Sympatycy orzech Opublikowano 11 Marca 2011 Autor Sympatycy Opublikowano 11 Marca 2011 Mamy kolejną osobę na wyjazd, Fistaszek
Gość Fistaszek Opublikowano 11 Marca 2011 Opublikowano 11 Marca 2011 Tak jest, jakżeby mogło mnie zabraknąć na takiej wycieczce. Akurat 3 lata będzie od tego jak byliśmy w Alpach, więc najwyższy czas znowu dać czadu pierdzi..ujką Może tym razem sprzęgło wytrzyma
Sympatycy orzech Opublikowano 11 Marca 2011 Autor Sympatycy Opublikowano 11 Marca 2011 Wstępne koszta na skuter z motonitą. Noclegi - ok. 250 Pln Paliwo (2500km) - ok. 600 Pln Jedzenie i inne duperele - 500 Pln Koszt całkowity - ok 1300-1400 Pln Nie ma lipy !OKK
Klubowicze Joasia70 Opublikowano 11 Marca 2011 Klubowicze Opublikowano 11 Marca 2011 orzechu robiłeś rozeznanie czy lepiej wziąć ojro czy lokalne waluty ?
madej Opublikowano 11 Marca 2011 Opublikowano 11 Marca 2011 orzechu robiłeś rozeznanie czy lepiej wziąć ojro czy lokalne waluty ? Z tego co pamietam to na Litwe wziac lepiej ichsza walute,bankomaty tylko w wiekszych miastach a i tak trzeba sie naszukac , Estonia to juz ojro,a Lotwa to niech Groda podpowie p.s Sorry Orzech ze sie tak wpierd.zielilem z odpowiedzia !happybth
Administrator xmarcinx Opublikowano 11 Marca 2011 Administrator Opublikowano 11 Marca 2011 Ja w Polsce nie będę kupował waluty. Biorę ojro i karty. Będziemy przemykać przez te kraje. Główne wydatki to hotele i paliwo - raczej da się zapłacić kartą. Jedzenie i zwiedzanie - ojro wymienię w kantorze na miejscu minimalnej ilości. Marcin
Sympatycy orzech Opublikowano 12 Marca 2011 Autor Sympatycy Opublikowano 12 Marca 2011 orzechu robiłeś rozeznanie czy lepiej wziąć ojro czy lokalne waluty ? Z tego co pamietam to na Litwe wziac lepiej ichsza walute,bankomaty tylko w wiekszych miastach a i tak trzeba sie naszukac , Estonia to juz ojro,a Lotwa to niech Groda podpowie p.s Sorry Orzech ze sie tak wpierd.zielilem z odpowiedzia Nie ma za co przepraszać. Ja wymyśliłem sobie tak: Generalnie ojro (Estonia) i karty Litewska i Łotewska waluta - wymieniam po około 150 Pln na paliwo i jedzenie w drodze. Jak będziemy w hotelu i będę potrzebował więcej poszukam bankomatu.
Groda Opublikowano 12 Marca 2011 Opublikowano 12 Marca 2011 orzechu robiłeś rozeznanie czy lepiej wziąć ojro czy lokalne waluty ? Z tego co pamietam to na Litwe wziac lepiej ichsza walute,bankomaty tylko w wiekszych miastach a i tak trzeba sie naszukac , Estonia to juz ojro,a Lotwa to niech Groda podpowie p.s Sorry Orzech ze sie tak wpierd.zielilem z odpowiedzia Ja kupiłem szmal w Polsce w kantorach. Udało mi się stargować na każdej walucie ponieważ mało jest chętnych na "dziwne" pieniądze Miałem może szczęście. Po drugie zawsze wolę już mieć. Nie trzeba łazić i szukać. Dużej różnicy nie było w czasie jak jechałem. Chodzi o miejsce wymiany. Czy tam czy u nas. Jedziecie na krótko więc dla wygody lepiej mieć już ichną walutę. Ja bym tak zrobił. Dzwoniłem nawet do kantorów bliżej granicy wschodniej. Najśmieszniejsze, że w Gdańsku można było dostać taniej niż tam. Co powinno być na odwrót. Ale to Polska W Estonii załapałem się jeszcze na starą kasę. Ech. Teraz jest już do bani. Oglądam Wasz powrót z Tallina do Wilna na mapie. Po drodze to raczej tylko widoki podziwiałem. Mijałem miejsca, które nie miały super zabytków. Pewnie miały swój klimat ale to na inną podróż powinno być zarezerwowane. Np. pod tytułem: "Spotkania z ludźmi". Jeszcze zostaje Daugavpils. Nie zatrzymałem się tam bo padało ale widziałem, że jest to miejsce ze starymi zabudowaniami. Więc można pochodzić i pooglądać chociaż. Pewnie coś się ciekawego znajdzie.
marcin62 Opublikowano 12 Marca 2011 Opublikowano 12 Marca 2011 Witam, tak troche czasu miałem i popatrzyłem na wycieczki z biur i pozwoliłem sobie przekleić trochę powiązanych informacji z naszymm wyjazdem. Oto program biur podróży na nasze miasta: RYGA PETERSBURG TALLIN Łotwa i Estonia- państwa bałtyckie, które pomimo, że leżą bardzo blisko naszego kraju – są dla nas mało znane. Kraje ciekawe i niezwykle zróżnicowane, ze swoimi stolicami – Rygą i Tallinem, w niczym nie ustępują miastom Zachodniej Europy. Każde z nich ma własny unikalny charakter, który nakłania do zagubienia się w nich i stopniowego odkrywania. Zapraszamy Państwa na wycieczkę po stolicy Łotwy – Rydze - największej bałtyckiej stolicy i kto wie czy nie najpiękniejszej. Trasa wycieczki 2800 km: Warszawa – Ryga – Sankt Petersburg – Tallin – Warszawa Zwiedzanie Rygi: spacer wzdłuż Bulwaru Wolności z katedrą prawosławną, pomnik Wolności przedstawiający Piotra Wielkiego na koniu, zwiedzanie starego miasta: Baszty Prochowej, Bramy Szwedzkiej, XIVwiecznego zamku, katedry św. Jakuba oraz luterańskiego kościoła św. Jana. Wzrok przykuje również zespół średniowiecznych kamieniczek Trzej Bracia, Mała i Wielka Gildia kupiecka, kościół św. Piotra czy dom Bractwa Czarnogłowych. Zwiedzanie Tallina: amfiteatr zwany Polem Śpiewu, spacer starym miastem, starówka i jej dwie części: Górne Miasto ze słynnymi wieżami „Gruba Małgorzata” i „Długi Herman”, zamkiem Toompea, soborem prawosławnym Aleksandra Newskiego, katedrą luterańską Toomikirik czy wzgórzem Toompea; Dolne Miasto z ratuszem i słynną Apteką Magistracką. KOWNO WILNO TROKI Wspólna historia z Polską, wspólni bohaterowie, władcy, wspólne powiązanie losów tych dwóch krajów sprawiają, że są to jedne z najbliższych chyba naszym sercom miast Europy. Wilno-przytułek i prawdziwa stolica muz, jak pisał Adam Mickiewicz. Tu zderza się historia, tradycja i nowoczesność a w wąskich zaułkach snują się duchy wielkich postaci znanych z kart historii. Kowno – drugie po Wilnie centrum kulturalne i naukowe Litwy z licznymi zabytkami, Troki – urokliwe miasteczko zamieszkałe przez Karaimów – jeden z najmniejszych narodów europejskich, króluje tu majestatyczny zamek wielkich książąt litewskich. Litwa przesycona tradycją a jednocześnie młoda i radosna, tętniąca nowym życiem, zadziwia na wiele sposobów. Zapraszamy Państwa do odbycia z nami wyjątkowej podróży. Trasa wycieczki ok. 966 km: Warszawa – Kowno – Wilno – Troki – Warszawa zwiedzanie miasta Wilna: wileńskie kościoły, które są prawdziwymi perłami architektury sakralnej, jak i świadectwem chrystianizacji Litwy w epoce Rzeczpospolitej Obojga Narodów - katedra św. Stanisława (w której podziemiach znajdują się grobowce króla Aleksandra Jagiellończyka, żon Zygmunta Augusta - Elżbiety oraz Barbary Radziwiłłówny, a także króla Władysława IV), kościół św. Teresy z kaplicą Matki Boskiej Ostrobramskiej. Następnie perła baroku wileńskiego – kościół św. Piotra i Pawła oraz kościół św. Anny, którego architektura zachwyciła Napoleona Bonaparte, najwspanialszy na ziemiach dawnej Rzeczypospolitej zabytek późnego gotyku francusko-flamandzkiego, zwanego „gotykiem płomienistym”. Kolejnym punktem dnia jest Uniwersytet Wileński, którego studentem był m. in Czesław Miłosz, a wykładowcą – Feliks Konieczny. Na zakończenie zwiedzania proponujemy Zamek Wileński - obowiązkowy punkt programu dla zwiedzających Wilno. Dalszy program zwiedzania miasta: Cmentarz na Rossie, jedna z czterech polskich nekropolii narodowych, miejsce, gdzie znajdują się mogiły polskich żołnierzy poległych w czasie I i II Wojny Światowej. Następnie Muzeum Adama Mickiewicza, cerkiew św. Ducha – jedna z najpiękniejszych cerkwi w Wilnie, utrzymana w stylu klasycystycznym, posiada liczne cechy wczesnego stylu barokowego. Kolejnym punktem zwiedzania będzie Wzgórze Trzech Krzyży zwane Górą Trzykrzyską, które, obok Góry Giedymina, jest najpiękniejszym punktem widokowym w mieście. Będzie to ostatnie spojrzenie na panoramę starówki wileńskiej. Z tego co czytałem to polecają mieć paszport. Ww. tekst tylko dla informacji !tut
Sympatycy orzech Opublikowano 15 Marca 2011 Autor Sympatycy Opublikowano 15 Marca 2011 Grzesiek zarezerwował nam ostatni HOTEL DUET'S - koszt za 12 osób ze śniadaniem 155 Euro czyli około 13 Euro/os. Mamy komplet noclegów !placz
Klubowicze pazdzioch Opublikowano 15 Marca 2011 Klubowicze Opublikowano 15 Marca 2011 Orzeszku jest nas trzynaścioro !placz
Sympatycy orzech Opublikowano 15 Marca 2011 Autor Sympatycy Opublikowano 15 Marca 2011 Zdaję sobie z tego sprawę, będą dostawki. PS. Tak swoją drogą to ktoś musi stać na czatach przy skuterach powietrza w kołach pilnować.
Sympatycy grzegorz76 Opublikowano 15 Marca 2011 Sympatycy Opublikowano 15 Marca 2011 Orzeszku jest nas trzynaścioro Ciężko było zarezerwować dla 13 osób.Myśle ,że jedna osoba zawsze jakoś się prześpi.Będziemy się martwić na miejscu. Będzie dobrze
Sympatycy zdun13m Opublikowano 15 Marca 2011 Sympatycy Opublikowano 15 Marca 2011 Ten róż na stronie startowej hotelu dobrze wróży.
Sympatycy grzegorz76 Opublikowano 15 Marca 2011 Sympatycy Opublikowano 15 Marca 2011 Ten róż na stronie startowej hotelu dobrze wróży. To nie jest przypadkowe Wiedziałem co rezerwuje Nie samą jazdą człowiek żyje
Klubowicze pazdzioch Opublikowano 15 Marca 2011 Klubowicze Opublikowano 15 Marca 2011 Panowie mam pytanie.Marcin62 napisał że wskazane jest mieć paszport.Jak to jest z tym paszportem,jest czy nie jest konieczny?
Sympatycy grzegorz76 Opublikowano 15 Marca 2011 Sympatycy Opublikowano 15 Marca 2011 Panowie mam pytanie.Marcin62 napisał że wskazane jest mieć paszport.Jak to jest z tym paszportem,jest czy nie jest konieczny? Przyznam się szczerze,że się nad tym nie zastanawiałem.Dla świętego spokoju wrzuce do torby Edit; Wszystkie te kraje są w UE,więc myśle,że dowód osobisty w zupełności wystarczy
marcin62 Opublikowano 15 Marca 2011 Opublikowano 15 Marca 2011 Co do paszportu to ja tylko zacytowałem informację z biur podróży. Myślę że spokojnie na dowodzie się śmignie. Paszporty być może lepsze ale raczej nie konieczne. Pewnie ktoś odpowie kto był na dowodzie w tych stronach i potwierdzi.
antoniaczek Opublikowano 15 Marca 2011 Opublikowano 15 Marca 2011 Europa całą gębą, ja osobiście miałem przyjemność z Policją i dowód im w zupełności wystarcza, hotelom tym bardziej
Sympatycy orzech Opublikowano 17 Marca 2011 Autor Sympatycy Opublikowano 17 Marca 2011 Mamy kolejną chętną osobę - Marek1 Nie mam jeszcze potwierdzenia ale miło będzie mi powitać w grupie.
Przemo_ST Opublikowano 24 Marca 2011 Opublikowano 24 Marca 2011 Dzisiaj chęć wyjazdu z nami zgłosił mi Czarny Mirek z Hajnówki (spec od CVT o którym było parę postów). W sumie to nawet mi pasuje, bo właśnie zajął się skrzynią z mojego skuta i jeżeli coś będzie nie tak to akurat winny będzie pod ręką !happybth Będę z nim rozmawiał na dniach to poproszę o jasną deklarację.
Sympatycy orzech Opublikowano 24 Marca 2011 Autor Sympatycy Opublikowano 24 Marca 2011 Jak będziesz miał więcej info. daj znać, wpiszemy na listę.
rudy_56 Opublikowano 26 Marca 2011 Opublikowano 26 Marca 2011 Po takich popisach jak wczoraj lubią nas jeszcze bardziej na Litwie ... Takiego bydła dawno nie widziałem.
Sympatycy orzech Opublikowano 26 Marca 2011 Autor Sympatycy Opublikowano 26 Marca 2011 Hm, może rozwiń temat bo nie wiadomo o co chodzi. EDIT: już wiem, kibice !placz1 My będziemy grzeczni więc nie widzę problemów.
Rekomendowane odpowiedzi