Skocz do zawartości
Forum Burgmania

JeĽdzimy cały rok ?

Rekomendowane odpowiedzi

• Administrator
Opublikowano
E tam masakra. Kwestia wprawy. PrzejedĽ t? trasę sobie w weekend czy kiedy tam najmniejszy ruch jest kilkukrotnie przy fatalnych warunkach i się naumiesz ?migać - tak jak misio ?miga po lodowisku. Do tego poznasz pięknie 100% możliwo?ci maszyny (inaczej się chyba nie da jak wiedzieć co można, a czego nie - jazda po oblodzonej drodze to w końcu na granicy - zarówno rozs?dku jak i super umiejętno?ci i zespolenia z pojazdem).

To dodaj do swojego skutera jakies 150 kg i wtedy sprobuj pojezdzic na lodzie. Sorry odnosze wrazenie ze nie probowales jezdzic czyms ciezszym. Polecam takie wyzwanie opanowac 260 kg na lodzie, gwarantuje ci ze nie ujedziesz 10 metrow, ba nawet nie ruszysz. :D To juz nie chodzi o wprawe ale o prawa fizyki :D

• Odpowiedzi 131
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• misioooo

16

• Truszek

10

• Niunio

9

• teston

7

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Ja na razie odpu?ciłem jazdę. Mały figiel a mój Antek połamał by mi kulasa bo koniecznie chciał położyć się na boczek przy straszliwej prędko?ci 5 km/h ( na błotku po?niegowym).

Opublikowano

Artix doskonale wiem, że ciężk? maszynę dużo ciężej opanować i w razie potrzeby podeprzeć nóżkami. Wiadomo, że nie każdy może zim? jeĽdzić czy to z powodu sprzętu czy też chęci - i nikt nie musi przecież ?migać. Wybacz, jak Cię uraziłem - napisałem powyższego posta z przymrużeniem oka.

Ja z wyboru ?migam - nie mam ochoty po prostu tracić minimum 1h na dojazd w jedn? stronę komunikacj? miejsk?. Oczywi?cie jak mnie aura unieruchomi - wyboru nie będzie :rolleyes: Oby zima poszła sobie jak najszybciej lub chociaż niech odpu?ci. W końcu +5 stopni i będzie super!

P.S. Ty masz na pewno cięższ? maszynkę. W to nie w?tpię. Mój jednak w?ród 50ccm to też grubas - ponad 140kg z płynami. Niewiele mu brakuje do 250ccm, hihi ;)

Opublikowano

Podobno pierwsza połowa grudnia ma być ciepła. Może jeszcze pojeĽdzimy.

:rolleyes:;);)

Opublikowano

mam zamiar jeszcze polatać, slzag mnie trafia jak my?lę o jeĽdzie KM.

Tylko muszę kupić zimówki do SYMa ale jest ciężko z rozmiarem.

Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie o zimówkach w rozmiarach:

100/90-13" i 130/70-13"

Podziękował z Góry

Opublikowano

No cóż, ja do K8 również zimówek nie znalazłem i stoi biedak pod plandek? przykryty spor? czapk? ?niegu czekaj?c na bardziej sprzyjaj?ce warunki pogodowe by pojechać do garażu na zimę. Przyszla pora pokisić się w katamaranie, a że to nowy nabytek, to jako? mnie stanie w korkach mocno nie boli na dzień dzisiejszy !happybth

Opublikowano

Uff!!! Byłem zmuszony o 6-tej przejechać Antkiem z jednego miejsca garażowania do drugiegi oddalonego o 15 km. Nie było sympatycznie!! Nawet nie chodzi o ujemn? temperaturę ale o oblodzone nawierzchnie. Zimówki założone z lodem sobie nie poradz?. Aby do wiosny!!

Opublikowano
mam zamiar jeszcze polatać, slzag mnie trafia jak my?lę o jeĽdzie KM.

Tylko muszę kupić zimówki do SYMa ale jest ciężko z rozmiarem.

Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie o zimówkach w rozmiarach:

100/90-13" i 130/70-13"

Podziękował z Góry

Tutaj masz zimówkę na tył:

Heidenau K62z 130/70R13 63 Q TT/TL diagonalna

mieszanka zimowa do skuterów 242 zł brutto

http://ogumienie.com/opona_szczegoly.asp?oid=128697&rodzaj=4

a z przedni? w tym rozmiarze, to w ogóle jest kicha !happybth

Mógłby? zaryzykować kupno np:

Heidenau K58 modz 110/90R13 56 Q TL diagonalna

mieszanka zimowa do skuterów 208 zł brutto

http://ogumienie.com/opona_szczegoly.asp?oid=128695&rodzaj=4

ale szersza o 5 mm z każdej strony i wyższa o 9mm... najprawdopodobniej nie zmie?ci się w wolnej przestrzeni błotnika a i z uszczelnieniem na feldze też mog? być kłopoty !happybth

Pozdrawiam.

Opublikowano

Zastanawiam się, jak to będzie z zimowymi jazdami po powrocie do Polski.

Jak kupię Cygnusa, to pewnie będzie mi służył do przemieszczania się po mie?cie (jako uzupełnienie metra) przez cały rok - w końcu m.in. po to kupuje się mały skuter.

Jak kupię Majesty, to się pewnie będę zastanawiał. Zawsze na zimę można przesi??ć się na rower (i do wspomnianego metra oraz jemu podobnych, np. SKM).

Niby SV-k? przejeĽdziłem parę zim, ale wydaje mi się, że od tamtej pory zd?żyłem się trochę rozhartować. Teraz narzekam, że jest zimno, gdy temperatura spada poniżej 10 st. na plusie (obecnie mam ok. 12 w porywach do 15 st. i jest OK). Jak w lutym temperatura zaczęła niebezpiecznie zbliżać się do zera, to zmieniłem klimat na bardziej przyjazny: słoneczko i 30 st. w dzień.

Jest oczywi?cie opcja, żeby wybywać z Polski na chłodniejsze miesi?ce.

Niedawno zdałem sobie sprawę, że już prawie dwa lata nie widziałem ?niegu. I że zmarĽluch straszny się ze mnie zrobił. A może na staro?ć człowiek po prostu robi się wygodny?

Opublikowano

Dzisiaj rano w W-wie + 5 st. i deszczyk.

Tak więc ja dzi? dosiadłem rumaka.

Jutro ma być podobnie, a w poniedziłaek jeszcze troche cieplej. Tak więc sezon z mał? przerw? trwa !

P.S.

Odno?nie opon zimowych, to uważam, że dla kogo? kto nie jeĽdzi poniżej 2-3 st. to s? one zbędne. Testy opon zimowych samochodów dowodz?, że nawet w temperaturze + kilka stopni, załaszcza w deszczow? pogodę letnie opony lepiej się trzymaj? i hamuj?.

Ja osobi?cie nie wyjeżdżam skuterem w temp. poniżej 3-4 st. i to nie ze względu na opony tylko na ogółn? zimnicę i opady sniegu.

Opublikowano

No cóż ... ja od poniedziałku zasiadłem za sterami katamaranu :D Dzi? pobiłem rekord ?wiata, bo trase Rembertów-Jana Pawła II któr? pokonywałem skuterem w 25 minut, katamaranem pokonałem w jedyne 1,5 godziny !OKK Istna męka za kierownic? :)

• Administrator
Opublikowano

Jesli prognozy sie utrzymaja, sol zostanie zmyta to od poniedzialku wracam na 2 kola !OKK brrr tez mam dosc auta juz po 4 dniach :)

• Klubowicze
Opublikowano

Artur ,sk?d masz tak? wiedze na temat pogody? :)

Opublikowano
Artur ,sk?d masz tak? wiedze na temat pogody? !OKK

Z fusów wyczytał :)

• Klubowicze
Opublikowano

Z fusów wyczytał :D

Pytałem poważnie !OKK

Opublikowano

Z fusów wyczytał :D

Pytałem poważnie !OKK

ja to też słyszałem w prognozie pogody, ale nazbyt nie ufam TV :)

• Administrator
Opublikowano

Ja tez nie ufam prognoza z TV tylko prognoza przygotowywanym dla sluzb drogowych oczywiscie najwieksza sprawdzalnosc jest na max 24 h ale i tak ta moja prognoza jest bardziej wiarygodna.

Opublikowano

faktycznie bedzie cieplej i bardzo mozliwe ze bez zachmurzenia.a co najwazniejsze w nocy bedzie tez +. Takze spokojnie bedzie mozna cos smignac.Krzytro jak sie pojawisz to ci powiem jak mozna mniej lub bardziej wiarygodnie ocenic co bedzie bez wslipiania sie w tv

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Cóż, zima jaka jest każdy widzi a zważywszy na to że żona ma dalej do pracy (tak ze trzydzie?ci parę kilometrów) a więc i pierwszeństwo do katamarana to ja przerwałem Majce sen zimowy.

Dotakowymi argumentami było to że w pi?tek po południu wymarzłem się na przystanku (czekałem z pół godziny i nie było 4 autobusów z rozkładu) a w sobotę jad?c po córkę nastałem się w korkach.

Getry pod spodnie, kominiarka pod kask i ?migam ile się da :D

Opublikowano

Kup lepiej ocieplane moto kalesony np oxford chillout. Do tego jakis motokoc. Sie przeziebisz i żona nie bedzie miała z ciebie pożytku :D

Opublikowano

Spoko, do pracy raptem jakie? 5 km, więc nie zd?żę zmarzn?ć :D

• Klubowicze
Opublikowano

Troszkę bielizny termoaktywnej i ?migasz że chej nie straszne Ci chłody pozdro

Opublikowano

ja od kilku dni smigam z elektryczna kamizelka - patent rewelacyjny

teraz juz wiem ze dodatkowy regulator 'sily grzania' bedzie konieczny, bo czasami robi sie za cieplo ;)

Opublikowano

JeĽdĽcy ?niegowi a co polecacie na łapki? Nie mam owiewek na dłonie. Motomufki fajne, ale troszkę drogie... (150pln)

Rękawiczki mam Uvex Arctic - przy +7 stopniach jest okej, ale jak niżej to lipa. Ciuch na kibelek mam odpowiedni i nic mi nie marznie, tylko dłonie (palce dokładniej). Założenie cienkich bawełnianych rękawiczek pod te uvexy przy temperaturach poniżej 5 stopni też nie pomaga - nadal 30min i palce zaczynaj? tracić czucie. S? jakie? neoprenowe rękawiczki-pod-rękawiczki czy inny taki wynalazek w rozs?dnej cenie (do ok 50zł)? Grzane manetki - drogie i nie chcę kupować, bo mam zamiar w 2009 sprzedać kibelek i zakupić większy kibelek (wanna?) (Xciting pewnie będzie).

Opublikowano

Kupiłem rękawice Probiker COOL BREAKER II. Po ok. 20min @ 0stC marzn? mi końce palców. Wcze?niej miałem narciarskie jednopalczaste (czarne z Go-Sportu) - marzły mi kciuki (bardziej niż teraz) no i były przemakalne. W Elyseo mam osłony do?ć daleko od r?k, więc trochę wieje i chlapie. Po tych do?wiadczeniach (i maj?c porównanie ze skórzanymi rękawicami z Tarboru) s?dzę, że każd? tkaninę (z membran? lub bez) będzie przewiewało. Motocykli?ci polecaj? rozejrzeć się za rękawicami roboczymi do warunków morskich lub chłodniczych - nie oddychaj?cymi. Na mrozy - o ile nadejd? - chyba sobie takie sprawię...

pozdrawiam, tomek