STALONE Opublikowano 27 Września 2010 Opublikowano 27 Września 2010 Bezsens !!! Zyczeę miłego dnia i pozdrawiam.
Patryk92 Opublikowano 27 Września 2010 Opublikowano 27 Września 2010 Ja osobiście staram się nie mieszać w powód katastrofy zachowując się neutralnie, bo i tak zapewne prawdziwych powodów nie poznam(y). Jednak mimo tego ciągle otacza mnie temat tej katostrofy więc przypomne, że tam nie leciał tylko Prezydent RP. Były tam też takie osoby jak np. prezes NBP, który nie chciał dać Tuskowi kasy (po katastrofie ją dostał). Dlatego jak ktoś szuka motywu to znajdzie, bo jest ich więcej. BYĆ MOŻE była to Rosja, BYĆ MOŻE była to Polska, BYĆ MOŻE był błąd pilota lub BYĆ MOŻE zawiódł sprzęt, BYĆ MOŻE... . Specjalnie podkreśliłem te słowa, bo rozmowa, która tutaj toczy się od pewngo czasu wg mnie opiera się na domysłach i nic z niej nie wynika. Ten kto chce widzieć w tym spisek będzie go widział, a wy niewiele jesteście w stanie zrobić. Pozdrawiam
Gość Opublikowano 27 Września 2010 Opublikowano 27 Września 2010 Patryk, jaką kasę chciał Tusk? Na co? A teraz ją dostał?, no doprawdy...
Sympatycy siemik Opublikowano 27 Września 2010 Sympatycy Opublikowano 27 Września 2010 Według mnie.Lecieli,lecieli nie zauważyli że spadają i spadli.I nie ważne kim byli - byli istotami żywymi,których zawsze szkoda !happybth .
Patryk92 Opublikowano 27 Września 2010 Opublikowano 27 Września 2010 Chodzi o rezerwy NBP, ponieważ Polska jest coraz bardziej zadłużona. Wg Skrzypka powinno się wprowadzić więcej cięć budżetowych, a w/w rezerwe zainwestować, ale Tusk (mam tu na myśli PO) chciał te pieniądze wydać na łatanie dziury budżetowej. Siemik: Przyłącze się do twojego ostatniego zdania.
Gość Opublikowano 27 Września 2010 Opublikowano 27 Września 2010 No to PO za mało wzięło, bo jeszcze VAT podnoszą, kurcze, to ja już wole, jak biorą z NBP niż ode mnie. !happybth
Geni Opublikowano 28 Września 2010 Opublikowano 28 Września 2010 Politykujecie sobie tutaj w najlepsze, tymczasem znacznie ważniejsze dla sprawy jest stwierdzenie, że lot Papa Lima Foxtrot 101 był w planie lotu oznaczony, jako lot o charakterze wojskowym.
Gość Opublikowano 28 Września 2010 Opublikowano 28 Września 2010 No tak, Geni, politykujemy, bo ja widać, ten lot stał się nawet lotem ekonomicznym, chodziło jednak Prezesa NBP. Także, czy lecieli po wojskowych procedurach, czy też po cywilnych, to i tak nie ma znaczenia. Ja to tylko jestem zszokowany dalszą reakcji Rosji. Wykosili Prezydenta wraz ze wszystkimi głównodowodzącymi, a jednak 12.04 nie wkroczyli do Polski, Zginął Skrzypek, a tu nic, złotówka jako tako, Rosja banków nie przejmuje. Wszystko wskazuje na to, że „polegli” bezsensownie.
Sympatycy szorstki Opublikowano 28 Września 2010 Sympatycy Opublikowano 28 Września 2010 Flyman, Co nie ma znaczenia ? To nie wiesz, skoroś taki "oblatany" i wogóle, że konwencja czikagowska dotyczy lotnictwa cywilnego ? Pracujesz na tytuł konsula honorowego Rosji, żeś taki święcie przekonany ? !happybth Geni, ciekawe co w związku z tym, powiedzą teraz ci, co podjęli decyzję o zastosowaniu w/w konwencji, a nie umowy dwustronnej z 1993 roku KLIK ? Lot wojskowy, czyli cywilny... Jak znam życie, to pewnie znowu się rozmydli sprawę jakimś dokumencikiem antydatowanym, o zmianie np. charakteru lotu a następnie mendia dalej będą drukować w mózgach o doskonałej współpracy i postępach... pzdr
Gość Opublikowano 28 Września 2010 Opublikowano 28 Września 2010 Pracujesz na tytuł konsula honorowego Rosji Ja zawsze staję po stronie słabszego. To nie wiesz, skoroś taki "oblatany" i wogóle, że konwencja czikagowska dotyczy lotnictwa cywilnego ? Coś tam mi się obiło o uszy, ale ja raczej cały czas myślę o przyczynach, a nie o sposobie prowadzenia śledztwa. Choć to drugie jest oczywiście bardzo ważne.
Geni Opublikowano 28 Września 2010 Opublikowano 28 Września 2010 szorstki właśnie sobie przegryzam słone paluszki i czekam z ciekawością, jaka na ten "news" (nawiasem mówiąc news to nie jest wcale, bo plan lotu był znany już jakiś czas temu) będzie reakcja. Gdyby lot miał charakter cywilny i miałby być stosowane procedury cywilne, to siłą rzeczy PLF101 musiałby siadać na innym lotnisku co najmniej 300km od Smoleńska, zarówno 7, jak i 10 kwietnia, gdyż "pasadka" w procedurach cywilnych prawdopodobnie wcale nie byłaby możliwa na tym zadupiu VVS Rasiji ze względów technicznych i proceduralnych m.in. obowiązkowej korespondencji w j. angielskim. B.T.W. Wynajmowane cuda brazylijskiej techniki wogóle lotów o charakterze militarnym wykonywać nie mogą, bo piloci na nich latają cywilni, ale LOT trzeba wspomagać !happybth .
STALONE Opublikowano 28 Września 2010 Opublikowano 28 Września 2010 Ot i "szorstki" mądry człowiek,sprowadził bezpiecznie "flymana" na ziemię. Jeżeli wina tej tragedji,laeży po dwóch stronach RP i FR. To potrzeba lat ,żeby to wyjaśniono do końca.
Gość Opublikowano 28 Września 2010 Opublikowano 28 Września 2010 A bo „Szorstki” jest mi jak ojciec ze względu na posiadanie mocniejszego brata. Generalnie to wyjaśnienie wszystkiego jest nieosiągalne, bo te dane znajdują się w najważniejszym rekorderze. A on jest już nie do odczytania.
MARCVS Opublikowano 28 Września 2010 Opublikowano 28 Września 2010 Właśnie nie dawno oglądałem program Misja Specjalna Pokazywali tam film z miejsca tragedii obrazujący, jak Rosjanie obchodzą się z wrakiem Polskiego samolotu, tnąc go na kawałki, piłami i przecinakami hydraulicznymi wybijając szyby(po co???? !piwko ) Potem redaktorzy zadawali pytania prokuratorom wojskowym ,, Czy tak się postępuje z dowodami, jakimi są szczątki samolotu?'' Oczywiście prokuratorzy odpowiedzieli że nie Że można to określić jako niszczenie dowodów, oraz zacieranie śladów!!!! To straszna porażka naszej dyplomacji Jak można było dopuścić do takich bezmyślnych poczynań Rosjan???? Mam wrażenie, po obejrzeniu programu, że nigdy nie dowiemy się jaka jest prawda Tak jak nie wiemy do tej pory jak doszło do katastrofy w Gibraltarze Znalazłem takie materiały z misji specjalnej: TU Ale pewnie jest też do obejrzenia na stronie oryginalnej, ja jednak nie zainstaluję specjalnego programu, bo jestem w pracy, i działam na nie swoim sprzęcie CO WY NA TO???? !!!!!
Klaud Opublikowano 28 Września 2010 Opublikowano 28 Września 2010 Marcvs, przy całym poparciu jeśli chodzi o zaniedbania w śledztwie (gdzie u diaska nasi prokuratorzy się uczyli fachu? Gdzie ten 'dobry' Klich?), to o Gibraltarze wiemy już na tyle dużo, że nie ma co gdybać - tam był motyw - Sikorski, który nie chciał się układać z Moskwą, był przeszkodą w "brataniu się" Anglików ze Stalinem - wiózł ze sobą obfite materiały w sprawie Katynia - był - pomimo przedwojennych waśni i sporów pomiędzy sanacją a obozem Dmowskiego - generalnie bardzo poważany i szanowany przez rodaków (cywili), ale też elity wojskowe i polityczne Na Gibraltarze przebywało wtedy oficjalnie kilku oficjeli radzieckich, w tym bodajże ambasador - do ostatniej chwili liczono, że uda się przekonać zakulisowymi metodami Sikorskiego do wycofania się z "głupiego projektu" i współpracy, mord nie był jedyną opcją. Ale podkreślam - tam były MOTYWY. Podobnie sprawa motywacji przy mordzie Katyńskim (i wielu innych mordów - tak radzieckich, jak i niemieckich, bo przecież ten sam motyw miały wszystkie inne działania przeciwko inteligencji, księżom, nauczycielom - słowem: elitom naszego kraju --> utrudnić organizację oporu, a po wojnie - utrudnić w ogóle życie intelektualne, co się w dużym stopniu niestety udało, a gros z tych, co przeżyli, emigrowało). Nijak sytuacji Gibraltaru nie jestem w stanie przyrównać do tragedii pod Smoleńskiem - Lech Kaczyński nie miał jak wiadomo szans na reelekcję (można to zwalać na media, które 'promowały określoną opcję', jak się słyszy, "zażydzoną" GW czy inne duperele, ale niezależnie od przyczyn fakt jest faktem, te same statystyki puszczała 'publiczna TV' oraz Rzepa), ale NAWET JEŚLI ktoś z Moskwy chciałby go zgładzić, to naprawdę mniejszym echem by się obeszło bez tych pozostałych ponad 90 osób i to jeszcze w rocznicę Katynia. Rosjanie są wysoko kwalifikowani w usuwaniu polityków ze stołków, ale w ostatnich latach obcych polityków usuwają ze sceny raczej tak, jak na Ukrainie, czy w Gruzji - wspierając, fałszując wyniki wyborów, sponsorując określone partie itp. "Przypadkowa" śmierć samego prezydenta Kaczyńskiego, np od zatrucia, czy w wypadku samochodowym (a nawet smierć już nie prezydenta, tylko osoby prywatnej, gdyby zaczekali do "po-wyborów") odbiłaby się jakimś tam niewielkim echem w świecie, ale nikt z tego powodu nie robiłby takiego larum jak przy śmierci niemal setki osób z elit polityczno-społecznych i to w taką rocznicę, nie patrzyłby cały świat Rosjanom na ręce itp itd. (A prezydent Lech Kaczyński w glorii chwały nie spocząłby na Wawelu - wątpię, żeby Rosjanie chcieli z niego zrobić męczennika za polskość i niezawisłość od Rosji, Niemców i 'zażydzonej Europy', że tak sobie pozwolę na sarkazm). Oczywiście można dodać, ze to właśnie dlatego Rosjanie wybili setkę osob, żeby odsunąć od siebie takie podejrzenia, ale... w ten sposób policja kryminalna powinna zawsze szukać mordercy tam, gdzie NIE ma motywu, a nie tam, gdzie ktoś go MA, czyli trochę absurd !piwko Podsumowując: nie mam zamiaru ferować wyroków jak było na pewno i tylko o to samo proszę innych. W mojej prywatnej opinii zawiniły - po części ruski bajzel (i dlatego teraz zaciemniają co się da) - a po części nasze napięcie się na to, by tam wylądować (generał nad ramieniem pilota to nie jest przecież dobry pomysł, chyba nikt rozsądny z tym nie polemizuje). Ile której części - nie zamierzam zgadywać. Ale podkreślam - to moja prywatna opinia, nie jestem specjalistą od wypadków lotniczych i nie zamierzam się spierać, czy skrzydło Tupolewa wytrzymuje drzewo o średnicy przekroju 30cm, czy tylko 25cm, ani czy pilot lecąc np 300kmh miał szansę w porę dojrzeć drzewa w tej mgle (takie proste wyliczenie zrobiłem - jeśli leciał tylko 300kmh, to w 1sek pokonuje 833m, czyli w tej widoczności na decyzję miał ok. 0,5s do 1s - niech mnie ktoś poprawi, może źle myślę). Zgadzam się z osobami, które węszą w tym spisek, że należy deptać prokuraturze po piętach, żeby wyjaśniła jak najwięcej, oraz naciskać na rząd, by wydusili z Rosjan zwrot materiałów (tak wraku, jak i wszelkiej innej dokumentacji). Ale chyba nie warto, byśmy się tu zadziobywali na forum skuterowym, bądź, co bądź. Pozdrawiam wszystkich zwaśnionych i zacietrzewionych, po obu stronach 'barykady' I w imię szacunku dla demokracji proszę też o mniej epitetów dla obecnych władz naszego kraju.
MARCVS Opublikowano 29 Września 2010 Opublikowano 29 Września 2010 Muszę Cię niestety poprawić Pojechałeś na moim grzbiecie nie wiedzieć czemu??? Nigdy nie twierdziłem, że nie wiem dlaczego zginął Skorski w Gibraltarze !piwko powiedziałem, że nie znamy przebiegu tej katastrofy Nie przypominam sobie abym słał jakieś epitety pod adresem obecnego rządu, którego jak widzę Ty jesteś zagorzałym zwolennikiem Stwierdziłem tylko że sytuacja wokół katastrofy i tuż przed nią, TO PORAŻKA NASZEJ DYPLOMACJI !!!!!! i to jest fakt niezaprzeczalny Nie wiem skąd Twoje zacietrzewienie, ale domyślam się że kierowały tobą emocje, po obejrzeniu materiałów które pozwoliłem sobie przytoczyć Jednak obie te katastrofy można porównać, bo w obu przypadkach, pozostaną one nie wyjaśnione. Po tym co wyczytałem i obejrzałem ostatnio, już straciłem nadzieję na to że nasza prokuratura i dyplomacja, jest w stanie cokolwiek jeszcze w tej sprawie wyjaśnić Nie zamierzając ferować wyroków, wciskasz nam coś o generale nad ramieniem pilota, więc w jednym poście przeczysz sam sobie Choć piszę trochę późno i nieco zmęczony, to jednak ogarniam to co piszę Pozdrawiam Marek
Klaud Opublikowano 29 Września 2010 Opublikowano 29 Września 2010 Nie wiem skąd Twoje zacietrzewienie, ale domyślam się że kierowały tobą emocje, po obejrzeniu materiałów które pozwoliłem sobie przytoczyć Niestety na materiałach ostatnio poległem - wymiękłem z uwagi na składnię i masę błędów; oczywiście nie wyłącznie po jednej stronie Nie zamierzając ferować wyroków, wciskasz nam coś o generale nad ramieniem pilota, więc w jednym poście przeczysz sam sobie Zapewniam Cię, że nie w złych intencjach, ale by pokazać, że wątpliwości są, ale nie wyłącznie w jedną, słuszną stronę, i że takich podejrzeń możemy sobie wyprodukować więcej, choćby dzieląc prędkość przez sekundy w Excelu Moje "wypominki" jednak nie mają się skalą nijak do stwierdzenia : Jednak obie te katastrofy można porównać, bo w obu przypadkach, pozostaną one nie wyjaśnione. To trochę jak w tym kawale z kondolencjami Putina o godzinę za wcześnie - SKĄD TO WIESZ ? !piwko A co do Gibraltaru - to już nawet Anglicy przestali zaprzeczać, po prostu nie chcą się wypowiadać. Chodziło mi właśnie o uniknięcie tak zdecydowanie i ostro postawionych tez z wyrokiem kto jest temu winien na tym etapie śledztwa (no chyba, że pomimo tylko 2 wątpliwości, jakie wyciągnąłem, oraz 150 innych, uważasz razem z Jarosławem Kaczyńskim, że to Komorowski z Tuskiem na współę ukatrupili Lecha Kaczyńskiego, przy okazji grillując torcik polskiego społeczeństwa? Nie wiem, jak było, nie jestem jasnowidzem, ani nawet specjalistą ds wypadków lotniczych. Widzę, czytam jedynie wywiady z ekspertami lotniczymi i do tej pory w zdecydowanej większości w zakresie lotniczym nie mają oni wątpliwości (nie mówię tu o podejrzeniach kto co robił z wrakiem po katastrofie, tylko o przyczynach). Jeśli masz linki do jakiegoś poważnego artykułu, w ktorym wypowiada się poważny specjalista ds lotnictwa i tylko na ten temat, który zna, nie snując od razu podejrzen nt spraw spoza zakresu jego kompetencji, to please podeślij linka. Pozdrawiam, Klaud
MARCVS Opublikowano 29 Września 2010 Opublikowano 29 Września 2010 Nie chce mi się odbijać piłeczki w nieskończoność więc pozwolisz, że pozostawię Twoje uwagi bez komentarza tym bardziej, że piszę z telefonu, a nie jest to wcale łatwe. Jeśli chcesz poczytać wypowiedzi specjalistów to poszukaj linków w tym wątku, było ich wiele Pozdrawiam
eMKa Opublikowano 30 Września 2010 Opublikowano 30 Września 2010 A do spokoju jeszcze ciągle daleko... Katastrofa Smoleńska i wszystko co się po niej stało pozostanie pewnie jeszcze przez długie miesiące (a może nawet lata) źródłem emocji dla tych, którym nie jest "wszystko jedno". Szkoda, że te nasze przeżycia mają swoje źródło zachowaniach godnych ubolewania, czasem wręcz haniebnych. Po przywiezieniu do Polski ludzkich szczątków z miejsca Katastrofy pytano mnie czasem czy byliśmy zdziwieni, zszokowani takim "znaleziskiem". Z niekłamanym smutkiem odpowiadałem, że nie. A to znaczy, że można było się tego spodziewać. Tego że polana pod Smoleńskiem jest ciągle cmentarzem, że komuś nie zależy na tym aby tak nie było. Że szczątki ofiar Katastrofy mogą stać się "łupem" biegających tam zwierząt, chodzących tam ludzi. My z szacunkiem - okryte Biało-Czerwoną przywieźliśmy je do Polski, ale można było inaczej... Mam przed oczami twarz Matki jednej z ofiar i łzy w oczach gdy mnie pytała:"to prawda?, tam są kości? może mojego syna..." Wybaczcie, ale winię za to nie tylko Rosjan - oni nie zabezpieczyli, nie zbadali, zniszczyli, zagmatwali... Zawinili. Ale my dopiero po pół roku zaczynamy o tym mówić ustami prokuratorów, ministrów, specjalistów... bo ludzie prości mówili od początku. Szkoda, że źle pojęta polityka znów rozmija się z ogólnie przyjętym i wyrażanym poczuciem sprawiedliwości, uczciwości i wrażliwości. Szkoda, że tyle czasu musiało upłynąć żeby można było wykonać najprostsze i najbardziej podstawowe czynności: zbadać i zabezpieczyć teren Katastrofy, osłonić szczątki samolotu. A ten czas i ludzkie szkodliwe działanie już zrobiły swoje. Dlaczego, komu na tym zależy? Pytania bez odpowiedzi. Dziś bez odpowiedzi.
iQ! Opublikowano 4 Października 2010 Opublikowano 4 Października 2010 Zachęcam do obejrzenia dzisiejszej (5.10) "Misji specjalnej" na TVP1 o godz. 22.50 Będzie oczywiście poruszony temat ww. znaleziska i wypowiedź eMKi na tenże temat oczywiście.
Pollacco Opublikowano 5 Października 2010 Opublikowano 5 Października 2010 hej, co bylo bo jestem u ruskich i nie widzialem a na youtubie nie ma.... ocien interiesno szto pagawarili:)
iQ! Opublikowano 5 Października 2010 Opublikowano 5 Października 2010 Dzisiaj jest emisja, a jutro bedzie odcinek w sieci. Podesle linka.
MARCVS Opublikowano 6 Października 2010 Opublikowano 6 Października 2010 Oglądałem !happybth SZOK ! ! ! !happybth
Rekomendowane odpowiedzi