Skocz do zawartości
Forum Burgmania

ABS ...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ostatnimi dni jeździłem jak było mokro...i przy jednym hamowaniu...no cóż nie wiele brakowało, a sprawdziłbym jakość asfaltu plecami.

stad myślę sobie, że cześć kłopotów i mniej stresu za kierownicą daje posiadanie na pokładzie systemu ABS. jeśli znacie jakiś skuter (najlepiej 250cm) z ABS to poproszę o Waszą opinię.

• Klubowicze
Opublikowano

Np,BMW C1,Burgman 650.Ogólnie ABS to zajefajna sprawa w motocyklu :)

Opublikowano

Eh.. czy kiedyś nastaną czasy że ABS będzie standardem we wszystkich pojazdach 2oo :)

Opublikowano

Potwierdzam słowa @krzytra - zajefajna sprawa. Parę razy ABS mi już d... uratował :)

• Klubowicze
Opublikowano
Np,BMW C1,Burgman 650.Ogólnie ABS tozajefajna sprawa w motocyklu :)

Burgman 400 od 2009 r. też ma ABS

Opublikowano

Z mniejszych to Honda SH 300, ale ona kosztuje z tym ABSem prawie tyle co Xciting 500 więc chyba nie specjalnie warto ją kupować. W zimie pewnie będzie tańsza. Poza tym może na przyszły Kymco sprowadzi Downtowna z ABSem, ale to bardziej domysł niż informacja.

Na razie z nowych najtaniej z ABSem to chyba Xciting, z używek Burgi 400 K9 (ale wydaje mi się, że już wcześniej wnich montowali ABS).

Opublikowano

Witaj. Na maxi skuterach jeżdże od ładnych kliku lat...ale dopiero w tym roku zakupiłem skuter z ABS-em Honda forza 250. Opinje na temat ABS-u słyszałem rózne,dlatego pomyślałem że zakup forzy będzie dobrą okazją do tego żeby wyrobić sobie swoje zdanie w tym temacie.

Ogolnie jestem zachwycony- ABS naprawde pomaga na śliskich powierzchniach, w deszczu czy na piaseczku ,naprawde działa, i nie jest to nie potrzebny "bajer"!

Oczywiscie nie zwalnia z myslenia i hamowania z wuczuciem,gdyż nawet z abs-em możesz zblokować koło,pozatym zauważyłe że ponizej prędkości 20km/h abs nie włącza się przy nawet bardzo ostrym hamowaniu...hmmmm !YES

w hondzie masz coś takiego jeszcze jak C-ABS - czyli system kobinowany, troche nieufnie do tego podchodze i biorą np. mokry zakręt z dużą prędkością troche boje się mocniej wcisnąć manetke mimo tego że wiem że mam ABS.

Reasumująć jestem na TAK! :o

Opublikowano

Ale na pralce przed światłami, oraz na wybojach, znacznie wydłuża drogę hamowania :o

Można tak wy....bać samochodowi stojącemu na światłach że :)

:o

Więc nie ma się co zachwycać :)

I jeździć uważnie!!! :P

I jeszcze jedno!!

Na winklach, ABS wam nie pomoże :lol:

Trzeba wiedzieć z jaką prędkością wchodzić w winkiel, wystarczy trochę piasku, albo olej i łączymy się z GLEBĄ !YES

• Sympatycy
Opublikowano

Jeszcze nie został wymieniony T-max. Ja jestem zachwycony ABS-em. :o Na śliskiej nawierzchni jest nieoceniony. Informuje nas kiedy nasze opony tracą przyczepność i tym samym pozwala na większą kontrolę podczas jazdy.

Opublikowano

Nie przeceniałbym ABS i jego własciwości.Sa + i - tego systemu.Droga hamowania z ABS jest dluzsza :o .Poza tym poprawia nasze błedy ale jednoczesnie nie zwalnia od szkoleń !YES

Opublikowano

hebel wcisniety do konca na piasku i bylo bez stresu, a jak by tak zrobic bez abs to gleba na bank. jak masz wybor to zawsze z abs

Opublikowano

Honda SW-T400 też ma w standardzie ABS - działa bardzo dobrze nawet poniżej 20km/h :o

Następny "bajer" o którym tak myślałem to CBS czyli zintegrowane hamulce w lewej klamce. Ale to okazuje się też dobra sprawa. Pare razy zdażyło mi się zagapić w korku i hamować tylko lewą klamką (na niej zwykle trzymam palce) w tym czasie prawa dłoń zdążyła tylko ująć gazu. Na szczęście nigdy nie doszło do uderzenia w poprzedzający samochód, ale hamowało tylko tylne koło, przy CBS hamujemy lewą klamką ale spowalniamy także przednie koło, więc skuteczność mamy dużo większą.

• Klubowicze
Opublikowano

hebel wciśnięty do końca na piasku i było bez stresu, a jak by tak zrobić bez abs to gleba na bank. jak masz wybór to zawsze z abs

Ja również bez ABS sobie nie wyobrażam już jazdy też miałem parę nie ciekawych sytuacji pewnie bez ABS-u była by gleba w najlepszym wypadku. Oczywiście osobą co szukają skuta radził bym zakup tylko i wyłącznie z ABS-em

Opublikowano

jako posiadacz ABS któren kilka razy miał okazję popisać się (o ABSie mówię) skutecznością jestem zdecydowanie za !OK

Naprawdę przydatny gadżet oczywiście nie zastąpi mózgu ale potrafi pomóc w podbramkowych sytuacjach.

Opublikowano

Mam - nie korzystałem i raczej nie tęsknię za włączeniem się systemu :blink:

ale spokojniejszy jadę i jadę spokojnie :unsure:

pozdrawiam

Opublikowano
Oczywiscie nie zwalnia z myslenia i hamowania z wuczuciem,gdyż nawet z abs-em możesz zblokować koło,pozatym zauważyłe że ponizej prędkości 20km/h abs nie włącza się przy nawet bardzo ostrym hamowaniu...hmmmm !OKK

ABS'y ogólnie tak mają, że działają od określonej prędkości. W moim GSX'ie załącza się dopiero po przekroczeniu 10km/h - informuje o tym stosowna kontrolka.

Prawdą jest również to, że na prostej, równej drodze lepiej można zahamować bez ABS'u, jednak wymaga to dużej wprawy. Na piachu i na mokrej nawierzchni ABS jest nieoceniony.

Opublikowano

zapominacie że ABS jest tylko na przednim kole :P a wiec nie jest to antidotum na wszystkie bolaczki.Uslizg tylnego i gleba.. !OKK

Opublikowano
zapominacie że ABS jest tylko na przednim kole(...)

Normalny ABS dziala niezaleznie na przednie i na tylne kolo.

Opublikowano
zapominacie że ABS jest tylko na przednim kole :P  a wiec nie jest to antidotum na wszystkie bolaczki.Uslizg tylnego i gleba.. !OKK

chyba w chińskich :P u mnie w hondzie mam na 2 kolka :P albo jak kto woli na wszystkie

Opublikowano

to może mam chińskie Suzuki !OKK

Opublikowano
zapominacie że ABS jest tylko na przednim kole whist  a wiec nie jest to antidotum na wszystkie bolaczki.Uslizg tylnego i gleba.. :D

Kurde, tak czułem!

Do tylnego koła wstawili mi atrapę :D

Opublikowano

potwierdzam działają oddzielnie tylne oddzielnie przednie kółeczku...czuć to na obu manetkach whist

Gość psarnecki
Opublikowano

No i jeszcze nie było o Majesty.

Majesty ma ABS (chodzi o model 2010) na oba koła niezależny. Kiedyś byłem zaskoczony i musiałem hamować (zagapiłem się whist ) na rondzie w czasie pokonywania łuku. Jakież było moje zaskoczenie kiedy ABS podczas tego hamowania uniemożliwił poślizg boczny przedniego koła. Od tego roku Yamaha sprzedaje motory tylko z ABS. Miałem kupić bez, ale zostałem do tego "zmuszony" :D . Dziś tego nie żałuję, to było słuszny wybór.

Opublikowano

też miałem ostatnio przygodę na mokrym asfalcie

ciężarówka przede mną dość mocno przyhamowała więc odruchowo docisnąłem klamkę i szybko znalazłem sie za asfalcie obserwując jak burgi sunie na boku sypiąc iskrami ze stopki

prędkość ok 40-50 dlatego tylko stłuczowe kolano

:lol:

spotkałem sie z opinią motorzysty który jeździ na "normalnym" motorze ze skuter jest bardziej narażony na poslizg koła

co wydaje sie słuszne z powodu tego ze przednie koło jest słabiej obciązone

w kazdym razie jak bede kiedys zmieniał to napewno na coś z ABS