Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
ja bardzo chetnie pojade i oddam krew,

ale Mamuska pisze ze potrzebna krew kazdej grupy, przepraszam ale to dla mnie bzdura, nie mozna porzetaczac komus krwi kazdje grupy.do grup dochodza jeszczze przeciez czynniki rh +, -, jak ktors ma a nie mozna mu przetoczyc krwi grupy b, nawet jak jest w ciezkim stanie

o co chodzi? czy chodzi o krew dla tego chlopaka czy ogolnie?

GOSIA

Jak jest zbierana krew to zbieraj? każd? grupę a potem jest "wymiana" między szpitalami... "ci" daj? "im" Brh+ a "tamci" "im" Brh-

• Klubowicze
Opublikowano

Popieram inicjatywe,jestem jak najbardziej TAK !OKK

Opublikowano

Witam,

je?li po 12 listopada nadal bedzie potrzebna to chętnie oddam wskazuj?c osobę,

zawsze potrzebna jest krew każdej grupy i my oddaj?c dla kogo? nie oddajemy bezpo?renio Tej osobie, zawsze nasza krew trafia do banku krwi i dopiero z banku juz odpowiedniej grupy trafia dla potrzebuj?cego.

Je?li kto? jest chętny systematycznym oddawaniem krwi to ja się z nim na to piszę :)

z drugiej strony z własnego wieloletniego do?wiadczenia wiem, że systematyczno?ć w kilka osób jest ciężko utrzymać, a namówić kogo? do oddania jeszcze ciężej.

Dziwi mnie fakt o podziękowaniu z oddani krwi dla kogo? kto przyjechał skuterem, sam wielokrotnie przyjeżdżałem skuterem i nie było z tym problemu, różnica polegała tylko na tym, że nie było to na ul Saskiej w warszawie tylko w szpitalu przy ul. Litewskiej, niestety dzi? tego punktu jużnie ma :(

Podsumowuj?c:

namawiam wszystkich którzy mog? do mniej lub bardziej systematycznego oddawania krwi :)

co do oddawaniu na zlotach, nie jestem za,

co do jakiej? stałej akcji oddawania jestem za, w razie co służe pomoc?

Opublikowano

A wracaj?c do głównego tematu, wybiera się kto? jutro rano na Sask??

Opublikowano

Witam,

Dragon 

Quote Post

QUOTE (Pollacco @ 2-10-2008, 21:44 )

ja bardzo chetnie pojade i oddam krew,

ale Mamuska pisze ze potrzebna krew kazdej grupy, przepraszam ale to dla mnie bzdura, nie mozna porzetaczac komus krwi kazdje grupy.do grup dochodza jeszczze przeciez czynniki rh +, -, jak ktors ma a nie mozna mu przetoczyc krwi grupy b, nawet jak jest w ciezkim stanie

o co chodzi? czy chodzi o krew dla tego chlopaka czy ogolnie?

GOSIA

Jak jest zbierana krew to zbieraj? każd? grupę a potem jest "wymiana" między szpitalami... "ci" daj? "im" Brh+ a "tamci" "im" Brh-

Krew być może nie będzie/musi być podawana wprost, w ‘czystej postaci’.

Z krwi można uzyskiwać/wyreparować różne potrzebne jej składniki – np. płytki, osocze, itp.

I tak osocze – cit.: „...Przetacza się je najczę?ciej chorym z duż? utrat? krwi, z zaburzeniami krzepnięcia, po oparzeniach, urazach.” – zaczerpnięte z: http://www.rckik.wroclaw.pl/?id=5&go=0

Być może (?) grupa krwi w takim przypadku ma mniejsze znaczenie(?)

Opublikowano

Jerzyk o co chodzi z tym oddawaniem krwi?Jaki to ma zwiazek z Toba.Pozdrawiam Cie serdecznie. :):)

Opublikowano

Cze?ć,

...jaki to ma zwi?zek? Taki sam zwi?zek ze mn?, jak i z Tob? Andrea.

Temat główny to fakt, że kolega potrzebuje krwi. Dużo krwi.

Mamu?ka (po ‘wej?ciu w kontakt’) uzupełniła, że: „...Potrzebna jest krew każdej grupy”. Wywołało to z kolei w?tpliwo?ć/zapytanie - jak to: kto? z konkretn? (jedn?!) grup? krwi, a przydatna może być krew każdej grup(?).

St?d więc moja uwaga/przypuszczenie co do ewentualno?ci/powodu dla którego przydatna być może krew każdej grupy. I tylko tyle. Ale oczywi?cie nie jestem specjalist?. Dlatego przydatne byłoby słowo wyja?niaj?ce fachowca z branży medycznej: np. hematologa.

Również pozdrawiam

- pomimo, że nie rozumiem jaki to ma zwi?zek: „ :):):) "?

• Sympatycy
Opublikowano
Jerzyk o co chodzi z tym oddawaniem krwi?Jaki to ma zwiazek z Toba.Pozdrawiam Cie serdecznie. :):)

andrea-torun przestań wreszcie palić to zielsko :)

• Klubowicze
Opublikowano
Jerzyk  o co chodzi z tym oddawaniem krwi?Jaki to ma zwiazek z Toba.Pozdrawiam Cie serdecznie. :)  !OKK

andrea-torun przestań wreszcie palić to zielsko :)

Marcin daj mu szanse ,może w koncu zalapie :)

Opublikowano

W dzień kiedy Mamu?ka organizowała wyjazd, nie mogłem pojechać. Ale pomysł Więcka jest przedni i chętnie się doł?czę.

Opublikowano

Zwykle przy akcjach "zbierania krwi" zbiera się każd?! grupę bo tak jak napisał Przemo krew ta najczę?ciej trafia najpierw do banku krwi. Prawd? też jest to co napisał Jerzyk.

My?lę że nie ma co debatować dalej na ten temat. Akcja s?dzę że nadal trwa więc je?li kto? jeszcze może j? wspomóc to namawiam. Zawsze można zadzwonić pod podany w pierwszym po?cie numer telefonu i się dowiedzieć na 100% czy jest aktualna.

Co do zbiorowego oddawania to my?lę sobie że to jest do zrealizowania je?li zostanie ustalony konkretny dzień. Można to ustalić na jak?? sobotę kiedy większo?ć nie pracuje a jak będzie to dużo wcze?niej wiadome to każdy kto będzie chciał w tym uczestniczyć będzie miał odpowiedni? ilo?ć czasu na wpisanie tego dnia w swoich planach.

Pozdrawiam

Mamu?ka

Opublikowano

Widzę, że temat oddawania krwi na jaki? cel zyskał duż? aprobatę, więc pozwoliłem sobie zadzwonić do stacji krwiodawstwa i otrzymałem następuj?ce informacje.

- oddana krew jest ważna tylko 3 miesi?ce potem traci swoj? ważno?ć do użytku

- można oddawać krew, bez żadnej intencji, dla jakiej? osoby na jaki? cel, lub na hasło np " Burgmania "

- oddawanie krwi może być regionalne, lub ogólnopolskie ( obecnie klub motocykle.pl oddaje krew na hasło 777 i podobna jest bardzo prężny )

- oddawanie krwi na hasło i gromadzenie jej, jest tylko wirtualne, ponieważ krew jest brana do użytku przed utrata ważno?ci, lub nagłych potrzebach

Oddawanie krwi na hasło posiada wiele zalet, między innymi tak?, że osoba potrzebuj?ca, nie zależnie od pokrewieństwa, grypy krwi, operacji zaplanowanej lub nagłej potrzeby, nie musi być dawc? krwi, otrzymuje j? w pierwszej kolejno?ci po uprzednim uzgodnieniu w jaki sposób nie wiem ( nie dowiedziałem się tego ), ale Pani z punktu krwiodawstwa zaprasza na rozmowę i na ustalenie szczegółów, bo przez telefon to nie rozmowa.

Mogę się tym zaj?c, jeżeli dostanę błogosławieństwo od założycieli klubu na użycie nazwy "Burgmania" jako hasło, jak również jeżeli kto? byłby chętny mi pomóc to zapraszam

Więcek

Opublikowano

...a ja mam zakaz oddawania krwi po ostatnim oddawaniu !scooter

fainted....