Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Nauka hamowania (czy ABS coś daje?)

helmutek76

Rekomendowane odpowiedzi

Jak i nie którzy na forum miałem nieprzyjemność hamowania na mokrej na wierzchni. Jak pamiętacie (lub się domyślacie) zakończyło się to szlifem i uderzeniem w tył samochodu. (dalsze rozwiązanie sprawy - bolesne dla kieszeni).

Czy przed przewrotką pomaga ABS w skuterze? - pytanie co mają taką opcję w swoich rumakach.

Zastanawiam się nad tym czy może ktoś z doświadczonych w forumowiczów chciałby przeprowadzić warsztaty i podzielić się swoim doświadczeniem - Hamowanie na śliskiej nawierzchni ?

Proszę o Wasze opinie.

Generalnie hamuje się (powinno) tak samo hamulcem z abs i bez abs.

abs pomaga tylko wtedy, gdy przesadzisz z hamowaniem "normalnym".

Jeżdżę dużo, a ostatnio dużo w deszczu, raczej szybciej niż wolniej i ani razu nie włączył mi się abs. Także obecność absu nie zmienia sposobu hamowania.

A czy pomaga przed glebą? W teorii tak, bo ma nie dopuścić do zablokowania koła (czyt. utraty przyczepności) ale od strony praktycznej nie potwierdzę, bo nie praktykowałem (odpukać z niemalowane..)

ale od strony praktycznej nie potwierdzę, bo nie praktykowałem (odpukać z niemalowane..)

to nie dobrze,że nie praktykowałeś - abs w swoim skuterze/motocyklu trzeba poznać i przećwiczyć, by cię nie zaskoczył w sytuacji awaryjnej. W t-maxie wcale nie jest to przyjemne, gdyż klamki mocno walą po łapach. Nieznane Ci takie uczucie może zaskoczyć na drodze + całe zamieszanie może dać odwrotny skutek, niż pomóc. Proponuje jechać w odludne miejsce i po prostu to przećwiczyć na mokrej nawierzchni.

Pamiętaj też o ciśnieniu w oponach.

Ostatnio przy zmianie opon koleś nawalił mi o połowę za mało powietrza do przedniego koła. Miałem hamowanie awaryjne i skut bardzo szybko dostał uślizgu bocznego przedniego laczka. Dźwięk pisku opony był jakoś dziwnie niski. No i jak sprawdziłem to ciśnienie to kaplica :) Na szczęście opanowałem swoją gablotę !piwko

• Klubowicze

W mojej zacnej jest ABS , ale nie zwalnia mnie to od czujności !piwko .

Przynajmniej 2 razy właśnie ABS uratował mi d**ę przy nagłym awaryjnym hamowaniu , gdzie klamki instynktownie wcisnąłem do końca :( , gdybym nie miał w/w systemu , byłaby prawdopodobnie gleba :) .

Generalnie hamuje się (powinno) tak samo hamulcem z abs i bez abs.

abs pomaga tylko wtedy, gdy przesadzisz z hamowaniem "normalnym".

Jeżdżę dużo, a ostatnio dużo w deszczu, raczej szybciej niż wolniej i ani razu nie włączył mi się abs. Także obecność absu nie zmienia sposobu hamowania.

A czy pomaga przed glebą? W teorii tak, bo ma nie dopuścić do zablokowania koła (czyt. utraty przyczepności) ale od strony praktycznej nie potwierdzę, bo nie praktykowałem (odpukać z niemalowane..)

Chyba kolego Monk trochę się mylisz.

ABS powinien jednak zmmienić sposób hamowania - nie mam w mojej ABS-u, ale mam w aucie, i jeździłem też takimi bez, i zasadniczo sposób hamowania jest różny - chodzi o hamowanie nagłe, na sliskim itp. a nie na dojazdach.

PZDR

W skuterku nie mam ABS-u .

W kilku „katamaranach” mam ABS ale chyba jakiś niesprawny nigdy mi się nie uruchamia , może jestem już stary i moja techn. jazdy jest jakąś przestarzałana_zolwiu.gif.na_zolwiu.gifna_zolwiu.gif