Skocz do zawarto艣ci
Forum Burgmania

Jak dlugo mozna jezdzic nieprzerejestrowanym moto

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak w temacie. Ciekawi mnie ile czasu mozna sobie jezdzic na nieprzerejestrowanym moto. Chodzi o zakup uzywanego skutera i czy moge sobie nim smignac np. w kwietniu do Norwegii nie przerejestrowujac go i wrocic dajmy na to w pazdzierniku i w tedy przerejestrowac.

Jakies doswiadczenie w tej kwestii?

Jakby nie bylo problemow z czyms takim to kto wie...moze w kwietniu pozbawie, ktoregos z klubowiczow skuterka? :lol:

Pozdrawiam!!

Opublikowano

Na przerejestrowanie skutera masz 2 tygodnie. Do czasu za艂atwienia wszelkich formalno?ci (uzyskania nowej blachy itp.) w?tpi臋 by? opu?ci艂 motocyklem granice kraju.

• Sympatycy
Opublikowano

Hmmm...

Ale mo偶esz tez si臋 dogada膰 ze sprzedaj?cym(je?li jest to znajomy :lol: ), 偶eby jeszcze nie wyrejestrowywa艂 skutera, a Ty by? pojecha艂 gdzie tam jedziesz na Jego papierach, a po powrocie, by si臋 doko艅czy艂o sprawy papierkowe, a Ty by? skuter przerejestrowa艂 na siebie :( (ja nie widzia艂bym 偶adnych problem贸w... :D )...

P.S. to o czym my?licie czytaj?c moj? wypowied慕 jest b艂臋dnym my?leniem :( ( :( )

• Administrator
Opublikowano

Teoretycznie masz 2 tygodnie na przepisanie ka偶dego pojazdu jednak w praktyce mo偶esz to przeci?gn?膰 jednak zap艂acisz p贸慕niej odsetki za zw艂ok臋 (nie s? to du偶e kwoty).

Je?li idzie o przekraczanie granicy RP to sprawa wygl?da troch臋 gorzej.

Prawnie musisz mie膰 pojazd przepisany na siebie bo je?li kontrola graniczna zarz?da dowodu rejestracyjnego pojazdu (a maj? takie prawo oczywi?cie) na bramce i oka偶e si臋 偶e nie ty widniejesz w papierach to mog? Ci臋 cofn?膰. W praktyce nigdy nie zdarzy艂o mi si臋 aby kto? chcia艂 ode mnie na granicy dow贸d rejestracyjny pojazdu ale musisz si臋 liczy膰 z tak? ewentualno?ci?.

Opublikowano
(...)w?tpi臋 by? opu?ci艂 motocyklem granice kraju.

A kto teraz na granicy oglada dokumenty :D ? I to do tego jeszcze pojazdu? Jezdzac parokrotnie :( przez granice w przeciagu kilkunastu lat, doszedlem do wniosku, ze jednoslady traktowane sa bardzo ulgowo. Kiedys musialem sciagac kask i okazywac paszport, dzisiaj tylko "migam" dowodem bez zdejmowania czapki :lol: .

PS. W praktyce moga cofnac za prawie wszystko :( , jak pokazal artykul "Potasa" w ktoryms z "SM" 2005.

Opublikowano

Ja jednak bym nie ryzykowa艂 podr贸偶y do przyk艂adowej Norwegii bez przerejestrowania skutera . :lol:

Opublikowano

Ja tym bardziej :lol: , chociazby ze wzgledu na ewentualne kompikacje ubezpieczeniowe... Bo prawnie, to jechac moge czyims pojazdem bezproblemowo.

Go艣膰 scottie
Opublikowano

Odpukac cos sie stanie to bedziesz mial przechlapane... A pozatym akurat na granicy Norwegii moga sprawdzac rozne rzeczy...

• Administrator
Opublikowano
Bo prawnie, to jechac moge czyims pojazdem bezproblemowo.

No nie tak do ko艅ca Bigu... Oczywi?cie, 偶e mo偶esz tylko prawnie (podkre?lam PRAWNIE) pojazd powinien by膰 zarejestrowany na Ciebie lub je?li tak nie jest to musisz mie膰 u偶yczenie w艂a?ciciela (osoby z dowodu rejestracyjnego)... Jednak prawo to jedno a 偶ycie to co innego.

Pozatym wszystko jest dobrze jak jest dobrze... czyli jak nie ma kolizji i innych przyg贸d.

Opublikowano

Hehe, ostatnim stwierdzeniem chcialem okreslic relacje niemiecko- norweska :) . W PL przepisy sa czasami bardzo dziwne i niezrozumiale(czy moze lepiej nierozsadne) :P ... Jak np. ten o zakazie przewozu przez granice wszelakich przedmiotow majacych powyzej 25 lat :P . Inne, bardziej wazne znowu, nie do wyegzekwowania, jak ten o obwiazkowym OC. Sam juz sie "ciesze" na cyrk, kiedy bede chcial dostac sie prawie 40 letnim parchem ze Swinoujscia na Bornholm.

Opublikowano
pojazd powinien by膰 zarejestrowany na Ciebie lub je?li tak nie jest to musisz mie膰 u偶yczenie w艂a?ciciela (osoby z dowodu rejestracyjnego)...

REJENTALNE... znaczy przez notariusza po?wiadczone. Temat niedawno przerabiany przez moj? kumpel臋. Zdaje si臋, 偶e Qw@ki te偶 musia艂 mie膰 taki kwit na wyjazd do Grecji swoim leasingowanym skuterem.....

Pozdr贸wka

• Administrator
Opublikowano
REJENTALNE... znaczy przez notariusza po?wiadczone.

Tak mi si臋 w艂a?nie wydawa艂o tylko nie chcia艂em o tym pisa膰 偶eby nie by艂o, 偶e jestem a偶 taki dok艂adny s艂u偶bista :P

Opublikowano

Cze?膰!

Kiedy? roztrz?sa艂em prawnie ten problem, gdy偶 kolega je慕dzi艂 nie przerejestrowanym pojazdem i upiera艂 si臋, 偶e to jest O.K. Okazuj臋 si臋, 偶e z punktu widzenia prawnego (kodeks ruchu drogowego) kupuj?cy ma obowi?zek przerejestrowa膰 nabyty pojazd w ci?gu dw贸ch tygodni, je?li jednak tego nie zrobi nie ma przepis贸w, na mocy kt贸rych mo偶na by go ukara膰. Dodatkowo mo偶na ubezpieczenie wykupi膰 na nowego w艂a?ciciela.

A przypadek mojego kolegi by艂 jeszcze ciekawszy poniewa偶 prowadzi艂 auto-komis i sprzedawa艂 auta na wystawione przez siebie f-ry i nawet nowy nabywca nie m贸g艂 si臋 zorientowa膰, 偶e pojazd by艂 w tak zwanym mi臋dzyczasie intensywnie u偶ytkowany.

Uff ale si臋 rozpisa艂em.

Pozdrawiam.

Opublikowano

moment

norwegia nie jest w UE

wiec obowi?zuje normalna odprawa celna ze stawkami c艂a UE + Vat

dalej przegl?d techniczny, rejestracja - obecnie nieco dro偶ej co mo偶na przeczyta膰 w innych postach na forum.

poza tym nie masz w tym momencie obowi?zku zg艂oszenia w US bowiem UC jest organem pobieraj?cym podatki.

a w urz臋dzie komunikacyjnym masz 30 dni na zg艂oszenie przerejestrowania. ale jak si臋 sp贸慕nisz o nast臋ne 90 czy 180 dni to nie bedzie klopotu. rozmawia艂em w艂a?nie dzisiaj z "pani?" z UR. kt贸ra powiedzia艂a 偶e nie ma do tego przepisu akt贸w wykonawczych i nie ma za przekroczenie daty 偶adnej kary. :P

• Administrator
Opublikowano

Co do zdejmowania lub nie - kasku, to bywa z tym roznie. Faktycznie w UE to rownie dobrze na moj paszport mogl by przejezdzac murzyn czarny jak noc i tez by sie nikt nie kapnal. Swoja droga swietny sposob na przewoz nielegalnych imigrantow :P ale juz np przy przejezdzie przez granice bulgarska musielismym zdjac kask i kominiarke, a na granicy serbskiej sprawdzali nam nawet papiery pojazdu. O Bialorusi nie wspominam bo to juz zupelnie inna bajka, nawet do kufra nam zagladali ale pod siedzenie nie :P. Tak jak Mariusz powiedzial trzeba miec zgode wlasciciela na przejazd przez granice jak nie sprawdza jest OK, jak sprawdza kicha.

Opublikowano

Witam,

W praktyce nigdy nie zdarzy艂o mi si臋 aby kto? chcia艂 ode mnie na granicy dow贸d rejestracyjny pojazdu ale musisz si臋 liczy膰 z tak? ewentualno?ci?.

hmm, oj raz chyba sie zdarzylo...nawet prawa jazdy 偶?dali... :):P:P

Opublikowano

Hmm...reasumujac...jesli kupie Kubowego burga (dopierow w kwietniu...nie napalac sie :P ) i bede chcial nim pojechac do kraju, w ktorym fiordy jedza z reki, to mam dwie opcje:

Primo:

spieniezyc sie, zrobic umowe kupno-sprzedaz, zrobic z wlascicielem dokument zezwalajacy na uzywanie pojazdu, wykupic ubezpieczenie na swoje dane (jakies doswiadczenia w ubezpieczaniu nie swoich pojazdow?) i uciekac do Norge

Secundo:

spieniezyc sie, udac sie o 6 rano do wydzialu komunikacji, blagac litosciwie o szybkie zalatwienie sprawy co i tak pani w okienku bedzie miala w dupie, wykupic ubezpieczenie, czekac (w miedzyczasie Haralda - pracodawce chuj strzeli), odebrac papiery i czympredzej uciekac....

Hmm...jedna i druga opcja mozliwa....

Jest jeszcze trzecia... brat moglby kupic sprzeta na mnie tylko nie wiem w tym wypadku jak z rejestracja.... pozatym nie lubie takich kombinacji :P

Pozdrawiam z mroznej norwegii gdzie sniegu ni ma a na skuterach nawet przy -15st.C malolaty smigaja!

Opublikowano

kupujesz sprz臋ta, zostawiasz bratu upowa偶nienie do za艂atwiania spraw w urz臋dzie, przepisujesz OC na siebie i z mi臋kkim dowodem jedziesz z u?miechem na facjacie za granice. Brat do?le Ci twardy dow贸d rejestracyjny do norge i bedzie wszystko OK.

DODANE.

Je偶eli jest to rodzina o tym sammym nazwisku to wystarczy jak podpiszesz upowa偶nienie - czyli zwyk艂y ?wistek papieru (kt贸ry tak naprawde mo偶e podpisa膰 tw贸j brat :P ). Gdyby to by艂 kto? obcy to spotka艂em si臋 ju偶 z tym, 偶e wymagano upowa偶nienia potwierdzonego notarialnie.

Opublikowano

A to upowaznienie to jakos z notariuszem musi byc czy tak oj tylko zostawie mu swistek?

• Klubowicze
Opublikowano

Co do rejestrowania pojazdu po d艂u偶szym czasie ni偶 2 tydnie od daty zakupu, to w przysz艂ym tygodniu(prawdopodobnie we wtorek) b臋d臋 to przerabia艂 wi臋c zdam relacj臋 jaki by艂 przebieg za艂atwiania sprawy :P

• Administrator
Opublikowano

Moja YPka sprzedana na wiosne mimo zmiany na kolejnego wlasciciela dalej jezdzi na moich blachach i ubezpieczeniu, ktore zreszta sie skonczylo w styczniu tego roku. Z tego co wiem Pawko dopiero zabiera sie za przerejestrowanie mojej ex na siebie :P no ale przez ten czas nie wyjezdzala YPka za granice - chyba. Pozdrawiam

Opublikowano

Ok w takim razie Maximusie czekam na rozwoj sytuacji....jesli jest jak mowicie to moze nowego Xcitinga sobie sprawie....ponoc wysoki...ale na Transalpie sobie radzilem wiec i excytacje ogarne :P

Opublikowano

Artix Twoja "by艂a" od miesi?ca nawet odpalona nie by艂a. W zwi?zku z przed?wi?tecznym szale艅stwem mia艂em w firmie tyle roboty 偶e tylko w domku nocowa艂em a na Ukochan? w gara偶u tylko raz po raz zeka艂em , bo na tyle mi czasu starcza艂o. Reszta tak jak piszesz. W tym tygodniu chc臋 to za艂atwi膰 na bank a Ciebie pom臋cze jeszcze tylko o te dane o kt贸re prosi艂em, ok??

Opublikowano

Co do Norwegii,moze sie przyda :rolleyes: kiedys na onecie bylo jak to pilkarz pierwszoligowego zespolu czy extraligowego? , przekroczyl predkosc w zabudowanym o jak pamietam chyba 70/h , po meczu poszedl na 30dni do paki , a wiec porzadek jest.

• Klubowicze
Opublikowano

No i po sprawie 650 przerejestrowana . Nie by艂o z tym 偶adnych k艂opot贸w - pani nawet nie zaj?kne艂a si臋 nad dat? kt贸ra widnia艂a na fakturze zakupu (20.06.2005), z tego wnioskuj臋 偶e nie przywi?zuj? wagi urz臋dnicy 偶e na przerejestrowanie pojazdu jest ustawowo 2 tygodnie :rolleyes: u mnie by艂o ich bodaj偶e 27 :P

Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani u偶ytkownicy mog膮 komentowa膰 zawarto艣膰 tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Za艂贸偶 nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj si臋

Zaloguj si臋

Posiadasz ju偶 konto? Zaloguj si臋 poni偶ej.

Zaloguj si臋
  • Dodaj now膮 pozycj臋...