dr.big Opublikowano 16 Lipca 2008 Opublikowano 16 Lipca 2008 Zakladam ten temat, bo chyba po prostu czas na to . Skoro istnieje watek "komentarze ogloszen" ... Sa jeszcze osoby, ktorym zalezy na PODSTAWOWYCH zasadach pisowni jezyka polskiego i slusznie obruszaja sie na ignorancje innych. Z jakiej racji Uzytkownicy ktorzy zadaja sobie trud, zeby przynajmniej przepuscic tekst przez edytor, maja cierpiec pod wplywem ignoranctwa kaleczacego jezyk ? Miedzy innymi traktuje teksty na forum jako pewien trening pisowni polskiej stosowanej w obiegu, ale czasami mam spore watpliwosci, bo to co czytam jest conajmniej dziwne... Zeby nie byc goloslownym ostatni przyklad "pąpy paliwowej"... Przeciez to dramat. A tak latwy do skorygowania . Zakladam, ze wiekszosc osob chce widziec teksty na forum nie zawierajace podstawowych bledow, ktore sa dla niektorych mocno razace, zas bierne poddanie sie takim "trendom" moze odniesc fatalne skutki . Samo ignorowanie problemu (tak jest, problemu), niewiele tu pomoze i stad ten pomysl z mozliwoscia komentowania "wyczynow lingwistycznych" pojawiajacych sie tutaj od czasu do czasu... Szanujmy po prostu siebie i innych !piwko .
bogumilek Opublikowano 16 Lipca 2008 Opublikowano 16 Lipca 2008 najlepiej nadaje sie tu ten watek i wypowiedzi kolegi .P.KOSUT on chyba przebil wszystkich poprzednikow. Pomocy !!!, Pomocy !!!
Klubowicze krzytro Opublikowano 16 Lipca 2008 Klubowicze Opublikowano 16 Lipca 2008 Fakt P.KOSUT jest nie do pobicia
MISIEK Opublikowano 16 Lipca 2008 Opublikowano 16 Lipca 2008 Rozumiem, że ten temat ma za zadanie wytykanie/wy?miewanie* tzw. "kwiatków" w postach, w celu zmuszenia użytkowników do my?lenia i stosowania poprawnej polszczyzny. Powiem szczerze, że specjalnie nie lubię się na?miewać z innych... ale... no cóż, czasami niektórzy sami prosz? się by zwrócić uwagę. Aha! A ostatnio "obrodziło" w posty których po prostu nie da się przeczytać. Można czytać... czytać ... czytać, niby po polsku napisane a i tak się nic nie zrozumie . Hmm... takie moje spostrzeżenia dla tych co kalecz? polski język. Tak jak wspomniano powyżej: szanujmy siebie a przede wszystkim tych co maj? co? przeczytać na tym forum. Wystarczy przed wysłaniem klikn?ć "podgl?d posta", przeczytać samemu własne "wypociny" i... po prostu poprawić błędy, powstawiać znaki interpunkcyjne !
Sympatycy spinka Opublikowano 16 Lipca 2008 Sympatycy Opublikowano 16 Lipca 2008 MISIEK napisał(a): Aha! A statnio "obrodziło" w posty których po prostu nie da się przeczytać. Bo wakacje s? ............ Sorki za OT.
dr.big Opublikowano 16 Lipca 2008 Autor Opublikowano 16 Lipca 2008 MISIEK napisał(a): Rozumiem, że ten temat ma za zadanie wytykanie/wy?miewanie* tzw. "kwiatków" w postach, w celu zmuszenia użytkowników do my?lenia i stosowania poprawnej polszczyzny.(...) Nie mialem tego (wysmiewania) w zadnym wypadku na mysli. Chodzi mi po prostu o znalezienie sposobu na "to", co dzieje sie w niektorych postach. Jesli zastosowany sposob jest niewlasciwy, to z checia wezme udzial we "wdrazaniu" lepszego. Bardzo chetnie, bo ten wcale nie jest przyjemny. Niestety pojedyncze uwagi w danych postach nie przynosza zadnej widocznej poprawy, dlatego dodatkowo proba "wytykania" takich karygodnych bledow w jednym miejscu... Ja osobiscie nie chcialbym, zeby cos co napisalem, trafilo do tego watku. I mam nadzieje, ze nie bedzie on narazony na zbyt duza frekwencje.
MISIEK Opublikowano 16 Lipca 2008 Opublikowano 16 Lipca 2008 spinka napisał(a): MISIEK napisał(a): Aha! A statnio "obrodziło" w posty których po prostu nie da się przeczytać. !OK Bo wakacje s? ............ Ooooooo... już co? "wcięło"... Aha! A co to s? wakacje... !TAZ !kiss !scooter , hmm... bo zapomniałem ?!
Marynarz Opublikowano 16 Lipca 2008 Opublikowano 16 Lipca 2008 MISIEK napisał(a): Aha! A co to s? wakacje... !kiss !scooter , hmm... bo zapomniałem ?! to jak kolega zapomniał co to s? wakacje to masz TUTAJ wyja?nienie... !TAZ !OK !V
Klubowicze krzytro Opublikowano 16 Lipca 2008 Klubowicze Opublikowano 16 Lipca 2008 a jak ktos niema wakacji?
MISIEK Opublikowano 16 Lipca 2008 Opublikowano 16 Lipca 2008 Marynarz napisał(a): MISIEK napisał(a): Aha! A co to s? wakacje... !OK !kiss !scooter , hmm... bo zapomniałem ?! to jak kolega zapomniał co to s? wakacje to masz TUTAJ wyja?nienie... !V !V O! Dzięki... już sobie przypomniałem. Tak, tak... wakacje... tylko ostatnie... hmm, kiedy to było? W podanym linku jest też odno?nik: zobacz też: URLOP Hmm... no tak urlop... też nie pamiętam co to jest i nie chcę nawet czytać, bo jeszcze mi ci?nienie skoczy !TAZ I w ten sposób zrobił nam się temat o wakacjach i urlopach... W takim razie wróćmy do tematu dotycz?cego "kwiatków"...
Sympatycy Arecki Opublikowano 16 Lipca 2008 Sympatycy Opublikowano 16 Lipca 2008 Pomysł na temat do?ć ciekawy, tylko teraz wszyscy musimy się jeszcze bardziej pilnować, żeby nawet przypadkiem nie popełniać błędów, które inni mog? nam wytkn?ć !scooter .
dr.big Opublikowano 17 Lipca 2008 Autor Opublikowano 17 Lipca 2008 Arecki napisał(a): (...)teraz wszyscy musimy się jeszcze bardziej pilnować, żeby nawet przypadkiem nie popełniać błędów, które inni mog? nam wytkn?ć(...) Przypadkowy blad nie jest problemem, bo zawsze mozna go skorygowac i wiadomo ze kazdemu moze sie przydarzyc. Nie ma sie czego wstydzic. Nobody is perfect !scooter . Chodzi tu raczej o notoryczne (i swiadome) lamanie wszelakich zasad pisowni !scooter , bo z takim podejsciem trzeba walczyc.
MISIEK Opublikowano 17 Lipca 2008 Opublikowano 17 Lipca 2008 dr.big napisał(a): Arecki napisał(a): (...)teraz wszyscy musimy się jeszcze bardziej pilnować, żeby nawet przypadkiem nie popełniać błędów, które inni mog? nam wytkn?ć(...) Przypadkowy blad nie jest problemem, bo zawsze mozna go skorygowac i wiadomo ze kazdemu moze sie przydarzyc. Nie ma sie czego wstydzic. Nobody is perfect !scooter . Chodzi tu raczej o notoryczne (i swiadome) lamanie wszelakich zasad pisowni !scooter , bo z takim podejsciem trzeba walczyc. Nie byłbym taki pewny, czy to notoryczne łamanie zasad pisowni przez niektórych użytkowników jest ?wiadome... W?tpię... raczej stawiam na całkowit? nie?wiadomo?ć autora danego "kwiatka". Oczywi?cie nie będziemy tutaj wskazywać na tzw."czeskie błędy". Pisanie na klawiaturze to nie to samo co "żywe pismo" na kartce, często zdarza się, że jaki? klawisz nie zadziała i co? wtedy umknie naszej uwadze. Staram się szanować czytaj?cych moje posty i gdy znajdę mój post z takim błędem po prostu go poprawiam. Powiem szczerze, że bardzo lubię gdy pisz?cy zwracaj? uwagę na szczegóły pisowni: ?, ę, ?, ć, Ľ, ż, ł, itp. oraz stawianie odpowiedniej ilo?ci znaków interpunkcujnych. Bardzo przyjemnie się takie posty czyta. Wiem, że nie jest to łatwe, gdy się spieszymy z pisaniem... Pozdrawiam wszystkich pisz?cych/czytaj?cych*... swoje/moje i nasze* "wypociny".
Gość O'HARA Opublikowano 17 Lipca 2008 Opublikowano 17 Lipca 2008 Drobne przekłamania w pisanych postach, brak znaków diakrytycznych czy też jaki? bł?d ortograficzny to nie jest wielki problem. Zwłaszcza brak lub nieużywanie polskich znaków toleruję i nie uważam za bł?d. Ale problem jest dużo poważniejszy. Niestety, ro?nie nam pokolenie "dys...". Wszelkiej ma?ci dyslektyków, dysgrafików, dysortografików i to jeszcze z "papierami". To jest problem i to problem narastaj?cy. Tylko od naszego podej?cia i przestrzegania zasad pisania na forum możemy się przed tym "zalewem" starać uchronić.
Glub Opublikowano 17 Lipca 2008 Opublikowano 17 Lipca 2008 w firefoxie jest spellchecker. powinno wystarczyć.
Administrator Artix Opublikowano 17 Lipca 2008 Administrator Opublikowano 17 Lipca 2008 Glub dokladnie sam uzywam nikt nie jest doskonaly. Misiek wybacz jesli nie pisze oficjalnego pisma to stronie wlasnie od znakow diakrytycznych jak ognia i to w kazdym jezyku. Siak?? awersję mam czy co Temat wazny, bo czytajac posty sam nie raz poprawiam literowki, ale literowki to literowki, wszystkim sie przytrafiaja, czy jakiej orty sporadyczne, ale bywaja posty gdzie szczeka opada do ziemi i taka pisownie nalezy pietnowac z cala surowoscia tym bardziej ze naprawde jest wiele pomocnych rzeczy typu word czy wlasnie wspomniany firefox ktory podkresla bledy pod warunkiem uzywania polskich znakow Starajmy sie pisac poprawnie bo nie jestesmy byle forum w sieci ale Burgmani?
Gość O'HARA Opublikowano 18 Lipca 2008 Opublikowano 18 Lipca 2008 Glub - Spellchecker jak widać niewystarcza.
drogowiec Opublikowano 18 Lipca 2008 Opublikowano 18 Lipca 2008 O napisał(a): Glub - Spellchecker jak widać niewystarcza. Działa pod warunkiem używania go. Pozdrówka
Sympatycy szorstki Opublikowano 18 Lipca 2008 Sympatycy Opublikowano 18 Lipca 2008 Do IE jest google toolbar. Też podkre?la na czerwono... Niestety, w większo?ci problemów takich jak choćby case study ".KOSUt-a.......;.....", żadne "wspomaganie" nie pomoże. Wygl?da na to, że nie odczuwaj? oni potrzeby pisania schludnie. pzdr BTW: Je?li za? chodzi o znaki diakrytyczne, jestem zwolennikiem ich stosowania, jednak nie jestem w tym fundamentalist?. Zdaję sobie sprawę, że czytelnicy mieszkaj?cy w innej strefie językowej niż nasza, tekst pisany z polskimi znakami diakrytycznymi będ? widzieli w "nieciekawy" sposób.
Gość deleted1 Opublikowano 18 Lipca 2008 Opublikowano 18 Lipca 2008 Ahahahahaha, P.KOSUT jest odjazdowy !YES
ERMI Opublikowano 18 Lipca 2008 Opublikowano 18 Lipca 2008 powiedzmy sobie szczrze. jak pisać to z sensem -jak będ? byki, to trudno, ale niech do holery da rade TO zrozumieć. !YES a go?ciu - poleciał..........
Glub Opublikowano 18 Lipca 2008 Opublikowano 18 Lipca 2008 oftopikuj?c to IE służy jedynie do ?ci?gnięcia przegl?darki.
Rekomendowane odpowiedzi