Sympatycy szorstki Opublikowano 25 Października 2010 Sympatycy Udostępnij Opublikowano 25 Października 2010 Ostatnio trochę wiało w Warszawie. Na jednym ze skrzyżowań zawiało mi torebkę foliową na tłumik. Tłumik jest śliczny, wykonany chyba z kwasówki. Jak przylepiła się do niego ta torebka, usmażył ją na brązowo !OK Może jakieś sugestie, czym to najlepiej wyszorować ? Bo czytając różne fora, natknąłem się na pomysły zmycia benzyną ekstrakcyjną (ona rozpuszcza plastik ? ) lub wyszorowania tłumika białym mleczkiem CIF. Ma ktoś jakieś doświadczenie w tej kwestii ? Dzięki z góry za cenne uwagi pzdr tagi dla szukajki: czyszczenie tłumika, przypalona folia na tłumiku, czyszczenie chromu Odnośnik do komentarza
krzys-68 Opublikowano 25 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2010 Pasty do polerowania chromu np Autosol EDEL-CHROMGLANZ Odnośnik do komentarza
Sympatycy smok.wawelski Opublikowano 25 Października 2010 Sympatycy Udostępnij Opublikowano 25 Października 2010 Tylko nie CIF. Porysujesz sobie chrom. Wbrew reklamie CIF rysuje, tylko drobniejszymi rysami. Zobacz co się stało z lagami w GP u Grześka. Odnośnik do komentarza
Sympatycy grzegorz76 Opublikowano 25 Października 2010 Sympatycy Udostępnij Opublikowano 25 Października 2010 Tylko nie CIF. Porysujesz sobie chrom. Wbrew reklamie CIF rysuje, tylko drobniejszymi rysami. Zobacz co się stało z lagami w GP u Grześka. To nie wina CIF-u.Polerowałem nie tą stroną zmywaka !OK Odnośnik do komentarza
Sympatycy Baltona Opublikowano 25 Października 2010 Sympatycy Udostępnij Opublikowano 25 Października 2010 Proponuje lekko rozgrzać tłumik, zdrapać drewnianym patyczkiem co się da, a pozostałości zmyć zmywaczem do paznokci jak nie zejdzie kup nowy tłumik !OK Odnośnik do komentarza
Sympatycy szorstki Opublikowano 25 Października 2010 Autor Sympatycy Udostępnij Opublikowano 25 Października 2010 jak nie zejdzie kup nowy tłumik Wiedziałem, że nie zawiodę się i padną "cenne uwagi" Piotrek, może wpadniesz wieczorkiem do garażu ze zmywaczem do paznokci ? Ja zaś, zabezpieczę płyny innego rodzaju !OK pzdr Odnośnik do komentarza
st1545 Opublikowano 25 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2010 pozostałości zmyć zmywaczem do paznokci jak nie zejdzie kup nowy tłumik Zmywacz do paznokci to aceton. Torba foliowa - polietylen. Aceton vs LDPE - marne szanse. Jak nie zejdzie przez zeskrobywanie po nagrzaniu i zmiękczaniu ksylenem lub nitro (też nie przewiduję spektakularnych efektów), to pozostaje czekać aż resztki się wypalą (ob kiedyś się w końcu wypalą...), chyba że masz źródło tetrachlorometanu. Pozostałe rozpuszczalniki dostaniesz od ręki w każdym markecie budowlanym. pozdrawiam, tomek Odnośnik do komentarza
Sympatycy Baltona Opublikowano 25 Października 2010 Sympatycy Udostępnij Opublikowano 25 Października 2010 jak nie zejdzie kup nowy tłumik Wiedziałem, że nie zawiodę się i padną "cenne uwagi" Piotrek, może wpadniesz wieczorkiem do garażu ze zmywaczem do paznokci ? Ja zaś, zabezpieczę płyny innego rodzaju !OK pzdr No tak ale ja mam zmywacz nabłyczczający z olejkiem migdałowym, który nie zawiera acetonu Odnośnik do komentarza
Sympatycy szorstki Opublikowano 25 Października 2010 Autor Sympatycy Udostępnij Opublikowano 25 Października 2010 pozostałości zmyć zmywaczem do paznokci jak nie zejdzie kup nowy tłumik !OK Zmywacz do paznokci to aceton. Torba foliowa - polietylen. Aceton vs LDPE - marne szanse. Jak nie zejdzie przez zeskrobywanie po nagrzaniu i zmiękczaniu ksylenem lub nitro (też nie przewiduję spektakularnych efektów), to pozostaje czekać aż resztki się wypalą (ob kiedyś się w końcu wypalą...), chyba że masz źródło tetrachlorometanu. Pozostałe rozpuszczalniki dostaniesz od ręki w każdym markecie budowlanym. pozdrawiam, tomek Dzięki, tego tetracośtam nie mam, ale popróbuję nitro na zimno. Na szczęście ta torba (jej fragment), przykleiła się u dołu tłumika więc dramatu nie ma. Gdyby nie śmierdziało to pewnie długo bym nie zauważył... pzdr Odnośnik do komentarza
Administrator 𝕄𝕒𝕣𝕚𝕦𝕤𝕫𝔹𝕦𝕣𝕘𝕚 Opublikowano 25 Października 2010 Administrator Udostępnij Opublikowano 25 Października 2010 Miałem podobny problem ze skuterem córki... dokładniej to na rozgrzanym wydechu rozpuścił się pokrowiec !YES Niestety, nie ma na to idealnego patentu a jedyny możliwy sposób na perfekcyjną optykę to nowy lakier. Moja propozycja to podjedź najpierw na mocnego karchera i zmyj syf "plasticzany" tyle ile się da (program mycie+ chemia). W małej 50tce udało mi się zmyć 80% "problemu" i w zasadzie pozostało tylko umiarkowane odbarwienie. Odnośnik do komentarza
dr.big Opublikowano 25 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2010 Mialem cos podobnego na takim wydechu (Beverly 500). Zmylem, delikatnie zeskrobalem i spolerowalem (jakas pasta polerska do lakieru). Nie bylo widac sladu po rozpuszczonym plastiku. Odnośnik do komentarza
MARCVS Opublikowano 25 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2010 Jeśli to faktycznie kwasówka, to proponuję zdjąć resztki smażonej folii mechanicznie Natomiast powstałe rysy polerować, do uzyskania lustra Spokojnie dasz radę, tylko musisz się zabezpieczyć w filc i pastę polerską !YES Odnośnik do komentarza
Sympatycy Worlan Opublikowano 25 Października 2010 Sympatycy Udostępnij Opublikowano 25 Października 2010 Małe OT, @szorstki, nawet nie wiesz jak ja dzisiaj żałowałem, że nie przykleiła się torba foliowa do mojej tablicy rejestracyjnej w 4oo. (przedniej) !YES Co do tłumika, to mycie, szlifowanie, polerowanie. Odnośnik do komentarza
Sympatycy szorstki Opublikowano 25 Października 2010 Autor Sympatycy Udostępnij Opublikowano 25 Października 2010 Juz wiem, ze tylko skrobanie/szlifowanie/polerowanie, Daja pozadany rezultat. Mam troszke zajecia na jakis jesienny wieczor... Najwazniejsze, ze wloski tlumik jest porzadnie zrobiony z kwasowki, a nie polakierowany jakims badziewiem. Worlan, lacze sie z Toba w bolu !YES Moze kiedys jakas torebka sie trafi i Tobie - no dobra, jaja sobie robie... pzdr Odnośnik do komentarza
Marynarz Opublikowano 25 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2010 Małe OT,@szorstki, nawet nie wiesz jak ja dzisiaj żałowałem, że nie przykleiła się torba foliowa do mojej tablicy rejestracyjnej w 4oo. (przedniej) !YES Co do tłumika, to mycie, szlifowanie, polerowanie. oOo... czyżby kolejne zdjęcie pamiątkowe w koloroach black&white Odnośnik do komentarza
Sympatycy szorstki Opublikowano 25 Października 2010 Autor Sympatycy Udostępnij Opublikowano 25 Października 2010 W sumie, to jest O.K., zdejme tlumik i go tak wypucuje, ze bedzie znowu jak go kupilem pzdr Odnośnik do komentarza
Sympatycy Baltona Opublikowano 26 Października 2010 Sympatycy Udostępnij Opublikowano 26 Października 2010 Paweł ja myślałem, że go tak wypucujesz, że będzie jak nowy i szkoda będzie go zakładać !YES Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi