Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Najmniej awaryjny silnik, jaka firma

gkrz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, albo nie ma takiego tematu, tylko wszystko rozpieszchnięte po forum, albo ja nie umiem znaleźć ( co bardziej prawdopodobne). Jeśli to drugie to proszę o linka. A jeśli nie ma to prosze o wypowiedzi jakiej firmy silniki ( 250-500cm3) sprawiają najmniej kłopotów, co najczęściej psuje się w takich silnikach, których roczników się wystrzegać, typowe usterki najpopularniejszych itd. Pozdrawiam.

• Sympatycy
Opublikowano

Jak dla mnie, temat wątku godny co najmniej pracy magisterskiej... :o

"Szukajka" na pewno zwróci Ci info o typowych usterkach lub trwałości

silników kilku popularnych sprzętów. O apetycie na olej wczesnych B400, o

jakichś nieszczelnościach w pierwszych Exitingach, o trwałości SW600

czy B650 (uwaga skrzynia!), o solidności Mastera Piaggio, etc...

Lepiej zdecyduj się na 1 - 2 sprzęty i poszukaj wtedy za i przeciw.

Nie unikniesz wysiłku przeszukania internetu. No, ale może jednak ktoś poczuje się

na siłach i walnie Ci tutaj analizę porównawczą z badaniem statystycznym...

Na tak postawione pytanie to by trzeba zalinkować/zacytować tu terabajty informacji

z internetu.

pzdr

Opublikowano

Czyli po prostu rozpieszchnięte to jest i trzeba sobie samemu jakieś zdanie wyrobić.. OK, to nie będę zawracał tyłka. Na razie wiem że w Burgmanach K1 400 silniki wybuchały po 100.000km, Yamachy YP są Ok, że honda to bezproblematyczny skuter,że kymco ma silnik od Hondy, który sam dla hondy je produkował.

Musze czytać... :o

• Administrator
Opublikowano
Czyli po prostu rozpieszchnięte to jest i trzeba sobie samemu jakieś zdanie wyrobić.. OK, to nie będę zawracał tyłka. Na razie wiem że w Burgmanach K1 400 silniki wybuchały po 100.000km, Yamachy YP są Ok, że honda to bezproblematyczny skuter,że kymco ma silnik od Hondy, który sam dla hondy je produkował.

Musze czytać... :D

Aleś galimatias opisał !tut

Te info to chyba nie od nas z forum !tut !happybth

Burgman 400 K1 i 100 tkm? !happybth Hmm... !holiday

Yamachy to nie wiem ale Yamahy 250 i 500 są na pewno wporzo :D

Opublikowano

No z tym 100.000, to może troche przecholowałem, ale fakt jest taki że nie jednemu się rozsypał nagle: http://www.burgmania.net/forum/index.php?showtopic=9851

A ja mam w swoim opelku silnik japoński ( isuzu ) i nabrałem do japońskiej techniki zaufania, bo silniczek stary, ale sprawuje się bez zarzutu. Poza tym jak coś ciągle bierze olej w takich ilościach (05-07/1000km) to coś musi być nie tak. Pewnie że to niewielki kłopot eksploatacyjny i finansowy, ale jak mam wybierać ze starszych modeli, to chciałbym aby silnik był w miare dopracowany, z drugiej strony taki silnik może jeszcze długo pojeździć z tymi dolewkami, a kupi sie " niezawodnego" i pech, zdechnie zaraz.

Opublikowano

Nie wiem po co porównujesz silnik cztero cylindrowy nisko obrotowy diesla do 1 (max 2) cylindrowego wysoko obrotowego silnika motocyklowego. Tu nie ma żadnego porównania. Silniki w B400 też są japońskie.

Opublikowano
Nie wiem po co porównujesz silnik cztero cylindrowy nisko obrotowy diesla do 1 (max 2) cylindrowego wysoko obrotowego silnika motocyklowego. Tu nie ma żadnego porównania. Silniki w B400 też są japońskie.

ale nie wysokoobrotowe - (7000 obr burgman) nie jest obciążonym silnikiem i wg mnie może zrobić ponad 100000 km co nie jest dzisiaj żadnym szczególnym przebiegiem <_<

Opublikowano

Jesli chodzi Ci o silnik o gornej pojemnosci scisle ograniczonej 500 ccm to zdecydowanie polecam naped Yamahy Tmax. Jest to jeden z najbardziej wytrzymalych i bezawaryjnych silnikow montowanych w maxiskuterach.

Opublikowano

Najważniejsze:jak kto dba tak ma.Nawet najlepszy sprzęt idzie zajeździć <_<

Opublikowano

Aja powiem tak ;)

,,Najmniej awaryjny silnik'' to silnik w AN 650 :P

Bo czy kiedyś ktoś słyszał o awarii silnika w AN650??? B) !OK :)B)

Opublikowano
(...)Bo czy kiedyś ktoś słyszał o awarii silnika w AN650??? ;)  !OK  :)  B)

Ja czytalem kiedys ze 2- 3 razy B) .

Opublikowano

No to nie jest powalająca ilość B)

A spójrz z drugiej strony na przebiegi !OK

• 6 miesięcy temu...
Gość tool7001
Opublikowano

Moim skromnym zdaniem apropo AN 400 i jego 1 sztuki cylindra to wymiana tłoka z pierścieniami oscyluje w okolicach 40 tys. przebiegu. Jedno cylindrowe silniki o większych pojemnościach zużywają się szybciej. Przynajmniej w Suzuki. Mam teraz An 400 K1 i ma przejechane nieco ponad 40 tys. i pije olej jak głupi. Po za tym na zimno po odpaleniu z wydechu leci błękitna chmurka która świadczy o zużyciu pierścienia olejowego lub uszczelniaczy w głowicy. Przestaje dymić jak złapie temperaturę i podczas jazdy już jej nie widać. Tak czy siak po konsultacji w bardzo przyjemnym serwisie dowiedziałem się że wymiana tłoka z pierścieniami, naprawa głowicy plus uszczelki i olej to mniej więcej 1200 złotych. W sumie sporo, ale spokój na kolejne 40 tys. Pocieszający jest fakt że cała reszta czyli wał, łożyska itp. się w zasadzie nie zużywają. Nowe silniki też podobno podciągają sobie oleju więc pozostaje się z tym po prostu polubić :lol::lol:

Opublikowano

Z pewnością trwała jednostka jest model 250cc Yamahy z serii YP250. Produkowany przez zakłady motori minarelli. Ma jednak jeden czuły punkt, z racji braku filtra oleju trzeba dokładnie pilnować przebiegow i wymieniać olej. Raportowane są majesty z przebiegami ponad 100k km z rozsądnym zużyciem oleju. Są tez x- maxy ktore tez juz maja sporo nalatane bez żadnych problemow

• Administrator
Opublikowano
Z pewnością trwała jednostka jest model 250cc Yamahy z serii YP250. Produkowany przez zakłady motori minarelli.

O ile mnie skleroza nie myli to w YP 250 jest motor od Morini a nie Minarelli.

Opublikowano

Zaraz, zaraz zapominacie o napędzie Helixa. Jak dla mnie to przykład do naśladowania pod względem solidności i jakości wykonania.

Jedyny problem w starszych sztukach, to pękający króciec ssący na którym wisi gaźnik, co poprawiono w późniejszych seriach.

Największym przebiegiem bez remontu silnika CH/CN250, na który się natknąłem na amerykańskim forum było grubo ponad 100tys. km.

Opublikowano
Zaraz, zaraz zapominacie o napędzie Helixa. Jak dla mnie to przykład do naśladowania pod względem solidności i jakości wykonania.

Jedyny problem w starszych sztukach, to pękający króciec ssący na którym wisi gaźnik, co poprawiono w późniejszych seriach.

Największym przebiegiem bez remontu silnika CH/CN250, na który się natknąłem na amerykańskim forum było grubo ponad 100tys. km.

To prawda.

Pierwszy silnik ze swojej Heli sprzedałem jak miał przejechane koło 60 000 i ciągle vmax 120km/h.

Przypadkiem znalazłem silniczek po 28 000 więc sobie go wymieniłem. !TAZ

Te silniki potrafiły pić olej przez uszczelniacz zaworowy, koszt uszczelniacza 7 PLN.