Skocz do zawartości
Forum Burgmania

T-max vs GP800, ostry pojedynek tytanów ;)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Seryjny T-max na na kole dysponuje mocą w granicach 25 - 28 km i nic więcej aby dojść do wartości 38 km na kole trzeba kompletnie zmienić napęd + wydech i naprawdę dobrze się nakombinować z konfiguracją. A i tak po takiej modyfikacji średnia moc na kole to 34 - 35 km.

Opublikowano

właśnie coś mi nie pasowało, że gepek traci 20 KM na kole, a tylko T-max 6-7 KM.

Opublikowano

Przeniesienie napędu oba mają podobne (tylko Tmax do 2012 roku). Wario, z niego pasek i później łańcuch... Tylko, że w Tmaxach zakapslowane (czyli większe straty), a w GP odkryty...

• 5 lat później...
Opublikowano

Odkopię temat po ponad 5 latach ? . "Poręczność". Na korzyść Tmaxa przemawia bardzo mocno poręczność?.

Opublikowano

Bigu zawsze lżejszy mniejszy skuter będzie  poręczniejszy?, a dzieli je sporo kg. Dla mnie GP jest zdecydowanie wygodniejsze do podróży zwłaszcza z plecakiem.

Opublikowano

No to z tych "oczywistych oczywistości" ? . Chodzi mi np. o środek ciężkości, jakość zawieszenia, łatwość w przerzucaniu z zakrętu w zakręt. GP800 jest wolniejsza w zakręcie, ale nadrabia odkręceniem manetki zaraz po wyjściu z niego ?.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Podejrzewam ze Panowie z MotoPower mogli by napisać co najmniej prace magisterską o GP800 po tym jak przyjęli moją Włoszkę na zimową inspekcję błędów i problemów natury silnikowo-elektronicznej! W weekend być może wielki finał po kilkumiesięcznych zmaganiach.

Muszę przyznać że GP800 może (nie musi) stać się wymagającym pojazdem pod względem eksploatacji zatem warto mieć w zanadrzu sprawdzony punkt serwisowy. Natomiast bezwzględnie rekompensuje to frajda z jazdy i dźwięk widlaka.

• Sympatycy
Opublikowano

A jaki masz z nią problem?

Opublikowano

Na przestrzeni 15 miesięcy posiadania:

- rozpoczęło się od padniętego wałka zdawczego i problemami z jego uszczelnieniem (to załatwione)

- pojawił się problem z nierównymi obrotami, sporadycznym gaśnięciem na wolnych obrotach: tu scenariuszy jest mnóstwo, finalnie wina leżała najprawdopodnień w wadliwej przepustnicy; co do gaśnięcia finalnie padł mi komputer połączony z immo zatem z pomocą MotoPower GP800 zyskało nowe (ale używany) centrum dowodzenia;

- pozostał ostatni problem z którym wyruszę na drogę tj. sonda lambda do której po zagrzaniu się przestaje dochodzić naprzemienny impuls w efekcie czego jest za bogata mieszanka i wywala „check engine” 

To chyba te najciekawsze przygody które już za mną. Mam nadzieje ze 2019 okaże się łaskawy i będzie szczęśliwym sezonem.

• Sympatycy
Opublikowano

Co do nierównych obrotów i gaśnięcia to w moim przypadku wystarczyło przeczyścić przepustnice.Teź wywalało ,,check,, Robie tak raz na 2 lata i mam spokój.

Podobno osadza się tam mgiełka olejowa i zakłóca odczyt czujnika.

• Administrator
Opublikowano

Simon, słyszałem już opowieści na temat "walk" z twoim egzemplarzem. Historie z gatunku : nie do wiary. Ja to mówię - włoska motoryzację trzeba kochać taką jaka jest ☝️

Opublikowano

Mając poprzednio Nexusa 500 już miałem przedsmak tejże włoskiej motoryzacji ale podpisuje się pod Twoja opinia ze trzeba ja po prostu kochać ?

Grzegorz, mam tego świadomość ze tak powinno być. U mnie po samym czyszczeniu niestety tak nie było ale teraz po wymianie liczę ze tylko czyszczenie będzie konieczne.

Korzystając z okazji, jeśli napotkasz u siebie problemy i czyszczenie przepustnicy nie wystarczy, należy sprawdzić gumowe doloty powietrza i łączniki gumowe przy wejściu do cylindrów które z racji wieku i zużycia mogą łapać lewe powietrze. U mnie dokonaliśmy tych wymian już na zapas bo na części tez się chwile czeka w ASO.

pozdrawiam!

• Sympatycy
Opublikowano

Dzięki.Jak na razie wszystko ok, ale będę pamiętał

Opublikowano

Fakt GP800 jest dość kapryśna, a te gumowe doloty i przepustnica to standardowe problemy wszystkich użytkowników. A dobry mechanik znający ten model to podstawa. Nie wiem czemu ale GP800 z perspektywy czasu kojarzy mi się trochę z Alfą Romeo?

Opublikowano

Ha ha Ronin w punkt ? Przez chwile myślałem o zakupie AR 159 ale stwierdziłem że starczy mi przygód ?

• Użytkownicy
Opublikowano
Fakt GP800 jest dość kapryśna, a te gumowe doloty i przepustnica to standardowe problemy wszystkich użytkowników. A dobry mechanik znający ten model to podstawa. Nie wiem czemu ale GP800 z perspektywy czasu kojarzy mi się trochę z Alfą Romeo

To jest tak jak z Ferrari ....
Włosi mawiają: to się ma a nie jeździ
Opublikowano
Dnia 27.03.2019 o 21:26, SimonWarka napisał:

Ha ha Ronin w punkt ? Przez chwile myślałem o zakupie AR 159 ale stwierdziłem że starczy mi przygód ?

OT: Akurat 159, szczególnie z silnikiem wysokoprężnym warto wziąć. To już nie ten sam samochód co 156.