisiel Opublikowano 14 Czerwca 2012 Sympatycy Opublikowano 14 Czerwca 2012 Widzę, że nie jesteście w stanie ogarnąć tematu samodzielnie. Spieszę z pomocą .... Każdy następny tak ewidentny OT skończy się 10%.
Marcin-Kraków Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Pochwale sie niesmialo. Po krotkim kursie, prawie "externistycznym" , pozytywnie zaliczylem dzis egzamin kat A. Wypadlo wreszcie zrobic dokument , skoro az wstyd sie przyznac, jezdzi sie juz ladnych kilka lat na roznych maszynach.
mkapilkr Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Opublikowano 2 Sierpnia 2012 W sumie mam małe doświadczenie bo miałem burka 125 i jeździłem bez prawka. za jazdę bez prawka prawdopodobnie dostaniesz : mandat 300 PLN i panowie policjanci pójdą sobie a Ty jedziesz dalej Jak Cię złapią drugi raz to dostaniesz 300 PLN i Panowie policjanci wzywają lawetę lub jak uprosisz to spuszczasz powietrze. Uwierz że będą patrzeć aż spuścisz powietrze. WIĘC LEPIEJ ZROBIĆ PRAWKO NA A . CAŁKOWITY KOSZT TO JAKIEŚ 900 PLN.
TomKor Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Można ewentualnie na Grouponie poszukać - ja trafiłem za 390zł kurs + 40zł badania lekarskie + 162 zł egzamin (i mam nadzieję, że drugi raz nie będę musiał sie zapisywac )
Rekomendowane odpowiedzi