dr.big Opublikowano 7 Września 2010 Opublikowano 7 Września 2010 Mors napisał(a): (...)Gaz na maksa a resztę robi skuter(...) No nie kazdy !NOT . W GP 800 tym gazem trzeba operowac troche ostrozniej, nawet na prostej suchej nawierzchni tylne kolo potrafi lekko "uciec" przy odkreconej na maxa manetce !OK . Fajne uczucie taki lekki, kontrolowany uslizg...
Geni Opublikowano 7 Września 2010 Opublikowano 7 Września 2010 Widzę drag racing jest dalej w modzie . Moim kolegom też czasem ciężko nadążyć za starą 17 konną Hondką na 10 calowych kółkach. No tak, ale to oczywiście w mieście, gdzie moje pierdzidełko, ważące 135 kilo do tych powiedzmy lekko ponad kodeksowych prędkości rozpędza się sprawnie. Żeby jednak zmniejszyć wasze parcie ku osiągom przypomnę, że w trasie dla bezpieczeństwa i sprawności poruszania się potrzebna jest elastyczność, czyli sprawne przyśpieszanie w trakcie wyprzedzania. Powiem tak - chyba ze skuterami, może z wyłączeniem GP800 nie jest w tej kwestii najlepiej, a nawet mógłbym posunąć się do stwierdzenia, że musi być wręcz źle. Nawert patent z przekłądnią B650 też mu pomóc nie może ze względu na nadwagę, niski moment i moc silnika. Oczywiście jest komfort, bezobsługowość, ale komfort i bezobsługowość nie popychają pojazdu do przodu, dlatego w przypadku skutera osiągi to jednak narazie kwestia wtórna, poza jednym włoskim wyjątkiem. Tak też będzie dopóki stosunek momentu i mocy pojazdu do jego wagi będzie przypominał bardziej Hondę Shadow niż choćby mało sportowe Suzuki SV650. Relax .
ettore Opublikowano 7 Września 2010 Opublikowano 7 Września 2010 Do takich pomiarów korzystam z aplikacji RaceChrono na Symbiana, jednak uważam, że używanie GPS wbudowanego w komórkę jest obarczone dużym błędem. Pomijając dokładność ustalenia pozycji (ten błąd jest oczywisty i przekłamuje wyniki) mamy jeszcze problem częstotliwości odświeżania danych, która wynosi 1Hz w najlepszym przypadku. To powoduje, że aplikacja nie ustala nam prędkości w danej chwili, tylko średnią prędkość z ostatniej sekundy. To jednak zasadnicza różnica zarówno w momencie ruszania z miejsca jak i przekraczania 100km/h. Oczywiście aplikacja może używać jakichś algorytmów do oszacowania tego czasu dokładniej, ale to już nie jest pomiar. Rozwiązaniem jest podobno zewnętrzny moduł GPS firmy Qstarz o odświeżaniu 5Hz lub nawet 10Hz.
Administrator Artix Opublikowano 7 Września 2010 Administrator Opublikowano 7 Września 2010 Ja do pomiarow uzywam GPS Tuner, a ze SW na rolkach Pullaya dalej gania to urywa jeszcze 2 sek od serii. Ponizej przykladowy ekran
monk Opublikowano 7 Września 2010 Opublikowano 7 Września 2010 Geni napisał(a): Powiem tak - chyba ze skuterami, może z wyłączeniem GP800 nie jest w tej kwestii najlepiej, a nawet mógłbym posunąć się do stwierdzenia, że musi być wręcz źle.Nawert patent z przekłądnią B650 też mu pomóc nie może ze względu na nadwagę, niski moment i moc silnika. Oczywiście jest komfort, bezobsługowość, ale komfort i bezobsługowość nie popychają pojazdu do przodu, dlatego w przypadku skutera osiągi to jednak narazie kwestia wtórna, poza jednym włoskim wyjątkiem. Przesyłam pozdrowienia od panów: W tmaxie wystarczy delikatne odkręcenie manetki i po zawodach, czy to jadąc 80, czy 130. Nie trzeba odkręcać do końca i czekać aż się skuter łaskawie rozpędzi. Jak to młodzi mówią: "cyk, i styka" I zakładam, że Krówka 650 też sobie sprawnie poradzi.
dr.big Opublikowano 7 Września 2010 Opublikowano 7 Września 2010 Mozesz mi wierzyc lub nie !happybth , troche jezdzilem Tmaxem, AN650, no i GP800... Jest naprawde odczuwalna OLBRZYMIA roznica . A juz przy 130 km/h... Odczucia jakby 2 skutery rozpedzaly sie z trudem, bo jedzie tylko ten jeden. Nie jest to zdanie stronnicze... Tak po prostu jest. Edit: Nie jezdzilem GP800 na oryginalnych rolkach, ale podejrzewam, ze odejscie przy 130 km/h jest niewiele gorsze od tego na Pulleyach. I wcale nie rajcuje sie przyspieszeniem, bo w tym przypadku kupilbym calkiem inne 2oo. Po prostu w segmencie skuterow istnieja naprawde duze roznice i nie pojezdziwszy GiePekiem mozna ich nie zauwazac .
monk Opublikowano 7 Września 2010 Opublikowano 7 Września 2010 Tego nie neguję, bo tak już jest. Można tylko chylić czoła Ale zanegowałbym stwierdzenie, że jest "wręcz źle", bo tak źle nie jest w materii wyprzedzania >=500ccm skuterami. Poniżej tego pułapu, faktycznie, wyprzedzanie jest.. czasochłonne
dr.big Opublikowano 7 Września 2010 Opublikowano 7 Września 2010 Jest wrecz dobrze, bo to sa skutery, a nie wyscigowki. Jeszcze 10 lat temu najwieksza pojemnoscia bylo jednocylindrowe 400ccm i wszystkim to wystarczalo . Dlatego uwazam, zebysmy nie popadali w skrajnosci i zeby kazdy znalazl dla siebie odpowiednia pojemnosc i moc. Ja tez nigdy nie powiedzialem, ze teraz to juz bede jezdzil jedynie GP, bo inne skutery sa np. za wolne .
Geni Opublikowano 7 Września 2010 Opublikowano 7 Września 2010 Czepiacie się. Pisałem - relax, bo skuter to nie wyścigówka. Sam mam starą skuterową 250-tkę, która na pewno nie przyśpiesza lepiej od nowoczesnego skuta porównywalenej pojemności, a tym bardziej od 400-tki, czy 500-tki i jest wystarczająco. Co więcej nie przewiduję zakupu skutera o pojemności ponad 250-300ccm. Ale w kwestii przyśpieszenia i elastyczności mam prawo uważać, że motocykl ważący od cholery i mający co najwyżej średniej mocy silnik ma umiarkowane osiągi niezależnie od rodzaju, czy to skuter, cruiser, tyrustyk itp. Po prostu mam inną skalę porównawczą.
Rekomendowane odpowiedzi