Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Co wart jest Romet?

Rekomendowane odpowiedzi

• Sympatycy
Opublikowano

Ponieważ temat dotyczy ogólnie chińskich pojazdów, pozwolę sobie zabrać głos.

Swego czasu, nie tak zresz? odległego, też męczyłem się z wytworem chińskiej my?li technicznej a swoje zmagania zawarłem np. TUTAJ.

Wracaj?c jednak do zasadniczego tematu czyli pojazdów firmowanych nazw? "ROMET". Ogl?dałem ostatnio motocykle klasy 125ccm z naklejkami Rometa.

Ogólnie, na pierwszy rzut oka nie wygl?daj? Ľle, ceny od 3400 do 4999 też mog? być zachęcaj?ce, jednak to co zaskakuje najbardziej to fakt że producent oferuje dwuletni asistans, co zgodnie ze słowami wła?ciciela "salonu" oznacza że, w przypadku awarii serwis pojawi się tam gdzie utknie motocykl i albo usunie usterkę na miejscu albo przewiezie na koszt producenta do miejsca gdzie będzie można naprawić pojazd.

Do?ć odważne posunięcie bior?c pod uwagę awaryjno?ć chińskich produktów.

• Odpowiedzi 50
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• regis

4

• Dzięgiel

4

• Geni

3

• MISIEK

3

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Już zadzwoniłem do znajomej i podtrzymałem wcze?niejsze zalecenie, żeby kupic uzywanego Peugeota Elystara 50- fajny, duży gabarytowo skuter a 50cc no i marka jak ta lala.

Opublikowano

Kupuj?c chiński sprzęt popierasz komunizm, kupuj?c tajwański sprzęt nie wiadomo co...

Mamy kapitalizm każdy wybierze to co mu się podoba !scooter Pozostaje jednak przy opinii omijania kymco, choćby było ze złota !OKK

Opublikowano

Noktrum: no to masz pecha chlopie, bo jest duza szansa, ze Twoja Honda zostala wyklepana wlasnie w fabryce Kymco.

Teraz nie zostaje Ci nic innego jak zjesc sloik majonezu kieleckiego i strzelic sobie gumk? recepturk? w duzy paluch prawej stopy.

Opublikowano
Noktrum: no to masz pecha chlopie, bo jest duza szansa, ze Twoja Honda zostala wyklepana wlasnie w fabryce Kymco.
Przynajmniej większo?ć elementów. Tak !YES , tak !YES , zakład KYMCO jest producentem podzespołów dla największego producenta jedno?ladów -HONDY... !w00t

Tfuu, tfuu... i co teraz... ;):o

Mamy kapitalizm każdy wybierze to co mu się podoba  ;)  Pozostaje jednak przy opinii omijania Kymco, choćby było ze złota  ;)

:) a on cięgle swoje... :);):)

A temat był/jest o Romecie !YES

Wracaj?c do tematu o... ROMECIE taka ciekawostka do przejrzenia: oferta firmy ROMET

Opublikowano
... jednak to co zaskakuje najbardziej to fakt że producent oferuje dwuletni asistans, co zgodnie ze słowami wła?ciciela "salonu" oznacza że, w przypadku awarii serwis pojawi się tam gdzie utknie motocykl i albo usunie usterkę na miejscu albo przewiezie na koszt producenta do miejsca gdzie będzie można naprawić pojazd.

Do?ć odważne posunięcie bior?c pod uwagę awaryjno?ć chińskich produktów.

A Romet przypadkiem nie planował przeniesienie produkcji do Polski? Zdaje się, że gdzie? o tym czytałem...

Opublikowano

A ja słyszałem że produkuj? jej w Japonii, a składaj? w Austrii. Silnik na pewno nie jest chiński ;) Co do rometa to od tego roku mieli produkować jakie? modele w Polsce... Nie wiem czy to im wyszło, ale tak mi rok temu mówił sprzedawca.

Opublikowano
A ja słyszałem że produkuj? jej w Japonii, a składaj? w Austrii.

hehe...tia jasne.... ;)

Opublikowano

A te bajki o Austrii, to sk?d?

http://world.honda.com/HondaAustria/

http://world.honda.com/HondaLogisticCenterAustria/

To s? jedyne sygnowane przez Hondę firmy w Austrii, jak łatwo się zorientować nie maj? wiele wspólnego z produkcj?.

A konkretnie, to FES 150 ma ten sam silnik, co SH150i i PS150i - wszystko to s? modele Hondy dedykowane rynkowi europejskiemu, więc w Europie produkowane, ale nie w Austrii, jakby sobie kolega życzył.

Zacne i porz?dne to sprzęty, ale my nie o tym, bo temat dotyczy chińskiego klona Hondy Cub pod tytułem Romet 900 Ogar.

Ustalone zostało, że to z dużym prawdopodobieństwem kupa, w odróżnieniu od pierwowzoru, który jest motocyklem wyprodukowanym w największej ilo?ci w historii motocyklizmu.

Innym klonem, niewiele droższym jest Kymco Nexxon, na pewno cud to nie jest, ale na pewno lepszy niż Romet (cokolwiek by się tak naprawdę nie kryło pod t? nazw?).

S? jeszcze inne klony dawnego cuba np. 125-tka od Suzuki pod nazw? Suzuki Adress 125 dostępne za 9900zł lub Honda Innova 125, która w polskiej sieci sprzedaży nie jest dostępna.

A co do Kymco, firma z tradycjami, działaj?ca od 1963 roku i niby wszystko fajocho z t? kooperacj?, tylko np. w pewnym modelu skutera Hondy notorycznie ulegaj? zniekształceniu obręcze kół wykonane przez tego kooperanta.

Więc jest słodko, ale nie do końca.

Opublikowano

No to:

1. Chińczyk chińczykowi nie równy - wystarczy pozna specyfike tamtego rynku - ten sam pojazd pod marka romet pojedzi i 10kkm bez awarii, a pod marka noname nawet 300km nie zrobi.

Oczywi?cie generalizuje, ale tak to w skrócie jest, wszystko zalezy kto odbiera transport z fabryki i jak dokładnie przeprowadzona jest kontrola.

Dlatego w polsce jest tyle sypiacych sie chińskich popierdółek - to były sprzęty 2 i 3 kategorii, sprzedawane za 200$!

2. Yamaha - wiekszosc sprzetow ponizej 250cc produkowane w Chinach, nie jestem pewnien czy YBR250 również nie jest tam produkowane

3. Kymco kolejne linie produkcyjne kupiło w chinach + ma "nowych" chińskich podwykonawców niektórych podzespołów.

O innych producentach nie pisze

Opublikowano

Ludzie przecież Wam napisałem na samym pocz?tku, że widziałem program z fabryki w Polsce. Fabryka jest pod Dębica w województwie podkarpackim. Wygladało to na montownie z prawdziwego zdarzenia: go?cie na linii produkcyjnej w firmowych uniformach montowali elementy, potem test na hamowni. Może to nie jest taka kicha jak inna chińszczyzna?

Opublikowano

Może i to tam montuj?, ale czę?ci to wyprodukowali w chinach, bo taniej. Składać, a produkować to nie to samo... Co do hondy to sram na to gdzie j? jaki brudas składał itd. po prostu ma sie nie psuć przez 5 lat, a potem to już nie moje zmartwienie ;)

Ogra 900 w sierpniu 2007 (chyba) widziałem pierwsze wersje były takie sobie, potem na moto bazarze w wawie na wiosnę 2008 widziałem, że co? tam pozmieniali (osłona silnika, chyba kamulec przedni, kopniak?, zegary)...

Pierwsze i ostatnie upomnienie!

Jeste?my na publicznym forum Klubowym a nie na komentarzach onet'u.

Kolejny, napisany w ten sposób post spowoduje zablokowanie konta.

MariuszBurgi

• Sympatycy
Opublikowano
Co do hondy to sram na to gdzie j? jaki brudas składał itd.

Noktrum to nie jest miejsce na rasistowskie wyzwiska. Takie teksty to możesz sobie wstawiać w domu i z kolegami na podwórku a nie na publicznym forum. Pomy?l 2 razy zanim co? napiszesz !w00t ;)

Opublikowano

popieram orzech to nie powinno sie wydarzyc nie tylko na forum ale takze wsrod ludzi normalnych,moze kolesiowi podeslac slownik poprawnej polszczyzny?

Opublikowano

W dobie klerykalizm już nic mnie nie zdziwi... wolno?ć słowa to teoria !w00t słowa s*** może było nie odpowiednie > wyspowiadam się ;)

Pozdrawiam

• Sympatycy
Opublikowano

Wracaj?c do tematu:

http://www.arkus.com.pl/pl/aktualnosci/art69.html

i kto by pomy?lał....

Znalezione w sieci:

Romet Motors to nowa marka na rynku Polskim. Producentem pojazdów jest Standard Motors Corporation Taiwan. To było do pocz?tku 2008 a potem:

Uroczyste otwarcie fabryki nast?piło: 24 stycznia 2008r., 12.00. Do tej pory z linii zeszły już pierwsze produkty: skutery i motocykle. W dalszej perspektywie planowana jest również produkcja quadów. Nowa, dla dotychczasowego producenta rowerów: inwestycja motoryzacyjna wyniosła ponad 10 mln. zł. Miesięcznie zakład w Podgrodziu opuszczać będzie ok.5 tys. jedno?ladów. Moce produkcyjne obliczone dla tego samego okresu to: 10 tysięcy sztuk.

Ale tak jak kto? już wcze?niej zauważył - podzespoły Made in China

Opublikowano
dał za swój skuter 4300 pln w poprzednim sezonie. Pomijam fakt ze po przejechaniu 2tys km predkosc max wynosiła 60km, spalanie 4-5 litrów w miescie. W tym sezonie postanowił sprzedac go na allegro i kupic firmówke.

Może trochę OT ale też zastanawiałem się na pocz?tku nad zakupem Rometa lub innego "ładnego", taniego chińczyka, jednak po kilkumiesięcznych przemy?leniach zdecydowałem.

Za moj? Majeczkę Dx 250 z xx.06.1998 r. (jakby nie liczyć 10-latkę) z przelotem ~ 31.000 km dałem 4.500,- (bez żadnej gwarancji). Po wymianie życiodajnych płynów przejechałem BEZAWARYJNIE grubo ponad 4.500 km, prędko?ć max. (solo) utrzymuje się w granicach ~125 km/h, (duo+bagaż) ok. 110 km/h, spalanie na trasie (zima-wiosna): 3,57-3,45l/100km, w mie?cie (zima-wiosna): 4,45-3,95/100km. Zużycie oleju po 3.000 km: 25% wlanego (0,35l z 1,4l).

Wnioski należy wysnuć samemu. !w00t

oddał go na wies dla ojca.

Wychodzi na to, że ojciec wyrz?dził mu kiedy? wielk? krzywdę... :)

Ogl?dałem zegary, które ładniejsze, czytelniejsze i jak wykonane.

Je?li będziesz cały czas spogl?dał tylko na zegary... to długo nie pojeĽdzisz.

Ciekaw jestem czy z Twoj? BMk? nie było wła?nie tak, że się zapatrzyłe?... na zegary. !YES

Skuter to nie kobieta! Nie patrz jej cały czas w oczy, bo...Cię zauroczy... i przepadłe?. :unsure:

Pozdrawiam.

Opublikowano

Z bmw k? to od pocz?tku się nie lubili?my... a kasacja nie była z mojej winy, tylko z winy kierowcy któremu sie bardzo spieszyło. Akurat kręciłem filmik na youtuba moim aparatem jak mnie centralnie waln?ł. Przy prędko?ci ok 70km/h tak z znienacka z za innego samochodu. Polecam bmw jest bardzo bezpieczne.

romet??? na youtube jest tego pełno np.

romet ogar 900

ogar 900

ogar 900 lepiej nie wł?czać gło?ników, jako?ć filmiku jest całkiem dobra. Filmików jest pełno, rometa kocha polska wie?, szkoda że zlikwidowany został nasz krajowy przemysł motoryzacyjny.

• 8 miesięcy temu...
  • Klubowicze
Opublikowano

Ja też uważam że może i zdolna kobieta naprawi swojego Ogarka ale po co?

Kategorycznie NIE

Opublikowano

Romet 757 2 sów = wielki dramat i porażka. Koleeżanka kupiła . Wielka zagadka stał calutki czas w serwisie.

Miałem kumpla który jezdił jakim? czterosówem rometa 4 lata temu i mowił że tragedi nie było... ( nie pamiętam modelu )

Opublikowano

Hej,

A może marka wraca:

http://www.google.pl/imgres?imgurl=http://...1&ct=image&cd=1

http://ogar900.com/

Nie namawiam. Kupiłbym pewnie jaki? japoński albo włoski na poczatek i mniej zapłacił. Chyba, że w pobliżu nic nie ma...

... w koncu po co mi takie opisy:

hmm wie kto? ile może kosztować nowa zębatka (przednia) do Ogara 900? niewiem dlaczego ale urwała mi się. Moto za szybko się grzał co mnie zdziwiło więc poprosiłem kolegę mechanika aby zalukał co się dzieje, opowiedzialem mu, że Ogarek raz się szybciej zbiera a raz wolniej napocz?tku my?lałem że to cylek padł ale okazało się że nie, rozebrałem z koleg? pokrywkę tam gdzie znajduje się zębatka i zook cała się rusza (chodĽ jest dokręcona na max) i Ogar zwalniał dlatego że raz tarła ona o pokrywę a przy?pieszał gdy puszczała i leciała równo z łańcuchem,

Witam mam pewien problem jak jechalem do domu nagle wlaczylo sie chamowanie silnikowe i motor stanol a potem nie moglem go odpalic przez jaki czas lecz pozniej sie udalo ale cos lupie w silniku pomocy

...a tu nagle cos hukło odrazu chamowanie awaryjne

pierwsze co to pomyslałem że sie silnik rozsypał :unsure:

Może to s? skrajne przypadki ale warto dobrze sie przyjrzec przed zakupem.

Pozdrowionka

Opublikowano

Najlepiej jak by w tej kwesti wypowiedzieli sie posiadacze chińskich skterków. Chińczyk chińczykowi nie równy jak juz ktos napisał, wedlug mnie wiele zależy od szczęscia, serwisu gdzie taki skut przechodzi przegl?d zarowy. Teraz kupuj?c romka mamy 2 lata gwarancji oraz assistance przez rok jak sie nie myle wiec choćby z tego wzgledu można było by to kupić. Sam mam chinczyka byłem zielony kupuj?c skuter ale teraz z perspektywy czasu je?li miałbym wybrać pomiedzy używk? a chinolem wziałbym chinola no chyba że kymco albo yamaha !flower A na poważnie wiele też zalezy jak uzytkujesz skuter sam nie chc?c sie chwalić nan swojego skutera 4 lata i ma 50 tys km fakt jedzi to jako tako ale poprawiaj?ć pare rzeczy jesze się pojezdzi.

Gość adslandrzej
Opublikowano

To i ja co? do pieca dorzucę:

Kiedy? składałem romety, przyjeżdża to w metalowej ramie (niby normalna rama, z k?towników, wygl?da solidnie ale... można się w strongmenów pobawić bo te k?towniki można palcami wyginać, ale miało być o skuterze nie opakowaniu) problem w tym że jako?ć materiałów w romecie jest tragiczna, plastiki strasznie twarde i łamliwe, jeżeli kto? będzie jeĽdził rometem w zimie, musi się liczyć że może to być jego ostatni sezon, skuter tragicznie rdzewieje, instalacja elektryczna w ogóle nie zabezpieczona, wszystkie zł?cza za?niedziałe itp itd..., widziałem wiele chińczyków z lepszymi plastikami; osobi?cie ogara nie składałem i z bliska nie widziałem, ale rozmawiałem z czterema wła?cicielami ogarów900, wszyscy potwierdzili kiepsk? jako?ć, dwóch miało problem z tylnym kołem, nie pamiętam o co dokładnie chodziło, ale naprawa do?ć droga. Moim zdaniem nie ma sensu kupować rometa, jest do?ć drogi a jako?ciowo porównywalny z innymi chińczykami.

Powyższe uwagi dotycz? modeli 727,777,787, innych nie znam dokładnie, o jako?ci ogara dowiedziałem się od wła?cicieli tego modelu. Patrz?c na obecne ceny

rometa, to już totalny bezsens kupować te skutery, ale to wył?cznie moje zdanie.

Najlepsze jest i tak składanie takiego skutera, niby roboty nie dużo, najczę?ciej trzeba założyć przednie koło, czachę z przodu, tylni bagażnik, ale składaj?cy ma atrakcji co nie miara, nigdy nie wiesz co ci się przytrafi, piłowanie, gięcie i gwintowanie to normalka, bo rama z plastikami nie do końca do siebie pasuje, ale co tam, jak kto? chce osobi?cie przekonać się o jako?ci rometa, niech rozbierze skuter z plastików i spróbuje złożyć ponownie

Opublikowano

Zacz?łem ten w?tek wiele miesięcy temu bo szukałem skutera dla znajomej i ona się napaliła na ogara. Odradziłem jej a potem się okazało że jej m?ż ma prawko kat. A więc jej sprzedałem swojego majesty 180 a ona teraz robi sobie prawko.

A tak a propos Ogara to piszecie że szmelc a jeĽdzi tego "od groma" choć mój kumpel powiadał: "popelina zawsze sie dobrze sprzedawała". Swoja drog? wiem,ze to chińszczyzna ale życzę im żeby wreszcie wskrzesili jak?? polska markę i mam nadzieję że za 10 lat dorównaj? jako?ci? renomowanym markom.

Opublikowano

Fajnie byłoby, ale narazie duke75 jest tak:

- plastik do pojemnika na plastik,

- szkło do pojemnika na szkło,

- złom do skupu.