Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Pomoc przy wyborze skuterka na poczatek :)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kup sobie Majesty 125 a najlepiej 150 lub 180. Bardzo popularny skuter, masa do wyboru, masa czę?ci zamiennych. 180 jest szybki (max licznikowy 130 km/h a prędko?ć przelotowa 100-115) i ekonomiczny (3.5 w miescie i 3 w trasie). Polecam!

• Sympatycy
Opublikowano
Zreszt? jestem mały i słabosilny (165/60) - jako ?wieży miło?nik mini-maxi, 250-tki się po prostu boję (-;

Hmm... ja też jestem oszczędnie zbudowany i z do?wiadczenia wiem, że 250-tka dla takich jak my to pestka - uwierz mi, 2 - 3 dni i będziesz "ćwiartk?" parkował jak rowerem. Polecam na poczatek zgło? się do Daro, ten to dopiero "konus" a okiełznał xcitinga (waga sucha 215 kg)

Opublikowano

Ok, poddaję się (-;

Wiem, że YM250 to najlepszy skuter na ?wiecie. Wła?ciwie lepszy jest tylko AN400. Burgman to już ideał, tylko T-Max jest lepszy. A od T-Maxa - chyba GP800?? :lol:whist

!OKK

:blink:

whist

Dla mnie jest na razie inaczej. Chciałbym mieć w miarę nieduży skuter (najlepiej nie większy niż ten co mam), który spełniałby moje podstawowe wymagania. Nic więcej. Gdyby 250-tki były zawsze lepsze od 150-tek, to tych drugich by w ogóle nie produkowano.

W Elyseo podoba mi się, w kolejno?ci:

- zwrotno?ć

- duża szyba

- duży bagażnik

Podoba mi się jeszcze, że jest płaska podłoga, ale to nie jest warunek konieczny.

Poprawiłbym, pod warunkiem zachowania powyższych zalet:

- wielko?ć kółek

- wyprofilowanie siedzenia

- za mały schowek przy kierownicy

Gdybym znalazł w katalogu skuter o masie do 130kg i prędko?ci utrzymywalnej 100km/h, na kołach min. 14' i z owiewk? na stałe (nie na kierownicy), to bym nie kombinował, tylko poszedłbym go przetestować !happybth

Nie ma takiego !OKK Wobec tego muszę dociec, dlaczego Peugeoty s? mniej cenione od marek wymienionych przez GLOWE:

- Aprilia Atlantic 125

- Honda PANTHEON 150

- Malaguti Madison 150 (dla mnie lider stawki w klasie Elyseo+20kg)

- Piaggio X9 125 (prawie ideał, ale 125 jest za słaby a 250 już za ciężki)

- Burgman UH150

Dodałbym jeszcze Epicuro 125, Yamahę Majesty 125, i może Piaggio X8 200, ale to model już niedostępny i rzadko spotykany na allegro. Elyseo już znam i bardzo lubię, więc zmieniłbym markę wył?cznie dla wyraĽnie odczuwalnych zalet nowego modelu.

pozdrawiam, tomek

ps. przeczytałem większo?ć dostępnych polskim necie testów, ale bardzo mało jest porównań lub artykułów "przekrojowych" - co lepiej skręca, który silnik łatwiej obsługiwać, jaka owiewka najlepiej chroni od wiatru itp.; tego nie da się sprawdzić na przysłowiowym motobazarze (byłem, wiem jak tam jest) - st?d problem z wyborem.

• Administrator
Opublikowano
Ok, poddaję się (-;

Wiem, że YM250 to najlepszy skuter na ?wiecie. Wła?ciwie lepszy jest tylko AN400. Burgman to już ideał, tylko T-Max jest lepszy. A od T-Maxa - chyba GP800?? !OKK !OKK

A mogę wiedzieć na czym opierasz powyższ? tezę? !happybth

• Administrator
Opublikowano

Nie wiem dlaczego sie upierasz ze skuter musi byc lekki bo inaczej sa problemy z jego porecznoscia i mozliwosciami manewrowymi. Przeciez skutera nie nosisz na plecach a optymalnie dobrany srodek ciezkosci powoduje ze 200 kg skuter manewruje sie nie trudniej niz 50tka. Zapakowany Silver do dalekiej podrozy wraz z plecaczkiem wazy cos kolo 400 kg i nie mam wiekszych problemow ani z jazda ani z manewrowaniem. No przeciez ja jak wszyscy wiedza kawal chlopa jestem ze 2 metry wzrostu i cos kolo 140 kg zywej masy miesniowej !OKK

Szukaj skutera ktorym ci sie dobrze bedziec jezdzic a nie cos co wazy jak najmniej !OKK bo waga nie ma zadnego znaczenia. A YP250 jest lekka jak piorko, no chociaz Spinka ktora np jezdzi YPka tez nie wiele mniejsza od Pudziana :blink: !happybth

Opublikowano

Witam ja jako użytkownik Aprili Atlantic mogę Ci powiedzieć, że różnica między Satelis'em a wyżej wymienion? Atlant? polega przede wszystkim na wygl?dzie. No i może plastiki w Satelis'ie wygl?daj? na trochę za "kruche" jednak może być to tylko moje niesubiektywne zdanie. Konstrukcyjnie s? bardo podobne - zwłaszcza że posiadaj? te same bardzo żwawe jednostki napędowe Piaggio. Porównuj?c oby dwa modele jedni wol? francuskie kanciate Peugeoty a drudzy subteln? linię włoskich projektantów Aprili. Oby dwa skutery posiadaj? pojemne schowki jak i przy kierownicy jak i pod siedzeniem i s? bardzo funkcjonale. Nie mogę powiedzieć nic na temat kanapy w Satelis'ie gdyż siedziałem na nim 20 min. ale na mojej Atlancie można zrobić na prawdę spore dystanse bez obawy o tyln? czę?ć ciała. Nie jest za miękka dzięki czemu możemy dobrze wyczuć sprzęt. Co do szyby - jeżeli oryginalna będzie za mała to mona zawsze zakupić akcesoryjn? np z givi'ego (tak jak ja to zrobiłem) i z czego jestem zadowolony a koszt na prawdę nie wielki (bodajże niecałe 200zł).

Co do różnic wagowych między 125 a 250 s? one baardzo niewielkie rzekłbym niezauważalne. Przykładowo - ja posiadam 200 i miałem okazję przejechać się identycznym maxi tylko w pojemno?ci 125 (dzięki PCX !happybth ) Jednostki różni? się jedynie wielko?ci? tłoku i cylindra. Tak samo jest w Piaggio x9. Różnica jest niewielka także nie wiem czemu uważasz że X9 w 125 będzie o wiele lżejsza od 250.

Co do opisów: "co lepiej skręca" to ciężko okre?lić która maszyna szybciej, cia?niej się składa.

Jeżeli chodzi Ci o jazdę miejsk? to tutaj bardziej zwróciłbym uwagę na wysoko?ć lusterek czy przypadkiem nie s? na wysoko?ci lusterek samochodowych.

Klasa do 250 ccm to zwinne lekkie mieszczuchy.

Twierdzę tak gdyż miałem okazję kilka razy przejechać się na potężniejszej maszynie jak? jest T-max (dzięki brat) i tutaj mogę powiedzieć że moja atlanta jest zwinniejsza do ruchu stricte miejskiego (Lupak te to może zapewne potwierdzić).

Nie twierdzę że większe maszyny się nie nadaj? do jazdy w korkach tylko po prostu że 125-250 jest zwinniejsze od 400-650'etek czy tam nawet juz 800'etek

Na Twoim miejscu nie zastanawiałbym się i wybrałbym co? o większej pojemno?ci niż 125ccm. Na wypady poza miasto jest to troszeczkę za mało a i po mie?cie docenisz lepsze przy?pieszenie. Nie bój się że nie dasz sobie rady z 250'tk? bo tak jak napisałem różnica jest niewielka w masie a w osi?gach spora.

Opublikowano

Ja też wcze?niej jeĽdziłem 50-tk? i chciałem kupic 125 (zaznaczam,że od wielu lat jeżdzę motocyklami klasy powyżej 750) bo chciałem cos szybszego i wygodniejszego do miasta i na krótkie wypady poza miasto a jednoczesnie,zeby palił ponizej 4 litrów w mie?cie. Przypadkiem kupiłem najsilniejsz? wersje YP125 czyli YP 180:) i jestem zadowolony. Nie opłaca mi się kupować 250 bo motocykl stałby w garażu nieużywany ale dla Ciebie 250 jest optymalna-ekonomiczna prawie jak 125 a szybka prawie jak 400. 250 to kompomis. W przyszło?ci my?lę o kupnie 250 (raczej Satelis) i egoistycznego superbike`a Ducati. Tak? 250 już da sie podrózowac z pasażerem bez większych kompleksów a moto będzie dla czystej przyjemno?ci niedzielnych wypadów. W tej chwili jestem w Krosnie dok?d dojechałem z Krakowa a dzi? dowiedziałem się,że musze jeszcze pojechać do Przemysla. W ?rodę będe wracał do Krakowa dokładnie 240 km i to wszystko na YP180. Damy rade...

Opublikowano

witam !OKK

dziekuej wszystkim za wlaczenie sie do tematu !OKK

pozatym chyba juz sie zdecydowalem na Aprilie Scarabeo z tym ze najczesciej spotykana jest wersja 125 i 150 a dla mnie najlepsza opcja byla by 200 ale tych z kolei jest malo, ma 3 kufry a to jest jedna z podstawowych moich wymogow poniewaz prowadze nieduzy warszat samochodowy i czesto jezdze po czesci, wszyscy mi mowia ze bede i tak z plecakiem jezdzil ale z tego co czytam to tylni kufer jest naprawde duzy a i po bokach dwa sa dosyc spore, pasazerka tez nie powina narzekac a w sumie co dzien bede jezdzil z pasazerem rano do pracy a to tez wazne by pasazer czul sie wygodnie i pewnie.

strasznie korci mnie Atlantic ale wyjdzie za drogo 4,,5tys + opalaty + 2 kaski, ubranie,pokrowiec i robi sie z 4,5 pln->6 tys pln...

Atlantic 200 jest swietny mlodszy (tylko to jeszcze mnie powstrzymuje od kupna Scarabeusza i cena !happybth bo nawet pozniej wydaje mi sie ze latwiej bedzie go sprzedac) od Scarabeo 150 podanych przezemnie na poczatku 4 lata a to duza roznica, z tego co piszecie to fajny skuterek ktorym smialo za miasto mozna jechac i w korkach tez sie spisuje pozatym nie jest bardzo ciezki ja tak jak kolega st1545 (175/60) whist do osilkow nie naleze :lol:

decyzja jeszcze nie zapadla...

ps.Ogladalem ostatnio Majesty 125 z 00r za 4,1 pln i znajomego Hexagonem 125 96r ceni 3,5pln i powiem ze skuter Yamaha wyglda ladnie i zgrabnie ale wyglada to nie wszytko skuter nie byl uszkodzony a prowadzil sie w zakretach tak jak by mial zaraz sie wywrocic kolega ktory ze mna byl (motocyklista) powiedzial ze to wina opony "kartofel" przy manewrach tak samo i to samemu bez pasazera i to mnie to zniechecilo z kolei Hexagonem jezdzilo mi sie o wiele lepiej mimo swojego wieku (remont silnika caly robiony 500km temu) prowadzil sie o niebo lepiej a juz nie wspomne o przyspieszeniu i manewrowaniu i bardzo duzym kufru i nawet bylem zdecydowany kupic go sprzedajacy sposcil cene do 3 tys zl ale rocznik 96r.

... to chyba na skuter jest juz bardzo duzo w sumie juz 12 lat...

jutro jade zobaczyc Malaguti 150cm...

ale narazie wygrywa Aprika Scarabeo :blink:

dzikuje i pozdrawiam szerokiej drogi whist

• Administrator
Opublikowano
[...] z kolei Hexagonem jezdzilo mi sie o wiele lepiej mimo swojego wieku (remont silnika caly robiony 500km temu) prowadzil sie o niebo lepiej a juz nie wspomne o przyspieszeniu i manewrowaniu i bardzo duzym kufru i nawet bylem zdecydowany kupic go sprzedajacy sposcil cene do 3 tys zl ale rocznik 96r.

... to chyba na skuter jest juz bardzo duzo w sumie juz 12 lat...

Hexagon '96 w 125-tce za 3 tpln...hmm... !happybth

Spójrz na t? ofertę> Super Hexagon 250 GTX '01

Oferta z innej bajki (silnik Hondy, rok, stan, wyposażenie) a cena naprawdę OK. Z czystym sumieniem polecam t? sztukę bo j? znam.

Opublikowano

MariuszBurgi - moj? "tezę" możesz potraktować jako żartobliw?. Nie mogłem zrozumieć, czemu na pytanie o skuter klasy 150cm3 wszyscy polecaj? YM250.

Po postach Artix'a i Kauli'ego nie mam już więcej pytań (-; Dzięki, warto było się wtr?cić w ten w?tek (-: Sprawdziłem - X8 250 obecnie waży 180kg, ale starsze wersje X9 tylko 162kg (tylko o 3 więcej niż 125).

duke75 - to, co piszesz o dalekich trasach na Yamasze i o motocyklu stoj?cym w garażu może ostatecznie wybić mi z głowy pomysł "Elyseo na miasto i KLE500 na trasy" - muszę się jednak na poważnie przymierzyć do tych kompromisowych "ćwiartek". Może faktycznie Satelis?

pozdrawiam, tomek

Opublikowano

witam

jak juz wczesniej pisalem zdecydowalem sie juz na tego Atlantica

http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=M789453

i powiem tak,

!!! OSTRZEGAM WSZTSTKICH PRZED KUPNEM SKUTERA U TEGO GOSCIA !!!

nie pierwszy raz kupywalem auto i wiem czego mozna sie spodziewac po ludziach ale ten sprzedawca a nawet nazwal bym firma zeruja tylko chyba na oszustwie.

dzwonilem do goscia 3 razy zanim sie wybralem do niego i 3 razy mnie oszukal!

w sumie 110 km od wawy na moto to nie daleko, wiec z kumplem wczoraj wybralem sie na mala wycieczke...

ta firma zajmuje sie sprzedaza skuterow sprowadzonych z wloch ma na miejscu w garazu stoi ich ze 20 przewaznie skuterki do turystyki ale czegos takeigo nie widzialem,

Atlantic bo o niego sie rozchodzi rozwalony w drobny mak "mimo ze sprzedawca zapewnial mnie ze ze stan super", zaden ale to zaden plastik nie pasuje do siebie,plastiki porysowne ze wszystkich stron do tego pozadzierane przy kluczach jak by ktos tam tygrysa wozil <_< przednie lagi nie poskrecane,luz na glowce lagow, silnik chodzi jak by mial nie 20tys km ( sprzedawca przed przyjazdem moim mowil 15 tys przez tel) a z 45 tys, siodlo lata na wszystkie strony jak sie okazalo brakowalo srub, silnik zalany olejem...to wszystko co do Atlantica !tut

ale korzystajac z okazji i wiedzac z kim mamy do czynienia postanowilem sprawdzic pare innych skuterow a min Piaggio X9, Honde Phanteon, BURGMANA 250, kazdy z tych i innych skuterow ktore tam maja sa stanem zblizone do Atlantica !OKK

dobrze ze jestem z natury spokojny i umiem trzymac nerwy na wodzy ale swojego kierowce musialem uspokajac :lol: bo naprawde sie zdenerwowal... :D

przestrzegam jeszcze raz

ŁUKÓW ZA SIEDLACAMI NIEUCZCIWY SPRZEDAWCA !!!

tyle odemnie szukam dalej :D

pozdrawiam i szerokiej drogi

Opublikowano

Hm, 2003 rok i 4990 zl do negocjacji? Juz samo to nie brzmi dobrze, bo skutery w dobrym stanie z tego rocznika kosztuja troche wiecej, przynajmniej tak mi sie wydaje !OKK ...

• Sympatycy
Opublikowano

Drogi st1545 - wiem, że każda sroczka swój ogonek chwali, ale YP250 to naprawdę łatwy do opanowania sprzęt. Nie sprawia po chwili większych problemów niż 50tka, a waży 165kg.

Też przez chwilę obawiałem się, że masa będzie miała duże znaczenie. Tak jest i nie jest zarazem !NOT

T-max waży ponad 200kg a nie czuje różnicy w parkowaniu (no, trudniej się go wrzuca na centralkę), ale już jeĽdzi mi się lepiej - dlatego że Majesty jest nieco za mała dla mnie. I to wła?nie dopasowanie skutera do wzrostu jest bardzo ważne, a nie jego masa. Duże (i ciężke) skutery s? dobrze wyważone i mimo masy nie sprawiaj? kłopotów. A co do pojemno?ci: szybko okazuje się (szczególnie przy przelotach z Młyna na kebab czy lody), że 250 to też za mało żeby nad?żyć ;) Tak więc nie ma się czego obawiać, 250 ccm to nie jest przerażaj?co dużo i lepiej kupić troszkę więcej niż troszkę mniej bo inaczej czeka szybka przesiadka na mocniejszy skuter. Chyba że kto? lubi przesiadki :angry:

Opublikowano
Hm, 2003 rok i 4990 zl do negocjacji? Juz samo to nie brzmi dobrze, bo skutery w dobrym stanie z tego rocznika kosztuja troche wiecej, przynajmniej tak mi sie wydaje !NOT ...

Z Atlantic`iem w tym roczniku może by różnie, natomiast ze Scarabeo jest b.duża szansa, że w 5 kawałkach się zmie?cisz- i nie będzie to grat :angry: Przykładowo moja stała 5500, ile kolo spu?cił to moje, ale Ľle na tym nie wyszedłem ;) Jak będziesz bardzo chciał to Ci znajdę numer do go?cia, który sprowadzał moj? ;) Miał jeszcze jedn? sztukę w 125tce i kilka innych Aprilii, wszystkie były na jednej podkładce dealerskiej, więc może ma jaki? układ z nimi... No i w Ostrołęce, niedaleko ;)

Opublikowano

90% aprili atlantic w nowej budzie sprowadzanej do Polski jest co najmniej po ?lizgu. I idzie to bardzo szybko okre?lić nawet po zdjęciach. Najlepsze jest to, że na każdej aukcji jest napisane "bezwypadkowy". To lepiej jest już kupić taki na którym widzisz co było przerysowane i rozwalone niż kupować "kota w worku" bo tak to można nazwać i samemu to naprawić. Wtedy kupujesz tak? atlantę za cenie 4500 zł i ładujesz 2 tys. Albo jedziesz z kim? kto się zna i kupujesz za co najmniej 7000 cał? i sprawn?.

Opublikowano
Hm, 2003 rok i 4990 zl do negocjacji? Juz samo to nie brzmi dobrze, bo skutery w dobrym stanie z tego rocznika kosztuja troche wiecej, przynajmniej tak mi sie wydaje !NOT ...

panowie nie chodzi tu o cene...

a gdyby kosztowal 15 tys zl to co dobrze ze gosciu przez telefon opowiada bajki a na miejscu okazuje sie totalny szrot??

chodzi o to ze ten delikwent ma tam na miejscu duzo skuterow i oglasza sie na allegro i gratce i gdyby ktos chcial sie do niego wybrac z zamiarem obejrzenia badz od razu kupna to chcialem poprostu was urzytkownikow tego FORUM ostrzec ze sprzedaje naprawde same zlomy!!!

zdjecia to nie wszystko, dzis dzwonilem do pana ktory oglasza sie na allegro (Piaggio Beverly z Pruszkowa stoi w servisie Yamahy) i przy moim pytaniu czy byl uderzony, uszkodzony porysowany itd itp nawet sie nie zajaknal powiedzial prosto z mostu tak byl bylo uszkodzone owiewka z przodu, szyba i zegary, lagi proste...

o takich mi ludzi chodzi wiedza co sprzedaja, mowia prawde i tyle dlatego cena jest atrakcyjna 4900 z 2002 roku ten model stoi duzo wyzej ale o to chodzi w handlu by nic nie ukrywac nie sciemniac i mowic prawde jaka jest a nie owijac bezsensownie w bawelne!

dziekuje i pozdrawiam :angry:

Opublikowano
...ale o to chodzi w handlu by nic nie ukrywac nie sciemniac i mowic prawde jaka jest a nie owijac bezsensownie w bawelne!

Takie rzeczy to tylko w erze !OK

Jak będzie mówił prawdę to nie będzie sprzedawał. Nie kłamie ten, który nie ma nic do ukrycia.

A bigowi chodziło o to, że cena jest niższa od rynkowej, dlatego praktycznie w 100% wiadomo, że to lipa. Tym bardziej, że to handlarz. Szkoda w ogóle było na telefon do go?cia.

Gość bubamotorli
Opublikowano

Jeżeli my?lałe? o alternatywnym rozwi?zaniu ( a padło wozidło PANTHEON 150) to poleciłbym HONDE FORESIGHT 250. Do 5 ty? kupisz "igłę".Pojemny,żwawy,dynamiczny i niezawodny :P

Skuter nie jest tak bardzo faworyzowany np jak YP Majesty 250 i łatwiej Ci będzie znależć zadbany i niewyeksploatowany egzemplarz.Wygl?d to rzecz gustu -> postaw na : bezwypadkowo?ć,niezawodno?ć,mały przebieg

a potem na : wygl?d, kolor,bajery :D

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

witam

po dluzszej nieobecnosci...

praca praca i jeszcze raz praca nie pozwolila mi na poszkukiwania squterka

dzis znalazlem chwile i wpadly mi w oko dwa :

Yamaha MBK Versity 300cm3 :

http://www.allegro.pl/item407645617_yamaha...dzo_dobry_.html

do tego blisko bardzo do oddania za 6 tys stan ze zdjec niezly ale przebieg dosc spory 34tys km, serwisowany w serwisie yamahy,

http://moto.allegro.pl/item408609897__yama..._rok_2004_.html

drugi nie wiadomo chodz na zdjeciac widac z lewej strony lekko przytarty, mniejszy przebieg i rocznik .

co do moich sposprzezen to skuter dosc duzy ale czy zwinny awaryjny ?

czytalem test Yamahy Yp 250R (tu chcialem podziekowac MariuszowiBurgiemu za dobra robote) wygladem bardzo podobne skutery nawet zegary sa podobne...

ale czy prowadzenie, jakosc itd itp

ale co do pierwszego mimo ze blisko aha oba sa zarejestrowane i ubezpieczone, to martwi mnie przebieg jak sie spisuja mial ktorys z was kolegow doczynienia a moze ma i moze cos powiedziec wiecej na temat tego skutera bo niestety ja googlowalem i nie znalazlem testu tego skutera, wgle jakos malo informacji na jego temat, co z serwisem i spalaniem?

alternatywa dla tego skutera ktory podoba mi sie bardzo i mialem okazje na nim sie przejechac jest Piaggio X9 250 cm3 lub nawet 500 cm3 np ten :

http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=M896428

lub

http://moto.allegro.pl/item409576756__piag..._r_i_inne_.html

piszecie rowniez i proponujecie rozne modele skuterow ale z tego co widze to sa one dosyc hmm maja po 8 -10 lat te sa w miare rocznikowo mlode...

z gory dziekuje za odpowiedzi ;)