Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Opony - co wybrac

greegi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Przegladalem forum i zauwazylem, ze stosunkowo malo tematow jest o oponach.

Poniewaz ostatnio stoje przed problemem zakupu opony na przod do swojej majki, wiec chialem sie poradzic co wybrac.

Z tego co widze, na sieci jest:

1 - Dunlop K488

2 - Metzeler ME 7 Teen

3 - Pirelli GTS 23

4 - Metzeler FeelFree

5 - Michelin PILOT SPORT SC

6 - Dunlop 207 Runscoot

7 - Dunlop GT301

8 - Michelin GOLD STANDARD

9 - Pirelli Diablo Scooter

Mysle nad 2, 3, 4, lub 5. Macie jakies pozytywne lub negatywne doswiadczenia?

Ja w majce mam Dunlop 207 Runscoot. Sprawują się bardzo dobrze zarówno na mokrej jak i suchej nawierzchni !happybth Gdybym dzisiaj miał zmieniać to pewnie też bym wybrał te opony

• Klubowicze

Mam na tyle coś takiego (4 - Metzeler FeelFree ) zrobiłem na niej dopiero 2 tys. i na razie jest spoko . !happybth

• Sympatycy

Nie ma wprawdzie tej firmy w Twoim zestawieniu, ale osobiście używam i mogę polecić coś takiego.

W naszych klimacie, gdy jeździ się w różnych warumkach atmoswerycznych i na jezdni można spotkać różne niespodzianki w postaci np. piachu czy bardzo śliskich "znaków poziomych", sprawują się świetnie !placz1 .

6 - Dunlop 207 Runscoot

Ja do swojej Majki założyłem właśnie takie buciki ale pan oponiarz z puławskiej powiedział że będe narzekał strasznie na nie (i miał na myśli że są twarde, długo się rozgrzewają itp... a ja mu na to że moja Ypka to nie ścigacz... :) ).

Jak na razie 320 km zrobione w ulewnym deszcze (wypad do Kwakiego),na suchej też całkiem sporo i powiem że na razie się sprawują na 5+ !placz1

Ja w majce mam Dunlop 207 Runscoot. Sprawują się bardzo dobrze zarówno na mokrej jak i suchej nawierzchni !placz1 Gdybym dzisiaj miał zmieniać to pewnie też bym wybrał te opony

Potwierdzam świetne oponki i na sucho i mokro. Dobrze zachowują się też przy temperaturach otoczenia poniżej 10 stopni (testowane tak do 5st cels)

6 - Dunlop 207 Runscoot

Ja do swojej Majki założyłem właśnie takie buciki ale pan oponiarz z puławskiej powiedział że będe narzekał strasznie na nie (i miał na myśli że są twarde, długo się rozgrzewają itp... a ja mu na to że moja Ypka to nie ścigacz...  ).

Dziwne, one właśnie są miękkie i przyczepne, co niestety może być okupione szybszym zużyciem. Taką opinię jak wystawił pan oponiarz ja mam o Bridgestonach HOOP( ale długo posłużą). Poniżej 10 st robiły się bardzo twarde, a kiedy dochodziła mokra nawierzchnia robiło się bardzo nieciekawie.

Nie wypowiem sie jesli chodzi o rodzaj opon, ale powiem cos o ich sparowaniu. Zamontuj na przod i tyl opony tego samego modelu, rozparowanie opon moze powodowac np. nierownomierne odprowadzanie wody spod kol i rozne zachowanie sie kol na roznych nawierzchniach. Moja rada: Na kola zakladaj jedynie opony "sparowane" !placz1 !

• Sympatycy
Nie wypowiem sie jesli chodzi o rodzaj opon, ale powiem cos o ich sparowaniu. Zamontuj na przod i tyl opony tego samego modelu, rozparowanie opon moze powodowac np. nierownomierne odprowadzanie wody spod kol i rozne zachowanie sie kol na roznych nawierzchniach. Moja rada: Na kola zakladaj jedynie opony "sparowane" :( !

Wydawało mi się to "oczywistą oczywistością", ale może nie dla wszystkich :) .

@greegi, nie napisałeś jaką oponę masz z tyłu, bo to powinno być chyba podstawowym kryterium wyboru opony na przód !placz1 .

Hmm, z tylu mam Dunlop K488 (z przodu zreszta tez). Jest ona w b. dobrym stanie, niestety przednia wygląda tragicznie. Bieżnik niby jest ale guma jest już zestarzała i widać pajączki na bokach.

W sumie tylna opona sprawuje sie niezle. Jezdzilem przy 0'C jak i w duzym deszczu. Tragedii nie bylo. Moze dlatego, ze staram sie jezdzic ostroznie.

W sumie zdecydowalem sie juz na Metzeler FeelFree. Ale do poniedzialku jeszcze to przemysle.

Moze da rade je tak sparowac. Kurcze, obu nie chce mi sie wymieniac :|

• 2 miesiące temu...
Dzisiaj w gazecie Motocykl wyczytałem, że Sava atakuje rynek skuterów.

Sava

Miał ktoś styczność z tymi laczkami ?

Ja mam Sava ale jeszcze nic nie mogę napisać, bo za mało przejechałem - przód i tył Sava MC28.

Opinie o oponach:

TEST OPON

• Klubowicze

Sava

Ja miałem w Dinku te opony.

Nie mogę powiedzieć że byłem z nich zadowolony.

Nie jeździłem na nich od nowości ale takie kapcie miał !OK jak go kupiłem, były już zużyte w około 50%.

Na mokrym asfalcie i na ubitej żwirówce niestety bardzo się ślizgały przy hamowaniu i miały uślizgi na zakrętach.

Już takich nie założę do żadnej maszyny.

• 4 tygodnie później...

Sava

Właśnie również zakupiłem oponę tej firmy, bo opona, którą mam na tyle nie wygląda za ciekawie. Dziwi mnie to, bo przebieg tylko 16000 - chyba było kręcone? Na razie kupiłem jedną oponę, bo niestety finase nie pozwolą mi na zakup drugiej.

Mam pytanie: czy należy wyważyć oponę tylną, czy można sobie ten zabieg odpuścić?

• Klubowicze

Ja w swoim skuterku wyważałem tył , bo później może być problem z rozsypanym łożyskiem koła . :lol:

• 2 tygodnie później...

....a ja własnie wróciłem od mojego zaprzyjaźninego mechanika. Wymieniłem wreszcie tylną oponę!

Mówię wam ile trzeba sie na rozkręcać!:huh:.

Tłumik, potem taką obudowę ala wahacz, potem odkręcić amortyzator prawy,zacisk hamulca, błotnik i na końcu odkręca się koło. Nazbierała się jedna duża kupka śrubek;).

Stara oponka zeszła z kółka jak miodzio. Nałożenie nowej oponki było już troszeczkę trudniejsze, ale maszynka dała radę (zwykła samochodowa z przystawką).

Wszystko zmierzało ku dobremu koncowi , gdy nagle w zakładzie pojawiłm się gość z wypasiona Audiką A6, który wymienic opony musi na wczoraj. Kolega popatrzył się z błagalnym wzrokiem na mnie. "Dobra bierz się za Audi, a ja sam poskręcam" - powiedziałem. Powiem szczerze, że gdybym się nie przygladał, co on robi to nie wiem jak długo mi by to zajęlo. Ale dzięki temu że uważnie patrzyłem, skręciłem, to w miarę szybko. Kolega tylko posprawdzał, a że było OKI, więc się ucieszyłem, bo "zaśpiewał" mi 10 zeta!

Nie wyważył mi jednak kółka, bo niestety nie miał jak.

Ogólnie jestem zadowolony z nowej gumy, bo ładnie wygląda i lepiej się po zakrętach jeździ (tamta już była "kwadratowa"), a w dodatku było tanio i się coś nauczyłem, no i wreszcie mam założony nowy laczek! :huh:

Od nowości w Madisonie miałem oponki fitma Sava (MC28). Przy wilgotnej nawierzchni tylna miała tendencje do uciekacia. Tylna oponka wytrzymała 11000 km, zrobiła się garbata, cała zniekształciła. Wymieniłem na Dunlopa i jestem zadowolony.

Ja mam z tyłu Michelina Gold Standard i kilka razy mi uciekał (tylko raz na mokrym) :huh: Z przodu Pirelli GTS 23 (dość mocno zjechany) i jest bardzo dobry. Pirelli jest miękka i bardzo szybko łapie temperaturę, Michelin dużo twardszy. Wybiorę chyba Pirelli :huh:

W momencie zakupu SW miałam z tyłu sava - ładnie wyłysiała za poprzedniego właściciela. Założyłam na oba pirelli i jak na razie OK, ale nie testowałam w warunkach ekstremalnych

Na kołach założone PIRELLI GTS 23/24 i złego słowa o nich nie powiem (przejechałem na nich ponad 20 tys.)

atuty:

-b.dobre trzymanie w zakrętach

-super na wilgotne dni

-wygląd

... no i ogólnie dobrze się trzyma drogi i nawet długo wytrzymuje (wymieniona po ok.18 tys.) z czystym sumieniem mogę więc polecić Pirelli jako b.dobrą oponę na 2oo