MISIEK Opublikowano 16 Lipca 2008 Opublikowano 16 Lipca 2008 Moim zdaniem uzywanie programow typu sniper wypaczylo cala istote i zabawe w Allegro. To juz nie to samo. Dla mnie Alledrogo nigdy nie było absolutnie żadn? zabaw?... Podbijanie ofert kupuj?cym dla samego osi?gnięcia wyższej ceny jest zwykłym chamstwem i złodziejstwem. Bardzo... ale to bardzo rzadko korzystam z tego typu aukcji, ale gdybym miał licytować co? poważnego i drogiego to na pewno poprzez inny program licytuj?cy. Nie wiedziałem o istnieniu takich programów i po przeczytaniu informacji o nich uważam, że s? bardzo ciekawym rozwi?zaniem dla róznego rodzaju przekrętów z licytowaniem na Aledrogo.
Makrotek Opublikowano 16 Lipca 2008 Opublikowano 16 Lipca 2008 Na Allegro kupuję na dwa sposoby. Poprzez opcję "kup teraz" co jest niejako zakupem jak w sklepie internetowym, albo z ogłoszenia, oraz licytuj?c. Dla mnie Alledrogo nigdy nie było absolutnie żadn? zabaw?... W kwestii wyja?nienia - wyraz "zabaw?" w tym przypadku niema nic wspólnego ze ?miechem/rozrywk?/ubawem. Mój bł?d. Powinienem umie?cić go w cudzysłowie, żeby unikn?ć tego typu czepiania się !scooter. Na Allegro tak zakupy jak i sprzedaż traktuję poważnie i tego samego oczekuję od reszty użytkowników. Do tej pory nie spotkałem sie z żadnymi przekrętami, czy podbijaniem ceny. Natrafiłem jedynie na dwóch sprzedawców, którzy chcieli mnie oszukać, ale im niewyszło !scooter . Używanie snajperów powoduje, iż licytuj?c nie mogę okre?lić ile pozostali licytuj?cy s? w stanie zapłacić za dany przedmiot, a w zwi?zku z tym czy warto licytować, czy też może sobie odpu?cić. Pozatym "walka" na finiszu licytacji zawsze dodawała trochę smaczku całej sprawie.
slaw Opublikowano 16 Lipca 2008 Opublikowano 16 Lipca 2008 Wiesz, zasadniczo to system Allegro powstał po to, żeby nie trzeba było ręcznie licytować. Zgodnie z regulaminem masz podać swoj? MAKSYMALNˇ ofertę a system będzie licytował za Ciebie automatycznie. Dokonujesz gwałtu na systemie licytowania allegro, bo chcesz mieć z tego przyjemno?ć i masz pretensję się, że my, snipperzy, nie chcemy się wypinać ? !scooter !scooter
dr.big Opublikowano 17 Lipca 2008 Opublikowano 17 Lipca 2008 Wiesz, zasadniczo to system Allegro powstał po to, żeby nie trzeba było ręcznie licytować.(...) Tu sie nie zgodze. Przez dlugie lata uzywanie "pomocy" pozwalajacych wbic oferte przed koncem aukcji, bylo zabronione regulaminem. Wiec jak to jest?
slaw Opublikowano 17 Lipca 2008 Opublikowano 17 Lipca 2008 Zakładałem konto na Allegro w 2000r i już wtedy było to sformułowane podobnie jak wg. obecnego regulaminu: "Licytant okre?la cenę maksymaln?, jak? jest gotowy zapłacić za wystawiony Towar. System automatycznie ustali jego ofertę na minimaln? kwotę pozwalaj?c? przebić oferty pozostałych Licytantów o kwotę post?pienia. Następnie, w reakcji na każd? kolejn? ofertę innego Licytanta, system automatycznie wygeneruje ofertę na minimaln? kwotę pozwalaj?c? przebić ofertę tego Licytanta o kwotę post?pienia, nie przekraczaj?c jednak ceny maksymalnej. " Czyli system Allegro licytuje automacznie za Ciebie do wysoko?ci Twojego maksimum. Co do "pomocy" to nie wiem jak było kiedy?, bo wtedy "pomocy" nie było to ich nie używałem i nie wczytywałem się w regulamin Allegro pod tym k?tem. Natomiast ogólnie wiadomo, że snippery korzystaj? z API w postaci WebService'ów wystawianych przez Allegro. Gdyby Allegro miało co? przeciwko takiemu ich zastosowaniu to natychmiast by je zablokowało.
Rekomendowane odpowiedzi