Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Kto i kiedy do Zywca?

Rekomendowane odpowiedzi

• Sympatycy
Opublikowano

Ostatnio robiłem trasę do Ustronia (czyli dość podobnie), wcześniej jechałem przez Jędrzejów (Radom->Kielce->Jędrzejów->Tychy) - to był kiepski wybór. Tym razem leciałem przez Białobrzegi - omija się praktycznie rozkopany kawałek katowickiej, wyjeżdża się przy "Paradyżu", potem może z 10km remontów. Wydaje mi się to optymalną trasą. Ważna informacja dla wszystkich: droga Katowice-Bielsko Biała przez Tychy jest remontowana, zalecany objazd przez Skoczów (jechałem, doskonały, dwupasmówka).

• Odpowiedzi 55
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• Cormoran

9

• Jack

4

• Piootr

4

• smok.wawelski

3

Top użytkownicy w tym temacie

• Administrator
Opublikowano

Możesz pokazać tę polecaną trasę w Gmaps?

• Sympatycy
Opublikowano

Proszę: Naduś. Znawcy tamtejszych terenów polecają malowniczą i zakrętaśną drogę przez Wisłę, która podobno ma niezwykłe widoki. Ja w każdym razie się tamtędy przejadę. W Katowicach trzeba jechać przez chwilę jak na A4 do Wrocławia, są informacje o objazdach. Raczej ciężko się zgubić, cały czas dwupasmówka o bardzo małym natężeniu ruchu (jak to na Śląsku). Droga z S7 do S8 nie jest jakaś specjalnie rewelacyjna, ale dość równa, tylko wąska, dużo zakrętów. W nocy uwaga na bardzo dużą ilość dzikiej zwierzyny (podczas jednego przejazdu miałem prawie pod kołami: sarnę, jelenia, lisa i 2 zające).

:

• Klubowicze
Opublikowano

Proponuję Smoku małą modyfikację twojej trasy przez Mogielnicę, Nowe Miasto nad Pilicą, Opoczno, do Piotrkowa. Ostatnio jechałem ta trasą i droga bardzo fajna, nieco bliżej i całkowicie omija się rozgrzebaną ósemkę. Trasa

Droga z Wisły przez Szczyrk bardzo fajna i malownicza, nieco dalej i dość wąsko ale fajnie.

Opublikowano

Wrzoniu.. jeszcze mała modyfikacja do twojej propozycji ( oczywiście jeżeli lubimy kręte drogi i piękne widoki ). Właśnie wróciłem z tamtych okolicy i jechałem od Żywca do Częstochowy tak NADUŚ Za Dąbrową żadnych przestojów, lekki przestój w okolicach Oświęcimia przez ronda a następnie piękny kawałek Kęty->Porąbka->Międzybrodzie->Tresna. Dodam, że w jedną stronę leciałem przez Kraków a w drugą przez Częstochowę. O ile dla 400 różnica jest na niekożyść Częstochowy tak dla 200 może być inaczej. Punkt zapalny w tym momencie to Piotrków więc wersja Wrzonia jest zdecydowanie lepsza ! Czas 400 bez spinki 5:30

Opublikowano

@Jack Warcraft: jeśli nadal ruszasz w piątek rano to się piszę.

Miłośnikom zakrętów na trasie Wisła-Szczyrk chciałem uświadomić, że zakręty są ostre (180st) i ciasne, szosa wąska i prędkość nawet jadąc 4oo spadała do 30km/h na zakręcie. Asfalt wymaga podreperowania. Widoków nie ma za dużo, bo drzewa już obrośnięte. Byłem autem minionego lata - przejeżdżałem tamtędy kilka razy. Nie polecam na 2oo.

• Klubowicze
Opublikowano

Ja na pewno mam zamiar ruszyć w piątek, mniej więcej o 7,30 na wylocie z Wawy. Umawiałem się jeszcze z Piootrem i Oakowskim. Mam nadzieję, że Piootr załatwi sobie możliwość wyjazdu o tej porze. Pewnie będzie jeszcze więcej chętnych, bo to chyba taka dobra pora na wyjazd. Jak będzie upał, to nawet lepiej byłoby jeszcze wcześniej. W południe będziemy jechali wprost pod słońce.

Podoba mi się trasa zaproponowana przez Wrzonia (przez Nowe Miasto nad Pilicą, i dalej przez Piotrków do Katowic). Ale z Katowic do Żywca chciałbym przejechać trasą jak najłatwiejszą, najprostszą, najwygodniejszą. Licząc od wyjazdu z domu i z postojami, będziemy w trasie co najmniej 6 godzin. Raczej już nie za bardzo będę miał ochotę na składanie się w winkielkach i podziwianie widoków. Pewnie inne będę miał marzenia :lol:

Więc prośba do znających teren o wskazanie najłatwiejszej, najwygodniejszej trasy z Katowic do Żywca.

• Klubowicze
Opublikowano

@Jack - sprawę z godziną wylotu z Janek mam załatwioną. Jestem 7:15 - 7:25 w Jankach - tylko napisz gdzie i !scooter

Ja również preferuję bez "ostrowinkielkową" końcówkę trasy. Te same powody co przedmówca !piwko

• Sympatycy
Opublikowano

Bez winkli, najprostsza trasa - przez Oświęcim. Pamiętajcie, żeby nie jechać przez Tychy! Jeśli ktoś pomyli się i pojedzie przez Katowice, niech leci przez A4 a potem na Mysłowice, inaczej utknie w godzinnym korku na remontowanej tyskiej drodze. Na trasie, którą podał Phil (a która również mi się podoba) pamiętajcie o zjechaniu w Piotrkowie na 1/E75, żeby nie dymać 91 (która jest kiepska o ile pamiętam). Dla tych, którzy lubią jechać S7, można odbić w Białobrzegach a potem tak jak proponował Wrzonio: Klwów -> Opoczno... (czas przejazdu podobny jak przy odbiciu w Grójcu). Czyli trasa taka: NADUŚ - w sumie 408 km.

• Klubowicze
Opublikowano

Z tą tragedią w przejeździe przez Tychy to bym tak nie przesadzał, wszystko zależy od dnia, godziny i od humorów niektórych kierowców (nie będę uogólniał od których) blokujących pasy dojazdowe do zwężeń.

Osobiście polecam dojazd do Bielska przez Tychy lub Skoczów (droga na Wisłę) potem nową obwodnicą Bielska (nie ma w AM) na Żywiec wg. oznakowania. W temacie zlotowym postaram się w najbliższym czasie załączyć mapki i opis.

Opublikowano

Ja zastanawiam się jeszcze nad inną trasą.

Jechałem trasą katowicką z Wawy do Rawy Mazowieckiej. Faktycznie nie jest fajnie, jak nie koleiny to plac budowy.

Zastanawiam się nad trasą Warszawa-Kielce-Jędrzejów-Miechów tu skręt (by ominąć Kraków) na Olkusz-Chrzanów i do Żywca. Macie jakieś doświadczenia z taką trasą?

• Administrator
Opublikowano

Ostatnio leciałem tą trasą i myślę, że ma to sens.

Wawa> Radom> Kielce> Jędzrzejów... i chyba tak polecę na zlot. Później tylko ominąć Kraków i Żywiec mamy rzut beretem :)

• Klubowicze
Opublikowano

Nie polecam drogi 783 z Miechowa na Wolbrom bardzo kiepska nawierzchnia.

Proponuję jechać dalej 7 i za Słomnikami skręcić na 773 i piękną i krętą drogą przez Ojcowski Park Narodowy dojechać do Olkusza.

• Klubowicze
Opublikowano

Widzę, że ile dróg, tyle pomysłów. Chyba nie ma co się ustawiać na konkretną trasę, tylko jechać przed siebie... !scooter

Pojedziemy do Grójca lub Białobrzegów. Jak nam się spodoba trasa, pojedziemy dalej do Jędrzejowa. Jak nie, odbijemy na Piotrków, albo zrobimy głosowanie, albo każdy pojedzie swoją drogą.

Później tylko ominąć Kraków...

Mariusz, mógłbyś to "zmaterializować".

• 2 tygodnie później...
  • Sympatycy
Opublikowano

termin wylotu do Żywca zbliża się wielkimi krokami , tak więc może ustawka :piątek godz .6.00 MC w Jankach . Start 6.15 tempo preforowane raczej !wchair

Opublikowano

Ha Ha ja wyjezdzam w srode 13°° kierunek Praga chetnie zapraszam do wspolnej jazdy :mad2: krotki postoj w Pradze i w czwarek dalej

chcialem jeszcze podpowiedziec ze przez Czechy Autostrada dla dwoch kolek darmocha, wiec kto sie pisze ????

• Sympatycy
Opublikowano

termin wylotu do Żywca zbliża się wielkimi krokami , tak więc może ustawka :piątek godz .6.00 MC w Jankach . Start 6.15 tempo preforowane raczej !wchair

Pasuje !OK melduje się w piątek o 6.00 przy MC w Jankach.

Opublikowano

jak planowana jest trasa??

• Klubowicze
Opublikowano

Czyli formują się co najmniej dwie grupy. O 6:00 i o 7:30. Niestety ma być w piątek mokro. Ja się zastanawiam czy nie pojechać we czwartek około południa. @JackWarcraft - co Ty na to?

• Sympatycy
Opublikowano

Melduję się w piątek 6.00 pod MC Janki, będę z Sonorem ale 4oo bo po prostu w piątek mam robotę w Żywcu :clapping: ale niestety tego samego dnia muszę wracać :(

PS

Paweł :horse:

Edit

Paweł my już jesteśmy umówieni na kontakt po rozmowie przez Skypa

Edit

jak dobrze pójdzie to PIN-u pojedzie z nami :(

• Klubowicze
Opublikowano

Ja planuje ruszyć do Żywca w piątek godz. wyjazdu do uzgodnienia czekam na propozycje tel. 502-638-117 możliwy punkt wyjazdu z Piastowa lub Janki.

• Klubowicze
Opublikowano

Czyli formują się co najmniej dwie grupy. O 6:00 i o 7:30. Niestety ma być w piątek mokro. Ja się zastanawiam czy nie pojechać we czwartek około południa. @JackWarcraft - co Ty na to?

W czwartek nie mogę.

Ze względu na prawdopodobieństwo kiepskiej pogody myślę, że wskazany będzie wcześniejszy wyjazd (wolniejsze tempo, częstsze postoje).

Kto może, niech stawia się w Jankach pod McDonaldsem, godz. 6,00-6,15.

Wyruszymy w jednej grupie ok. 6,15.

jak planowana jest trasa??

Najpierw do Grójca lub Białobrzegów. Potem się zobaczy.

Opublikowano

Jestem za. Stawiam się na 6.

A o opadach to byście nie krakali bo nie ma po co. Jak będziemy jechać to ominiemy ciemniejsze chmury.

Ktoś już mówił o trasie? Proponuję tą Smoka Wawelskiego przez Opoczno, Piotrków Tryb. i Oświęcim.

Ale jak będą inne decyzje to się dostosuję.

Aha, ludziska, zatankujcie się w czwartek wieczorem, coby zaraz po 50km nie stawać.

• Klubowicze
Opublikowano
W czwartek nie mogę. Ze względu na prawdopodobieństwo kiepskiej pogody myślę, że wskazany będzie wcześniejszy wyjazd (wolniejsze tempo, częstsze postoje). Kto może, niech stawia się w Jankach pod McDonaldsem, godz. 6,00-6,15. Wyruszymy w jednej grupie ok. 6,15. Najpierw do Grójca lub Białobrzegów. Potem się zobaczy.

OK, będę z zatankowanym pod korek kociołkiem o 5:55 w McDonalds w Jankach (na parkingu przy IKEA). @Oakowsky i @Przemo_ST - jak jedziecie to też bądźcie.