Administrator MariuszBurgi Opublikowano 1 Lipca 2010 Administrator Opublikowano 1 Lipca 2010 Artix, Mariusz, Robert jesli nadal chcecie powaznie podchodzic do klubu to wydaje mi sie, ze powinniscie postarac sie odpowiedziec na moje pytania Moze ktos z Administracji / Artix , Bigu lub Mariusz / potrafi jasno to okreslic i nie uciekac od trudnych pytan. Nikt nie ucieka od, jak to określasz, trudnych pytań. Każdy z nas ma jakieś zajęcia, pracę i nie zawsze może poświęcać swój wolny czas na tłumaczenia... i wcale nie musi to oznaczać, że podchodzimy do czegoś niepoważnie . Szczerze mówiąc dziwi mnie, że tak to postrzegasz... Prosiłem dziś Artixa, aby w miarę możliwości, odpisał Tobie (widziałem Twój wpis rano) ale z tego co widzę jest jeszcze bardziej zarobiony po uszy... OK, do rzeczy... Cytujesz punkty regulaminu: 6.1.Sympatyk Klubu ma prawo:c) korzystania z forum na prawach użytkownika Nie wiem co mogę tutaj jeszcze dodać... Jaka w takim raze role ma miec stworzona grupa sympatycy - kim Oni sa dla klubu ? Grupa Sympatycy to był mój pomysł. Usłyszałem, że jest to idealne załatwienie sprawy, dostałem kilka maili, telefonów od osób zainteresowanych z pełnym poparciem tej idei. Później pomysł został wdrożony do regulaminu a po chwili przegłosowany zdecydowaną większością głosów. W moim odczuciu Sympatyk to osoba, która kiedyś była mocno związana z Klubem, ruchem maxi skuterowym itp. Aktualnie straciła zainteresowanie tym tematem (np. przesiadła się na moto) lub nie ma możliwości uczestniczyć w życiu Klubu (z takich lub innych przyczyn) lub nie uczestniczy w zlotach/ spotach ale jednak poprzez swoje wcześniejsze zasługi powinna być jakoś wyróżniona... i właśnie o takie wyróżnienie mi chodziło. • Czy wladze klubu podjely decyzje, iz z jakis nieznanych mi powodow nie otrzymam zezwolenia do czytania informacji w dziale klubowym ? Wspominał już o tym tetsuo... technicznie jest to niemożlwe. • Czy dotyczy to wszystkich aktualnych czlonkow ze statusem sympatyk , czy tylko wybranych przez wladze klubu osob ? Wszystkich z grupy Sympatycy. Mam nadzieję, że odpowiedziałem na Twoje wszystkie niejasności. Tzn. Jak ktoś z klubowiczów weźmie mnie na plecaczka to nadal będę mógł być memberem??? Olafie, znamy się dość dobrze i każdy z nas wie kto jest u kogo plecaczkiem !scooter Ale może zróbmy tak: w przyszłym roku jedziemy bandą do Marl. Będę miał wolne miejsce na tylnej kanapie skuta (Bunny najprawdopodobniej będzie robiła za 4oo techniczny )... więc może spróbujmy. Zabieram Cię na plecaka w ~2500 km wyprawę! Teraz to już odwrotu nie budziet!
dr.big Opublikowano 2 Lipca 2010 Opublikowano 2 Lipca 2010 (...)W moim odczuciu Sympatyk to osoba, która kiedyś była mocno związana z Klubem, ruchem maxi skuterowym itp. Aktualnie straciła zainteresowanie tym tematem (np. przesiadła się na moto) lub nie ma możliwości uczestniczyć w życiu Klubu (z takich lub innych przyczyn) lub nie uczestniczy w zlotach/ spotach ale jednak poprzez swoje wcześniejsze zasługi powinna być jakoś wyróżniona... i właśnie o takie wyróżnienie mi chodziło.(...) A w moim to ktos, kto chce spelniac przynajmniej jeden z trzech punktow regulaminu, bo wszystkich punktow nie moze. Nie pisze tu specjalnie o podejsciu typu nie chce lub nie ma ochoty ... Utrate zainteresowania klubem i maxiskuterami powinno sie traktowac na rowni z przeniesieniem do dzialu Uzytkownikow, podobnie jak dzialanie na "szkode" klubu, co poniekad zaczyna byc czasami widoczne . PS. Towarzysko moge miec kontakt z kims kto stracil zainteresowanie skuterami przez nastepne "x" lat, jednak wydaje mi sie, ze w grupie sympatykow osoba od lat "nieaktywna skuterowo" nie ma co szukac. To jedynie moje prywatne zdanie.
dacja Opublikowano 2 Lipca 2010 Autor Opublikowano 2 Lipca 2010 [Cytujesz punkty regulaminu:6.1.Sympatyk Klubu ma prawo:c) korzystania z forum na prawach użytkownika Nie wiem co mogę tutaj jeszcze dodać... Mariusz , Tak zacytowalam ten punkt regulaminu i mialam nadzieje, ze odniesiesz sie do niego w calosci tak jak on wyglada a nie wytniesz czesc . To co znajduje sie po przecinku w zdaniu jest nierozerwalnie zwiazane z kontekstem zdania i nie powinno sie samodzielnioe dzielic zdan na kawalki, gdyz znacza wowczs znaczyc cos innego. Traktujmy sie powaznie bo chyba wszyscy na to zaslugujemy. Dla przypomnienia punkt ten w calosci brzmi : 6.1.Sympatyk Klubu maprawo: c) korzystania z forum na prawach użytkownika, o przyznaniu i cofnięciu możliwości czytania postów w dziale Klubowym decydują władze Klubu. Chcialabym dostac informacje co trzeba zrobic aby uzyskac mozliwosc czytania dzialu klubowego ? Czy jest to w takim razie martwy punkt regulaminu ? Napisales Mariuszu, takze; ,, Grupa Sympatycy to był mój pomysł. Usłyszałem, że jest to idealne załatwienie sprawy, dostałem kilka maili, telefonów od osób zainteresowanych z pełnym poparciem tej idei. Później pomysł został wdrożony do regulaminu a po chwili przegłosowany zdecydowaną większością głosów O jakim glosowaniu piszesz ? o glosowaniu nad grupa sympatykow – gdzie wiekszosc glosow klubowiczow byla za pelnym otwarciem dzialu klubowe dla sympatykow zarowno do czytania ba jak i do pisania. Jesli o tym mowisz to jak dobrze pamietasz wszystkie ankiety odnosnie glosowania dotyczace tego tematu mimo uzyskania jasnych wynikow zostaly anulowane I nie wziete pod uwage. Co do wypowiedzi Dr. Biga – to chyba nie bede tego komentowac, gdyz po pierwsz nie jest na temat i nie wnosi niczego do tej dyskusji a po drugie nie Tobie Dr.Bigu jest oceniac kto sie czym interesuje i kto straacil czy nie stracil zainteresowania. Moze faktycznie jesli masz w ten sposob poruszac ten temat to lepiej jak sie nie odzywasz.
Administrator Tetsuo Opublikowano 2 Lipca 2010 Administrator Opublikowano 2 Lipca 2010 Olafie, znamy się dość dobrze i każdy z nas wie kto jest u kogo plecaczkiem !bicz Ale może zróbmy tak: w przyszłym roku jedziemy bandą do Marl. Będę miał wolne miejsce na tylnej kanapie skuta (Bunny najprawdopodobniej będzie robiła za 4oo techniczny )... więc może spróbujmy. Zabieram Cię na plecaka w ~2500 km wyprawę! Teraz to już odwrotu nie budziet! !scooter Mariusz trzymam Cię za słowo, kurtkę już odkurzyłem, bo kask to na bieżąco poleruje(raz w tygodniu). Chociaż zostało jeszcze 359 dni do Marl ;(
pilot Opublikowano 2 Lipca 2010 Opublikowano 2 Lipca 2010 Fajnie że powstał jakiś temat dotyczący SYMPATYKÓW Klubu Burgmani tylko uważam że chyba nie w takiej formie. 1) w całości popieram Dacje która rozpoczęła ten temat i wiem jak się czuje osoba która staje się jakimś sympatykiem( jakimś bo tak jak widzę żadne to wyróżnienie jest a tylko różnica znaczka czyli jestem tera zwykłym użytkownikiem forum Klubu Burgmani) 2) stałem się sympatykiem bo tak mówił regulamin a że kiedyś na forum opiekunami poszczególnych okręgów zostały pewne osoby a ja jako części południowej więc chcąc świecić przykładem ( czego inni nie robią chodź dawno powinni) napisałem o zmianę mojego statutu bo regulamin nie przewidywał żadnych wyjątków. 3) reprezentowanie klubu i działanie na rzecz dobra Burgmani nikt nie może powiedzieć że tego nie robiłem bo nawet patrząc na zorganizowane imprezy na które no niestety nie wszyscy chcieli przyjechać były zawsze tak organizowane aby zarówno Klub Burgmania był dobrze postrzegani a jego członkowie zadowoleni. 4) Piszę jako Pilot ale jak miałem jeszcze możliwość zobaczenia Listy Sympatyków brakowało mi parę osób i to mi bliskich i nie bliskich ( Smoczyca , Kicia, Krzyżówka, Osioł, Kubo, Scotii,) i dziwne jest że po wpisaniu posta na ten temat jeszcze w klubowych nagle zostałem zablokowany ni w ten sposób skończyła się moja kadencja w Klubowych ( może jak bym się nie odezwał dalej bym miał podgląd) 5) Kuba niestety pomimo sympatii do Ciebie muszę to napisać bo sam ruszyłeś mój temat. a) Nie mieszaj reno do autostrady bo ani raz tam nie był b ) Nie mieszaj akcji autostrada do Sympatyków to całkiem inny temat który jak wiem ty nie popierasz bo jak wiem nigdy autostradą jeździć nie będziesz a jak już jedziesz to ci obojętne ile płacisz ( płać jak za TiRa przecież to nie ma znaczenia) c) Dlaczego nie jesteś tak honorowy i nie zrobiłeś tego co ja ( pewnie bo masz numerek 14 tylko że ja osobiście nie widziałem cię na Maxi odkąd jestem na forum więc to 14 nic dla mnie nie znaczy czy też jest to obojętne czym na zlot skuterowy przyjeżdżasz w samochodzie tez się czujesz jak na Maxi) d) zastanów się czasami co piszesz bo to niestety źle wpływa na to jak ludzie podglądają Klub Burgmani 6) To co tu piszę nie jest tym że się obrażam na jakąkolwiek osobę na Forum i Klubie Burgmani ( w klubie już niestety nie jestem) bo każdemu kto do mnie się zwróci o pomoc zawsze będę pomagał ale coraz bardziej mnie to wszystko co dzieje się na forum przekonuje do rezygnacji nawet z sympatyka. I tu pytanie czy o to chodziło gdy został stworzony regulamin żeby powstawały takie tematy i żeby takich osób jak Dacja ,Dragon, Smoczyca, Kicia ,Osioł , Krzyżówka, Shrek , Fiona, Srecząko było więcej ? Czy nie można było stworzyć jakiś wyjątkó dla ludzi którzy zrobili tyle dla Burgmani i dla ludzi którzy w burgmani nie byli ale mieli ochotę do nas dołączyć.? Niestety takim postępowaniem nic dobrego się nie osiągnie a Burgmania tylko może stracić. Ja żeby podziękować wszystkim na których zawsze można liczyć bym musiał wpisać całą listę Klubu Burgmani no ale niestety takowej nie posiadam i nie mam do niej dostępu więc dziękuję wszystkim serdecznie za wasze dobre słowo i pomoc. PS. Dacja czy warto się denerwować chyba ten znaczek nas nie uszczęśliwi a zastosuj się do regulaminu ( takie życie to koło i tak bez nas będzie się kręcić ) No i niestety ja też nie otrzymałem żadnego zawiadomienia ani nikt z osób które znam że do klubu już nie należy. A to co się stało upewniło mnie w tym że nie ma co żałować że Burgmania 2011 w Krakowie się nie odbędzie ( przynajmniej ta organizowana przy moim udziale). A wystarczyło tylko zrobić małe poprawki w regulaminie i na pewno nie było by tego zamieszania z Sympatykami i samym Forum.
Administrator MariuszBurgi Opublikowano 2 Lipca 2010 Administrator Opublikowano 2 Lipca 2010 I tu pytanie czy o to chodziło gdy został stworzony regulamin żeby bowstawały takie tematy i żeby takich osób jak Dacja ,Dragon, Smoczyca, Kicia ,Osioł , Krzyżówka, Shrek , Fiona, Srecząko było więcej ? Najważniejsze pytanie! Kto to jest Srecząko?? !bicz !scooter Pilot, regulamin powstał, bo czasy się zmieniły i pojawiało się zbyt wiele niejasności... tym bardziej, że na przestrzeni 6 lat działalności Klub Burgmania zmienił się pod względem liczebności w sposób znaczący. Czy nie można było stworzyć jakiś wyjątkó dla ludzi którzy zrobili tyle dla Burgmani i dla ludzi którz w burgmani nie byli ale mieli ochotę do nas dołączyć.? Wiele razy zostało to napisane ale jak widzę, trzeba o tym wspomnieć jeszcze raz: Jeśli mamy robić pewne wyjątki to cały regulamin traci sens! Jeśli chodzi o zasługi ludzi względem ruchu skuterowego w PL to właśnie po to został wprowadzony wyróżnik *Sympatyk* dla osób piszących na forum otwartym. A wystarczyło tylko zrobić małe poprawki w regulaminie i na pewno nie było by tego zamieszania z sympatykami. Co byśmy nie zrobili w regulaminie zawsze komuś by on nie pasował. Z tym się akurat liczyliśmy.
dr.big Opublikowano 2 Lipca 2010 Opublikowano 2 Lipca 2010 (...)Co do wypowiedzi Dr. Biga – to chyba nie bede tego komentowac, gdyz po pierwsz nie jest na temat i nie wnosi niczego do tej dyskusji a po drugie nie Tobie Dr.Bigu jest oceniac kto sie czym interesuje i kto straacil czy nie stracil zainteresowania.(...) Czy aby na pewno nie wnosi !scooter ? Posluze sie tu przykladem Twoim i DeeJaya (sorry Mumia za wykorzystanie przykladu), duzo ostatnio czytam Twoich postow, ktore przez jakies ostatnie pol roku maja w 99% zwiazek z wprowadzeniem regulaminu, grupy "sympatykow" i orbituja jedynie wokol tych tematow... Nie ma zadnych postow na inne tematy. Skoro, tak jak twierdzisz, interesuja Ciebie nadal "tematy skuterowe", dlaczego nie wykazujesz zadnej aktywnosci w tym kierunku? Np. zadnego zalozonego tematu z tlumaczeniem i przedrukami z jakiejs fajnej gazetki skuterowej, zadnego opisu belgijskiego spotkania skuterowego? Caly czas narzekanie i kwekanie na wprowadzony regulamin i zmiany z nim zwiazane? Nie mam na mysli spotkan w PL czy samej jazdy na skuterze, bo jest to, jak sama napisalas, niemozliwe. I teraz podam przyklad DeeJay'a, ktory w temacie regulaminu i sympatykow nie jest tak "aktywny"... Dlaczego on ma chec napisania czasami jakiegos tekstu, dlaczego czasami podesle jakies ciekawe linki, jezdzi na skuterowe spotkania itp. itd... Nie bede sie tu wiecej rozpisywal na ten temat, bo nie ma to sensu !bicz . Ja pewne zachowania widze i oceniam, i mam nadzieje, ze inni tez.
Administrator Tetsuo Opublikowano 2 Lipca 2010 Administrator Opublikowano 2 Lipca 2010 Wszystko ładnie, pięknie tylko ten znaczek to chyba w 5 minut w paint-cie administracja robiła. !scooter (jakiś taki pokancerowany wyszedł) Marynarz zrobił nowe ikonki grup. Na razie zainstalowałem tylko sympatyków , ale są już wszystkie trzy (Member, sympatyk, administracja).
dacja Opublikowano 2 Lipca 2010 Autor Opublikowano 2 Lipca 2010 . Skoro, tak jak twierdzisz, interesuja Ciebie nadal "tematy skuterowe", dlaczego nie wykazujesz zadnej aktywnosci w tym kierunku? Np. zadnego zalozonego tematu z tlumaczeniem i przedrukami z jakiejs fajnej gazetki skuterowej, zadnego opisu belgijskiego spotkania skuterowego? Tak jak napisalam powyzej , z calym szacunkiem Robert nie Tobie jest oceniac czym i jak mocno sie interesuje . Ale dla Twojej i innych wiadomosci pragne Cie poinformowac ze od jakiegos czasu jestem szczesliwa mama, ale niestety troche pechowo powod mojego szczescia srednio co 2 tygodnie jest bardzo chory. Za dwa tygodnie mamy operacje wiec moze sie sytuacja wkoncu unormuje. Co oczywiscie nie oznacza ,ze rzuce wszystko I zaczne sledzic belgijski rynek skuterowy. Raz jeszcze prosze zwrocic uwage , czy w tym temacie napisalam cokolwiek , ze nie zgadzam sie z wprowadzonym przez Was regulaminem ? Czy napisalam , ze wnosze o wprowadzenie jakichkolwiek zmain do regulaminu ? Odpowiedzcie sobie sami i prosze nie wywlekajcie jakis personalnych antypatii na forum publiczne, gdyz jest to chyba zbyt dziecinne zachowanie. Ja nie walcze , nie krzycze tylko prosze o wyjasnienia – Co maja zrobic osoby , ktore chcialyby skorzystac z zapisu w regulaminie odnosnie dostepnosci do forum klubowego - czy musza napisac test skutera , zorganizowac spotkanie Ile postow dziennie maja napisac aby co poniektorzy stwierdzili , ze ich zainteresowanie skuteryzmem nie wymarlo tylko z jakis powodow nie moga sprostac regulaminowi. Czy nie doprowadza to do jakiegos absurdu ?
dr.big Opublikowano 2 Lipca 2010 Opublikowano 2 Lipca 2010 Magdo, jest mi niezmiernie przykro i zarazem mam nadzieje, ze wszystko przebiegnie bezproblemowo i zakonczy sie dobrze !OKK . Ja do swoich przemyslen nie mam nic do dodania i zamiast czytac godzinami regulamin i pietrzyc problemy, ten czas trzeba bylo spozytkowac wlasnie na jakis ciekawy post lub artykul. A nie szukac dziury w calym. Nie jest to zaden przytyk, bo dla mnie jest to oczywistosc.
dacja Opublikowano 2 Lipca 2010 Autor Opublikowano 2 Lipca 2010 Chyba juz nie mam nic wiecej do dodania w tym temacie. Mam jednak nadzieje, ze ktos kiedys odpowie mi na zadane pytanie sensownie i nie bedzie sie ze mna bawil w chowanego ani odbiegal od tematu. A aby uniknac tej dyskusji wystarczylo wyslac krotka informacje PMem lub e-meilem z jakims malym wyjasnieniem, czemu wizja grupy sympatykow jaka zostala wczsniej nam przedstawiona ni jak ma sie do rzeczywistosci i ,ze bedzie to po prostu tylko plakietka pod zdjeciem no i oczywiscie zgodnie z regulaminem powinniscie zapytac osoby zainteresowane czy w takim razie maja ochote uczestniczyc w takim ,,tworze,, Pozdrawiam
Administrator Artix Opublikowano 2 Lipca 2010 Administrator Opublikowano 2 Lipca 2010 Jako ze nadmiar obowiazkow służbowych mocno przygniótł mnie do ziemi nie moglem wczesniej oficjalnie nic napisac ani zajac stanowiska. Zatem nadrabiam zaległości Przede wszystkim wyjaśnijmy sobie kim jest Sympatyk a kim jest Klubowicz i jakie są prawa i obowiązki obu grup. No wiec Klubowicz ma obowiązki a Sympatyk nie ma ich wcale. Sympatyk jest można powiedziec ex klubowiczem który nie spełniał warunkow bycia klubowiczem a w zamian za zasługi, staz i sympatie powinien być wyróżniony z grupy użytkowników choc by poprzez znaczek Sympatyk. Czym rożni się Sympatyk od użytkownika, tylko i wyłącznie znaczkiem i to nie jest niespodzianka. Sympatyk nie może mieć wglądu do czesci klubowej i mieć zablokowane pisanie bo jak już wyjasnial Tetsuo z technicznego punktu widzenia nie ma takiej możliwości, żeby moc widziec a nie moc pisac i glosowac. Tym bardziej ze dzial klubowy jest chyba najbardziej nudnym dzialem tego forum. Główne tematy to sondy nad przyjeciem nowego klubowicza czy ustalanie spraw czysto formalnych związanych z klubem i klubowiczami. Nie ma i nigdy nie mialo miejsca np. umawianie się grupy klubowej na jakies tajne wspolne wyjazdy, bo do tego sluza dzialy regionalne czy dzial imprezy. Trudno zatem nazwac dzial klubowy oknem na swiat bo ten dzial ma wiecej w spolnego z OBOPem czy PENTORem czy jakakolwiek inna instytucja odpowiedzialna za sondarze. Oknem na swiat natomiast w moim przekonaniu są dzialy regionalne, chyba najciekawsze i najbardziej odpowiednie do podtrzymywania kontaktow z grupa z która się jest w jakis sposób emocjonalnie związanym. Roznica pomiedzy Sympatykiem a Klubowiczem jest polega tylko na tym ze Sympatyk nie ma zadnych obowiązków względem klubu, oczywiście musi spełniac warunki regulaminu, które mysle ze nie są bardzo restrykcyjne. Posiadanie skutera, raz w roku zlot i 3 spotkania regionalne. Dacja obiecuje ze 3 razy do roku jestem w stanie się z toba spotkac i nie będzie to dla mnie formalizm a czysta przyjemność i potraktujemy to jako spotkanie regionalne. Dacja pisałaś ze nie znalas daty kiedy zostaniesz przesunieta z czesci Klubowej do Symaptykow, a data znana była od dawna. Progiem był zlot Burgmanii i nawet mialas baner ile dni pozostalo do usuniecia cie z klubu. Nie jest zatem to niespodzianka. Tym bardziej ze przesuniecie stalo się i tak o miesiąc pozniej niż powinno. Naprawde czasem trzeba popracowac nie tylko dla forum Burgmanii. Pilot, napisałeś o tworzeniu wyjątków. No wlasnie ale na jakiej podstawie maja być tworzone wyjatki. Bo kogos lubimy i znamy to dla niego wyjatek, kogos nie lubimy i nie znamy to w koncu jest regulamin i wara im od wyjątków. Po to wlasnie powstal regulamin żeby nie było wiecej zadnych wyjątków. Gwarantuje ci ze jeśli przestane się pojawiac na zlotach, spotkaniach, sprzedam skuter to strace wszelkie moralne prawo do bycia Klubowiczem i nie będę chciał żeby ktos potraktowal mnie jak wyjatek. Wyjatki nie istnieja. Czy placac podatki możesz powiedziec ze wyjatkowo w tym roku nie zaplacisz ale przeciez w poprzednich latach je płaciłeś. NIE. Po to powstal regulamin żeby go przestrzegac, żeby nie było rownych i rowniejszych. Dacja zadala pytania wiec żeby nie było niejasności postaram się na nie odpowiedziec • Czy wladze klubu podjely decyzje, iz z jakis nieznanych mi powodow nie otrzymam zezwolenia do czytania informacji w dziale klubowym ? Tak, decyzja zostala podjeta ze względów technicznych, skoro nie ma możliwości czytania, bez możliwości pisana i glosowania, to jedynym sposobem jest pozbawienie dostępu Sympatykow do sondarzowni jaka jest dzial klubowy. • Czy dotyczy to wszystkich aktualnych czlonkow ze statusem sympatyk , czy tylko wybranych przez wladze klubu osob ? Dotyczy to wszystkich osob nie posiadających statusu Klubowicza. A zatem każdy kto ma status Sympatyk/Użytkownik nie ma możliwości wglądu do dzialu klubowego. • Czy aby starac sie o uzyskanie dostepu do czytania / bo o pisanie juz nie wnioskuje – juz otrzymalam kiedys odpowiedz w stylu ,,a o czym nie czlonek klubu mialby pisac ,, Czy mam wyslac jakies , podanie , pismo , wniosek – no nie wiem jak ma to wygladac gdyz nie zostalo to nigdzie okreslone. Wystarczy posiadac skuter, przyjechac nim na zlot Burgmania 2011, a lokalne spotakania to w ramnach tego ze do Ciebie jest tylko 12 h jazdy samochodem jestem w stanie ogarnąć 3 razy w roku i to z wielka przyjemnościa i olbrzymia satysfakcja. Dodatkowo warto nadmienic ze Sympatyk po spełnieniu ponownie warunkow klubowych bez sondy ani zadnych dywagacji natychmiast uzyskuje status klubowicza. Mysle ze zarówno Mariusz jak i Robert wyczerpali na wszelkie możliwe sposoby ten temat, wiec żeby nie powielac już pytan temat zamykam, a wszelkie niejasności mogę wyjaśnić telefonicznie czy na PM.
Rekomendowane odpowiedzi