mahoney Opublikowano 27 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2010 Witam, Od tego sezonu (marzec) korzystam ze skutera Piaggio X8 200cc do codziennej jazdy do pracy (około 35KM w jedną stronę) większość przez miasto (Warszawa). Niestety w deszczowe dni także korzystam ze skutera i tu pojawia się problem. Mam nieodparte wrażenie, że opony mojego skutera mają bardzo słabą przyczepność. Nawet przy małej prędkości i bardzo ostrożnym używaniu manetki "gazu" skuter ma uślizgi. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że na mokrym jest ślisko i że na pasach tym bardziej ale po 18 latach jazdy samochodem jakoś mam wrażenie, że mogło być lepiej. Opony mają dużo bieżnika ale uwaga mają prawie 5 lat i tu podejrzewam może być problem. Chciałbym kupić do swojego skutera opony które będą się bardzo dobrze trzymać (jak na motocykl) na mokrym. Mam zamiar korzystać z motocykla jak najdłużej więc (do pierwszego śniegu). Proszę napiszcie czy są takie opony i jak możecie mi coś polecić to będzie super. Jeżeli macie jakieś dodatkowe uwagi to także z chęcią je wysłucham. Odnośnik do komentarza
Klubowicze GrzechoCnik Opublikowano 27 Sierpnia 2010 Klubowicze Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2010 Używaj opcji "szukaj". Podobny temat był na czele tej kategorii. Tu jest link do mojej wypowiedzi, może ci spasuje. NADUŚ pzdr Odnośnik do komentarza
przemas Opublikowano 27 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2010 Michelin PILOT SPORT SC Przejechałem na nich 9000 km i w przypadku mojego burka UH200 nie mam najmniejszych zastrzeżeń co do przyczepności "na mokro". Może nie mam dużej skali porównawczej, ale poznałem "smak" kiepskich opon jeżdżąc w deszczu testówką AN400 K7. Niestety nie pamiętam, co tam było na kołach. Odnośnik do komentarza
andrzejwys Opublikowano 27 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2010 ja mam heidenau z bieżnikiem K66, całkiem rozsądny stosunek jakości do ceny. Jeżeli jest rozmiar do twojego to ogólnie polecam !scooter (dzisiaj znów testowane, 180 km w deszczu) Odnośnik do komentarza
mahoney Opublikowano 28 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2010 Widzę, że te Haidenau K66 już w wyglądu mówią "na mokro i zimno" Super. Kupię je i zobaczymy. Mam jednak pytanie. Widzę, że opona ta jest proponowana do temperatury 10C i do prędkości 100KM. Czy faktycznie tak szybko się "wyciera" jak będzie np: 15C? Aha no i czasami jadę powyżej 100km. Jak się wtedy będzie zachowywać opona - będzie pływać? Patrzyłem już po necie i widzę, że mój rozmiar: 120/70-14" 55P - (55S TL) 130/70-12" 62P (62P TL) jest dostępny jedynie w firmie http://www.motorad.pl/. Czy można tam spokojnie kupić te opony? Czy polecacie inny sklep? Odnośnik do komentarza
andrzejwys Opublikowano 28 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2010 te opony są produkowane w dwóch wersjach, "zimowa" jest bardzo miękka i wyciera się szybko (bardzo szybko, kolega jeździł zima-wiosna-początek lata) przy większych temperaturach. Te ze zwykłej mieszanki są trwałe, moje mają już ok 20.000 km i nie widać na nich wielkich oznak zużycia. Powyżej 100 km/h jeżdżę rzadko, ale nie zauważyłem jakiś niepokojących objawów. Odnośnik do komentarza
axx1 Opublikowano 28 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2010 W Larsonie są opony do skuterów "winter" z takim jakby zimowym bieżnikiem, i są niedrogie 12" 85 zł przód, 120 zł tył. Sam je oglądałem ale sobie odpuszczę-u mnie w Gd są takie koleiny i dziury że masakra, po mokrym strach jeździć. Odnośnik do komentarza
mahoney Opublikowano 28 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2010 te opony są produkowane w dwóch wersjach, "zimowa" jest bardzo miękka i wyciera się szybko (bardzo szybko, kolega jeździł zima-wiosna-początek lata) przy większych temperaturach.Te ze zwykłej mieszanki są trwałe, moje mają już ok 20.000 km i nie widać na nich wielkich oznak zużycia. Powyżej 100 km/h jeżdżę rzadko, ale nie zauważyłem jakiś niepokojących objawów. jezeli sa robione w dwoch wersjach to jak to rozpoznac? czy bieznik jest taki sam? Odnośnik do komentarza
andrzejwys Opublikowano 29 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2010 jezeli sa robione w dwoch wersjach to jak to rozpoznac? czy bieznik jest taki sam? zimowe - to są zimowe zwykłe - a to zwykłe różnią się mieszanką gumy k66 to nazwa bieżnika - więc na pierwszy rzut oka ciężko poznać, ale na pewno są jakieś oznaczenia na boku opony Odnośnik do komentarza
mahoney Opublikowano 29 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2010 Ok. faktycznie nie zwróciłem na to uwagi, że K66 to tylko rodzaj bieżnika i że występują w odmianach zima\uniwersalne. Czy możecie powiedzieć co lepiej kupić? Martwi mnie to, że zimowe bardzo szybko się kończą ale z drugiej strony czy "uniwersalne" dobrze spiszą się na mokrym i przy temperaturach rzędu 5 stopni? Napiszcie proszę co uważacie na ten temat. A jest jeszcze ciekawie wyglądający bieżnik K62. Co o tym sądzicie. Odnośnik do komentarza
Gość Halski Opublikowano 30 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2010 Może ktoś ma doświadczenia z oponami Pirelli Diablo Scooter. Zamówiłem właśnie tylną i jestem ciekaw waszych opinii. Mam nadzieję że nie będę żałował !scooter Wyglądać ma tak: Odnośnik do komentarza
Klubowicze GrzechoCnik Opublikowano 15 Maja 2012 Klubowicze Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2012 Dzisiaj po półtora roku jazdy (bez śnieżnych miesięcy zimowych) wymieniłem tylną oponę Heidenau K66 (uniwersalna) na nową taką samą. Przejechałem na niej ponad 22tys.km. w różnych warunkach pogodowych - spiekota czy deszcz czy też -10stC. W centralnej części bieżnik starł się już na płasko, ale żadnych pęknięć czy odprysków, ani bąbli nie miała. Zmieniłem bo niedługo przegląd techniczny YaMajkę czeka i mogliby się przyczepić. Kupiłem ją za 260zł (dostawa wliczona w cenę) z internetowego serwisu oponowego. Dostarczyli w ciągu 4 dni, wyprodukowaną pod koniec 2011r., czyli jeszcze świeżutką. Więc tym z Was, którzy się wahają czy sobie takie opony zafundować to polecam. Na przodzie mam też taką samą i jeszcze się nawet w połowie nie zużyła, chociaż ma lekkie ząbkowania bieżnika. Odnośnik do komentarza
romarjo Opublikowano 16 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2012 Witam też planuję wymianę z tyłu opony, co myślicie o Mihelin City Grip a Mihelin Pilot Sport bo znalazłem w podobnej cenie. Odnośnik do komentarza
Klubowicze arturo-bb Opublikowano 16 Maja 2012 Klubowicze Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2012 A może te Michelin Power Pure SC. http://opony.motocyklowe.eu/opony/motocyklowe/skutery/michelin/Opony+motocyklowe+skutery+MICHELIN+Power+Pure+SC+Front,115583367,5,i2.html Opisy są ciekawe Odnośnik do komentarza
T-Rex Opublikowano 16 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2012 Witam też planuję wymianę z tyłu opony, co myślicie o Mihelin City Grip a Mihelin Pilot Sport bo znalazłem w podobnej cenie. Mam obie w swoim skuterze. Pilot Sport używam w każdym pojeździe od kilku lat i bardzo chwalę. Na forum też chwalili tą oponę, jeśli chodzi o skutery. Natomiast jest to opona, która często ząbkuje. Mimo to polecam szczególnie na mokre nawierzchnie. Druga opisywana choć nie wiem ile ma lat, nigdy mnie nie zawiodła. Jednak wczoraj zrobiła mi psikusa i wyprzedziła mnie dupa Oczywiście padał deszcz, a ja przesadziłem z gazem. Ale... Odnośnik do komentarza
sławek1 Opublikowano 16 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2012 A może Dunlop Runscoot 207. Śmigam na nich drugi sezon.Trzyma na mokrym i nie flaczeje w upalne dni. Na zime się nie nadaje. Odnośnik do komentarza
Sympatycy zdun13m Opublikowano 16 Maja 2012 Sympatycy Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2012 Witam też planuję wymianę z tyłu opony, co myślicie o Mihelin City Grip a Mihelin Pilot Sport bo znalazłem w podobnej cenie. Ja założyłem City Grip do mojego Kymkacza którego na pewno pamiętasz. Jeździłem na nich nie długo, ale dały mi duży komfort podczas jazdy na mokrej nawierzchni. Niestety nie mogę nic powiedzieć o tym jak szybko się zużywały. Jedno jest pewne ja byłem zadowolony. Odnośnik do komentarza
Sympatycy pawel883 Opublikowano 17 Maja 2012 Sympatycy Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2012 Polecam pirelli diablo ,zdzieram już drugi komlet . Odnośnik do komentarza
PJS Opublikowano 17 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2012 Witam też planuję wymianę z tyłu opony, co myślicie o Mihelin City Grip a Mihelin Pilot Sport bo znalazłem w podobnej cenie. Michelin Pilot Sport od ostatnich 5k. km. Opona całkiem przyzwoita. Ząbkowania jeszcze nie widać ( i oby tak zostało ). Mokry asfalt traktuje pozytywnie. Na suchym z racji budowy bardzo dobra. Nieprzyjemnie ucieka na mokrych malowaniach (pasy itp.). Na bridgestonie nie wyczuwałem aż tak tego efektu. PJS Odnośnik do komentarza
sławek1 Opublikowano 17 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2012 Na pasach czy na innych malowankach to każda lekko ucieka. To przez proszek dodawany do farby aby był odblask. Odnośnik do komentarza
Klaud Opublikowano 11 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2012 Michelin PILOT SPORT SC Przejechałem na nich 9000 km i w przypadku mojego burka UH200 nie mam najmniejszych zastrzeżeń co do przyczepności "na mokro". A ja po niedawnej wymianie na Michelin Pilot Sport po raz pierwszy jadąc do Żywca zobaczyłem co to "wężykowanie" - fatalnie, być może poniekąd winny był wiatr... Odnośnik do komentarza
dana0606 Opublikowano 11 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2012 My mamy Pirelli diablo, dobrze się zachowuje nawet na mokrym, ale na pasach to faktycznie każda chyba ujedzie jak za dużo gazu się da, lepiej jechac tak, żeby po białych pasach nie jeździć tylko miedzy nimi Odnośnik do komentarza
RONIN Opublikowano 11 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2012 Ja też polecam PIRELLI DIABLO SCOOTER, mam już kolejną, wczoraj wróciłem z Krakowa, ostatnie 150 km. w strugach deszczu i było ok. Z tego co naczytałem się na forum trzeba wymienić obie, a nie przód inna i tył inna, więc ciężko jest eksperymentować z innymi jak tylko jedna jest do wymiany tak było w moim przypadku. Wielu doradzało mi jakieś niby lepsze opony ale wiązało się to z wymianą obu a mnie była potrzebna tylko przednia. Odnośnik do komentarza
Klubowicze Jack Opublikowano 11 Czerwca 2012 Klubowicze Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2012 A ja po niedawnej wymianie na Michelin Pilot Sport po raz pierwszy jadąc do Żywca zobaczyłem co to "wężykowanie" - fatalnie, być może poniekąd winny był wiatr... Klaud, a jakie miałeś przedtem? Odnośnik do komentarza
papcioch Opublikowano 11 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2012 Też się powoli do zmiany opon przymierzam i tak sobie czytam i... nawet przez moment myślałem, że już wiem co chcę. Może tak na przykładzie ostatnio wspomnianych PIRELLI DIABLO SCOOTER, są one robione w pasującym mi rozmiarze zarówno jako diagonalne jak i radialne. I tak sobie pomyślałem, że sama nazwa to nie wszystko, bo może chwalicie akurat jedne, a ja kupię drugie i już chwalić nie będę. Jaki typ lepiej stosować w skuterze? A opis opon diagonalnych ze strony autokult.pl trochę mnie zaskoczył, cyt.: "Ich konstrukcja nie pozwala jednak na rozwijanie wysokich prędkości powyżej 100 km/h, co praktycznie wyklucza je z użytku w samochodach osobowych, a kwalifikuje jedynie do montażu w niektórych pojazdach roboczych, terenowych, motocyklach czy rowerach." - artykuł z 2011 roku żeby nie było. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi