Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Szwecja w 5... no może 4 dni jazdy

Pleban

Rekomendowane odpowiedzi

Opisywać szczegółowo nie będę bo po pierwsze nie ma co, a po drugie pisanie nigdy mi nie wychodziło.

Napiszę tylko że: postanowiliśmy z kolegami wybrać się na parę dni do Szwecji. Oczywiście aby wbić sobie kolejną pieczątkę do legitymacji BTC wyprawa musiała się odbyć na Burgmanie.

Tak więc w towarzystwie dwóch enduro w postaci Hondy Transalp i Suzuki DR 600 w sobotni poranek 21.08 zamustrowaliśmy się na promie płynącym z Gdynia do Karlskrony by po niespełna 12 godzinach znaleść się na szwedzkiej ziemii.

Szwecja jak to Szwecja. Przywitała nas wiatrem i deszczem tak więc można powiedzieć że wyjazd przerodził się w test odzieży przeciwdeszczowej i szczelności namiotu (choć chwile słoneczne także były).

Oczywiście były też próby bicia rekordu rozbijania i zwijania namiotu na czas podczas deszczu, jak i próby latania w powietrzu na skrzydle z tropiku namiotu niesionym przez sztormowy wiatr.

Do rozkoszowania się drogami i widokami mieliśmy 4 dni jazdy co skrzętnie wykorzystaliśmy. Wyjazd był organizowany na szybko w wersji "economic" tak więc jedynymi artykułami kupowanymi "u Szweda" było paliwo i picie.

Oczywiście do picia zalicza się piwo w wersji 2,8% lub mocniejsze uwaga!! 3,5%. Noclegi na dziko w namiocie. Cel podróży most graniczny z Norwegią- osiągnięty. Przejachane nie za dużo 1450 km, ale nie było zamiarem nawijanie kilometrów, a bardziej rozkoszowanie się scandynawskimi klimatami.

Mogę po tych paru dniach powiedzieć, że Artix prawdopodobnie nie kłamał mówiąc i pisząc ze swej wyprawy kilka lat temu, że tam ciągle pada.

Jeszcze jedno do Artix`a. Wypożyczcie sobie w GDDKiA jakiegoś busa, pobujajcie się po nim po Szwecji i postarajcie się choć w małym ułamku wybudować nam takie drogi jak tam mają, a ja ze swej strony obiecuję, że podobnie jak tam nie będę nimi jeździł szybciej niż pozwalają na to znaki. :D;):D

Jeśli ktoś zainteresowany- KILKA FOTEK . Miłego oglądania !OKK

• Administrator

To agregat jeden no..! Zamiast z nami to on z jakimiś DR'ami po Skandynawii lata... i to tak zupełnie bez krępacji :o

Oj Andrzej, Andrzej... !OKK ;)

Ciekawy kierunek choć osobiście jakoś wolę miejsca gdzie wilgoć jest na innym poziomie :)

Tak czy owak przygoda fajna a widoki bezcenne ;) ... no i pewnie Fiordy z ręki Ci jadły :D

Ps. Co się stało z błotnikiem w Burgim? :D

• Klubowicze

piękny "wyskok" !OK ... może by w przyszłym roku tamten kierunek obrać ? droga troli ciekawa jest ;)

.....Zamiast z nami to on z jakimiś DR'ami po Skandynawii lata... i to tak zupełnie bez krępacji  :o

..... no i pewnie Fiordy z ręki Ci jadły  :(

....Co się stało z błotnikiem w Burgim?  ;)

Oj Mariusz. Musiałem gamoniom pokazać co potrafi maxi.

Chłopcy męczyli się przy mnie (nie ze mną ;) ) w sensie dosłownym, a ja wieczorkiem spokojny i wypoczęty. Na autostradach zwalniali, ładunkowo wymiękali. Oczywiście na szutrach byli górą, ale tylko na szutrach.

Fiordy oczywiście że jadły mi z ręki i to już pierwszej nocy. W zasadzie to piły. Piły nasz polski 96% spirytus. Smakował.

Błotnik to jeszcze sprawa z Polski. Młodzian nie do końca sprawdził podczas cofania czy z tyłu jest "czysto".

Zybex. Nie sraj we własne gniazdo. Suzuki nie jest taki zły. ;)

Usterka tego typu występuje we wszystkich markach. To był najzwyklejszy kapeć.

Co do kapcia, to w trasie musi być jakaś przygoda :P Rok temu złapaliśmy ze znajomymi w 4oo kapcia. Niby nic, ale od Rygi do Tallinna nikt nie był w stanie nam tego naprawić. :(

Ale wracając, gratuluję świetnej wyprawy i przyznam, że szczerze zazdroszczę! ;) Uwielbiam właśnie takie wyjazdy: super widoki, chilloutowa atmosfera, można wypocząć, a i zobaczyć coś ciekawego. ;)

Wspaniała sprawa! ;):(:o

• Administrator
Oj Mariusz. Musiałem gamoniom pokazać co potrafi maxi.

Bardzo słuszna droga ;):o

Błotnik to jeszcze sprawa z Polski. Młodzian nie do końca sprawdził podczas cofania czy z tyłu jest "czysto".

OK, OK... chodziło mi tylko o naklejkę Klubową... stała się słabo widoczna ;)

Zybex. Nie sraj we własne gniazdo. Suzuki nie jest taki zły.  ;)

Usterka tego typu występuje we wszystkich markach. To był najzwyklejszy kapeć.

Zybex... może po prostu zmień na inną markę :(

OK, OK... chodziło mi tylko o naklejkę Klubową... stała się słabo widoczna !NOT

Mariusz ,naklejka klubowa jeżdziła cały poprzedni rok -sezon u wikingów na moim burgolocie tak ,że nie ma stresu znają nas już :)

Mariusz ,naklejka klubowa jeżdziła cały poprzedni rok -sezon u wikingów na moim burgolocie tak ,że nie ma stresu znają nas już !OK

Czyli to dzięki Tobie.

W każdej wiosce i mieścinie witali nas kwiatami i ....... i chlebem wołając chóralnie "Burgmania, Burgmania" :)

• Administrator
W każdej wiosce i mieścinie witali nas kwiatami i ....... i chlebem wołając chóralnie "Burgmania, Burgmania"  :)

.......... Välkomna Was CiuLE !OK

• Administrator
Jeszcze jedno do Artix`a. Wypożyczcie sobie w GDDKiA jakiegoś busa, pobujajcie się po nim po Szwecji i postarajcie się choć w małym ułamku wybudować nam takie drogi jak tam mają, a ja ze swej strony obiecuję, że podobnie jak tam nie będę nimi jeździł szybciej niż pozwalają na to znaki.  !happybth  ;)  !OKK

Plebanku akurat Szwecja to kraj z ktorym najwiecej wspolpracujemy, oni ucza nas jak poprawic bezpieczenstwo ruchu drogowego, my ich jak wydoic UE z kasy na drogi, bo w tym jestesmy mistrzami swiata :) ale zeby nie bylo ze nic sie nie robi to mala statystyka

Obecnie w budowie i przebudowie jest 1255,1 km dróg:

- 620,8 km autostrad

- 428,8 km dróg ekspresowych

- 130 km obwodnic

Niestety im dalej na pn Szwecji tym drogi przestaja istniec i przypominaja nasze wojewodzkie. Mimo wszystko ja jeszcze raz chetnie bym sie tam wybral ale juz tylko po za krag polarny bo tam mi sie najbardziej podobalo do tego bylo najcieplej i nie padalo tak czesto :) . Wiec jak by co polecam sie jako kompan do wspolnego kolejnego wypadu :P

Obecnie w budowie i przebudowie jest 1255,1 km dróg:

- 620,8 km autostrad

- 428,8 km dróg ekspresowych

- 130 km obwodnic

Jak one, te drogi, są budowane w takim systemie jak tutaj: NADUŚ to jestem pewien, że niedługo po ich oddaniu do użytku, będzie można przemianować je w najlepszym przypadku na drogi w remoncie. Czyli w dalszym ciągu dla kierowców żadna pociecha ... To taki OT !happybth

Wyprawa bardzo interesująca. Sam chętnie odwiedził bym (najlepiej na 2oo !OKK ) te strony ...

Pozdr.

Pisklak

Plebanku akurat Szwecja to kraj z ktorym najwiecej wspolpracujemy......

Wiem i dlatego specjalnie to napisałem !happybth

Wiec jak by co polecam sie jako kompan do wspolnego kolejnego wypadu 

Jedno jest pewne. Chcę tam wrócić, więc kiedy jedziemy?

• Klubowicze

Wiem i dlatego specjalnie to napisałem :)

A ja mogę z wami?

• Klubowicze

Wiem i dlatego specjalnie to napisałem ;)

A ja mogę z wami?

jak wakacje przyszłego roku byłby termin wyjazdu to może i ja bym się wybrała jeśli się zgodzicie :)