AHMPL Opublikowano 3 Lipca 2010 Opublikowano 3 Lipca 2010 Tak ostatnio przyszło mi do głowy podczas jazdy co by było gdybym... złapał gumę tzn bardziej o rozwiązanie niż o to co się robi z kapciem i kto to wulkanizator. A że jestem młody stażem jeśli chodzi o 2oo, doświadczenie małe a dystans do swoich hmm "umiejętności" spory, dlatego pytam co wtedy. Zdarza mi sie jeździć rekreacyjnie wypadowo po jurze krakowsko-częstochowskiej ( o ile jazda wycieczkowa 125 jest możliwa ) czasem od domu oddale sie kilkanaście czy dziesiąt km i co wtedy??? Wiadomo w mieście łatwiej ale co w trasie... Czy są jakieś łatki, zapasówka z sprayu itp, czy trzeba ściągać koło na poboczu, czy jakaś mała laweta. Słowem jakie macie z tym doświadczanie, przygody i porady. A na końcu chyba wymiana...czy naprawa takiej opony jest rozsądna
Piro Opublikowano 3 Lipca 2010 Opublikowano 3 Lipca 2010 Masz do wyboru sporo zestawów naprawczych Jest Slime takie zielone coś + kompresor podobno uszczelnia dziury do 6mm zalety kompresor wielo razowy w komplecie ćiśnieniomierz można dokupić pojemniki z tym zielonym czymś wady cena wielkość Są też takie pianki w sprayu - wiem że są na ile skuteczne nie wiem są też sznury naprawcze - jak złapiesz kapcia przeciągasz taki sznur za pomocą szydła i popmujesz opone (no właśnie czym w trasie bo do sznurów zwykle niczego nie dorzucają) tak czy inaczej to są rozwiązania tymczasowe i niesety potem oponkę trzeba wymienić
superspeedo Opublikowano 4 Lipca 2010 Opublikowano 4 Lipca 2010 To nie wozicie zapasówki w bagażniku? !scooter A tak na serio to proponuję spojrzeć do ubezpieczenia - jeśli ktoś ma w PZU i sprawdzić czy nie macie "PZU Auto Pomoc". Teraz jest to w cenie OC+NW. Więc dzwonicie na PZU Pomoc i po Was przyjeżdżają, zawożą do wulkanizatora i po sprawie. Piankę woziłem kiedyś w 4oo, po roku się przydała - tylko szkoda, że straciła swoje właściwości - troszkę dopompowało, a jak wulkanizator to zobaczył, to brakło by mi miejsca na jego wiązankę.
Rafal12 Opublikowano 4 Lipca 2010 Opublikowano 4 Lipca 2010 Ja zakupiłem taki zestawik http://www.moto-akcesoria.pl/awaryjny-zest...tkowych,p,11567
AHMPL Opublikowano 4 Lipca 2010 Autor Opublikowano 4 Lipca 2010 Dzięki za wskazówki, ten zestawik rzeczywiście przydatna sprawa. A co z oponą ? Spotkałem się z różnymi poglądami a zdania są podzielone odnośnie naprawy i wymiany. Koszt opony nie jest mały, oczywiście bezpieczeństwo nie ma ceny, ale czy naprawa nie wystarczy jeśli dziura jest standardowa po gwoździ na środku koła, po prostu ją załatać u wulkanizatora. Z drugiej strony motor ma tylko 2 kółka do tego o wiele mniejsza płaszczyzna przyczepności niż w autach, jeśli coś nie daj boże z taką łataną oponą stanie sie podczas jazdy.... ?
Piro Opublikowano 4 Lipca 2010 Opublikowano 4 Lipca 2010 Akurat opony do skutów są stosunkowo tanie. Opona naprawiona będzie mieć zawsze mniejszą wytrzymałość. Cóż może się okazać że przez 10000km będzie ok a potem strzeli. Ja bym nie ryzykował i po powrocie do domku wymiana. A co do ubezpieczeń cóż w praktyce wygląda to tak czekasz 3h zawożą cię do wulkanizatora on oczywiście ne ma opony w twoim rozmiarze więc propnuje tymczasową naprawę za którą oczywićie musisz zapłącić tyle ile kosztuje taki zestaw. sorry ale wolę zadziałać sam jeśłi jest to do zrobienia a jak nie to telefon - i za parę godzin przyjeźdza ktoś z wypożyczoną przyczepką zapewniam że koszt mniejszy.
Administrator Artix Opublikowano 5 Lipca 2010 Administrator Opublikowano 5 Lipca 2010 Akurat opony do skutów są stosunkowo tanie. No tu bym sie nie zgodzil w przypadku AN650, w przypadku SW600 tez jakos tanio nie jest ale zdecydowanie taniej, ale czy tanio ? Szuwaks do opon i dalej w droge, o ile nie jest to dziura mega wielka to da rade. Swoja droga na tyle lat co jezdze czyli grubo ponad 25 raz zlapalem gwozdzia i usunalem go po kilkuset km
czaro69 Opublikowano 5 Lipca 2010 Opublikowano 5 Lipca 2010 W sumie nie złapałem kapcia, ale w trasie jest pewien problem.Zawsze można zadzwonić po asisstance, jeśli posiadamy takie ubezpieczenie !OKK Ale spray do opon też zawsze mam ze sobą.. Zamówiłem również polecany przez Miśka z PES zestaw firmy Slime. !w00t
misioooo Opublikowano 6 Lipca 2010 Opublikowano 6 Lipca 2010 Ja kapcia nie złapałem na 2oo ani w puszce (tfu tfu tfu). W razie "W" na wypady poza miasto zabieram SLIME'a: http://www.slime.pl/produkt.php?prodID=50024
Rekomendowane odpowiedzi