Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Jaka przednia opona 100/90-10 ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Przeglądam szukanie i alledrogo i zastanawiam się nad wymianą przedniej opony.

W tym rozmiarze znalazłem Heidenau K58 i K48 lub Michelin SM100.

No i jeszcze jakieś chińskie, ale one odpadają.

Wyczytałem, że Heidenau są miękkie i wytrzymują 10-14tys km, to raczej dobrze.

Chodzi mi o jazdę po mokrej lub suchej jezdni,ale raczej nie po lodzie, od wczesnej wiosny do pierwszych śniegów, z dobrym odprowadzaniem wody, głównie miasto ale i weekendowe wyjazdy szosowe 2x200km.

Na obecnej oponie zdarzyło mi się raz, że skręcając przy 25km/h w małą uliczkę prostopadłą, na wilgotnej nawierzchni asfaltu wystąpił duży uślizg i to mi się bardzo nie spodobało.

Czy może macie jakieś sugestie lub polecicie coś w tym rozmiarze?

pzdr

Opublikowano

a michelin pilot city są w tym rozmiarze? bo te mam teraz założone w SYMie [wcześniej oryginalne Maxissy] i są rewelacyjne- mogę się składać mocniej w zakręcie niż w nowych oryginalnych. w deszczu są pewniejsze i w końcu przestały mi grozić uślizgi na mokrym.

Opublikowano

Niestety brak. Są najwyżej S83 i S1.

Znalazłem coś jeszcze TUTAJ

Tylko czy taki bieżnik jak w Pirelli czy Dunlop nie będzie się ślizgał na mokrym w zakrętach?

Opublikowano

Ja w 50ccm mam Heidenau zimowe na przód i tył. Przód K58 snow tech czy jakoś tak.

Powiem tak - na mokrym trzymają rewelacyjnie. Na suchym też. Na śniegu w porównaniu do letnich - rewelacja.

Jak "letnie" heidenauki tak samo dobrze trzymają jak zimowe - to polecam śmiało.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Zdecydowałem się na Michelin SM100. Chyba dlatego, że wzorek w serduszka ;)

Kupiłem, założyłem i już zrobiłem 200km na suchej i mokrej nawierzchni.

Jedzie dobrze, nie pływa, nie trzęsie, w zakrętach (na razie jeszcze niezbyt położonych) spisuje się o niebo lepiej niż ta stara - nie mam obaw przed skrętem.

Przy ostrym hamowaniu na suchym asfalcie słychać ciche popiskiwanie - w/g mnie to dobrze bo jest odpowiednio miękka przy 15stC.

No i ciekawostka: bieżnik niby nie kierunkowy ale strzałka na oponie jest !OKK

pzdr

Opublikowano

bb1bce7976d74_0_n.jpg

!OKK Faktycznie te serduszka mają urok ...