Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Policja chowa fotoradary w... śmietnikach.

Rekomendowane odpowiedzi

Oto najnowszy pomysł lubelskiej drogówki - fotoradar w koszu na śmieci.

61718077.jpg

Tylko w ciągu weekendu ustrzelił aż 1300 kierowców, a policja wzbogaci się o co najmniej 260 tysięcy złotych!

Kierowcy nie są zadowoleni. Zresztą trudno się dziwić, skoro 1300 z nich zostało uwiecznionych na zdjęciach zrobionych przez fotoradar umieszczony w koszu na śmieci. Policja natomiast się cieszy, bo dzięki eksperymentowi na jaki zdecydowała się lubelska drogówka przyniesie spore zyski.

Fotoradar ukryty w śmietniku pracował przez dwa dni w Lublinie, przy ulicach Sikorskiego, Witosa, Spółdzielczości Pracy i Kraśnickiej. Zrobił blisko 1300 zdjęć, które właśnie są w obróbce - mówi Arkadiusz Arciszewski z lubelskiej policji.

Złapani przez "śmietnik" kierowcy średnio przekraczali dozwoloną prędkość od 30 do 50 km/h, za co grozi od 6 do 10 punktów karnych. Mandaty za takie wykroczenia wynoszą os 200 do 500 zł. Lubelska drogówka mogła więc zarobić tylko w weekend co najmniej 260 tysięcy złotych.

W cywilizowanych krajach nikt nie chowa fotoradarów, tylko ostrzega o ich obecności. Chodzi o prewencję, a nie o zarabianie kasy - mówi Janusz Popiel, prezes warszawskiego Stowarzyszenia Pomocy Poszkodowanym w Wypadkach i Kolizjach Drogowych "Alter Ego".

Inicjatywa policjantów z Lublina nie podoba się też drogówce z Warszawy. Koledzy ze stolicy nie pochwalają takiego maskowania sprzętu, ponieważ może on zostać łatwo zniszczony przez kierowców. Jeśli któryś namierzy taki "foto-śmietnik"może w niego z łatwością wjechać i zniszczyć drogi sprzęt.

A jak zapowiada lubelska drogówka, takich mobilnych fotoradarów w Lublinie ma być coraz więcej!

To zgodne z prawem. Wymusza na kierowcach jazdę zgodną z przepisami na wszystkich drogach, a nie tylko tam, gdzie stoi maszt fotoradaru. Dlatego zamaskowane fotoradary mogą pojawić się na drogach w całym województwie - ostrzega Arciszewski.

Co innego twierdzi Stanisław Żmijan z PO, szef Sejmowej Komisji Infrastruktury.

Istnieją standardy używania fotoradarów w Polsce. Ukrywanie ich w śmietnikach jest niedopuszczalne. Zbliża się debata w Sejmie na temat bezpieczeństwa na polskich drogach. Poruszę ten temat.

Kto ma rację? Na razie nie pozostaje kierowcom nic innego jak uważać na "śmietniki-pułapki". Policja w Lublinie ma w sumie pięć fotoradarów do zamaskowania, a jeśli można tylko w weekend zrobić ponad tysiąc zdjęć i zarobić co najmniej ćwierć miliona złotych, wkrótce podobne pułapki na kierowców mogą pojawić się w innych miastach. Ciekawe, gdzie oprócz śmietników policjanci będą chowali fotoradary?

Źródło: www.dziennikwschodni.pl

Boże !!!(dla wierzących) ,w tym kraju chyba nie doczekamy się normalności.

Następnym krokiem policji,wyposażyć "tirówki"w laserowe radary i następne ćwierć miliona zarobione.

Brak słów ;)

Jaka szkoda, że nie było możliwości zrobić zdjęcia a nazw miejscowości już nie pamiętam. W czasie wypadu na zlot do Polanowa, trafiliśmy na dwa takie miejsca gdzie raz fotoradar stal za płotem i wyglądał przez urwaną sztachetę. Za drugim razem ukryty był w takiej dziwnej skrzynce. To było gdzieś na odcinku między Chojnicami a Polanowem, tak mi się zdaje ale musiał bym zapytać. Tubylcy to pewnie świetnie wiedzą. A co do jakości pomysłu to jeśli się jedzie tak jak pokazują znaki to i kary nie będzie. Gorzej, że kiedy kierowcy zobaczą w ostatnie chwili taka niespodziankę to hamują gwałtownie i nieszczęście gotowe.

ten artykuł pochodzi jeszcze z zeszłego roku i jest juz dawno od wczoraj nie aktualny. Z tego śmietnika drogówka nie wystawiła nawet jednego mandatu. Powód bardzo prozaiczny - atest na taką obudowę. A sprawa ucichła po tym jak zajął się tym jakiś lubelski adwokat, zrobiło się głośno na temat użytkowania fotoradaru niezgodnie z jego przeznaczeniem, najprościej mówiąc udowodniono że taki śmietnik nie jest stabilny a fotoradar może oszukiwać prędkość. Po tej zadymie drogówka wycofała sie z tego pomysłu ;)

Ale teraz są lepsze. Właśnie fotoradary wystawiane przez powstałe w tym celu straże gminne. Sposób na podreperowanie budżetu gminy hehe

W cywilizowanych krajach nikt nie chowa fotoradarów, tylko ostrzega o ich obecności.

Czyżby taka np. Dania była krajem mniej od nas cywilizowanym? ;)

• Klubowicze

Z tego co sie orientuję fotoradar musi być poprzedzony znakiem ostrzegającym i takie pomysły nie bardzo przechodzą, wiem, że kilka osób wygrało przed sądem sprawę o niezgodne z przepisami użycie fotoradaru. Niestety u nas nie działa prawo precedensu i kazdy musi walczyc o swoje oddzielnie. Rzeczywiście w województwie Pomorskim w okolicach Chojnic straż miejska czy gminna wystawia taki dziwny pojemnik. Niestety fotoradary w małych miejscowościach mają za zadanie podreperować budżet gminy a nie dbać o bezpieczeństwo na drodze (chociaż nie zgadzam się z tym, że w jakikolwiek sposób wpływają na bezpieczeństwo).

W D widzialem juz np. radary w smietnikach przy autostradzie... zadna nowosc, jest np. ograniczenie do 80km/h i pyk fota z kosza na smieci ;) .

Ostatnio placilem za zdjecie z radaru schowanego za filarem na autostradzie, doszlo do takiego absurdu, ze wykupilem ubezpieczenie adwokackie i teraz o najmniejszy chocby mandat bede sie procesowal, niech maja troche trudu w zarabianiu pieniedzy ;) .

PS. A co powiecie na europejskie kraje w ktorych "pan policjant" z oka moze stwierdzic, ze jedziemy za szybko ;) ...

ten artykuł pochodzi jeszcze z zeszłego roku i jest juz dawno od wczoraj nie aktualny. Z tego śmietnika drogówka nie wystawiła nawet jednego mandatu. Powód bardzo prozaiczny - atest na taką obudowę. A sprawa ucichła po tym jak zajął się tym jakiś lubelski adwokat, zrobiło się głośno na temat użytkowania fotoradaru niezgodnie z jego przeznaczeniem, najprościej mówiąc udowodniono że taki śmietnik nie jest stabilny a fotoradar może oszukiwać prędkość. Po tej zadymie drogówka wycofała sie z tego pomysłu ;)

Ale teraz są lepsze. Właśnie fotoradary wystawiane przez powstałe w tym celu straże gminne. Sposób na podreperowanie budżetu gminy hehe

Pffff... hehe... faktycznie ;) teraz spojżałem na datę: Środa, 14 Październik 2009 !TAZ

Heh... dziś rano przez przypadek otworzyło mi się GG na tym artykule jako "news" ;)

Też mi metoda wciskać stare artykuły... !bicz

W cywilizowanych krajach nikt nie chowa fotoradarów, tylko ostrzega o ich obecności.

Czyżby taka np. Dania była krajem mniej od nas cywilizowanym? !TAZ

w Australii również chowają kamerki po pagórkach i krzakach - i choć mi się to nie podoba, to skutek jest taki, ze w całym kraju/kontynencie wszyscy jeżdżą przepisowo (a do mnie przyszły przez ocean mandaty na wykroczenia 2, 6 oraz 14kmh względem limitu).

Artykuł faktycznie stary, ale jeśli można, to sprostuję! :lol: Policja nie ma z tych, ani innych mandatów ani grosza! !TAZ To byłby dopiero absurd! Tymczasem wzbogacają się urzędy wojewódzkie !bicz co jest zresztą wyraźnie napisane na każdym mandacie <_<

Z tego co sie orientuję fotoradar musi być poprzedzony znakiem ostrzegającym i takie pomysły nie bardzo przechodzą, wiem, że kilka osób wygrało przed sądem sprawę o niezgodne z przepisami użycie fotoradaru. Niestety u nas nie działa prawo precedensu i kazdy musi walczyc o swoje oddzielnie. Rzeczywiście w województwie Pomorskim w okolicach Chojnic straż miejska czy gminna wystawia taki dziwny pojemnik. Niestety fotoradary w małych miejscowościach mają za zadanie podreperować budżet gminy a nie dbać o bezpieczeństwo na drodze (chociaż nie zgadzam się z tym, że w jakikolwiek sposób wpływają na bezpieczeństwo).

Absolutnie nie musi byc zadnego ostrzezenia o dokonywaniu pomiarow predkosci, kazdy musi sie z tym liczyc, a radar czy fotoradar to z bezpieczenstwem ma tyle wspolnego co byk z kotem tu sie wrzonio zgodze , to jest urzadzenie do rejestracji pomiarow a co za tym idzie pozniej, represja karna !TAZ , ale z checia poznal bym te wyroki Sadu na jakiej podstawie uniewinnili takie osoby. To tak samo jak powinny byc ostrzezenia o patrolach stojacych na ulicy, bo tak stoja za zakretem i.... mandat za brak pasow, zabrany dowod, no i sie troszke jesze wypilo i <_< cholera nie nie bylo inforacji ze stoja, natomiast jesli chodzi o uprawnienia roznych sluzb to przemilcze to. !bicz

dr. big dobrze napisal:

PS. A co powiecie na europejskie kraje w ktorych "pan policjant" z oka moze stwierdzic, ze jedziemy za szybko ...

No a ja jestem wlasnie w takim kraju i nie mam polskich liter i tez zaraz bedzie afera !!!

Pozdrawiam i Zycze Wszystkim Burgmaniakom Udanych Wakacji bez kosztownych fotosow.

W lublinie za foto-śmietniki nikogo nie uniewinnili, tylko nikogo nie ukarali, a to jest różnica. Po zadymie z atestem na ten śmietnik po prostu Lubelska Policja wycofała się z wystawienia tych mandatów i sprawa ucichła

Cześć u mnie w Łodzi też mamy takie cuda tylko że są własnoscią STRAZY MIEJSKIEJ <_<

W Szczecinie Straż Miejska ma inne pomysły :( : Naciśnij

A tu Urząd Wojewódzki zamiast śmietników zafundował: GTR

BMW

A to ze śmietnikami stare !OK

Ja może napisze troche OT. Wyczytałem wczoraj w gazecie, że puste maszty mają trafić do kosza. Ma zastać około 300 sztuk (każdy pełny) i mają należeć do ITD. Mają one zostać pomalowane na jaskrawe kolory. Niestety ma być więcej przenośnych fotografów.

że puste maszty mają trafić do kosza.

Durny pomysł jak cholera !OKK W Krąpielu na krajowej 10 Szczecin - Recz - Bydgoszcz, od pewnego czasu stoi pusty maszt. Tubylcy wiedzą, że na razie jest pusty, ale inni nie i zwalniają i ludzie w końcu z jednej strony wsi mogą iść na drugą, a nie sprint odwalać !scooter