Skocz do zawartości
Forum Burgmania
  • 0

Honda Dylan 125 Stukanie w silniku

Pytanie

Opublikowano

Witam . W Hondzie zaczęła się dziać dziwna rzecz . Pod czas jazdy nagle skuter szarpnął i zaczął zwalniać (wyglądało to jak by zgasł ). Na szczęście nie zgasł tylko zaczął o wiele wolniej jechać . Od tamtej pory skuter zaczął delikatnie kopcić i zaczęło się stukanie z okolic silnika . Stukanie brzmi jak zawory . Ale zawory ustawiałem i nie pomogło . Pożyczyłem od kolegi ciśnieniomierz wiec jutro zmierzę kompresje i podam wynik . Skuter normalnie odpala . Odpalałem skuta bez paska , wariatora i rolek i nic się nie zmieniło . Wał ma zerowy luz (przynajmniej nie wyczuwalny pod palcami). !placz1

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
  • Administrator
Opublikowano

Świeca zapłonowa, przewód WN, słabe paliwo... To bym sprawdził w pierwszej kolejności.

• 0
Opublikowano

Od słabej jakości paliwa chyba nie stukało by coś w silniku ? Tankowany był na Statoilu .Po wykręceniu świecy okazało się ze świeca jest w oleju .

• 0
Opublikowano

Zmierz tą kompresję...

• 0
Opublikowano

Końcówka ciśnieniomierza jest za duża. Wiec na razie jej nie zmierzę . Ewentualnie muszę podjechać do warsztatu . Tylko problem w tym ze skuter jest rozebrany i na chwile obecna sama rama i silnik zostały . Ale w sumie dojechać da rade :D

• 0
Opublikowano

podjedz na burakowska to zmierze ci cisnienie sprezania i [szczelnosc] cylindra, wtedy wyjdzie szydlo z worka, przy badaniu szczelnosci wiadomo czy ? i gdzie ! ucieka cisnienie z cylindra

[ ups. zjadlem wczesniej slowo" szczelnosc cylindra " ]

• 0
  • Administrator
Opublikowano

Od słabej jakości paliwa chyba nie stukało by coś w silniku ?

Może nie tyle stukanie w silniku co występuje tzw. spalanie stukowe. Jeśli jednak jesteś pewien paliwa a świeca OK to faktycznie podjedź do kleofasa na sprawdzenie kompresji.

• 0
Opublikowano

Postaram się jakoś podjechać . Musze skombinować auto z przyczepka albo jakiegoś busa. Ale to dopiero jak wrócę z urlopu :D

W sumie to i tak będzie mi chyba taniej podjechać do warsztatu kilometr od domu na kolach , niż ciągać go przez pol warszawy ( mieszkam na Białołęce !placz1 )

• 0
Opublikowano

o transport sie nie martw, dla chcacego nic trudnego, z bialej laki bedzie cie kosztowal 60 zet

• 0
Opublikowano

Po zdjęciu głowicy i cylindra okazało się że trzeci pierścień na tłoku stanął. Spowodowało to przytarcie tłoka i cylindra . A stukanie było najprawdopodobniej spowodowane przez obijanie się tłoka w cylindrze . Gdzie polecacie szlif cylindra w warszawie i jaka mniej więcej cena ? Interesują mnie rejony Targówek Bródno Białołęka Wola . Pozdrawiam