jack daniels Opublikowano 15 Czerwca 2010 Opublikowano 15 Czerwca 2010 Poszukuję polskiej wersji instrukcji obsługi do Hondy Forza r.prod. 2005 może być ksero lub link skąd mógłbym ją ściągnąć. Jeżeli takowej nie zdobędę to zamęczę szanowne grono pytaniami z seri: a co to?, a po co?, a kiedy?, a jak?, a czym?, a gdzie?, a, a, a,....... itp. itd. PozdrawiamJ.D.
Gość magnes Opublikowano 15 Czerwca 2010 Opublikowano 15 Czerwca 2010 Poszukuję polskiej wersji instrukcji obsługi do Hondy Forza r.prod. 2005 może być ksero lub link skąd mógłbym ją ściągnąć. Osobiście nie sądzę aby coś takiego istniało (Forza Mk.I chyba nie była oferowana w PL), ale gdybym nie miał racji, to ja też poproszę !OKK
kfcent Opublikowano 15 Czerwca 2010 Opublikowano 15 Czerwca 2010 Kolega magnes ma racje, nie ma polskiej wersji instrukcji forzy MF10 czyli 2004-2006. wiem bo najprawdopodobniej juz niedlugo stane sie posiadaczem tego skutera a interesuje sie nim juz od jakiegos czasu.
Lucjan73 Opublikowano 15 Czerwca 2010 Opublikowano 15 Czerwca 2010 Nie jestem pewien ale każdy motocykl sprzedawany w oficjalnej sieci sprzedaży w PL musi mieć instrukcje obsługi w po polsku. Wiem że Forza jest w ofercie Hondy Polska i napewno z polską instrukcją obsługi, nie wiem tylko czy są różnice w poszczególnych modelach rocznikowych. W Hondzie można zamówić takową instrukcje, raczej napewno kosztuje słono.Jeżeli jest więcej chętnych to zawsze można podzielić koszty, był już taki wątek dotyczący SW 600.
kfcent Opublikowano 15 Czerwca 2010 Opublikowano 15 Czerwca 2010 model sprzedawany w polskiej sieci dealerskiej 2008> to inny skuter. na moje oko brzydszy !scooter
jack daniels Opublikowano 15 Czerwca 2010 Autor Opublikowano 15 Czerwca 2010 Jak ktoś potrafi ściągnąć w miarę zrozumiałe tłumaczenie na polski z netu to bardzo poproszę bo ja nie za zbytnio biegły w kompooperacjach. Szczególnie zależy mi na roczniku 2005. Pozdrawiam J.D. P.S. kfcent: Jak co to poznanianka do której się przymieżasz to ten sam roczek i możemy się wspomagać. Ja również zaglądałem jej w oczka ale serducho zapukało do innej. J.D. !scooter !guns !bicz
kfcent Opublikowano 16 Czerwca 2010 Opublikowano 16 Czerwca 2010 @jack daniels , a byles moze ją oglądać? wczorja dostalem troche nowych fotek od sprzedającdego...i mam takie mieszane uczucia. Pewnie na żywo wszystko się wyjaśni...a ty gdzie znalazłeś swoją wybranke? !w00t
jack daniels Opublikowano 16 Czerwca 2010 Autor Opublikowano 16 Czerwca 2010 kfcent. Ja osobiście jej nie widziałem, już nawet wysyłałem zwiadowcę jednak jak zobaczyłem na forum że zerkasz na poznaniankę to sobie odpuściłem i zabrałem się za krakowiankę. !w00t !OK !OKK A traz wracam do tematu. Może gdzieś ktoś natrafił na jakiś tekst opisujący co jest co i do czego służy oraz podstawowe wymogi serwsowe. Jak na razie sam gmeram po internecie z takim oto efektem !sciana Specjalne pozdrowienia dla siecioszperaczy J.D. ( Mareczek RATUJ ) !piwko
Sympatycy orzech Opublikowano 16 Czerwca 2010 Sympatycy Opublikowano 16 Czerwca 2010 A nie lepiej wysłać do Qwakiego duuuuuuużą flaszkę Jacka Danielsa i poprosić o xero instrukcji obsługi
jack daniels Opublikowano 16 Czerwca 2010 Autor Opublikowano 16 Czerwca 2010 Orzeszku! Tak jak pisali poprzednicy tego modelu nie było w ofercie Hondy na obszar Polski. 2005 rocznik ma zwykłą skrzynkę z paskiem, a od 2008 r. Forza posiada skrzynkę z manualem. W Rogoźnie Qwaki był z nowszym modelem więc nie chcę mu gitary zawracać. Od wielu lat jestem związany z jedym serwisem i np. chołpaki szukali odpowiednika lub orginalnego filtra powietrza, we wszelkich możliwych tabelkach pojawia się JAAZ lub REFLEX a o Forza ani słowa. Szukam dalej i pozdrawiam zaangażowanych w temacie.J.D.
kfcent Opublikowano 16 Czerwca 2010 Opublikowano 16 Czerwca 2010 Jack D. a na jakich informacjach ci zależy? bo powiem Ci szczerze że jednoska napędowa forzy to ten sam silnik co wlasnie JAZZ/REFLEX różnica polega na tym że jest na wtrysku elektronicznym PMG-F1 silnik ten jest również w nowej forzie ,a sekwencyjna skrzynia z manualem pojawiała się już wczesniej i zależy od wersji forzy - ta z poznania właśnie ma sekwencje i ABS ( te dwie rzeczy najrześciej idą ze sobą w parze). hmmm z tego co wiem ,to foza wymaga mniej wiecej takich samych czynnosci serwisowych co silver czyli olej co 6k itd.itp. duzo wiem o tym skuterku bo moj wspólnik na nim jezdzi ,ale on ma wlasnie wersje bez sekwencji i abs-u z roku 2007.ma instrukcje ale niestety po niemiecku... jak coś chcesz wiedziec pytaj,moze podpowiem....
Gość magnes Opublikowano 16 Czerwca 2010 Opublikowano 16 Czerwca 2010 bo powiem Ci szczerze że jednoska napędowa forzy to ten sam silnik co wlasnie JAZZ/REFLEX A także Zoomer/Ruckus 250, Foresight, jakiś tam Peugeot, jakieś tam Piaggio (x9 ?) i chyba jakieś roczniki Helixa też. Tyle, że tyczy się to niejako "samego silnika", bo przekładnia napędowa ("sekwencyjna") która tworzy z tym silnikiem jedną całość jest jednak zupełnie inna, aczkolwiek zasada działania całkiem podobna. duzo wiem o tym skuterku bo moj wspólnik na nim jezdzi ,ale on ma wlasnie wersje bez sekwencji i abs-u z roku 2007.ma instrukcje ale niestety po niemiecku...jak coś chcesz wiedziec pytaj,moze podpowiem.... A ma instrukcje tylko do "automata", czy też jest to instrukcja do obu wersji? Interesuje mnie spis błędów mogących się wyświetlać na wyświetlaczu, a już szczególnie to co oznacza migające, lub też świecące ciągle "F".
jack daniels Opublikowano 17 Czerwca 2010 Autor Opublikowano 17 Czerwca 2010 1 Co, gdzie i co ile mam wymienić- w skrócie serwisowanie. 2 Obsługa i zasada działania karty zbliżeniowej oraz do czego służy przycisk na niej. 3 Deska rozdzielcza wskazania wyświetlacza, zastosowanie przycisków na wyświetlaczu oraz co sygnalizują kontrolki. To by było narazie tyle. Pozdrawiam J. !OKK !OKK D. P.S. Z tego co się dowiedziałem to kontrolka F oznacza błędy lub przeregulowywanie się wtrysku. Mnie np. intryguje kontrolka SMART, co to za diabeł? Skoro wersja bez sekwencji.
magart Opublikowano 17 Czerwca 2010 Opublikowano 17 Czerwca 2010 1 Co, gdzie i co ile mam wymienić- w skrucie serwisowanie.2 Obsługa i zasada działania karty zbliżeniowej oraz do czego służy przycisk na niej. 3 Deska rozdzielcza wsazania wyświetlacza, zastosowanie przycisków na wyświetlaczu oraz co sygnalizują kontrolki. To by było narazie tyle. Pozdrawiam J. !OKK !OKK D. P.S. Z tego co się dowiedziałem to kontrolka F oznacza błędy lub przeregulowywanie się wtrysku. Mnie np. intryguje kontrolka SMART, co to za diabeł? Skoro wersja bez sekwencji. @jack daniels w dziale Technicznym ("Instrukcje" ) jest "polska" Instrukcja do FJS600. Podejrzewam, że znajdziesz w niej trochę analogii do Forzy jeżeli chodzi o niektóre kontroli i funkcje guzików. Co do problemu z kontrolką SMART spróbuj trochę "pogooglać". Można się domyślać, że kontrolka ta związana jest z magiczną kartą (zamiennika kluczyka jak mniemam). Znalazłem coś takiego TU co w łopatologicznym tłumaczeniu (by translate.google.pl) dało ni mniej ni więcej poniższy wynik: "Jak jedne z najnowszych i najbardziej zaawansowanych samochody osobowe, nowe Honda Forza cechy po raz pierwszy na świecie cyfrowo zakodowane Honda Smart Card Key System, które elektronicznie umożliwia zdalną kontrolę wszystkich działań niezbędnych do blokowania i odblokowywania głównym pokrętłem stacyjki , i odblokowania siedzenia i konsola. Ten zaawansowany system pozwala tylko na głównym pokrętłem stacyjki i przyciski, które mają być zablokowane lub odblokowane w drodze uwierzytelniania Smart Card Key zakodowane ID, gdy w pobliżu Forza. Bezpośrednio z układu zapłonu centralny ECU, a nie tego Smart Card tylko zapewnia większe pracy wygody poprzez wyeliminowanie konieczności wprowadzenia lub wyjęciu kluczyka ze stacyjki, ale również stanowi bardzo skuteczną funkcję immobilizer zabezpieczający przed kradzieżą, które mogą być wyłączone przez uwierzytelnianie poprawnie zakodowany Smart Card Key ID." Powodzenia w zgłębianiu meandrów Hondy Forzy !OKK !OKK
jack daniels Opublikowano 17 Czerwca 2010 Autor Opublikowano 17 Czerwca 2010 Dzięki. Lecę po butelasa bo na trzeźwo ni w ząb nie mogę tego zakumać. !OKK !OKK !OKK Pozdrawiam J.D.
Gość magnes Opublikowano 17 Czerwca 2010 Opublikowano 17 Czerwca 2010 P.S. Z tego co się dowiedziałem to kontrolka F oznacza błędy lub przeregulowywanie się wtrysku. Nie sądzę, silnik chodzi jak pszczółka, zaś nie działa przekładnia i jestem pewien ,iż to "F" informuje mnie o tej niedziałającej przekładni, ale chętnie bym się dowiedział coś konkretniej.
jack daniels Opublikowano 18 Czerwca 2010 Autor Opublikowano 18 Czerwca 2010 Z tego co się dowiedziałem to kontrolka F dotyczy wtrysku. Elektronika na bieżąco dostosowuje parametry wtrysku do aktualnych potrzeb. Pojawiająca się co jakiś czas jest informacją o zmianie parametrów. Świecąca się przez cały czas powinna wzbudzić Twoje zainteresowanie. Pozdrawiam J.D.
Klubowicze Gumisiek Opublikowano 18 Czerwca 2010 Klubowicze Opublikowano 18 Czerwca 2010 2 Obsługa i zasada działania karty zbliżeniowej oraz do czego służy przycisk na niej. (...) Jacku D. wynalazłem takie stronki niestety po angielsku ale z obrazkami . Naduś Naduś 2 oraz coś produkcji naszego Kolegi . Przyduś Co do przycisku to po włączeniu go następuje blokada komunikacji między kartą a skuterem gdyby ktoś niepowołany chciał go uruchomic .
jack daniels Opublikowano 19 Czerwca 2010 Autor Opublikowano 19 Czerwca 2010 Dziękuję wszystkim za podpowiedzi, dzisiaj podczas prac archeologicznych odkryłem możliwość odpięcia tylnego siedzenia a tam niespodzianka,.... skrytka w której jak gdyby nigdy nic leży sobie instrukcja obsługi. Powiedzcie sami jak tu nie uzależnić się od takiego sqterka. Toć to ciekawsze niż kostka Rubika. Pozdrawiam J.D.
Gość magnes Opublikowano 20 Czerwca 2010 Opublikowano 20 Czerwca 2010 skrytka w której jak gdyby nigdy nic leży sobie instrukcja obsługi. Yyy... to co, jakiś skan? ksero? !tut
jack daniels Opublikowano 21 Czerwca 2010 Autor Opublikowano 21 Czerwca 2010 Cała instrukcja posiada 3 x 185 stron. 185 po angielsku 185 po włosku 185 po hiszpańsku Napisz którą wybierasz to zobaczę w kserowni co to będzie kosztować. Jednak niewiem czy ma to jakiś sens skoro jest to ta sama instrukcja która mieści się w necie http://campaigns.hondampe.com.au/Motorcycl...%20NSS250EX.pdf Pozdrawam J.D.
Marynarz Opublikowano 21 Czerwca 2010 Opublikowano 21 Czerwca 2010 No może bys zapodał jakies fotki w końcu tej swojej pieknej FORZY !scooter
Woody Opublikowano 21 Czerwca 2010 Opublikowano 21 Czerwca 2010 Pozwolę sobie uprzedzić właściciela !scooter
Marynarz Opublikowano 21 Czerwca 2010 Opublikowano 21 Czerwca 2010 Cóż można dodać... ŚLICZNA !scooter , tylko jakieś "paskudy" Jej na kark wlazły !piwko
jack daniels Opublikowano 21 Czerwca 2010 Autor Opublikowano 21 Czerwca 2010 Nic nie mogłem poradzć, za flaszkę człowiek zrobi wszystko. !scooter !piwko Pozdrawiam J.D. !piwko !piwko !piwko
Rekomendowane odpowiedzi