Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Kymco People S 250i

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

poszukuję wszystkiego co dotyczy tego modelu, zwłaszcza testy i opinie użytkowników, bo materiały reklamowe znalazłem

Opublikowano

"Witam

Pierwszy przegl?d po 300km

drugi po 1000km

potem co 2000km, czyli 3000, 5000, 7000km itd.

przykładowe wymiany:

oleju silnikowego co 2000km,

przekładniowego co 4000km

wymiana swiecy co 5000km

wymiana paska napędowego co 6000km

wymiana filtra powietrza co 4000km

wymiana płynu chłodz?cego pierwsza po 10000 potem co 5000km"

---- otrzymałem taki list od importera - czy nie uważacie , że chyba zbyt często ??

Opublikowano

Spytam sie tylko, a kiedy i dokad jezdzic pomiedzy tymi wieloma serwisami :D ?

Nie chce byc "madrzejszy" od importera, ale cos tu chyba nie gra :) ...

PS. Czy jest w tym modelu filtr oleju?

Wymiana plynu chlodzacego co 5000 km? Chyba oszaleli :D ...

Ze swieca to sie jeszcze zgodze, chociaz ciezko ;) . Ale pasek, olej przekladni?

Po opisie "nakazu serwisowania" mozna temu silnikowi dac 20, no gora 25 tysi zywotnosci :D:D . A i to juz duzo :D .

Opublikowano

wym płynu co 5 tys km owszem ale jesli ten przebieg to kilka lat

i pozostałych przypadkach podobnie

Opublikowano

no to Kymco już nie kupię, trasa wokół Polski 3000km (sprawdzone) nie pojadę drugi raz bo pomiędzy przegl?dami się nie zmieszczę, zreszt? za bardzo nie ma gdzie jeĽdzić aby z licznikiem się wyrobić :D

300km - dwa dni bo się trzeba nacieszyć - przegl?d

1000km - to tydzień, bo uciecha nowo?ci? nadal jest

3000km - to po półtora miesi?ca i wymiana oleju (to najdłuższa przerwa bez przegl?dów)

4000km - olej przekładniowy i filtr powietrza

5000km - olej silnikowy, ?wieca

6000km - pasek napędowy

7000km - olej silnikowy

8000km - olej przekładniowy i filtr powietrza

sezon mija (tyle ?rednio robię) - 8 dni z urlopu poszło na serwis, nie licz?c kasy - i gdzie tu logika i ekonomia :D , a nawet nad morze się nie wybrałem bo to ok 1200km i jako? w serwisach się zmie?cić nie mogłem :D

• Sympatycy
Opublikowano

No fakt pod tym względem polski importer Kymco się nie popisał - chc? zarobić na serwisie przy niskiej cenie nowego modelu (w porównaniu do innych marek o tej poj.)

Realia s? takie:

Mój GD 250 ma ok. 32 tys. km przejechanych, bez problemu tylko przy ok. 30 tys. km pekła jedna spręzynka w sprzegle co powodowało ze jedna szczeka sterczała wyżej i ci?gle miałem minimalne obroty na tylnim kole - poza tym żaden problem.

Pasek i opony wymienione przy przebiegu 21,7 tys. km (ogledziny paska - jescze 3 - 4 tys. km by przejchał, mam go nadal "w zapasie") Ostatnio ?wiecę wymieniłem po 9 tys. km ale w sumie mogłbym dalej na niej jeĽdzić gdzyż jej stan i kolor był rewelka. Plyn chłodz?cy jescze nie był wymieniany.... Filtr powietrza jest suchy jak się smiga w normalnych warunkach (asfalt nie plaża) to wystarczy go przedmuchac sprężonym powietrzem i spokojnie do 9 - 10 tys, km styka. To tak w skrócie...

Opublikowano

ja sobie zdaję sprawę, że prawdopodobnie te wymienione elementy wytrzymuj? dużo więcej przebiegu, ale warunkiem utrzymania gwarancji jest dokonywanie przegl?dów zgodnie z grafikiem, czyli przez dwa lata bankructwo, lub nie jeĽdzić w tym czasie, albo olać gwarancję - a co do importera to przegięcie na maxa co 1000km być w serwisie

ps: dzi? wysłałem kolejny list do przedstawiciela i czekam na odpowiedĽ, czy to tak jest - czy może jaki? bł?d się wkradł, po odpowiedzi poinformuję

Opublikowano

w dniu dzisiejszym otrzymałem sprostowanie dotycz?ce przegl?dów - oto one:

"Pierwszy przegl?d po 300km

> drugi po 1000km

> potem co 2000km, czyli 3000, 5000, 7000km itd."

TO POWYŻSZE OZNACZA ŻE PRZEGLˇDY Sˇ CO DWA TYSIˇCE KILOMETRÓW, ZA

WYJˇTKIEM

OKRESU DOCIERANIA KIEDY TO JAK PRZY KAŻDYM MODELU PRZEGLADY Sˇ CZĘ|CIEJ.

PRZEGLˇDY SA CO 2000 KM, MOŻE TO I CZĘSTO ALE TAK FABRYKA UZNAŁA I MY JAKO

IMPORTER STOSUJEMY SIE DO JEJ ZALECEŃ.

TO CO NAPISAŁEM PONIŻEJ

"> przykładowe wymiany:

> oleju silnikowego co 2000km,

> przekładniowego co 4000km

> wymiana swiecy co 5000km

> wymiana paska napędowego co 6000km

> wymiana filtra powietrza co 4000km

> wymiana płynu chłodz?cego pierwsza po 10000 potem co 5000km"

MÓWI O CZĘSTOTLIWOSCI WYMIAN, TERMINY TE PODAŁEM ABY WIEDZIAŁ PAN JAK

CZĘSTO

NIEKTÓRE MATERIAŁY NALEZY WYMIENIAĆ, NIE OZNACZA TO, ŻE WYMIANA MA BYC

PRZY TYM PRZEBIEGU, TYLKO ŻE PO PRZEJECHANIU TYLU KILOMETRÓW OD POPRZEDNIEJ. W OKRESIE DOCIERANIA PRZEGLˇDY Sˇ CZĘ|CIEJ I NA TYCH PRZEGLADACH CZĘ|Ć MATERIAŁÓW JEST WYMIENIANA SPRAWIA TO ŻE TERMINY SIĘ NA SIEBIE NAKŁADAJˇ I

• Sympatycy
Opublikowano
PRZEGLˇDY SA CO 2000 KM, MOŻE TO I CZĘSTO ALE TAK FABRYKA UZNAŁA I MY JAKO

IMPORTER STOSUJEMY SIE DO JEJ ZALECEŃ.

Bogdi w tej chwili nie potrafię Ci jednoznacznie i pewnie stwierdzić bo nie pamiętam dokładnie ale po zakupie mojego Kymco 250 (dwa lata temu) sprawdzałem w sieci z ciekawo?ci i wiem że importerzy w innych krajach podawali inne przebiegi dla tego samego modelu odnosnie danych zaleceń - tj. co po jakim przebiegu należy zrobić.

Jak masz chwilę woln? to poszukaj - może na kymco.it, kymco.de (nie pamiętam dokładnie w czym ale jestem pewien że były róznice).

Opublikowano

i ostatnia wiadomo?ć ze sprostowaniem -

"Witam

co do wymiany paska miał Pan rację. Co 7000km jest tylko sprawdzenie,

wymiany producent nie podaje"

Opublikowano

Mam daelima S 250.

Polonia cupa w gwarancji napisała mi przegl?dy po 1000 km, 4000 km (lub 6 miesi?cach), 8000 km Lub po roku (wymiana paska rolek), 12000 km lub 18 miesięcy, 16000 (znów wymiana) i potem koniec gwarancji importera.

U mnie z przyczyn niezależnych 4000 km z drugiego przegl?du "przeszło" na wiosnę, teraz dobijam do wymiany paska, a od zakupu na wiosnę przyszłego roku "pęknie" 24 miesi?ce i będzie po gwarancji.

My?lę, że kymco to nie jaka? słaba firma (w Niemczech to do?ć popularna marka) i trwało?ć głównych elementów nie musi być "wyceniona" co 2000 km.

Gwarancja gwarancj?, ale kto? (importer) chce zdrenować klientowi kieszeń.

Zajrzyj faktycznie na fora do s?siadów zza Odry co ile to u nich jest i zdecyduj.