Gość oops2k Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Hej, http://www.cycletrader.com/find/listing/20...A-TMAX-93136238 Czy cos nowego poza kierunkowskazami z przodu sie zmienilo? Ktos moze cos wie? Pozdowionka
PrezesBednarz Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Nic się nie zmieniło. W wersji US takie poprostu s?. Tak wymagaj? przepisy.
bartosinski Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Czy ja dobrze widzę cenę tego T-maxa? Zastanawiam się czego ona nie zawiera (podatki, Vat'y, co jeszcze), bo to co widzę na ekranie poraża mnie. Kupiłbym t-maxa w takiej cenie choćby dzi? pozdrawiam bartosinski
gumis Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Bartosiński u nas to by pewnie tyle wołalil w pln za pomalowanie go w takie barwy
Administrator MariuszBurgi Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Administrator Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Czy ja dobrze widzę cenę tego T-maxa? Zastanawiam się czego ona nie zawiera (podatki, Vat'y, co jeszcze), bo to co widzę na ekranie poraża mnie.Kupiłbym t-maxa w takiej cenie choćby dzi? Pewnie nie Ty jedyny !scooter Naj?mieszniejsze jest to, że tamtejszy rynek motoryzacyjny przyżywa mocny kryzys... sprzedaż nowych pojazdów spadła w ci?gu ostatnich lat znacz?co a używane zalegaj? na placach. Napewno nie bez znaczenienia jest tamtejsza cena paliwa, która do?ć krótkim czasie podrożała o 100% i wynosi w przeliczeniu ~ 2 pln za litr !scooter Biedni ci amerykanie...
Jerzyk Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Kupiłbym t-maxa w takiej cenie choćby dzi? laugh.gif A cóż to za problem. Przecież – jak widać – skuter jest oferowany za t?, a nie inn? cenę. Jeżeli nie mylę się, to w USA – w przypadku sprzedaży przez firmy handlowe – jest zwyczaj podawania ceny gołej/netto. Ale w każdym konkretnym przypadku istnieje możliwo?ć dopytania się o ten szczegół. Jedynie zaistnieje potrzeba pokrycia kosztu: - przesyłki/shippingu skutera kontenerem: - bodajże $ 1.000 (chyba, ze kto? miałby możliwo?ć indywidualnego zorganizowania niższym kosztem – i potrafi przed polskimi ‘odno?nymi/zainteresowanymi władzami’ wykazać poniesienia niższych kosztów shippingu!); - oraz dokonania wpłaty stosownych ‘wzi?tek’ – na rzecz naszych lokalnych ‘władz celno-fiskalnych’ (od sumy ł?cznej, tj. za „cenę zakupu + shipping”!) w wysoko?ci bodajże: 1. Vat: - 22%; 2. Akcyza: - 6%; - mogę się ewentualnie mylić, ale stawki/zasady można sprawdzić osobi?cie u ‘wła?ciwych władz’. Nie wspominam oczywi?cie o opłatach przed rejestracj?. I to by było chyba na tyle(?). I już możemy jeĽdzić. Pozdrawiam
Mr.T Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Opublikowano 19 Sierpnia 2008 akcyzy na motocykle nie ma - jest cło i VAT resztę można poczytać TUTAJ do pełni szczę?cia trzeba będzie jeszcze zadbać o "europejskie" o?wietlenie - lampy w USA nie maj? linii podziału
Gość oops2k Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Hej, Jak ktos chce wiedziec jak wyliczyc mniej wiecej cene to oto szybki przepis: 1. cena w USA jaka jest w ogloszeniu + koszty transportu (przyjac ok. 800-1000$) 2. cena jaka wyjdzie z dodawania w poz. 1 * 1.09 (clo 9%) 3. cena jaka wyjdzie z poz. 2 * 1,22 (vat 22%) 4. cena jaka wyjdzie z poz. 3 * kurs $ Kalkulacja nie uwzglednia kosztow odprawy celnej (ok. 200-350 zl) no i transportu z portu w Gdyni.
Administrator MariuszBurgi Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Administrator Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Kupiłbym t-maxa w takiej cenie choćby dzi? laugh.gif A cóż to za problem. Przecież – jak widać – skuter jest oferowany za t?, a nie inn? cenę. Jerzyk... jak by nie było z tym żadnego problemu i wszystko "samo by się załatwiało" i trwało kilka dni to po EU jeĽdziłyby tylko pojazdy (w tym maxi skutery) z US... a jak widać, aż takie zjawisko nie występuje. Generalnie gra jest warta ?wieczki, jednak droga od zakupu do rejestracji w PL jest trochę długa i czasochłonna w załatwianiu... a nie każdy ma na to czas i chęci... Tym bardziej, że w UE walka cenowa też jest widoczna. Niedawno na Burgmanii było ogłoszenie z fabrycznie nowym T-maxem, z PL gwarancj?, z pełn? f-vat za ~ 30 tpln. Prywatni importerzy nowych pojazdów cały czas ogłaszaj? się, że dowioz? pod drzwi praktycznie każdy motocykl przy cenie ?rednio o 20- 25%niższej od ceny oficjalnych dealerów... Ważne jest jedno- widać wyraĽnie obniżki cenowe a maxi skutery oraz motocykle staj? się coraz bardziej dostępne... choć jednak nadal drogie . Ps. A tak apropos cen paliw w USA to polecam ciekawy artykuł
bartosinski Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Konkrencja między sprzedawcami summa summarum to dobre zjawisko.... dla klienta. Nowy Tmax, który kosztuje 30kpln brzmi już nieĽle (je?li oficjalny importer oferuje tak? sztukę za 36 kpln...). Widziałem nawet na jakim? otomoto nowego Tmaxa z rocznika 2007 za 26,5kpln (bogusławski w słupsku?) co już wydaje się być bardzo dobr? propozycj?. W tej sytuacji owa nówka sztuka z Ju-es-ej za circa 8000 USD nie już tak tania, je?li doliczymy wszelkie koszta logistyczno-urzędnicze. No i bardzo dobrze. Niech się bij?. A ja, potencjalny klient, sobie na to spokojnie popatrzę... poczekam... mnie się nigdzie nie pali tanich skuterów, własnego kurka z benzyn? i prywatnej autostrady z mnóstwem zakrętów pozdrawiam bartosinski
Jerzyk Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Oczywi?cie, nie można się nie zgodzić. Przecież cena w USA na poziomie $ 8100 to dla nas praktycznie wydatek na poziomie nie mniejszym, niż 27000 pln. No i oczywi?cie dodatkowo koszt adaptacji o?wietlenia przedniego do lokalnych przepisów (?wiatła asferyczne) oraz standardowe koszty zwi?zane z rejestrowaniem pojazdu importowanego. W praktyce uważam również, że każda krajowa oferta do 30000 pln byłaby dla mnie w tym przypadku przynajmniej równie kusz?ca. Pamiętać bowiem należy, że w przypadku zakupu ‘krajowego’ możemy chyba bardziej liczyć na realn? egzekucję uprawnień z tytułu gwarancji i rękojmii. Takie ‘nożyce cenowe’ s? bardziej zauważalne i odczuwalne (dla nas) w przypadku pojazdów droższych. Np. od 70000 pln w górę. Czytałem nawet kiedy? tak? kalkulację, z której wynikało, ż sprowadzaj?c z USA samochód warty u nas np. ok. 150.000 pln praktycznie można zaoszczędzić nawet ok. 40.000 pln. A to już jest co?. Pozdrawiam
dr.big Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Hm, ale dalej (czy to 2oo, czy 4oo) kupujemy wersje amerykanska, ktora czasami rozni sie tylko zewnetrznie, a czasami jest to "troche" wiecej. I zaczyna sie "rzezbienie" . Dziekuje za takie "okazje" .
Klubowicze Roni Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Klubowicze Opublikowano 20 Sierpnia 2008 ja chyba bym trochę porzeĽbił gdybym mógł zostawić w kieszeni 1/4 warto?ci danego pojazdu . a gwoli u?ci?nienia tematu podam tre?ć maila z moim znajomym w usa odno?nie nowych maxi Witam ! Miło, czyta się maila od starego klienta.... Już odpowiadam na kolejne pytania. 2009 Yamaha T-MAX = $ 8500-9000 ty? 2009 Yamaha Majesty 400 = $ 6500-7000 ty? 2008 Suzuki Burgman 650 = $ 8500-10000 ty? ( zależy który model ) To s? ceny nowych skuterów, do tej ceny należy doliczyć jakie? 2000 ty? w tej kwocie, jest cała obsługa wraz z wysyłka już do PL. Odbiór Częstochowa, na zyczenie klienta może być, Warszawa, Gdynia. *Ceny podane powyżej mog? uledz zmianie ale tylko w dół ...
Administrator MariuszBurgi Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Administrator Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Takie ‘nożyce cenowe’ s? bardziej zauważalne i odczuwalne (dla nas) w przypadku pojazdów droższych. Np. od 70000 pln w górę. Czytałem nawet kiedy? tak? kalkulację, z której wynikało, ż sprowadzaj?c z USA samochód warty u nas np. ok. 150.000 pln praktycznie można zaoszczędzić nawet ok. 40.000 pln. A to już jest co?. Tylko trzeba sobie zadać pytanie czy te zaoszczedzone 40 tpln. nie będzie trzeba w póĽniejszej eksploatacji dopłacić... np. podczas awarii b?dĽ wypadku. Poza tym kiedy? ten 4oo trzeba będzie sprzedać i teraz pytanie czy na utracie warto?ci znów nie dołożymy z tych (niby) zaoszczędzonych 40 tpln. Prawda jest też taka, że oszczędno?ci bywaj? większe bo z USA sprowadza się najczę?ciej pojazdy młode i powypadkowe... często po mocnych kolizjach. Ostatnio chodziłem po placu celnym gdzie stały roczne lub dwuletnie Beetle cabrio, Lexusy, Mercedesy i inne drogie modele. Wszystkie były mocno lub bardzo mocno rozbite i pewnie wkrótce trafi? na allegro jako prawie nówki- bezwypadkowe !YES
Mr.T Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Opublikowano 20 Sierpnia 2008 jest jeszcze mienie przesiedleńcze - ale trzeba mieć "wujka" w USA !YES - wtedy koszt wychodzi < 20k PLN
Rekomendowane odpowiedzi