Skocz do zawartości
Forum Burgmania

X8 vs X9

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cze?ć,

Zastanawiam się nad tymi skuterami :D

Jako, że mało o nich wiem, a chciał bym się dowiedzieć mam do was parę pytań...

Był bym wdzięczny je?li posiadacze tych skuterów również wypowiedzieli się w temacie,

dodam, że chodzi mi o wersje 125cc.

Czy X8 i X9 125 maj? te same silniki?

Czy nadaj? się na wypad powiedzmy 300KM?

Jakie osi?gaj? maksymalne prędko?ci?

Spalanie trasa/miasto?

Czy maj? dobre ?wiatła?

Czy maj? wystarczaj?cy zapas mocy by mogły jechać powiedzmy 90km/h przez dłuższy czas z plecaczkiem?

Jak z Aerodynamik??

Czy s? wygodne?

Który waszym zdaniem lepszy?

Jak widzicie trochę tych pytań jest !scooter

Niestety nie mam możliwo?ci chociaż przyjrzeć się tym skuterom z bliska:/

Opublikowano

Wg mnie rozejrzyj sie za 250 .

Na dalsze wypady z plecaczkiem 125 moze okazac sie za słaba . Choc nie brakuje maniaków którzy jezdz? 125 w dalekie traski . Pozdrawiam

Opublikowano

Silniki powinny byc te same... LEADER 125ccm? Jesli sie myle, to prosze o poprawienie...

Duzo co prawda Tobie nie pomoge, bo sam jezdzilem na 125ccm max. 300- 350 km i to solo.

2 osoby plus jakis tam bagaz sa co prawda mozliwe, ale na pewno meczace. Dodatkowo jazda przez dluzszy okres z (prawdziwa, a nie licznikowa) predkoscia 90km/h moze okazac sie nierealna.

Mialem kilka 125ccm i musze powiedziec, ze REALNA predkoscia zblizona do max. byla ta ok. 90-110 km/h. przy sprzyjajacych warunkach, solo bez bagazu.

Wez tez pod uwage, ze 125ccm z 2 osobami i bagazem na pokladzie, przy przyspieszeniach powyzej 50 km/h bedzie praktycznie "stala w miejscu".

Skutery Piaggio X8 i X9 nie naleza do najmniejszych i waza swoje.

W razie dluzszych podrozy (co jest jak najbardziej mozliwe), przygotowalybym sie na jazde za TIRami ... o innych uzytkownikach drogi nie wspominajac.

Opublikowano

Rzeczywi?cie ja jeżdz?c 180 która ma te 3 konie więcej od 125, w dwie osoby prawie nigdy maj?c bagażu (chyba że pod siedzeniem) mam czasem problem na szybkich trasach z wyprzedzaniem oraz z jazd? pod duże wzniesienia. Poprostu powyzej 90-100 km/h nie ma czegos takiego jak przy?piesznie. Je?li my?lisz o turystyce w dwie osoby musisz uderzyc conajmniej w 250. Mniejszy skuter będzie się męczył a Ty razem z nim.

Ja zrobiłem najwięcej około 250 km jednym ci?giem ale w pojedynke. Kiedys z żon? tez zrobiłem ponad 200km ale trasa była rozłożona na cały dzień. 125 jest z zasady przeznczona do miasta. Na trasy wymyslili większe pojemno?ci.

Opublikowano

czesc mam x9 250 i max jaki mialem to 125 km/h (w/g nawigacji 120)solo bez bagazu, predkosc podrozna solo 100-110 z plecaczkiem ok 80-90, mam 180 cm wzrostu i szyba jest w/g mnie zaniska wiatr idzie centralnie na wizjer kasku co sprawia ze troche :D szumi podczas jazdy, spalanie ok 4l na 100km(szybka jazda) pewnie mozna zejsc do 3.5l przy spokojnej jezdzie, ale mi sie nie udalo ;) . Ogolnie skuter jest ciezki i nie polecam 125 cm3 bo nie bedziesz mial przyjemnosci z jazdy.

Opublikowano

Nie posiadam ani x8 ani x9, ale jedno jest pewne silnik 125cc nie jest uniwersaln? jednostk? -jeżeli chcesz po?migać po za miastem i to z plecakiem.Do tych skuterów to co najmniej 180cc (w x9 na pewno takowa była Amalfi- sprawdzony silniczek), wiele dobrego słyszałem i czytałem o jednostkach 250cc w x9 po liftingu... :D Bierz także pod uwagę dostępno?ć cze?ci , plastików ( w razie... ;)), do x9 będzie tego naprawdę sporo! ;) Ja ?migam Aprili? 180cc i uważam że jest to ?wietny wybór, na trasie z plecakiem i z 3 kuframi licznikowe- 110km/h, solo 125km/h, a przy spokojnej jeĽdzie w mie?cie pali o kropelce... :(

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

A co powiecie o Piaggio X9 evo 250cc?

Czy jego silnik będzie wystarczaj?cy aby swobodnie podróżować z pasażerem prędko?ci? hmm...110-120km/h?

I jeszcze jedno pytanie...

Ile wynosi ?rednie spalanie X9 500 4v ?

Opublikowano

1 pytanie: owszem, powiniene? 120 pocieciec, przynajmniej licznikowe :D

• Klubowicze
Opublikowano

Od czego? trzeba zacz?ć, nabrać do?wiadczenia i wtedy zdecydować co tak naprawdę chcemy.

Jak wyżej przeczytałe? - 125 to trochę mało dla dwóch osób.

Ja mam X9 180 Amalfi i przy jeĽdzie we dwoje zmieniaj? się radykalnie osi?gi skutera.

W jedn? osobę jazda jest przyjemna a prędko?ć przelotowa 110km/h nie stanowi problemu, choć daję mu czasem popalić i 120km/h ci?gnę na dłuższych odcinkach.

Je?li chodzi o x9, to wyposażona w kufer spełnia wymagania jako skuter na dłuższe wypady z bagażem.

Tegoroczna trasa do Sycowej Huty (Burgmania 2008) to była tylko przyjemno?ć a trasy 200-300km nie stanowi? żadnego problemu.

Oczywi?cie im więcej (pojemno?ci), tym lepiej ale mierzmy siły na zamiary.

Powodzenia w wyborze skutera ale mierz w 250 je?li możesz.

:D

Opublikowano
I jeszcze jedno pytanie...

Ile wynosi ?rednie spalanie X9 500 4v ?

Witam

na podstawie moich do?wiadczeń:

minimalne spalanie (przy bardzo ekonomicznej jezdzie i prędko?ci nie przekraczaj?cej 90km/h) = 3,3 l/100km

normalne spalanie = ok4 l/100 km

maksymalne spalanie = ok 5,5 l/100 km

podczas jazdy w dwie osoby + ok 0,5 l / 100 km

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam

Mam Evo 250 z 2006 r.

Jedna uwaga - w instrukcji napisano ze V-max wynosi 125 km/h. Licznikowo dochodzi się do 135-140 km/h. Komfort podróżowania i brak oznak męczenia silnika jest tak do 110km/h. Nie ma motocykli , samochodów czy czegokolwiek z silnikiem czym można jeĽdzić cały czas na maxa. Wykończy się tak każdy silnik.

250 ma ?wietne spalanie. Nigdy nie przekroczyłem 4 l na setkę nawet we dwie osoby na pokładzie. Jest wystarczaj?co zrywna by w mie?cie nie pozostawać specjalnie w tyle za 400 czy 500. Długie podróże jak najbardziej tylko kierowce tyłek boli - za miękka kanapa kierowcy.