Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Lista stacji z trefnym paliwem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Moja codzienna trasa jest tak ułożona, że jestem zmuszony tankować albo na Neste pod tras? AK, albo na Orlenie na Niepodległo?ci. I niejednokrotnie czułem, że po Neste jeĽdzi lepiej no i taniej :lol:

A ze stacji, które należy OMIJAĆ szerokim łukiem, to wszystkie należ?ce do POL-OIL - czyli Petrochemie Płock. Żebym miał pchać skuter, to tam nie zatankuje...

• Odpowiedzi 63
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• dr.big

4

• adams

3

• pablos

2

• Rzelu

2

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Dziwi mnie ta różnica w jako?ci paliwa u nas i w Niemczech. Produkuje się je w większo?ci w takich samych instalacjach często projektowanych i budowanych przez t? sam? korporację (wiem to bo sam w takiej pracuję). W obecniej chwili robimy rafinerię w Gdańsku, w Niemczech Bayren, i USA Wood River i jeszcze gdzie? na pustyni... Wszystko opiera się na tej samej technologii i udział w tworzeniu bior? ci sami ludzie. Sk?d więc się bior? te różnice. My?lę, że po prostu polskie firmy magazynuj?ce cos kombinuj? albo nawet same stacje. Może to być też sparwa złego surowca, ale to bym wykluczył, dlatego, że normy jako?ciowe s? prawie identyczne na całym ?wiecie i instalacje musz? je spełniać.

Co do tankowania albo nie tankowania na Orlenie to nie tankuj?c tam musieliby?my nie tankować wogóle (chyba, że V-Power które sprowadzane jest z Niemiec), ponieważ większo?ć stacji i tych firmowych BP, Shell, Statoil i tych mniejszych i tych podwórkowych ma paliwo produkowane w instalacjach Olrlenu tylko z domieszkami według własnych wewnetrznych recptur. Jeżeli wszystko dobrze pójdzie to za 4-5 lat ta sytuacja się zmieni po zbudowaniu wspomnianej rafinerii w Gdańsku wielko?ci? nie mniejszej nież rafineria w Płocku i nie bazuj?cej na ruskiej ropie z ruroci?gu PrzyjaĽń tylko na ropie innego pochodzenia (nie znaczy, że lepszej) sprowadzanej drog? morsk?.

PS A do YPki tankuję Supreme 95 na Statoilu nie tania ale bezsiarkowa i bardzo dobrzej jako?ci. Generalnie w mjej notoryzacyjnej karierze miałem tylko jedn? w padkę z paliwem na miejscowej osiedlówce a tak nigdy nuie miałem powodów do niezadowolenia (oczywi?cie poza cenami)

Gość denver27
Opublikowano

Do wybieraj?cych sie na zlot do Grotnik .NIE TANKOWAC NA STACJI BENZYNOWEJ W GROTNIKACH!!CHYBA ZE PLANUJECIE DLUZSZY POBYT

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Faktycznie co do stacji Orła nie byłem jedyny maj?cy z nimi problemy.

Dwa lata temu zatarłem silnik w moim 2T skuterku po zatankowaniu na stacji orlenu ..skuterkowi dziwnie spadły osi?gi poczym zacz?ł nie Ľle kopcić i się (odzwo) zatrzymała praca tłoka:/

Jak się okazało wina była faktycznie trefnej stacji Orlen co udowodnił Rzecznik Praw Konsumenta -Panowie przesadzili troszkę z ilo?ci? wody w swojej benzynce..

Od tamtego czasu tankuję na a'la super stacjach TESCO z dwóch prostych powodów:) -nie muszę zsiadać ze skuterka by nalać i zapłacić za benzynkę a po drugie jest względnie tanio niż na innych stacjach.

Odziwo benzyna również jest tam tzw. "Jako?ci Orła", ale narazie przejechałem na niej 18ty? km i nie narzekam -zawsze tam tankuje..

Pozdr,

!sciana

Opublikowano
Faktycznie co do stacji Orła nie byłem jedyny maj?cy z nimi problemy.

Dwa lata temu zatarłem silnik w moim 2T skuterku po zatankowaniu na stacji orlenu ..skuterkowi dziwnie spadły osi?gi poczym zacz?ł nie Ľle kopcić i się (odzwo) zatrzymała praca tłoka:/

Jak się okazało wina była faktycznie trefnej stacji Orlen co udowodnił Rzecznik Praw Konsumenta -Panowie przesadzili troszkę z ilo?ci? wody w swojej benzynce..

Od tamtego czasu tankuję na a'la super stacjach TESCO z dwóch prostych powodów:) -nie muszę zsiadać ze skuterka by nalać i zapłacić za benzynkę a po drugie jest względnie tanio niż na innych stacjach.

Odziwo benzyna również jest tam tzw. "Jako?ci Orła", ale narazie przejechałem na niej 18ty? km i nie narzekam -zawsze tam tankuje..

Pozdr,

!scooter

Witam, kolego trochę chyba przesadzasz z jako?ci? paliwa na stacja Tesco ponieważ kupiłem tam raz gaz i benzynę i nie wiem co miałem szbciej wyjeĽdzić a najchętniej to bym wszystko wylał taka była kicha. ( stacja Tesco Warszawa Górczewska). Jeżeli chodzi o paliwo w Niemczech to nie poruszjmy tego tematu ponieważ jako?ć oferowanego paliwa jest niesamowita wręcz wzorowa w porównaniu do naszej kichy. Pozdrawiam.

!scooter

Gość elwood_blues
Opublikowano

Uważam, że jako?ć paliwa w Polsce wcale nie jest zła - mamy dobrej jako?ci paliwo, które wyjeżdża z rafinerii w cysternach - ale cóż z tego, jeżeli prywatny wła?ciciel stacji oprócz tego, że "przestawia" dystrybutory na nieco większ? "przepustowo?ć", to jeszcze dolewa różnego ?wiństwa do tegoż paliwa.

I w tym wła?nie jest problem - moim zdaniem.

A'propos oszukańczych stacji : Nie polecam stacji JET w Gdyni, przy ul. Morskiej na trasie "wylotowej" do Szczecina. Nie tylko ja, ale wielu moich znajomych tam się sparzyło. Zła jako?ć paliwa i strasznie przekręcone "przepływomierze" - np. zbiornik 50-cio litrowy na tej stacji zamienia się w zbiornik ponad 53-litrowy : to już duża przesada.

Jestem na to bardzo wyczulony i znam pojemno?ć moich zbiorników co do kropelki - ponieważ przeważnie wysysam zbiornik niemal do samego dna, następnie tankuję pod sam korek i często obliczam zużycie paliwa - mam taki nawyk, po prostu.

Opublikowano
Jestem na to bardzo wyczulony i znam pojemno?ć moich zbiorników co do kropelki - ponieważ przeważnie wysysam zbiornik niemal do samego dna, następnie tankuję pod sam korek i często obliczam zużycie paliwa - mam taki nawyk, po prostu.

Mam taki sam system ktory stosuje w aucie jak i w skuterku

Tankuje na tej samej stacji neste24 i nawet ten sam dystrybutor i skut zawsze w tej samej pozycji , wiec wiem wlalem tyle camo co ostatnio !scooter

Gość elwood_blues
Opublikowano
Mam taki sam system ktory stosuje w aucie jak i w skuterku

Tankuje na tej samej stacji neste24 i nawet ten sam dystrybutor i skut zawsze w tej samej pozycji , wiec wiem wlalem tyle camo co ostatnio !scooter

No wła?nie, zapomniałem o tym wspomnieć - również staram sie tankować na tej samej stacji, ale do konkretnego dystrybutora się nie przywi?zuję !scooter

Opublikowano

gdy się kończy paliwo leję na dowolnej najbliższej firmowej stacji , może mam szczę?cie ale jeszcze nie zauważyłem problemów z prac? silnika - może wacha mnie lubi

Opublikowano

polecam NESTE, naprawdę super jako?ć tankuję tam:

- skuter whist

- kosiarkę whist

- samochód na PB95

- samochód na ON

nigdy żadnych problemów, czy zima czy lato, tylko trzeba kupować raczej kart?, ponieważ z gotówki nie wydaje automat reszty !tut

• 1 rok później...
  • Sympatycy
Opublikowano

Wygrzebałem ten temat ku przestrodze. Większo?ć pisze, że tankuje tylko na markowych stacjach jednak opiszę przypadek, który zmusza do zweryfikowania tego przekonania.

W miniony pi?tek wybrali?my się mał? grupk? na spacerek za miasto.

Ponieważ paliwko się powoli u większo?ci kończyło zaczęli?my się rozgl?dać za jak?? przyjazn? stacj? benzynow?. Wybór padł na Orlen w miejscowo?ci Busko Zdrój. Paliwo zatankowane, czas ruszać dalej jednak po 20-30 metrach 2 skutery zgasły. Podejrzenie padło natychmiast na paliwo ponieważ obydwa skutery tankowały z jednego dystrybutora.

Pani na stacji stwierdziła, że nie będzie z nami gadać bo nie mamy paragonów a dowody płatno?ci kartami płatniczymi to możemy sobie..........

Po niedługich negocjacjach dostali?my karnister i rurkę do spuszczenia trefnego (wtedy to było tylko przypuszczenie) paliwa. Szoku doznali?my jak zobaczyli?my co jest zawarto?ci? naszych zbiorników, była to ciecz przypominaj?ca tylko lekkim zapachem benzynę. Skład tego ?wiństwa oceniam na: woda - 90%, szlam - 5%, benzyna - 5%.

Nie będę już opisywał ze szczegółami co działo się potem.

Na miejscu była Policja, musieli?my również wezwać transport dla unieruchomionych pojazdów. Na całe szczę?cie za wszystko płaci Orlen. Skutery dzień póĽniej zostały zreanimowane i doł?czyły do reszty wycieczki.

Nawet je?li tankujemy na sprawdzonej stacji od wielu, wielu lat, warto sprawdzić co leci z dystrybutora.

Nadmienię tylko, że woda w paliwie nie znalazła się z powodu chęci zwiększenia zysków przez ajenta stacji a była raczej wynikiem rozszczelnienia się zbiorników i ogromnej burzy, która przeszła w okolicy bezpo?rednio przed naszym przyjazdem.

Opublikowano

ciekaw ekto ma jakie zdanie na tema stacji Lukoil, ja tankuje na stej stacji lpg od 1,5 roku oraz dwa skutery moje, nie zauwazam problemow na skuterach a na samochodzie 2300 lpg (147 ps)to ciężko zauważyć spadek mocy, ale przebieg za to jest różny i to zauważalnie. poprostu wiem ile moge przejechać na okresloje ilo?ci paliwa, i to jest zaciekawiaj?ce.

miał ktos problemy na lukoil?

pozdrawiam, tommi, rybnik

Opublikowano

standard. To że "co?" się markuje czym? znanym nie oznacza że jest tym czym wydaje nam się że powinno być !flower większo?ć stacji nie jest własno?ci? dystrybutora paliwa a osoby która je sprzedaje. A pozostałe s? dzierżawione przez prywatne osoby. Więc kombinatorstwo jest na porz?dku dziennym.

Sprawa nieszczelnych zbiorników to też niezła plaga gdzie w paliwie jest 90 % wody. w tej chwili u nas modernizuj? orlen (czyt. zrównali wszystko z ziemi? i stawiaj? od nowa) jak zobaczyłem w jakim stanie s? zbiorniki, które wyjęli z ziemi byłem w szoku, że moje auto i skuter jeszcze jeżdż?, ale na szczę?cie u nas jest nisko woda, więc nie podchodziła, raczej im paliwo uciekało !piwko

Takie realia :]

Opublikowano

Orzeszku to mieli?cie przygody !flower Współczuję, takie akcje nie należ? do przyjemno?ci.

Chciałbym przypomnieć sk?d wzi?ł się Orlen, z poł?czenia CPN i PP. Wiele, zwłaszcza tych małych stacji cepeenowskich zostalo tylko przeklejone na Orlen. Natomiast została często ta sama załoga, która pracowała pod mark? CPN jeszcze w starej epoce. Przypuszczam, że zbiorniki też zostały stare.... st?d Wasze problemy. Chyba, że co? się zmieniło. Nie jestem na bież?co, omijam takie stacje szerokim łukiem.

Co innego nowe, ?wieżo wybudowane, duże stacje Orlena. Na tych stacjach nigdy nie miałem żadnych problemów.

Opublikowano
ciekaw ekto ma jakie zdanie na tema stacji Lukoil, ja tankuje na stej stacji lpg od 1,5 roku oraz dwa skutery moje, nie zauwazam problemow na skuterach a na samochodzie 2300 lpg (147 ps)to ciężko zauważyć spadek mocy, ale przebieg za to jest różny i to zauważalnie. poprostu wiem ile moge przejechać na okresloje ilo?ci paliwa, i to jest zaciekawiaj?ce.

miał ktos problemy na lukoil?

pozdrawiam, tommi, rybnik

Od jakiego? czasu zacz?łem tankować na Lukoil i na razie nie zuważyłem żadnych niepokoj?cych objawów. Zużycie paliwa, praca silnika nie różni się niczym od paliw tankowanych na Shellu.

Opublikowano

podanie adresu stacji benzynowej gdzie paliwo jest"slabe"moze troche nam pomoc i ewentualnie ajenta zmusic do myslenia,moze warto tez zwrocic uwage na tz-obrot albo moze troche latwiej na ruch na danej stacji tam gdzie sie zdarzaja wpadki z zasady nie powinno byc chetnych do tankowania w miastach jest to latwiejsze na trasie niestety czesto sie zdarza ze musimy tankowac tam gdzie musimy a nie tam gdzie chcemy,wielu z nas ma zabawki typu gps moze warto czasami zaryzykowc i pojechac pod inny adres

• Sympatycy
Opublikowano

Praktycznie całe paliwo jakie kupuje sie w Polsce (oprocz przygranicznych miejscowosci) jest z rafinerii Orlenu lub Lotosu - przeciez Shell nie wozi benzyny z Holandii a Łukoil z Rosji. Lejecie to samo paliwo. Wszelkie V-powery itp. to dodatki lane na stacji do zbiornika (tak jest na Shellu - uszlachetniaczne przeciwstukowe ktore robi? z normalnej 98 oktanowej benzyny V-Power s? dodawane po zalaniu zbiornika now? dostaw?). Tak więc nie ma co się bać "ruskiej benzyny na Łukoilu" ani onanizować "ultimatem BP". Różnice s? w sposobie przechowywania (zbiornik) i przepływomierzach. Ja oczywi?cie omijam stacje typu o dziwnych nazwach (Ros-oil, Cerber albo Twoja stacja") bo nie ufam ich jako?ci paliwa (też orlenowskie, ale dodatki mog? być bardzo egzotyczne).

Opublikowano

nie ma to jak lać paliwo ze stacji "Poczta Polska" !piwko

-Tanie i dobre !flower

Opublikowano

Ja leje na Jetcie, Neste albo Łukoilu. Dobra benzolka choć nie wszędzie.

Na Jetcie "przejechałem" się raz - w Jaworznie w centrum miasta. Nie wiem jaka to ulica ale nie polecam. Tankowałem tam ON i nie do?ć, że zaskakuj?co dużo jej "weszło" to jeszcze zaskakuj?co szybko "wyszła".

Zdecydowanie natomiast warto zalać na Jetcie w Bydgoszczy (ul. Fordońska)

Niezła benzolka jest też na Modlińskiej na Jetcie.

W Legionowie natomiast polecam Neste (jad?c od Jabłonny - tuż za wiaduktem, po prawej stronie). Tanio (płac?c kart? - 5gr taniej!) , zacnie i można rekordy ekonomiczno?ci bić.

Drug? stacj?, na której nigdy nie miałem problemów jest Shell (jad?c od Wawy - za pierwszymi ?wiatłami po lewej)

Po drugiej stronie legionowskiego medalu jest natomiast Orlen na Sobieskiego, całkowite przeciwieństwo całkiem przyzwoitego Orlenu na Warszawskiej (jad?c od Wawy - tuż za Shellem)

W Lego to wszystkie petroldajnie.

Opublikowano

Patrz?c na wypowiedzi dochodzę do jednej konkluzji może nie wszyscy wiedz? ale 90% paliw na stacjach benzynowych w Polsce pochodzi z rafinerii Orlenu i Lotos'a reszta z mniejszych i mniej znanych np z podkarpacia z Jasła. Różni je ilo?ć i jako?ć tzw. wypełniaczy, czasem s? to bezwarto?ciowe biokomponenty a czasem dodatki uszlachetniaj?ce. Polskie prawo dopuszcza takie dodatki w ilo?ci nie przekraczaj?cej bodajże 7%, ale tutaj mogę się mylić (pamięć bywa zawodna). Drug? stron? medalu jest bł?d dystrybutora, tutaj Główny Urz?d Miar też pozostawia mał? furtkę i każdy dystrybutor ma lekkie wahania tak jak kto? wcze?niej napisał gęsto?ć paliwa jest różna w różnych temperaturach.

Co do jako?ci na stacjach na których tankuje.

Numer 1 Statoil Najlepszy Gaz co do benzynki w sumie standard

Numer 2 Neste paliwo dobre i tańsze niz gdzie indziej

Numer 3 Jedna wyselekcjonowana przeze mnie w toku długich testów (niestety ostatnio straciłem do nich zaufanie do butli gazowej która ma całkowit? pojemno?ć nominaln? 36 litrów wtankowali mi 41 litrów a nie była pusta).

Co do Hexa nie zauważyłem dużych różnic silnik 2T lepiej znosi paliwo które ma mniej oktanów, spalanie zawsze w normie miasto 7 litrów, trasa 4,5 litra bez względu na stacje.

Pozdrawiam JsJ

Opublikowano
Patrz?c na wypowiedzi dochodzę do jednej konkluzji może nie wszyscy wiedz? ale 90% paliw na stacjach benzynowych w Polsce pochodzi z rafinerii Orlenu i Lotos'a reszta z mniejszych i mniej znanych np z podkarpacia z Jasła. Różni je ilo?ć i jako?ć tzw. wypełniaczy, czasem s? to bezwarto?ciowe biokomponenty a czasem dodatki uszlachetniaj?ce.

Witam!

Rozmawiałem z pracownikiem Orlenu, nie stacji marki ORLEN tylko nowoczesnej bazy paliwowej Orlen, który potwierdza co powyższe, czyli to że paliwo kupuje u nich i BP i Shell i inni. I paliwo jest pod ?cisłym rygorem czysto?ci i jako?ci. A to co już się po drodze dzieje w cysternach, i stacjach to inna bajka.

• 6 lat później...
  • Sympatycy
Opublikowano

Aktualna (z dnia 02.02.2015) lista stacji z trefnym paliwem TUTAJ.

Opublikowano

Dolnośląskie to Orlen, a Małopolskie to Orleny i Shell... Reszta regionów to typowe "leśne chatki- no name"... ale ogólnie, jak widać, Orlen na liście "rządzi" we wszystkich rejonach ;) ...

PS. Dobrze robię, że staram się od lat omijać szerokim łukiem Orlena :D ... A w De nigdy nie zatankuję na stacjach Orlena pod nazwą "Star" ...

To już prędzej wolę pchać karuzelę ;) ...

Opublikowano

Na Podkarpaciu też jest jeden Orlen...

Opublikowano

Widzę że Orlen ma monopol na lewe paliwo :) .

Ja staram się lać tylko na BP.