Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Jakiego rodzaju oleju uzywasz w silniku skutera?

Jakiego rodzaju oleju uzywasz w silniku skutera?  

102 użytkowników zagłosowało

Nie masz uprawnień do głosowania w tej ankiecie lub wyświetlania jej wyników. Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Właśnie kupiłem do Tmaxa... syntetyczny Motul 7100 10W40...

A do kąpieli łańcucha zaserwowałem: Liqui Moly SAE80 GL4...

PS. Tak, przyznaję się bez bicia ;) , w tym roku nie wymieniłem oleju przed odstawieniem na zime ;) ...

• Odpowiedzi 51
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• dr.big

3

• wize60

2

• Maly Książe

2

• Artix

1

Top użytkownicy w tym temacie

• Sympatycy
Opublikowano

Motul syntetyk... ja zdążyłem wymienić przed zimą. :laughing:

Opublikowano

Ja też używam motula.

Opublikowano

Syntetyk Castrol - samochodowy Edge 10W/60, wcześniej zalewałem Power1Racing 10W/50, ale uznałem, że w przypadku silnika bez skrzyni biegów i mokrego sprzęgła lepszy będzie dobry olej samochodowy.

Opublikowano

Syntetyczny, Castrol Power 1 Racing 10W50 .

Opublikowano

Syntetyczny, Castrol Power 1 Scooter 4T ,5W 40 (Jaso MB)

Opublikowano

Czy leje ktoś do AN 650 olej samochodowy?

Opublikowano

Syntetyczny Gulf Syntrac 4T 5W40, API SL, JASO MA

Opublikowano

Półsyntetyk Castrol 10W40

Choć chyba powinienem syntetyczny patrząc na wpisy kolegów... Nie mam pewności co było wcześniej zalewane więc pomyślałem że półsyntetyk będzie ok.

Czy jest możliwe aby przy kolejnej wymianie przejść na syntetyczny?

Opublikowano

Motul 5100 półsyntetyczny 10W40 nowa formuła MA 2. Kolego BENDIX dolewać nie można ale przy wymianie owszem , ale czy warto przepłacać, syntetyk to do nowych maszyn

• Sympatycy
Opublikowano

Od nowości motor mojego T-maxa smarowany jest półsyntetycznym olejem Yamalube 10W-40

Opublikowano

Motul 5100 półsyntetyczny 10W-40 z przyzwyczajenia z poprzedniego moto :)

Opublikowano

Półsyntetyk Motul 10w40

Opublikowano

Syntetyk Castrol Power 1 Racing 10W40. (może trochę dziwne ale)kultura pracy silnika jest wyższa niż na Motulu 7100.

Opublikowano

wcześniej mobil 5w40 to samo co lałem do samochodu i aprilii

ale jak wyczytałem, że jest to olej tylko w technologi syntetycznej to do motura kupiłem Agip racing 5w40 (pełen syntetyk)

Opublikowano

Midland Motorcycle SAE 10W-40 półsyntetyk, do przekładni też.

Przebieg 23 tys.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

CASTROL POWER 1 4T 10W-40

Opublikowano

W poprzednim skucie Aprilia 500 półsyntetyk Motul 5100 10W40, w obecnym syntetyk Agip 5W40 4T

• Klubowicze
Opublikowano

Wczoraj pierwsza wymiana po 1000 km. Motul 5100 10W40. To półsyntetyk. Taki zarekomendowali w serwisie Hondy. Polatam 5 tysięcy i co ? Przechodzić na Motul 7100 10W40, czy zostać przy tym co do tej pory? Wszak moto "nowka".

Opublikowano

Czerwony Castrol 10W40 półsyntetyk

Opublikowano

Sprzedawca wykorzystał niedopowiedzenie i opchnął mi pojemnik 5 litrów półsyntetyka. Choć zamówiłem syntetyk, To co, mam wylać?

Pocieszam się, że dopóki nie pokonuję codziennie długich dystansów w Alpach, znanej marki półsyntetyk dla mojego Tajwańczyka to i tak nadto.

:-)

Czy ktoś tu uważa, że stosowanie mineralnego (znanej marki) oleju w typowo eksploatowanym skucie może być w jakimkolwiek sensie szkodliwe? Eeee

Rozumiem, że dobre opony chyba dają większy margines bezpieczeństwa. Ale kupowanie oleju syntetycznego chyba nie ma podstaw merytorycznych. Choć sam takiego używałem, dopóki ... jak wyżej. Takie łechtanie swojego ego, co?

Opublikowano

Sprzedawca wykorzystał niedopowiedzenie i opchnął mi pojemnik 5 litrów półsyntetyka. Choć zamówiłem syntetyk, To co, mam wylać?

Pocieszam się, że dopóki nie pokonuję codziennie długich dystansów w Alpach, znanej marki półsyntetyk dla mojego Tajwańczyka to i tak nadto.

:-)

Czy ktoś tu uważa, że stosowanie mineralnego (znanej marki) oleju w typowo eksploatowanym skucie może być w jakimkolwiek sensie szkodliwe? Eeee

Rozumiem, że dobre opony chyba dają większy margines bezpieczeństwa. Ale kupowanie oleju syntetycznego chyba nie ma podstaw merytorycznych. Choć sam takiego używałem, dopóki ... jak wyżej. Takie łechtanie swojego ego, co?

Połechać sobie możesz jak przepłacisz bo patrzysz na markę :)

Najważniejsze jest jakie parametry oleju twój producent silnika poleca,

bo przy tworzeniu silnika pracowało stado "inzynierków" i starali się ograniczyć tarcie do minimum biorąc pod uwagę dane parametry oleju,

a trzeba pamiętać że dobre pomysły zawsze ograniczają "księgowi" i to oni żądają tańszych rozwiązań które nie chcą się sprawdzać z gorszymi parametrami oleju.

Opublikowano

VALVOLINE MAX LIFE 10w/40

Opublikowano

motul 5100 10w40

Opublikowano

Czy ktoś tu uważa, że stosowanie mineralnego (znanej marki) oleju w typowo eksploatowanym skucie może być w jakimkolwiek sensie szkodliwe?

ja tak uważam;) uważam, że w wysilonych singlach lać to co każe producent, a nie wiem czy ktoś w w 21 wieku zaleca lać mineralne

nawet w 20 letnim samochodzie z przebiegiem licznikowym 300tyś (pewnie skręconym o co najmniej 100) leję 5w40- ale akurat w technologi syntetycznej więc to ciut inna bajka i oleju nie ubywa nic