Sympatycy Worlan Opublikowano 13 Września 2010 Sympatycy Opublikowano 13 Września 2010 Mamy szanse w niedługim czasie zapoznać się z nowym skuterem napędzanym energię elektryczną. !tut I jak zwykle trzeba zadać pytanie: jaka będzie cena ? http://moto.onet.pl/1625412,1,mini-i-smart...html?node=19734
dzialkowiec Opublikowano 13 Września 2010 Opublikowano 13 Września 2010 Podobno naładowanie takiego akumulatora to koszt 2kWh, więc nieźle !tut co daje ok 1PLN - chciałbym tankować za złotówkę
Arkadiusz Opublikowano 13 Września 2010 Opublikowano 13 Września 2010 No tak Grzegorz tylko że widzę jak bym jechał takim na spota do W-wy to musiał bym ładować go w Zakroczymiu a ciekawe ile to będzie trwało no ale tak po mieście to może, może..... Ps. Cena ceną ale ten kolor Ci się podoba co ?
Mors Opublikowano 13 Września 2010 Opublikowano 13 Września 2010 Dopóki zasięg będzie oscylował w granicach 100km, te pojazdy pozostaną dla mnie tylko ciekawą zabawką. Czas "tankowania" też jest zapewne dłuższy niż minuta.
yorick Opublikowano 13 Września 2010 Opublikowano 13 Września 2010 ehh gdyby tak przynajmniej vectrixa ktoś zreaktywował.....
MARCVS Opublikowano 13 Września 2010 Opublikowano 13 Września 2010 Podobno naładowanie takiego akumulatora to koszt 2kWh, więc nieźle co daje ok 1PLN - chciałbym tankować za złotówkę To ja kupuję Będę dojeżdżał do pracy
dr.big Opublikowano 13 Września 2010 Opublikowano 13 Września 2010 ehh gdyby tak przynajmniej vectrixa ktoś zreaktywował..... Z tego co wiem, Vectrix jest dalej produkowany i sprzedawany, zmienil jedynie wlasciciela, to wszystko. PS. Skuter smarta ? No coz, w 1998 roku na ForTwo tez wszyscy spogladali z przymruzeniem oka. Dopiero po 10 latach zaczal przynosic zyski.
Sympatycy Baltona Opublikowano 13 Września 2010 Sympatycy Opublikowano 13 Września 2010 W tym temacie pozwolę sobie na takie stwierdzenie, że elektryczny to może być Melex na polu golfowym ewentualnie maszyna do szycia u babci Frani, a elektrycznego skutera i jeszcze w klasie MAXI raczej sobie nie wyobrażam chyba,że to ma być taka popierdółka.
Sympatycy Worlan Opublikowano 13 Września 2010 Autor Sympatycy Opublikowano 13 Września 2010 W tym temacie pozwolę sobie na takie stwierdzenie, że elektryczny to może być Melex na polu golfowym ewentualnie maszyna do szycia u babci Frani, a elektrycznego skutera i jeszcze w klasie MAXI raczej sobie nie wyobrażam chyba,że to ma być taka popierdółka. To szkoda. Ja jeździłem Vectrixem i powiem Ci, że osiągi tego skutera są ok.
dr.big Opublikowano 13 Września 2010 Opublikowano 13 Września 2010 W tym temacie pozwolę sobie na takie stwierdzenie, że elektryczny to może być Melex na polu golfowym ewentualnie maszyna do szycia u babci Frani, a elektrycznego skutera i jeszcze w klasie MAXI raczej sobie nie wyobrażam !yeah chyba,że to ma być taka popierdółka. A elektryczna Tesla to tez "popierdulka" ? A eRockit na pedaly ? Gdyby byl rozwiazany problem akumulatorow, to pojazdy za napedem elektrycznym bylyby calkiem normalne na ulicach.
bogumilek Opublikowano 13 Września 2010 Opublikowano 13 Września 2010 PS. Skuter smarta ? No coz, w 1998 roku na ForTwo tez wszyscy spogladali z przymruzeniem oka. Dopiero po 10 latach zaczal przynosic zyski. A to zaraz po tym jak sie Burgmaniacy rzucili na te Smarki !yeah
Sympatycy Baltona Opublikowano 14 Września 2010 Sympatycy Opublikowano 14 Września 2010 W tym temacie pozwolę sobie na takie stwierdzenie, że elektryczny to może być Melex na polu golfowym ewentualnie maszyna do szycia u babci Frani, a elektrycznego skutera i jeszcze w klasie MAXI raczej sobie nie wyobrażam chyba,że to ma być taka popierdółka. To szkoda. !w00t Ja jeździłem Vectrixem i powiem Ci, że osiągi tego skutera są ok. Osiągi zgadza się mogą być zadowalające w samochodach czy w jednośladach no ale chodzi mi o klimat jaki tworzy spalinowy silnik mam na myśli bruuum bruuum , a nie szzzzzzzzzzzzz
dr.big Opublikowano 14 Września 2010 Opublikowano 14 Września 2010 W porzadniejszych produktach umieszczane sa glosniki produkujace dzwiek silnika spalinowego, w zaleznosci od obrotow i predkosci- sa nie do odroznienia przez laika .
Sympatycy Baltona Opublikowano 14 Września 2010 Sympatycy Opublikowano 14 Września 2010 No tak, oszukany dźwięk , a co z drganiami, które są tak charakterystyczne dla silników spalinowych !w00t . Mnie chodzi jeszcze raz to powtórzę o klimat silnika spalinowego i jego pracę. Są zwolennicy takich rozwiązań jak dźwięk silnika z głośników i przeciwnicy chyba normalne tak.
Sympatycy szorstki Opublikowano 14 Września 2010 Sympatycy Opublikowano 14 Września 2010 No tak, oszukany dźwięk , a co z drganiami, które są tak charakterystyczne dla silników spalinowych !w00t . Fakt, nasze "jednogarnkowce" generują drgania. Tylko że mnie one nieco irytują... Skoro już jest dyrektywa ue o zakazie produkcji i sprzedaży żarówek 100W, 75W, etc... to jak wyobrażacie sobie istnienie "energożernych" pojazdów na prąd ? pzdr
Sympatycy Worlan Opublikowano 14 Września 2010 Autor Sympatycy Opublikowano 14 Września 2010 Osiągi zgadza się mogą być zadowalające w samochodach czy w jednośladach no ale chodzi mi o klimat jaki tworzy spalinowy silnik mam na myśli bruuum bruuum !w00t, a nie szzzzzzzzzzzzz Brum, brum ja słyszę jak jadę 50km/h. Później, to już tylko szum wiatru i to jest największa przyjemność. A jak masz w kasku słuchawki i słuchasz muzy, to i tak brum, brum nie słyszysz. Ja bardzo bym chciał posiadać elektryczne wozidełko na dojazdy do i z pracy przeciskając się po warszawskiej dżungli.
Arkadiusz Opublikowano 14 Września 2010 Opublikowano 14 Września 2010 Fakt, nasze "jednogarnkowce" generują drgania. Tylko że mnie one nieco irytują... Szorstki, ja uwielbiam nasze "jednogarnkowce" !!! a irytują to mnie dziury w naszych drogach A jeśli chodzi o to wozidełko to jak tutaj ktoś zacytował taką taniość jazdy, to i mogę zrezygnować z tych drgań no cóż. !w00t
kmodzele Opublikowano 14 Września 2010 Opublikowano 14 Września 2010 Wciąż nie ma warunków (miejsc tankowania) takich pojazdów. Pod moją pracą parkuje w szczycie około 50 2oo i ze 20 rowerów. Ale nie wyobrażam sobie, by mój pracodawca zorganizował kilka gniazdek elektrycznych. Nawet walka o otwarcie drzwi po stronie parkingu jest nie do wygrania :-( Decydenci mają swoje limuzyny i parkują w podziemnym, mają w nosie problemy kierowników motocykli. To samo w domu: w garażu zbiorowym nie ma gniazdek; ciarki mnie przechodzą na myśl, jakie formalne schody musiałbym przejsć, by tam zamontować gniazdko (zgody, instalacja licznika, nowa umowa na odbiór prądu itp). Takie wynalazki mogą działać TYLKO jak ktoś zaczyna i kończy jazdę w swoim domku jednorodzinnym. Czyli ma prace niezbyt daleko i niczego po pracy nie załatwia (wyrabia się w 40-70 km). Jeździliście kiedyś melexem do Wydm ruchomych w Łebie? Fajnie. Ale mało kto wie, że na każdego melexa z turystami na pokładzie, stoją ... 3 na zapleczu i się ładują.. . Pojazdy elektryczne? TAK! Ale za 100 lat. PS będę na targach w Paryżu, zrobię fotki tego cuda i wrzucę.
dr.big Opublikowano 17 Września 2010 Opublikowano 17 Września 2010 Na razie nie ma sie co przejmowac, jak widze elektrycznego Karabaga 500E (zewnetrznie to Fiat 500) za 60 teuro (240 TPLN! ), to rzeczywiscie nie ma o czym dyskutowac .
adamus! Opublikowano 23 Września 2010 Opublikowano 23 Września 2010 Witam forumowiczów Więcej zdjęć opisanych w wątku skuterów: Smart Mini - podobieństwo do samochodu Mini uderzające !OKK Mamy nowy trend
dr.big Opublikowano 23 Września 2010 Opublikowano 23 Września 2010 Jest tak brzydki, ze az ladny !OKK . No ale w koncu np. Vespa PX tez nie wszystkim sie podoba. Hmmm, ciekawe jaka bedzie cena?
LWfilip Opublikowano 23 Września 2010 Opublikowano 23 Września 2010 Jest tak brzydki, ze az ladny !OKK . No ale w koncu np. Vespa PX tez nie wszystkim sie podoba. Hmmm, ciekawe jaka bedzie cena? Racja, racja wyraźnie widać technologię i nowoczesne projektowanie. I prawda, że nie wszystkim się to podoba. Ja, akurat nie mam zastrzeżeń. Zagadką jest cena i czy będzie dostępny na wszystkich rynkach? Myślę, że cena będzie dla Nas czyli europy wschodniej, przerażająca. Swoją drogą to rysuneczki pokazują, całkiem zgrabną maszynkę.
Mareczek Opublikowano 23 Września 2010 Opublikowano 23 Września 2010 A mnie się podoba !OKK . Jest ładny
kmodzele Opublikowano 24 Września 2010 Opublikowano 24 Września 2010 O ile się doczytałem, to ma Vmax = 45km/h, czyli to jest motorower, czyli to NIE JEST maksiskuter, czyli ... czemu o nim piszemy? Żeby było jasne: ja nie mam nic przeciwko, bardzo ładny i w ogóle. Ale gdzie konsekwencja? Co to za forum?
Administrator 𝕄𝕒𝕣𝕚𝕦𝕤𝕫𝔹𝕦𝕣𝕘𝕚 Opublikowano 10 Lipca 2013 Administrator Opublikowano 10 Lipca 2013 Kolejne (po latach) podejście marki Smart do stworzenia skutera > http://wyborcza.biz/...iasto#BoxBizTxt "Należąca do Daimlera marka potrzebuje dobrego produktu, bo dotąd przynosi tylko straty. Od 1998 roku, kiedy marka powstała, Daimler stracił na niej 1,5 mld euro. A w tym roku - według wyliczeń niezależnych analityków - strata wynosi już ok. 120 mln euro." Zapomnieli tylko dodać o, mimo wszystko, sukcesie rynkowym modelu ForTwo, który we Włoszech i w Niemczech jest mocnym graczem. Pytanie czy na tyle mocnym aby utrzymać całą markę "na powierzchni".
Rekomendowane odpowiedzi