Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Przerejestrowanie pojazdu po czasie

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktos moze mi napisac, czy i jesli tak, w jakiej wysokosci sa odsetki karne za pojazd przerejestrowywany po terminie, ktory chyba wynosi 30 dni?

• Odpowiedzi 59
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• dr.big

15

• 𝕄𝕒𝕣𝕚𝕦𝕤𝕫𝔹𝕦𝕣𝕘𝕚

8

• Arkadiusz

6

• Lucjan73

5

Jesli chodzi Ci o odsetki karne od oplaty skarbowej (mamy 30 dni na zarejestrowanie umowy w US) to nie mam pojecia.

Jesli chodzi o kare za przerejestrowanie pojazdu w UK to nie ma na to kary, ja w zeszlym roku przerjestrowywalem auto 4 miesiace po zakupie i nie mialem dodatkowych oplat !OKK

Jesli masz umowe kupna to tak, jesli masz fakture Vat to nie. Podatek placi sie tylko od umowy. I z US lepiej wyrobic sie w 30 dniach, oni sie sa tacy poblazliwi.

• Sympatycy

Formularz PCC-3 należy złożyć w terminie 14 dni od daty zawarcia umowy. W razie niedotrzymania tego terminu narażamy się na mandat za wykroczenie karno-skarbowe (100-200 zł)

Z tego co wiem 30dniowy termin rejestracji pojazdu nie podlega żadnym sankcjom.

Czyli majac fakture VAT, moge nie przerejestrowac pojazdu nawet przez np. rok !OKK ?

I zrobic to dopiero np. krotko przed sprzedaza?

• Sympatycy

Historia zna takie przypadki. Wykupujesz ubezpieczenie na poprzedniego właściciela i śmigasz. Ale z punktu widzenia jakiś kolizji pewnie jest już gorzej.

Historia zna takie przypadki. Wykupujesz ubezpieczenie na poprzedniego właściciela i śmigasz. Ale z punktu widzenia jakiś kolizji pewnie jest już gorzej.

Z autopsjii wiem że ubezpieczenie wypiszą na Ciebie nawet jak pojazd jest zarejestrowany na inną osobe.

Hola, Hola, Hola !!!

Zgadza się wszystko co tu Szanowne Towarzystwo pisze i jak najbardziej Ptaszek ma rację i inni ale? Moim zdaniem Pan Policjant może zabrać (zatrzymać) dowód rejestracyjny od pojazdu bez problemowo, za co a np. za nie zgodność z danymi faktycznymi w dowodzie rejestracyjnym, mija 30 dni więc dane nie są zgodne ze stanem faktycznym bo umowa mówi inaczej i tu się zaczyna problem, a powiem Wam szczerze to się zdarza. whist

• Administrator
Moim zdaniem Pan Policjant może zabrać (zatrzymać) dowód rejestracyjny od pojazdu bez problemowo, za co a np. za nie zgodność z danymi faktycznymi w dowodzie rejestracyjnym, mija 30 dni więc dane nie są zgodne ze stanem faktycznym bo umowa mówi inaczej i tu się zaczyna problem, a powiem Wam szczerze to się zdarza.  whist

Ciekawe rzeczy piszesz :)

Nawet nie wiedziałem, że Pan Policjant ma teraz dostęp online do danych kto od kogo i kiedy kupił dany pojazd :):)

Człowiek całe życie się uczy... :)

A skad bedzie kontolujacy wiedzial, ze minelo 30 dni

Lepsze pytanie: skąd kontrolujący będzie wiedział kto jest właścicielem pojazdu?? :) Policję nie interesują prawa własności tylko sprawność pojazdu (czyt. widoczne defekty oraz pieczątka w dowodzie) oraz aktualne ubezpieczenie :(

No nie tutaj nie napisałem, jeśli się nie pochwalisz to jest ok, ale gdy jest problem na drodze typu kolizja bądź gdy z innych przyczyn jest potrzeba ustalenia właściciela to lipa, a nie wziąłem pod uwagę tego że np. nie wozisz umowy ze sobą. A jak masz pożyczony sprzęt to po co ta dyskusja. :angry:

A napisałem to po to by było jasne. Pozdrawiam.

Generalnie najważniejszy jest US -> jak będziesz po czasie polecam od razu udać się na przesłuchanie wyjaśniające ( ja tłumaczyłem się wyjazdem rodzinnym czy cuś bo spóźniłem się kilka dni ), mandat karny za spóźnienie jest.

Przerejestrować nie musisz, jedynie przepisać na siebie ubezpieczenie ( aneks do umowy ) bądź też wykupić nową polisę. Ja wożę ze sobą zawsze umowę kupna-sprzedaży i nigdy nie było problemu. Jak wiadomo jest to luka w prawie i nie mogą cię za to ukarać.

P.S. Czemu nie przerejestrowałem ? Bo zajebiście wyglądają czarne zardzewiałe blachy na 28 letnim Fiacie Ritmo :angry:

Lepsze pytanie: skąd kontrolujący będzie wiedział kto jest właścicielem pojazdu??  :angry: 

Jeżeli poprzedni właściciel w urzędzie komunikacji zgłosił zbycie pojazdu i zostało to wprowadzone w CEPIK-u, policjant może to sprawdzić online na drodze - będzie wiedział

Jeżeli poprzedni właściciel w urzędzie komunikacji zgłosił zbycie pojazdu i zostało to wprowadzone w CEPIK-u, policjant może to sprawdzić online na drodze -  będzie wiedział

Ok, jakie sa tego nastepstwa? Czy jest to jakos usankcjonowane?

• Administrator
No nie tutaj nie napisałem, jeśli się nie pochwalisz to jest ok, ale gdy jest problem na drodze typu kolizja bądź gdy z innych przyczyn jest potrzeba ustalenia właściciela to lipa, a nie wziąłem pod uwagę tego że np. nie wozisz umowy ze sobą. A jak masz pożyczony sprzęt to po co ta dyskusja.

Jaka lipa? :angry: Pojazd nawet jeśli nie zostanie przepisany po 30 dniach to jest nadal ubezpieczony. Nawet jeśli poprzedni właściciel wymeldował auto w WK i ubezpieczalni to podstawą prawną jest tutaj ważność badania technicznego, ważność posiadanej polisy, która z automatu przechodzi na nowego właściciela... nawet jeśli ten nie przerejestował pojazdu na siebie.

Powtórzę raz jeszcze: Policjant podczas kontroli na drodze nie jest osobą ustalającą kto jest aktualnym właścicielem pojazdu.

Jeżeli poprzedni właściciel w urzędzie komunikacji zgłosił zbycie pojazdu i zostało to wprowadzone w CEPIK-u, policjant może to sprawdzić online na drodze - będzie wiedział

Teoretycznie Policjant może dużo innych rzeczy :lol: Tylko co z tego, że nawet będzie wiedział? Mimo wszystko w bazie danych zawsze wyskoczy ten kto jest w dowodzie rejestracyjnym.

Jeżeli poprzedni właściciel w urzędzie komunikacji zgłosił zbycie pojazdu i zostało to wprowadzone w CEPIK-u, policjant może to sprawdzić online na drodze -  będzie wiedział

Ok, jakie sa tego nastepstwa? Czy jest to jakos usankcjonowane?

Jeżeli chodzi o WK to nie ma żadnych sankcji, jeżeli chodzi o kontrolę drogową to może zostać zabrany dowód rejestracyjny z uwagi na fakt nie zgodności danych ze stanem faktycznym - wszystko w temacie.

Powtórzę raz jeszcze: Policjant nie jest osobą ustalającą kto jest właścicielem pojazdu.

A kto ma ustalić kto jest właścicielem pojazdu jak np. Ty będziesz miał lub nie miał humoru i mu o tym powiedzieć? Ludzie porzucają pojazdy i jakoś ustalają do kogo należy i czy został sprzedany czy nie. :lol:

A co ma tutaj ubezpieczenie, ubezpieczenie ubezpieczeniem a tutaj chodzi chyba o 30 dni ustawowe obligujące do zgłoszenia o zbyciu lub zakupu pojazdu.

Edit:

Mi też się nie chce już pisać ale spoko temat gorący i myślę dobry a do omówienia przy :angry:

• Administrator
jeżeli chodzi o kontrolę drogową to może zostać zabrany dowód rejestracyjne z uwagi na fakt nie zgodności danych ze stanem faktycznym - wszystko w temacie.

Powiem tak... nie chcę mi się dalej pisać w tym temacie :lol:

Mam taką zasadę: jeśli nie mam o czymś pojęcia to się nie wypowiadam i Tobie też to polecam :angry:

A może ktoś wie jak to jest jak się kupiło grata z lat 60tych, który nie był wart nawet 1000 zł i nie zgłosiło się tego przez kilka lat, a właściciel już nie żyje?

W związku z tym nie można zmienić daty umowy :angry:

Czy jest za to jakaś kara w US a jeżeli tak, to jaka? :lol:

• Administrator
A może ktoś wie jak to jest jak się kupiło grata z lat 60tych, który nie był wart nawet 1000 zł i nie zgłosiło się tego przez kilka lat, a właściciel już nie żyje?

W związku z tym nie można zmienić daty umowy :angry:

Czy jest za to jakaś kara w US a jeżeli tak, to jaka? :lol:

MARCVS... kto jak kto ale Ty powinieneś byc obcykany w tych tematach :lol:

A tak poważnie: nawet po kilku latach zgłaszasz się do US z, jak zakładam, prawdziwą umową :D (myślę, że wiesz co znaczy zmiana dat i podrabianie podpisu... tym bardziej właściciela, który ogląda nas już z góry ;) ) . Płacisz karę + ustawowe 2% od wartości pojazdu (chyba, że wartość jest mniejsza niż 1000 pln ale to rzadko się zdarza, bo US na ogół podnosi wartość powyżej tego progu ;))

Zapytasz pewnie jaka będzie kara od takiej transakcji... :lol:

Tutaj trzeba się liczyć z dowolnością w ustaleniu takiej kwoty przez US. Podstawą do wyliczenia takiej kary jest czas ponadnormatywny od zwarcia transakcji oraz kwota (wartość) na umowie. Przy 1000 pln majątku nie zapłacisz... no chyba, że mówimy o tysiącu pln przed denominacją... wtedy to naprawdę pełen luz ;)

Niestety zamotałem się, bo kupiłem to w tym roku, kiedy weszły te przepisy które mówiły, że nie trzeba płacić ani zgłaszać pojazdu o wartości poniżej 1000 zł

Dowiedziałem się wtedy, że wystarczy pójść do wydz komunikacji i oni tam klepią że pojazd jest zwolniony od opłaty skarbowej :lol:

Jednak wtedy nikt mi nie powiedział że trzeba zrobić jakiś tam pit zerowy i uzyskać pieczęć US jeśli się od razu nie rejestruje :angry:

No i wydaje mi się że wtopa :lol: i nie obejdzie się bez kary :lol:

tylko nie wiem jak wysoka może to być kara??

;)

Termin dość odległy :D