Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Piaggio x8 250 czy Xciting 500

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przyszedł czas na zmiany do tej pory burek 250 ale czas już na coś świerzszego. Przeglądam oferty i ostateczny wybór to właśnie te 2 skuty z tematu. I teraz pytanie co wybrać

Xciting 500 - czy jest duża różnica między wtryskiem i gaźnikiem czy jest coś na co warto zwrócić uwagę

czy

Piaggio x8 250 - czy jest coś na co warto szczególnie zwrócić uwagę

Wiem że jest spora różnica w pojemności a co za tym idzie w osiągach pytanie czy za podobną kwotę, przebiegu roczniku jest sens zejść z pojemności kupując skuta teoretycznie lepszej jakości. Jak oceniacie te 2 skuty. A może macie pomysły co jeszcze można kupić w podobnej cenie - interesuje mnie rok 2006+ no i nie może być sprowadzony...

Pomóżcie !scooter

Opublikowano

A co z burkiem ?! Byles do niego tak przywiazany...

Opublikowano

Z tych co wymieniles to ja bym bral Burka 400, a jak jak nie AN400 to Kymco, (wieksza pojemnosc, bardziej uniwersalny, i latwiejsza sprzedaz jak sie znudzi)

• Sympatycy
Opublikowano

A ja bym brał Excytację 500. Poczujesz różnicę !scooter

Zadnego burka 400, żadnego 250 ccm...

pzdr

Opublikowano

dłuższa historia... też wolałbym go nie sprzedawać ale chce coś świeżego - planuje kilka dłuższych tras a burek ma jednak 10lat...ale do miasta jest super

szorstki a wiesz może jak się ma spalenie w XC 500 na gaźniku i na wtrysku ?? duża to różnica jest??

Opublikowano

!scooter

• Sympatycy
Opublikowano
szorstki a wiesz może jak się ma spalenie w XC 500 na gaźniku i na wtrysku ?? duża to różnica jest??

Jest różnica, ale jak zapewne wiesz, nie jestem fanem aptekarskiego śledzenia

ile moja piękność i marzenie PALI.

Generalnie mnię to WALI.

Maxi, dla mnie nie jest tylko "wołkiem roboczym", ale bardziej czymś, co sprawia radość !scooter

Tak samo było z pięćdziesiątką, które czasem paliła tyle co obecnie moja Włoszka :D

Oczywiście ważna formułka: "nie chciałem nikogo obrazić"... :D

pzdr

Opublikowano

Powiem szczerze jeśli jest to różnica rzędu 0,5l - 1 l na 100 to też mnie to wali ale słyszałem opinie że xcitingi palą okrutnie a wiesz dla studenta czasem rzecz ważna - dla mnie maxi to fun i środek transportu więc śmigam raczej sporo

Opublikowano

!scooter

• Sympatycy
Opublikowano

Poszukaj w starszych tematach,o spalaniu Xcitinga było już pisane.

Dzisiaj tankowałem swojego i wyszło 4.8476190..../100. :D (wtrysk)Sam oceń czy dużo czy mało.

Opublikowano

dzięki i o taką odpowiedz mi chodziło chociaż wystarczyło napisać koło 5 :D

Opublikowano

:lol: Osobiście wybrałbym Xcitinga, zawsze to już pięćsetka z zapasem mocy.

Ale to tylko moje skromne zdanie. ...ach te dylematy zakupów. Zawsze ciężko się zdecydować.

Opublikowano

A no właśnie im dłużej się człowiek nad czymś zastanawia tym trudniej jest wybrać :lol:

Opublikowano

Witam

Ja mam XC500 na gaźniku i na spalanie nie narzekam przy spokojniej jeździe pali około 4,6-4,8l/100 przy jeździe autostradą z dużymi prędkościami spalanie jest około 5,2-5,5l/100.

Ogólnie trzeba tylko pamiętać o regularnych wymianach płynów i wszystkich filtrów a nie powinieneś mieć problemu.

Jednak wybór należy do ciebie

pozdrawiam

Marek

Opublikowano

Gaźnik spalanie potwierdzam. Trasa 4,3 miasto 5,2.

No ale to nie wszystko. Poprzednio miałem B&W 125 i na zakup Xcitinga zdecydowałem się ze względu na dobrą sieć serwisową i dostępość części.

Generalnie Xciting jest wygodny, dobrze wygląda, technologia raczej tradycyjna bez udziwnień co ułatwia ekspoatację no i ma przystępną cenę. Stety, niestety jego wady także są rozpoznane i łatwe do usunięcia. Polecam.

Opublikowano

Ja też radzę większą pojemność :P

Przede wszystkim zapas mocy :blink:

Opublikowano

jak chodzi ci głownie o niezawodność to lepiej wybierz skuta na wtrysku

Opublikowano

Widzę że o 250 nawet nik nie wspomniał :P Kurczę chyba utwierdziliście mnie w przekonaniu że 500 to 500 nie wiem tylko jak ta różnica w masie i wielkości w korkach będzie się sprawować ale skoro B650 się da to powinienem dać rade :blink:

Opublikowano
nie wiem tylko jak ta różnica w masie i wielkości w korkach będzie się sprawować

Różnica w masie jest :(:P

I uwierz mi!!! Czasami ciężka do opanowania !happybth

Ale najwyżej jak już się nauczysz ją opanowywać, udasz się do lakiernika !happybth

Ja tak na pewno zrobię w przyszłym sezonie :blink:

:(

Opublikowano

Każdy chwali, co ma, ale ja też polecam Xciting-a. W moim przypadku był to pierwszy skut i w korkach w Wa-wie na początku miałem lęki, ale po złapaniu wprawy jest OK. Spalanie 50% trasa (od 90 do max) i 50% korki W-wa około 5,5 (gaźnik).

Opublikowano

Bierut jakie wady? Z tego co wiem to wady fabryczne już dawno Kymco wyeliminowało.

Spalanie... Mój na dotarciu, z "ciężkim nadgarstkiem" po mieście 5,5-6/100km. W trasie (wczoraj 170km) wyszło 4,9l/100km.

Da sie na pewno lepsze wyniki osiągnąć p trzeba dotrzeć dobrze i ciut lżejszą łapę mieć ;P

Jak wyżej koledzy pisali - jak skuter ma być tylko pojazdem do przemieszczania się to może to i ważne. Ale mi to lotto - nie dość, że sprawnie i szybko dojeżdżam na miejsce to jeszcze radochę z tego mam :blink: I niech sobie nawet te 6l/100 w mieście łyka - do skutera nie umywa się żadna bryka! Z zaczytancyh i zasłyszanych opinii spalanie wtryskowego na poziomie 4,5 - 5,5 oscyluje. Zależnie od łapy.

Opublikowano

x8 wygrywa pod względem wielkości schowków, to chyba największy bagażnik w skuterach

Opublikowano
x8 wygrywa pod względem wielkości schowków, to chyba największy bagażnik w skuterach

A w dodatku w czerni to śliczny skuter!!!!!

:blink:

• Sympatycy
Opublikowano

Jest piękny, ale nowy Exciting w białym malowaniu

wcale nie zostaje w tyle pod względem estetyki !YES

Ciężko mi to pisać bo jestem fanem marki Piaggio :blink:

No i powtarzam: silnik -> 500ccm !OK

Jeśli Exciting będzie w miarę dostępny, kupiłbym właśnie

jego. Póki co, trzeba czekać na niego ok. 2 miesięcy !bicz

pzdr

Opublikowano

Piro, masz przeciez tez Piaggio X8 z bardzo dobrym silnikiem 400 ccm...