Skocz do zawartości
Forum Burgmania

5000zł->AA500 czy YP250

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Powiedzcie mi, mając 5000zł co byście wybrali, YM250 z np. 2004 czy Aprille atlantic 500 z 2002r. Tak sie rozglądam i widzę ze Yamaszke w dobrym stanie kupić w rozsądnej cenie, to albo trzeba mieć szybki reflex, albo kupę szczęścia. Natomiast, za jakieś 5000+-500zl można wychaczyć fajną aprilke i to 500cm3 ( np. tu: http://otomoto.pl/aprilia-atlantic-500-M2272108.html ) co by mi bardziej odpowiadało. Pozdrawiam.

Opublikowano

Albo ja sie nie znam albo ostatnio ceny sie zmienily ale za 5k pln YP250 to mozna kupic 2001-2002 bo za ta kwote Majka z 2004 to smierdzi mi z daleka jakims szfindlem.

Opublikowano

No to tym bardziej, moje zainteresowanie Aprillą rośnie.

Opublikowano

Najbardziej mnie martwi ta dostępność części, czy na prawde jest tak źle ? A to: http://www.easyparts.nl/choosedrawings/1/1..._2001_2004.html

A z licznikami to w każdym jest ten sam problem. Myślisz że kupisz Yamahe nie cofaną ? gotową do jazdy ? w super stanie ? Kupisz, ale za min. 10-15 tyś. A i tak pewności nie będzie nigdy. Lepiej wtopić mało. Na licznik to ja nawet nie patrzę, bo gdzie nie byłem oglądać to yamaha yp250, czy miała 10lat, czy 7, to wszystkie miały przebieg w okolicy 20 tyś. km. ! :lol:

Opublikowano

polecam Ci aprilke, miałem taką przez rok i spisywała się super.

duża wygodna i szybka, idealna też na dwie osoby.

kupisz 250cm i po kilku miesiącach zacznie ci brakować mocy i pomyślisz o czymś mocniejszym a taką aprilką to można już wygodnie i szybko podróżować, mi średnio paliła 4 litry na 100km

silnik to sprawdzona i ceniona jednostka piaggio, wiec nie ma z nią problemów

musisz uważać na regulator napięcia i klemy od akumulatora które lubią śniedzieć.

resztę czyli klocki olej filtry płyny powymieniasz w każdym serwisie moto.

z minusów to wymieniłbym jego masę oraz szerokość która pogarsza manewrowanie w korkach.

za pieniądze którymi dysponujesz będzie to najlepszy wybór(ewentualnie x9 z tym samym silnikiem) tylko poszukaj niewyeksploatowanego egzemplarza a będziesz zadowolony

Opublikowano

Z tą szerokością to wiem, nie siedziałem jeszcze, bo dopiero wczoraj wpadłem na pomysł aby się Nią zainteresować. Tak czytam i widzę że nie posiada ona jakichś wielkich wad ( oprócz tego nieszczęsnego regulatora napięcia ) Od samego początku wtrysk :lol: . Gdyby tak ktoś dał linka do serwisówki :lol:

Opublikowano

Dzięki Michał, jesteś wielki, największy.

Opublikowano

jak oglądałem aprilkę to ta szerokość mnie przeraziła

ona sie wydaje szersza jak dłuższa !happybth

pewnie wszystko zależy od umiejętności ale dla mnie jazda w korku chyba by była niemożliwa albo baardzo trudna

• Klubowicze
Opublikowano

Jeździłem AA500 przez 4 lata. Naczytałem się literatury na temat regulatora i zakupiłem profilaktycznie żeby nie szukać na wariata i przepłacać. Atlantica sprzedałem 3 lata temu a regler leży do dziś w garażu.Jak dla mnie nie ma co porównywać AA 500 z YP 250.

Opublikowano
polecam Ci aprilke, miałem taką przez rok i spisywała się super.

duża wygodna i szybka, idealna też na dwie osoby.

kupisz 250cm i po kilku miesiącach zacznie ci brakować mocy i pomyślisz o czymś mocniejszym a taką aprilką to można już wygodnie i szybko podróżować, mi średnio paliła 4 litry na 100km

silnik to sprawdzona i ceniona jednostka piaggio, wiec nie ma z nią problemów

musisz uważać na regulator napięcia i klemy od akumulatora które lubią śniedzieć.

resztę czyli klocki olej filtry płyny powymieniasz w każdym serwisie moto.

z minusów to wymieniłbym jego masę oraz szerokość która pogarsza manewrowanie w korkach.

za pieniądze którymi dysponujesz będzie to najlepszy wybór(ewentualnie x9 z tym samym silnikiem) tylko poszukaj niewyeksploatowanego egzemplarza a będziesz zadowolony

Myślę dokładnie tak samo !happybth !piwko

W pełni popieram !V

Opublikowano

No to mnie kierujecie w strone Aprilki jak nic. A w korkach nie mam zamiaru się przeciskać, mieszkam w mieście niewielkim jak widać i nie opłaca się przeciskać. Skuter bardziej będę wykorzystywał do niedzielnych wycieczek i czasem wypad do znajomych.

Opublikowano

Mam Aprile 500, jeżdżę 2 lata. Problemów w korkach nie stwierdzam :blink:

Opublikowano

Nie będę ukrywał, że do Aprilia Atlantic500 dorwałem się dopiero w tym sezonie. Mam rocznik 2002 więc nie jest to nówka, choć sprowadzona z Niemiec. Zrobiłem do tej pory około 5000km i bez problemów. Jeżdżę wszędzie i nie przeszkadzają mi korki w których też zdarzy mi się postać. Pakowny i bardzo wygodny sprzęt, jazda w dwie osoby to tez nie problem. Kupiłem za prawie 8000pln i nie żałuję. Zrobisz jak uważasz.

Opublikowano

Tak tak. AA500 za 4400zł to atrakcyjna cena, i ile jej stan jest jest zadowalający. Powiedziałbym, że nawet "za" atrakcyjna :P

Lewe lusterko faktycznie od Burgmana i brak prawego... ciekawe co się z nimi stało ;)

Opublikowano

Tu jest prawie za 8000zł i też ma lusterka od antka http://otomoto.pl/aprilia-atlantic-500-okazja-M2289768.html Więc tym bym się nie sugerował. ale faktycznie, rozbieżność cenowa tego samego rocznika jest spora 4000 do prawie 8000zł. Trzeba by wszystkie obskoczyć. Ten wygląda ładnie, chociaż zdjęcia liche http://otomoto.pl/aprilia-atlantic-500-M2297568.html

I na liczniku 4400km ;) Ale jakie to ma znaczenie czy ktoś cofnie z 60tyś. do 20tyś. czy 4tyś. ? Na licznik to nawet nie patrze jak oglądam. Ładny skuter od razu wpada w oko. Byle nie był malowany. Malowane od razu skreślam z listy.

Może te oryginalne nie najlepiej się spisują ( lusterka ).

Opublikowano

Oryginalne lusterka są OK. Nie kręcą się przy każdej okazji, można je dobrze ustawić i skręcić. Nawet po uszkodzeniu ( dwa razy mi się już zdarzyło ) można za 60pln od sztuki zakupić nowe lub samemu naprawić ( tak zrobiłem ). Wiem, że trudno ale nie czekaj za długo z decyzją. Jeśli możesz to nie przeciągaj oglądania w nieskończoność. Zawsze coś znajdziesz nie hallo :) A im dłużej będziesz porównywał tym więcej będzie wątpliwości. Nawet jak postawią obok siebie dwie nowe sztuki to i tak będziesz się wahał !happybth nie zazdroszczę.

Opublikowano

Jak będę miał całą kasę to sie na pewno nie zawacham. Tylko zastanawiam się czy nie lepiej dołożyć ten 1000 żeby nie mieć potem wyrzutów. Na zimę i tak nie kupię ( kasa, garaż ) pewnie bliżej wiosny. Ale kierunek Aprilla uważam za słuszny.

Wszystkie wasze spostrzeżenia i opinie o tym motorku są bardzo cenne. Znalazłem w sieci taki opis: http://www.skuter-max.pl.tl/Aprilia-Atlantic.htm. Ale zaniepokoiło mnie w nim jedno zdanie: " Zawieszenie tylne to wahacz podwójny, dość twardy, co powoduje iż skuter na polskich drogach nie płynie, a czasem nawet strach przekroczyć 30 kmh..." !happybth Oczywiście nie zniechęca mnie to, ponieważ nikt tu na forum nie narzeka na tylne zawieszenie. Poza tym, to typowe zawieszenie i 90% skuterów ma takie.