Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Czym się kierujesz przy wyborze maxi skutera

𝕄𝕒𝕣𝕚𝕦𝕤𝕫𝔹𝕦𝕣𝕘𝕚

Czym kierujesz się podczas kupna maxi skutera?  

93 użytkowników zagłosowało

Nie masz uprawnień do głosowania w tej ankiecie lub wyświetlania jej wyników. Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Rekomendowane odpowiedzi

• Administrator
Opublikowano

Jako, że zima właśnie się zbliża i mamy więcej czasu na dyskusje więc... Zgodnie zapowiedzią zakładam sondę :)

Chodzi tutaj o poznanie "obrazu", jaki użytkowników maxi można spotkać w PL.

Może małe wyjaśnienie co do poszczęgólnych pozycji sondy:

Ad1. Cena zakupu, ekonomia użytkowania, poręczność

Osoby dla których ważne jest cena zakupu i późniejsze koszty jakie będą przeznaczać na eksploatację, serwisy, części etc.

Ad2. Łatwością prowadzenia, poręczność, małe wymiary

Osoby, którym zależy na pojeździe poręcznym, dobrym głównie do miasta i łatwym w parkowaniu.

Ad3. Dobrymi osiągami, wysokim V-max'em, adrenalina!

Osoby dla który podstawowym kryterium są osiągi i moc skutera. Wydzielająca się adrenalina podczas ostrych startów to jest to !happybth

Ad4. Dostosowaniem mocy do własnego doświadczenia

To chyba jasne... nabywam pojazd głównie pod kątem własnych umiejętności. Liczę się z tym, że zbyt duża moc = problemy z jazdą i niebezpieczeństwo.

Ad5. Nic nie jest tak ważne jest FUN z jazdy ;)

Tu też sprawa jest raczej jasna... nabywca to typowy gadżeciarz. Pojemności silnika i inne kryteria są mało ważne. Ważne aby wsiąść i jechać z bananem na ustach w siną dal... !happybth

Ad6. Bez znaczenia, skuter to tylko środek transportu

"Hobby? !happybth Jakie hobby?" Osoba, która używa maxi typowo użytkowo. :) to nie jest żadne hobby tylko typowy środek transportu.

Ad7. Mam zupełnie inne kryteria. Opiszę je w temacie.

Żadna z tych odpowiedzi nie pasuje do mojego obrazu osobowościowego... Podczas kupna kieruje się swoimi kryteriami i opiszę je poniżej...

Opublikowano

Nr 5. Przy wyborze szukalem sprzeta z niskim siedzeniem, uwazam ze od pojemnosci wazniejsza jest nasza wygoda (tak zeby nam sie dobrze siedzialo i manewrowalo).

Jazda ma byc przyjemnoscia a nie walka z nie dopasowanym lub nie odpowiadajacym nam sprzetem.

Cena tez jest wazna ale jak znajdziemy model zawsze mozna kupic ciup starszy rocznik.

Opublikowano

No prawie 5 - "Nic nie jest tak ważne jest FUN z jazdy" !happybth

Najważniejsze kryteria:

- jakość wykonania i bezusterkowość,

- pakowność,

- osiągi,

- dostępność części.

Opublikowano

W skrocie, kupuje skuter taki, jaki wydaje mi sie interesujacy !happybth . Raczej nie kieruje sie "umiejetnosciami" (bo te chyba posiadam !happybth ), jak rowniez moca czy pojemnoscia, chociaz trase Berlin- Warszawa latwiej pokonac np. GP800, a nie Morphousem...

Edit: Czyli chyba numer 5 !happybth ...

• Sympatycy
Opublikowano

5 i wygoda dla żonki ,niezawodność i power dla mnie.

• Sympatycy
Opublikowano

Najważniejsze kryteria:

- pakowność,

- osiągi,

- dostępność części.

Dokładnie tak.

Muszę mieć frajdę z jazdy a da mi to tylko bezawaryjna maszyna

Opublikowano

Nooooo zaznaczyłem 5

Ale zgadzam się z Adamem niestety jeszcze cenę też trzeba brac pod uwagę !happybth

• Klubowicze
Opublikowano
5 i wygoda dla żonki ,niezawodność i power dla mnie.

I tego się trzymajmy !happybth

• Klubowicze
Opublikowano

Najważniejsze kryteria:

- pakowność,

- osiągi,

- dostępność części.

Dokładnie tak jak napisał Adam, ale dodałbym jeszcze wygodę dla mnie i plecaka.

Opublikowano

Na pierwszym miejscu "5" (dlatego burgman bo przy moim wzroście całe 165cm to jedyny duży skuter na którym siedząc stawiam całe stopy na ziemi !happybth

Na drugim "1" (wiek motoru nie ma dla mnie znaczenia bo do tej pory nie miałem młodszego motoru niż 40 lat więc dziesięcioletni skuter to dla mnie prawie nówka !happybth

Opublikowano

Wszystko po trochu. Fajnie, zeby mial kopa, fajnie zeby byl komfortowy, fajnie zeby byl ladny i bezawaryjny i zeby nie kosztowal tyle co motocykl turystyczny...

Nie potrafilbym sie zdecydowac miedzy 5 a 6...

Opublikowano

Kupując pierwszy raz kierowałem się głównie Ad. 2 niezbyt duży, pojemność 200 cm i mały apetyt na paliwo w sam raz do jazdy do pracy. Wybór padł na Piaggio Beverly 200 i powiem Wam, że na widok tego maxi serce zaczęło szybciej bić, piękna „włoszka”. W miarę pokonywania kolejnych kilometrów apetyt wzrósł i teraz celuję w maxi którym będę mógł szybciej pokonywać jednorazowo większe odległości i jeszcze bardziej cieszyć się z każdego przejechanego kilometra, czyli Ad.5

• Sympatycy
Opublikowano

Zaznaczyłem nr.5.Nie ma to jak FUN z jazdy. !happybth

Nie będe ukrywał, że bliska jest mi też opcja nr.3 !happybth

Kupując GP800 udało mi sie te dwie rzeczy połączyć

Opublikowano

Dla mnie 5 - no bo po co na starość kupuje się jednoślad !happybth

• Klubowicze
Opublikowano

Zdecydowanie 5.

Opublikowano

Cholera trudno powiedzieć

jak kupowałem pierwszy to chyba Ad. 2 !happybth jeszcze się na tym nie znałem

jak kupowałem drugi to po prostu chciałem go mieć, ale okazało się później:

Ad. 2 bardzo poręczny ( duży bagażnik ) !happybth

Ad. 3 wydziela się adrenalina podczas ostrych startów ( zwłaszcza przy starcie z 4oo !happybth )

Ad. 5 wsiąść i jechać z bananem na ustach

a tak po za tym maszynę się poznaje dopiero po przejechaniu pierwszego 1000 km i nie tylko w mieście.

Opublikowano

Czym kierujesz się podczas kupna maxi skutera?

Z każdego punktu po troszeczku. :D

1.Ładny --- stan salonowy „laleczka”

2.Wygodny !happybth

3. Szybki !happybth wysokim V-max'em,

4. Najlepiej po gwarancji ale z bardzo małym przebiegiem.

5.”Tani” bo nie stać mnie trącić 50% wartości nowego przez 2-2,5roku. !happybth

• Sympatycy
Opublikowano

Powiem tak: !happybth !happybth !happybth

Na pierwszym miejscu Ad.3, ale w połączeniu z Ad.4 i Ad.5. :D

Czyli dobre osiągi, adrenalina, ale na miarę mojego doświadczenia. No i "FUN" musi być.

Następnym czynnikiem jest Ad.1, bo sknera jestem i szukam zawsze okazji do wydania mniejszej ilości mamony za dany model skutera. ;)

Podsumowując to :

Ad.1

Ad.3

Ad.4

Ad.5

to biorę pod uwagę przy zakupie skutera.

PS. Zapomniałem wspomnieć o najważniejszym, czego nie ma w tej sondzie.

TO KOLOR ;):D:D:lol:

• Klubowicze
Opublikowano

Fan,i jazda byle do przodu.Pakowność i osiągi oczywiście też !happybth

• Sympatycy
Opublikowano

Dla mnie Ad.1 kupiłem to co było w zasięgu finansowym i jednocześnie nówka sztuka dość tania w eksploatacji, a tak chciałem co w konsekwencji powoduje FUN czyli Ad.5

Ps. 6300 w cztery miesiące !happybth

• Sympatycy
Opublikowano

Wybralem ostatnia pozycje, poniewaz na jedna konkretna ciezko sie zdecydowac. Jako ze jestem na etapie zakupu skuta dla mnie najwazniejsze sa: przyjemnosc z jazdy, dobre osiągi, wygoda dla kierownika i plecaczka, duze mozliwosci zaladunku oraz cena i ekonomia.

A i jeszcze jedno !happybth Helixa mam dla czystego FUN'u !happybth

• Sympatycy
Opublikowano

Nic z powyższych - wybrałem numer 7

Po prostu musi mieć to coś - trochę jak kobieta !happybth

• Sympatycy
Opublikowano

Po prostu musi mieć to coś - trochę jak kobieta   !happybth

Nie porównuj książki serwisowej do kobiety !happybth !happybth

Opublikowano

To ja się trochę wyłamię - formalnie opcja nr 7 z lekkim uwzględnieniem nr 6 (szczegóły niżej).

W sumie pierwsze pytanie powinno brzmieć "dlaczego skuter?".

Ja miałem dość stania w korkach. Od bardzo dawna ciągnęło mnie do 2oo ale raczej do jakiegoś cruisera/choppera - absolutnie nie myślałem o skuterze.

Jeżdżąc X-maxem trudno mi mówić o "funie" bo jakoś tego nie czuję - no poza faktem gdy śmigam w korku to micha mi się cieszy na myśl o oszczędności czasu.

Gdyby na mojej trasie nie było masakrycznych korków to na pewno dalej jeździłbym samochodem bo na tym punkcie mam totalnego świra.

Skuter traktuję jako środek do przemieszczenia się na trasie dom<>praca. Nie mam ambicji jeździć tym sprzętem w trasy. W weekend jak mam coś załatwić to w 99.9% wybieram jazdę samochodem.

Ale wybierając sprzęt oczywiście kierowałem się pewnymi kryteriami czyli:

- prędkość jaką musi rozwinąć to ok. 120km/h (tak żeby nie zostać rozjechanym na trasie toruńskiej - kto tamtędy jeździ wie o co chodzi) - z tego względu odpadły maszyny o pojemności poniżej 200ccm

- musiało być w miarę nowe

- wygląd raczej w stronę typowych maxi niż "klasycznych" skuterów

- łatwość manewrowania (zwrotność)

Z powyższych względów odpadły skutery o większych pojemnościach (głównie chodziło o zakup w miarę nowego sprzętu za akceptowalne dla mnie pieniądze).

W miarę nowe sprzęty (max. 2-3 lata) o poj. 400ccm+ kosztowały dużo za dużo (no poza Xcitingiem 500, którego bardzo mocno rozważałem) więc wybór padł na pojemność 200-250ccm. I tak stanęło na X-maxie który zresztą na samym początku (zdjęcia) mi się nie podobał. Przekonała mnie dopiero jazda próbna :-)

Opublikowano

Przyjemność czerpiąca z jazdy, czyli nr 5 !happybth