Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

mam pytanie do znawcow tematu sprowadzania pojazdow z zagranicy.

jak to jest z NIPem europejskim (VAT-EU)?

kupujemy pojazd, dostajemy fakture i nie musimy w Polsce placic VATu jesli chcemy go wciagnac na firme (stawka 0%). co z pozostalymi oplatami takimi jak akcyza?

czy wciagajac taki pojazd w firme, mamy mozliwosc odliczenia zaplaconego VATu, amortyzacji itp?

jakie sa koszty rejestracji VAT-EU i jakie sa obowiazki z tym zwiazane podczas prowadzenia firmy?

• Sympatycy
Opublikowano

VAT wynosi 0% w kraju zakupu. W Polsce wystawiasz fakturę wewnętrzn? i VAT sobie naliczasz i PŁACISZ !!!! nawet jak masz bilansow? nadpłatę.

Nie wiem sk?d Ci wyszło, że VATu nie płacisz ;)

Rejestracja jest prosta i bezpłatna (lub niezbyt kosztowna) realizuję j? jeden z Urzędów Skarbowych na terenie kraju za po?rednictwem Twojego US do którego składasz wniosek.

TU można sprawdzić czy dany numer VAT jest zarejestrowany w Bazie VIES.

W przypadku akcyzy i innych opłat od sprowadzonych pojazdów wszystko pozostaje bez zmian, również kwestia odpisania odliczonego VAtu lub jeżeli przepisy stanowi? inaczej - jego czę?ci.

Opublikowano
VAT wynosi 0% w kraju zakupu. W Polsce wystawiasz fakturę wewnętrzn? i VAT sobie naliczasz i PŁACISZ !!!! nawet jak masz bilansow? nadpłatę.

Nie wiem sk?d Ci wyszło, że VATu nie płacisz ;)

mniej wiecej o to mi chodzilo, mniej wiecej...

ide do sprzedajacego, kupuje pojazd, dostaje fakture (netto+vat) - place od razu 0% vat czy ktos (instytucja kraju zakupu) mi zwraca ten podatek?

czy moze inaczej:

ide do sprzedajacego, kupuje pojazd, dostaje fakture (netto+vat) - place od razu kwote z VATem, ktory to podatek jest uznawany w Polsce?

• Sympatycy
Opublikowano

Jeżeli pojazd, który kupujesz ma VAT do odliczenia (czyli po naszemu jest "na fakturę") to nabywasz pojazd za cenę netto, w Polsce płacisz VAT i go odliczasz (w cało?ci lub nie)

Jeżeli pojazd jest z r?k prywatnych lub VATu z innych przyczyn nie da się wyszczególnić na rachunku to płacisz cało?ć ceny a w Polsce ubiegasz się o za?wiadczenie potwierdzaj?ce uiszczenie podatku od towarów i usług lub brak obowi?zku uiszczenia podatku od towarów i usług z tytułu nabycia ?rodka transportu czyli VAT-25. W takiej sytuacji nie przysługuje Ci zwrot podatku. Jedyne co Ci przysługuje to konieczno?ć zapłaty za ten luksus 160 zeta whist

Opublikowano
Jeżeli pojazd, który kupujesz ma VAT do odliczenia (czyli po naszemu jest "na fakturę") to nabywasz pojazd za cenę netto, w Polsce płacisz VAT i go odliczasz (w cało?ci lub nie)

i po to jest rejestr platnikow VAT-EU, zeby sprzedajacy mogl cie zweryfikowac, czy moze sprzedac ci towar za cene netto? dobrze rozumuje?

• Sympatycy
Opublikowano

Nie tylko po to, ale w tym przypadku zostanie do tego użyty.

Opublikowano

dzieki za odpowiedz

Opublikowano

Nie wiem sk?d Ci wyszło, że VATu nie płacisz whist

Rejestracja jest prosta i bezpłatna (lub niezbyt kosztowna) realizuję j? jeden z Urzędów Skarbowych na terenie kraju za po?rednictwem Twojego US do którego składasz wniosek.

TU można sprawdzić czy dany numer VAT jest zarejestrowany w Bazie VIES.

W przypadku akcyzy i innych opłat od sprowadzonych pojazdów wszystko pozostaje bez zmian, również kwestia odpisania odliczonego VAtu lub jeżeli przepisy stanowi? inaczej - jego czę?ci.

Jesli dotyczy to samochodu osobowego to akcyza jest placona od wartosci netto

a fv wewnetrzna do wyliczenia naleznego vat zawierac musi wartosc pojazdu wg cen zakupu przeliczon? na pln (tabela kursow NBP,stawka taka sama jak do obliczania akcyzy)powiekszona o oplacon? akcyze.

Jak mawiaja "nic w przyrodzie nie ginie,jedynie podlega przesunieciu w czasie i przestrzeni" whist

po oplaceniu akcyzy,vat i rejestracji pojazdu calosc ksiegujesz i odliczasz vat wg obowiazujacych przepisow czyli ...% ale nie wiecej niz ...

:o

przy sprzedazy auta oczywiscie wystawiasz fv i odprowadasz vat i podatek whist